2020-12-16

Öppna i webbläsare

VECKA 51 2020-12-16

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Svenska IS-återvändare utreds för krigsbrott

Enligt Ekot utreds nu minst tre IS-återvändare från Syrien och Irak för krigsbrott. Alla är kvinnor och bland dessa finns den 31-åriga kvinna hemmahörande i Landskrona som nyligen greps på Arlanda. Kammaråklagare Reena Devgun säger till Ekot att den pågående utredningen täcker flera olika brott som kan ha skett i strid eller andra former av angrepp. Det kan också röra sig om brott riktade mot kvinnor eller barn, exempelvis sexuellt våld. Arbetet leds av åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Under måndagen (14/12) anlände ytterligare en IS-återvändare till Sverige, en 47-årig kvinna från Stockholm tillsammans med två barn. De har alla suttit i förvar i Turkiet efter att ha tagit sig ifrån ett läger i Syrien. Kvinnan ska ha rest till Syrien 2011 tillsammans med fem barn. Hon ska där ha gift sig och fött fler barn. Det är ännu oklart om även denna kvinna kommer att utredas för krigsbrott.

 

Vapeninnehav prövas i HFD – ägare medlem i NMR

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har beviljat prövningstillstånd efter att en 45-årig man, medlem inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), fråntagits sin vapenlicens och överklagat beslutet. Det uppges att mannen deltagit i flera NMR-demonstrationer och varit skribent på högerextrema webbplatser.

Insatsen mot mannen skedde efter att polisen bedömde att det fanns risk att hans vapen missbrukas. Polisens agerande är en del av en bredare satsning för att avväpna personer med anknytning till våldsbejakande extremistmiljöer. Enligt Dagens Nyheter har ett dussintal NMR-anhängare blivit av med sina tillståndspliktiga skjutvapen samt fått avslag på tillståndsansökningar. Det saknas dock specifikt avgörande för vad som gäller för vapeninnehav inom ”politiska extremistmiljöer” vilket har lett till att vissa som förlorat licenser fått beslutet upphävt av förvaltningsrätten. Den 45-årige mannen som överklagat har tidigare fått avslag i både förvaltnings- och kammarrätten. Han har då hävdar att vapnen användes för jakt- och prickskytte samt för att skydda sina får och höns. Domen i HFD väntas komma under nästa år.

 

Åtal för grov skadegörelse efter Antifa klistermärke på konstverk

En man åtalas för grov skadegörelse efter att han vandaliserat ett konstverk på Nationalmuseum i Stockholm under december förra året. Mannen ska ha satt ett dödskalle-klistermärke med texten ”Antifa” och ”It’s ok to kill nazis” på mässingsskylten tillhörande ramen till Gustaf Cederströms kända målning Karl XII:s likfärd. Antifa är en vänsterextrem autonom rörelse.

I förhör uppger mannen att tavlan har ett viktigt symboliskt värde inom högerextrema miljöer och att han därför tyckte det var roligt att sätta dit klisterlappen. Mannen som ska ha varit berusad vid tillfället hävdar att det var ett spontant infall.

Karl XII har uppmärksammas inom nationalsocialistiska kretsar sedan 1930-talet. Hans dödsdag, den 30:e november, har kommit att högtidlighållas av olika aktörer inom vit makt-miljön och har föranlett våldsamma demonstrationer och kravaller.

 

Nya åtgärder för terrorismbekämpning inom EU

Under förra veckan presenterades flera viktiga beslut av EU-kommissionen för att bekämpa våldsbejakande extremism och terrorism. I onsdags (9/12) lanserades en ny agenda för terrorismbekämpning. Åtgärderna berör bland annat terrorfinansiering, tillgång till skjutvapen och Europols stöd till EU:s medlemsländer vid utredningar om terrorbrott.

Under torsdagen (10/12) kom EU:s lagstiftare överens om hårdare regler för sociala medieföretag för att begränsa terrorinnehåll på nätet. Den ursprungliga planen togs fram redan 2018 efter flera terrorattacker i Europa men oron över att reglerna skulle inskränka på yttrandefriheten har försenat processen. När förordning väl fått ett slutgiltigt godkännande av Europaparlamentet kommer det bland annat innehålla kravet att plattformar tar ner våldsbejakande material på nätet inom en timma.

 

Misstänkt våldsdåd planerat mot flera finska politiker

Enligt finska medier har ett våldsbejakande högerextremt nätverk under längre tid planerat att utföra grov brottslighet mot finska politiker och tjänstemän. Bland dessa ska inrikesministern Maria Ohisalo och riksåklagare Raija Toiviainen varit tänkbara måltavlor. Uppgifterna bekräftas av finska Centralkriminalpolisen och åklagare. En av de misstänkta gärningspersonerna ska vara en polisman som uppges vara medlem i samma skytteklubb som individer inom det högerextrema nätverket. Polismannen uppges ha tagits ur tjänst.

 

Beslag mot vapen på väg till tyska högerextrema

Under lördagen (12/12) meddelade den österrikiska inrikesministern Karl Nehammer att österrikisk polis beslagtagit vapen och ammunition som misstänkts ha varit på väg till en högerextrem milisgrupp i Tyskland. Fem personer sitter nu häktade misstänka för inblandning i beslaget, som är det största på flera decennier i Österrike. En av de gripna ska vara en känd högerextremist som på 1990-talet dömdes till fem års fängelse för ett antal bombdåd. Två personer har också gripits i Tyskland misstänkta för inblandning i vapenhärvan och undersökningar pågår även i den tyska delstaten Nordrhein Westfalen. Enligt inrikesminister Nehammer handlar det om 76 automatkarbiner och andra hel- eller halvautomatiska tvåhandsvapen, 14 pistoler, sex handgranater samt sprängämnen och drygt 100 000 patroner ammunition. Polisen misstänker att vapnen är en del av etableringen av en högerextrem milisgruppen i Tyskland.

 

Ökad radikalisering i tyskt ”anti-corona” nätverk

Delar av det tyska nätverket ”Querdenken 711”, som under coronapandemin demonstrerat mot landets restriktioner, utreds av tysk underrättelsetjänst. Nätverkets medlemmar förenas i sitt motstånd mot restriktionerna men ideologiskt är de splittrade. Anledningen till att det löst sammansatta nätverket hamnat i blickfånget är för att delar av rörelsen misstänks ha radikaliserats och blivit allt mer fientliga mot staten rapporterar Reuters. Flera ledande personer i Querdenken 711 uppges även tillhöra den högerextrema rörelsen ”Reichsbuerger”, vilka försvarar Nazityskland och motsätter sig den moderna tyska demokratiska staten.

 

Ryska poliser skadade i islamistiskt självmordsdåd

I fredags (11/12) skadades minst sex poliser i en självmordsbombning i den ryska delrepubliken Karachay-Cherkessia som ligger i norra Kaukasus, nära gränsen till Georgien. Poliserna skadades vid ett gripande då en man utlöste en sprängladdning. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax skedde dådet nära en byggnad tillhörande säkerhetstjänsten FSB. Uppgifter från nyhetsbyrån pekar på att gärningsmannen ska ha tillhört en våldsbejakande islamistisk gruppering.

Flera delrepubliker i södra Ryssland är och har varit tillhåll för våldsbejakande islamistiska aktörer som deltagit i våldsamma konflikter. Den mest kända är Tjetjenien som länge haft problem med våldsbejakande islamistiska grupper men även i till exempel Karachay-Cherkessia har ryska säkerhetsstyrkor utfört flera operationer mot våldsbejakande islamistiska rörelser. Nyligen begravdes Abdullakh Anzorov, som halshögg den franske läraren Samuel Paty, i Tjetjenien där han hade sina rötter. Den unge terroristen sköts ihjäl av fransk polis efter dådet och hans kvarlevor flögs sedan till den ryska delrepubliken. Hundratals personer uppges ha deltagit i begravningsceremonin.

 

Boko Haram tar på sig masskidnappning av skolbarn

I ett ljudklipp erkänner terrorgruppen Boko Haramatt de bär ansvar för kidnappningen av över 300 skolpojkar i Nigeria. Det var i fredags (11/12) som beväpnade män kidnappade pojkarna från en skola i delstaten Katsina i norra Nigeria. I ljudklippet säger terrorgruppens ledare Abubakar Shekau att kidnappningen gjordes för att motverka elevernas möjlighet till västerländskt influerad utbildning som enligt honom inte är tillåten inom islam. Inga krav på lösensumma har ännu ställts från terrorgruppen. En stor räddningsinsats genomförs för att befria pojkarna men den har ännu inte lyckats.

 

Islamistledare gripen för bombdådet på Bali 2002

Islamistledare Aris Sumarsono har gripits av indonesisk polis misstänkt för inblandning i bombdåden på Bali år 2002 som dödade över tvåhundra människor, varav sex svenskar. Sumarsono har länge varit en av Indonesiens mest eftersökta män. I samband med att flera misstänkta militanta islamister nyligen greps ska polisen fått tips om var han befann sig.

Bakom attackerna på Bali låg terroristorganisationen Jemaah Islamiyah. Gruppens mål är att etablera en muslimsk stat i Sydostasien och har kopplingar både al-Qaida och den filippinska terroristorganisationen Abu Sayyaf Group. Jemaah Islamiyah har det senaste decenniet bedrivit relativt dolda aktiviter i delar av Sydostasien, med bas i Indonesien.

 

Vinteruppehåll för CVE:s omvärldsbevakning

Center mot våldsbejakande extremisms omvärldsbevakning har vinteruppehåll fram till den 13 januari. För den intresserade finns tidigare utskick att läsa på CVE:s webbplats, där kan du också ta del av rapporter, PM, podcast-avsnitt och inspelade konferenser.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma