25-11-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 48 2020-11-25

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Säpochef varnar för ökad radikalisering

Säkerhetspolisen chef Klas Friberg och överbefälhavare Micael Bydén genomförde 19 november ett samtal om Sveriges yttre och inre säkerhet på försvarskoncernen Saabs Security Talks. Säpochefen varnade för ökad radikalisering och polarisering som en konsekvens av pandemin och pekade på att både länder och individer drabbas ekonomiskt vilket leder till ökade klyftor. ”Vi ser att extremistiska ideologier växer fram nu för att fånga den här aggressiviteten som kan finnas hos både individer och andra”, sade Klas Friberg.

Se samtalet här.

 

Man med koppling till högerextremism åtalad för vapenbrott

En svensk 36-årig man, kopplad till Hells Angels och misstänkt för våldtäkt, har åtalats för vapenbrott skriver Expressen (23/11). I samband med husrannsakan påträffade polis en stor mängd vapen bland annat i ett lönnutrymme. Runt om i bostaden hittades även föremål kopplade till nazism som tidningsutklipp om Nazityskland, 88-märken, järnkors och den nazistiska symbolen varghaken. Mannen uppges ha en bakgrund i Nationell ungdom och polisen har i hans mobil hittat bilder där mannen poserar med vapen vid skjutbanor. Flera av dessa bilderna är tagna i Ukraina år 2017 och polisen misstänker att mannen deltagit i någon form av militär träning i landet. På flera bilder från förundersökningen syns Azovbataljonens emblem som är ett högerextremt paramilitärt förband i Ukraina för frivilliga soldater.

Läs CVE:s pm om Ryska imperiska rörelsen RiR och samarbetet med Nordiska motståndsrörelsen. Genom sin paramilitära gren, Imperiska legionen,har RIR deltagit i strider på den proryska sidan i Ukraina.

 

Moderaterna lanserar förslag mot politisk islam

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har lanserat en rad förslag mot politisk och våldsbejakande islamism i Sverige (DN debatt 24/11). Partiet kräver att utländska medborgare som utgör säkerhetshot ska utvisas, den som har dubbla medborgarskap och begår terrorbrott ska bli av med sitt svenska medborgarskap, EU bör upprätta en spärrlista mot aktörer som uppmanar till terror, göra det straffbart att publicera bilder och andra budskap som ger stöd åt terrororganisationer och stoppa utbetalningar av skattepengar till extremister. Moderaterna vill också att Skolverket kartlägger icke-demokratiska värderingar i skolan samt tar fram ett stödmaterial som kan användas i undervisningen.

 

Rapport om den transnationella extremhögern

Våldsbejakande högerextrema individer i Europa och USA har i allt högre grad transnationella kopplingar och använder sig av coronapandemin för att locka individer till rörelsen, enligt en nyligen publicerad rapport från Counter Extremism Project (CEP). Studien, som är framtagen på uppdrag av Tysklands utrikesministerium, fokuserar på transnationella kopplingar mellan högerextrema miljöer i sex länder: Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA, Sverige och Finland sedan 2014.

Rapporten dokumenterar framväxten av en ny högerextrem rörelse som karaktäriseras som ”ledarlös, transnationell, apokalyptisk och orienterad mot våld”. Inom denna rörelse betonas den konspiratoriska och etnonationalistiska teorin om ”det stora folkutbytet” (great replacement), idéen om en pågående ersättning av den vita befolkningen i västvärlden av icke-europeisk invandring. Rapporten menar att rörelsen präglas av ”musik, kampsport, pengar och våld”. En av medförfattarna till rapporten är Morgan Finnsiö, tidigare researchansvarig på Stiftelsen Expo. Finnsiö anser att det är påtagligt hur det ideologiska och organisatoriska utbytet mellan högerextrema aktörer i de berörda länderna har utvecklats, det gäller även Sverige.

Läs hela CEP-rapporten “Violent Right-Wing Extremism and Terrorism – Transnational Connectivity, Definitions, Incidents, Structures and Countermeasures”.

Läs även CVE:s kunskapsöversikt om vit-makt miljön.

 

Krav på hårdare granskning av AfD

Saskia Esken, partiledaren för tyska socialdemokratiska parti (SPD), kräver hårdare bevakning av det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) efter att det uppdagats att medlemmar i AfD trakasserat politiker från andra partier, bland annat ska folkvalda ha filmats och förolämpats under en omröstning i parlamentet. Händelsen skedde i anslutning till att förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU röstat emot ett förslag från SDP om en lag som garanterar stöd till civilsamhällesaktörer som arbetar demokratifrämjande. Esken har kritiserat CDU för att inte ställer sig bakom lagförslaget och reagera starkare när ”högerextremister öppet attackerar demokratin”.

Under onsdagen (25/11) kraschade en bil in i en grind utanför byggnaden till Angela Merkels kontor. Bilen hade budskapen "Sluta med globaliseringenpolitiken" och "Jag fördömer morden på barn och gamla" målade på sidorna. Polisen utreder händelsen men det är i skrivande stund oklart vem som ligger bakom eller om det rör sig om terrorbrott.

 

Macron sätter press på muslimska ledare

Efter terrorattentaten för drygt en månad sedan fortsätter president Emmanuel Macron att presentera åtgärder för att motverka radikal islamism i Frankrike. Vid ett möte med Franska rådet för muslimsk tro, CFCM, i onsdags (18/11) presenterade presidenten ett antal stadgar om “franska republikanska värden” som CFCM måste ställa upp på för att motverka radikalisering och våldsbejakande extremism. Stadgarna innefattar bland annat godtagande av islam som en religion och inte en politisk rörelse samt ett förbud mot att extrema utländska aktörer lägger sig i religiöst utövande i Frankrike. Macron har gett CFCM 15 dagar på sig att säga ja till de krav som finns specificerade i dokumentet.

I början av oktober lanserade Macron tanken på en särskild organisation för franska imamer, “Conseil national dess imams”. Presidenten bad då CFCM att fastställa kriterier som ska vara uppfyllda innan en imam får sitt certifikat. CFCM har gått med på att dela ut sådana ackrediteringsintyg till imamer i deras medlemsorganisationer som vill verka i Frankrike och den nya organisationen ska vara på plats inom ett halvår. Om kriterierna inte följas kan intyget annulleras.

Protester från muslimer mot Macrons åtgärder har nu även skett Stockholm. I fredags demonstrerade ett 40-tal män genom att be fredagsbönen på gatan utanför den franska ambassaden och framförde krav på att religioner inte ska få kritiseras i Sverige.

 

Ökad radikalisering av unga i Storbritannien

En av Storbritanniens främsta antiterrorpoliser Neil Basu uppger till Sky News (18/11) att det sker en kraftig ökning av våldsbejakande budskap på internet. En bakomliggande faktor är att fler spenderar tid bakom skärm som en följd av pandemins restriktioner. Hemmasittandet har enligt Basu skapat en ”perfekt storm” för radikalisering av barn och ungdomar. I intervjun framkommer det att ett antal terrorbrott i landet har förhindrats de senaste 18 månaderna. 17 personer som är omyndiga har gripits misstänkta för terrorbrott, de yngsta är 14 år. Dessutom har över 1500 barn under 15 år hänvisats till Prevent-program som motverkar radikalisering. Enligt Baku är högerextremismen för närvarande den snabbaste växande våldsbejakande miljön i Storbritannien.

Se intervjun med polisen Neil Basu här.

 

Man gripen för misstänkt IRA-dåd 1974

En man har gripits misstänkt för inblandning i två bombdåd i brittiska Birmingham utförda 1974 då 21 människor dödades. Händelsen har kommit att kallas ”pubattackerna” eftersom explosioner ägde rum i två barer. Attentatet betraktas som ett av de värsta terrordåden i Storbritanniens historia och den irländska paramilitära organisationen Provisoriska IRA, numera avsomnad, misstänks ligga bakom. Den misstänkta 65-årigen greps av antiterrorpolis i sitt hem i nordirländska Belfast 18 november och utreds för terrorbrott. Gripandet sker bara några dagar innan årsdagen för bombdåden och nyligen avtäcktes en stor väggmålning i centrala Birmingham med budskapet "Rättvisa för de 21", rapporterar Birmingham Mail.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma