2020-12-09

Öppna i webbläsare

VECKA 50 2020-12-09

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Se CVE:s årliga konferens

Förra veckan anordnades CVE:s årliga konferens riktad till yrkesverksamma och evenemanget går att se i efterhand. Bland talarna finns Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, om nationell och internationell lägesbild, Christer Mattson och Thomas Johansson, forskare vid Segerstedtinstitutet, om vägar in och ur extremism, Hans Brun, terrorexpert, om hur radikaliseringsprocesser förändrats över tid och Emelie Rosén, Sveriges Radio, om nätradikalisering. Medarbetare från CVE föreläste om centrets mobila team som ger stöd till yrkesverksamma i landets kommuner och om det pågående arbetet med att ta fram ett nationellt bedömningsstöd för socialtjänsten och andra som arbetar med personer i riskzon.

Se konferensen här

 

Två åtalade för brand mot minkfarm - kopplas till våldsbejakande högerextremism

Två unga män åtalades i torsdags (3/12) vid Nacka tingsrätt misstänkta för mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg i oktober 2019. De båda männen, 20 respektive 18 år gamla, har erkänt brottet där en byggnad brann ner till grunden och en anliggande byggnad skadades. Inga minkar fanns i byggnaderna vid branden. Eftersom brottet misstänkts ha varit ideologiskt motiverat har förundersökningen letts av Säkerhetspolisen. Utredningen visar att de åtalade har koppling till det transnationella vit makt-nätverket The Base och deras numera upplösta ekofascistiska förgrening The Green Brigade. Medarbetare vid CVE har tidigare kommenterat fallet, högerextremism och ekofascism i ett inslag i Sveriges radio (8/5) där även Blekinges brottsförebyggande samordnare medverkar.

Läs mer om ekofascism i reportaget Blod, jord och maskulinitet från Expo.

 

Malmöimam predikar antisemitism

Malmöimamen Basem Mahmoud har vid återkommande tillfällen uttryckt och predikat antisemitism i sin moské, i fredagsbön och via sin YouTube-kanal. Det avslöjar Kvällspostens journalist Jenny Stridlöv i en artikel (7/12). Imamen ska bland annat ha kallat judar för ”bedrägliga skurkar”, ”grisars och apors avkomma” samt uttryckt att judar är muslimers fiender och ”styr västvärlden”. Mahmoud ska också ha kritiserat andra imamers försök till brobyggande insatser bland annat i samband med koranbränningarna och följande protester i augusti i Malmö. ”Dessa imamer vill bara behaga de otrogna, de representerar inte oss. De representerar ingen. Vi hatar dem”, säger Basem Mahmoud i en predikan med ett tusental visningar på nätet.

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, skriver i ett blogginlägg angående avslöjandet att ”[...] judehat propageras av religiösa företrädare, som av åhörare kan uppfattas som auktoriteter, är särskilt allvarligt.” SKMA understryker att det är viktigt att arbetet mot antisemitismen i Malmö nu intensifieras och att händelsen fördöms av religiösa företrädare. Sedan augusti har Malmö stad tillsatt Mirjam Katzin som samordnare mot antisemitism. Samordnaren ska ansvara för att ta fram insatser mot antisemitism bland annat i stadens skolor.

 

Svensk misstänkt för terrordåd i Bryssel

I måndags (7/12) inleddes de förberedande förhandlingarna i Bryssel som ska avgöra vilka som ställs inför rätta för terrordåden i staden som utfördes i mars 2016. 32 människor dödades och omkring 300 skadades vid attentaten på flygplatsen Zaventem och vid tunnelbanestationen Maelbeek. Av 13 inblandade vill åklagarna föra vidare åtta till huvudmålet, däribland en svenska medborgare som växt upp i Malmö.

Åklagare vill åtala för mord och mordförsök kopplat till terrorism samt för medlemskap i en terroristorganisation. Gärningsmännen tillhörde den Islamiska staten (IS) och har kopplingar till de som utförde attackerna i Paris november 2015.

Bland de anklagade finns svensken Osama Krayem. På övervakningsfilmer syns han tillsammans med en av självmordsbombarna strax innan attacken för fyra år sedan. Krayem misstänks för att själv haft för avsikt att begå ett självmordsattentat, men antingen ångrade han sig eller så fungerade inte hans anordning. Krayem är också anklagad för delaktighet i terrordåden i Paris, där han misstänks för att ha införskaffat vapen. Krayem anses vara en av de första resenärerna från Sverige som anslöt sig till IS i Syrienkonflikten och ska ha återvänt under flyktingvågen 2015.

Förhandlingen i Bryssel kommer pågå fram till 18 december. Själva rättegången väntas starta tidigast nästa höst då man inväntar rättegången mot de inbladande i terrordåden i Paris, vilken troligen inleds i september 2021.

Minnesplats i Bryssel 26 mars. Foto: Wikimedia Commons

 

Stor insats mot utpekade moskéer i Frankrike

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin meddelar på Twitter (2/12) att den franska regeringen kommer inleda en omfattande kontroll av moskéer som misstänks ha kopplingar till islamistisk separatism. Sammanlagt berörs ett 70-tal moskéer, 16 av dessa ligger i Parisregionen och de övriga i resten av landet. Le Fiagro uppger att omedelbara åtgärder kommer att genomföras mot 17 moskéer. Enligt tidningen The Times kan Frankrikes 2600 moskéer och bönehus förvänta sig inspektioner av myndigheter. Insatsen är en del av den franska regeringens pågående arbete mot islamistisk separatism och radikalisering.

Islam är den näst största religionen i Frankrike. Landet har även den största muslimska befolkningen i Europa, ungefär sex miljoner människor. Den kände imamen Sheikh Mohammed Abu Zaid, verksam vid en av de större sunnimuslimska moskéerna i Libanon, vädjar till muslimer i Frankrike att samarbeta med den franska regeringen. Imamen har stor erfarenhet av dialog inom och mellan religiösa grupperingar. Han uppmanar emellertid också den franska regeringen att ha förståelse för den muslimska minoriteten. Abu Zaid tror dock inte på att stänga moskéer för att motverka separatism. Han varnar för att det istället kan leda till radikalisering i det fördolda. Däremot så förespråkar han att imamer ska utbildas i det samhälle det ska verka i och att franska muslimer har ett ansvar för att integrera sig och se sig själva som franska medborgare.

 

Hundratals deltog i Patys mördares begravning

Nyligen begravdes Abdullakh Anzorov, som halshögg den franske läraren Samuel Paty, i Tjetjenien där han hade sina rötter. Den unge terroristen sköts ihjäl av fransk polis efter dådet och hans kvarlevor flögs sedan till den ryska delrepubliken. Hundratals personer uppges ha deltagit i begravningsceremonin. Tjetjeniens ledare Razman Kadyrov har visserligen fördömt mordet på den franske läraren men riktar samtidigt kritik mot västvärldens inställning till islam och har varnat ledare i väst för att ”uppröra muslimer och tvinga dem att begå brott”, skriver The Guardian.

 

Jihadister vinner mark i Afrika

Stiftelsen Doku, som granskar den våldsbejakande islamistiska miljön, kommer i en serie artiklar av terrorexperten Hans Brun att skildra jihadismens snabba tillväxt i Afrika. En rad ledande experter på jihadism och terrorism beskriver kontinenten som en av de viktigaste frontlinjerna i kampen mot jihadismen. Doku konstaterar att ”Som en följd av att IS och al-Qaida har drabbats av en rad bakslag i Irak och Syrien och fått allt svårare att genomföra storskaliga terrorattacker i västvärlden har de tvingats förflytta sitt fokus till bland annat Afghanistan och Afrika.” Läs den första delen av artikelserien här.

 

Tyskland stoppar bidrag till muslimsk biståndsorganisation

Den tyska förbundsdagen slår fast att det finns omfattande personliga kopplingar mellan det Muslimska brödraskapet och biståndsorganisationen Islamic Relief Deutschland samt Islamic Relief Worlwide, det rapporterar Al Arabiya (7/12). Förbundsdagen kommer att frysa stöd fram till att ett nytt beslut tas den sista december 2021.

I augusti avgick styrelsen för biståndsorganisationen på grund av antisemitiska uttalanden.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma