13-01-2021

Öppna i webbläsare

VECKA 02 2021-01-13

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Högerextrema grupper som deltog i stormningen av Kapitolium

Onsdagen den 6 januari stormades den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium av hundratals anhängare till USA:s sittande president Donald Trump. Fem personer miste livet, varav en polis. Vid tidpunkten för upploppet var kongressens båda kammare, senaten och representanthuset, samlade för att sammanställa elektoröster och formellt utse Joe Biden och Kamala Harris som segrare i det amerikanska presidentvalet. Upprorsmakarna krävde att kongressen skulle ogiltigförklara dessa elektoröster för att förhindra att den tillträdande presidenten Joe Bidens valseger.

Det våldsamma upploppet följde direkt efter den politiska sammankomsten ”Save America March” utanför Vita Huset dit tusentals Trumpanhängare samlats för att protestera mot Joe Bidens valseger. Donald Trump upprepade inför folkmassan ogrundade och motbevisade anklagelser om att det var omfattande valfusk som gjorde att han förlorade. Han uppmanade sina anhängare att bege sig till Kapitolium för att pressa republikanska kongressledamöter att inte certifiera valresultatet.

Bilder och videoklipp har avslöjat att flera av upprorsmakarna har kopplingar till högerextrema rörelser som QAnon, Proud Boys, Oath Keepers, Three Percenters och Boogaloo. Dessa grupper har olika agendor, men vad som förenar dem är att de i någon grad stödjer Donald Trump. Här följer en kort beskrivning av grupperna.

QAnon är en konspirationsteori som växt fram under tiden Donald Trump har varit president. Det började med ett inlägg på nätforumet 4Chan under 2017 från en anonym person som kallade sig Q Clearance Patriot som påstod sig arbeta inom underrättelsetjänsten med tillgång till hemligstämplad information. Användaren hävdade att Donald Trump bekämpar en alternativ regering som har styrt USA under lång tid. Rörelsen som sedan uppstått menar att Trump leder en hemlig kamp mot den så kallade djupa staten som består av en satanistisk internationell pedofilring som består av bland annat ledande politiker i Demokraterna.

Proud Boys fick stor uppmärksamhet under en av debatterna mellan Biden och Trump när Trump vägrade ta avstånd från rörelsen utan istället uppmuntrande sade ”Proud Boys, stand back and stand by”. Kvällen innan stormningen av Kapitolium greps rörelsens ledare Henry "Enrique" Tarrio för att ha bränt upp en Black Lives Matter-flagga vid en kyrka i Washington DC. Proud Boys tillåter bara män som medlemmar och anses besitta ett stort våldskapital. Måltavlor är det rörelsen upplever som politisk korrekthet, feminism och vänstern. Gruppens medlemmar beskriver sig som ”Western chauvinists who refuse to apologise for creating the modern world” och “who long for the days when girls were girls and men were men”. Proud Boys är stora anhängare av Donald Trump och syns ofta med röda Make America Great Again-kepsar.

Oath Keepers är en löst organiserad grupp av högerextremister som är emot den federala regeringen, ibland också även styren på delstatsnivå. Anhängarna är övertygade om att USA samverkar med en tyrannisk världsregering (New World Order) som avser att frånta amerikaner deras rättigheter. Det första steget är att förvägra medborgarna rättigheten att äga och bära vapen vilket slås fast i andra tillägget i den amerikanska konstitutionen. Konspirationsteorin menar att när amerikanarna blir försvarslösa kommer de bli slavar under världsregeringen. Namnet Oath Keepers betonar vikten av att försvara den amerikanska konstitutionen och man rekryterar gärna personer med bakgrund inom polis och militär som i tjänsten svurit ed att försvara konstitutionen. Trots att Oath Keepers är emot den federala regeringen har de varit starka anhängare av Donald Trump eftersom han anses vilja bevara de värderingar som Oath Keepers slår vakt om.

Three Percenters delar Oath Keepers ideologiska övertygelse om New World Order. Namnet härstammar från en felaktig historisk uppfattning att enbart tre procent av amerikanarna slogs emot britterna i den amerikanska revolutionen. De är varma anhängare av Donald Trump, vilket gjort att rörelsens motstånd mot den federala regeringen minskat och fokus istället riktats mot andra fiender, som vänsteraktivister, muslimer och invandrare.

En högt uppsatt person inom Three Percenters i Michigan var bland dem som greps för att under förra året ha planerat att kidnappa Michigans demokratiska guvernör Gretchen Whitmer.

Boogaloo movement växte fram ur forum på 4chan och ordet är slang för framtida inbördeskrig eftersom rörelsen strävar efter att starta ett andra amerikanskt inbördeskrig. Centralt för rörelsen är att de är starkt emot den federala regeringen, efterfrågar minimal politisk styrning och hyser förakt mot polisen. Ideologiskt finns det beröringspunkter med libertarianism och anarkokapitalism. Många boogalooanhängare tar avstånd från vitmaktrörelser, men det finns några som sympatiserar med dem. Det finns också kopplingar till den bredare högerextrema milisrörelsen men uppges inte på samma sätt dela konspiratoriska övertygelse om New World Order.

Brittiska Centre for Analysis of the Radical Right (CARR) har nyligen publicerat rapporten “Deciphering the Second Wave of the American Militia Movement” som ger en bakgrund till Oath Keepers och Three Percenters.

Tårgas utanför Kapitolium Foto: Tyler Merbler

 

FBI: Väpnade protester väntas i hela USA

Den 20 januari kommer Joe Biden att installeras som USA:s president. Kraftiga säkerhetsåtgärder väntas. Enligt FBI planeras väpnade protester i Washington och samtliga delstatshuvudstäder fram till installationsdagen enligt ett internt dokument uppger bland annat CNN.

Den 8 januari uppges FBI ha fått information om en identifierad grupp som uppmanar andra att ansluta sig till dem för att storma delstatliga, lokala och federala domstolar och administrativa byggnader om sittande president Trump avlägsnas som president innan installationsdagen. Samma grupp planerar att storma regeringsbyggnader i alla delstater, oavsett om delstaterna certifierat elektorsröster för Biden eller Trump, den 20 januari står det i FBI:s interna bulletin enligt CNN.

FBI undersöker även rapporter om olika hot om att skada den presidentvalde Biden före presidentinstallationen. Hot ska även ha riktats mot blivande vicepresidenten Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi.

 

Ryska medborgare döms för mordförsök i Gävle

En kvinna och en man dömdes i måndags (11/1) till åtta respektive tio års fängelse för inblandning i mordförsök på den tjetjenska regimkritikern Tumso Abdurachmanov i Gävle. Tingsrätten har funnit att de tilltalade har gjort sig skyldiga till försök till mord respektive medhjälp till försök till mord. De båda har också dömts att betala skadestånd samt utvisning utan rätt att återvända. Händelsen som skedde under förra året har av åklagare beskrivits som ett beställningsjobb med tydliga kopplingar till den tjetjenska säkerhetstjänsten.

Brottsoffret har sedan 2015 publicerat videos på Youtube där han öppet kritiserat styret i den autonoma ryska delrepubliken. Åklagare Per Lindqvist menar att attacken är en så kallad ”blodshämnd” som Tjetjeniens talman uttalat mot brottsoffret. För att få slut på Tjetjenienkriget lät Moskva den viktigaste klanen i republiken få makten. Sedan dess styr president Ramzan Kadyrov med järnhand. Den ryska delrepubliken, som huvudsakligen har en muslimsk befolkning, har länge haft en komplex relation till våldsbejakande islamistisk extremism.cNyligen begravdes Abdullakh Anzorov, som halshögg den franske läraren Samuel Paty, i Tjetjenien där han hade sina rötter. Den unge terroristen sköts ihjäl av fransk polis efter dådet och hans kvarlevor flögs sedan till den ryska delrepubliken. Hundratals personer uppges ha deltagit i begravningsceremonin.

 

Två män i Sverige misstänks planerat terrorbrott

Två män har häktats misstänkta för stämpling till terroristbrott. De båda männen ska ha erbjudit sig att genomföra ett terroristbrott utomlands. Männen är hemmahörande i Göteborgstrakten och Skåne, varav en är svensk medborgare. De båda häktade är i 45-års åldern och ska ha gripits i mitten på december.

Männen sitter häktade till och med den 14 januari men eftersom att utredningen förväntas bli omfattade kan häktningstiden komma att förlängas. Enligt uppgifter till SVT har utredningen en ”internationell prägel och involverar myndigheter tillhörande andra länder”.

 

NMR på lista över världens farligaste extremister

Den amerikanska tankesmedjan Counter Extremism Project (CEP) har publicerat en lista över vilka man bedömer är de 20 farligaste extremisterna i världen. De tre första platserna har alla koppling till våldsbejakande islamism. På första plats rankas Hassan Nasrallah, ledare Hizbollah, på andra plats Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla, ledare IS, och på tredje plats Ismail Haniyeh ledare för Hamas.

Längre ned på listan finns företrädare för bland annat Muslimska brödraskapet, Al-Shabaab, al-Qaida, högerextrema The Base, antimuslimska buddhistgruppen i Myanmar och den identitära rörelsen i Europa. Gemensamt är att alla enligt CEP utgör ett stort hot mot den internationella säkerheten.

På sjuttonde plats finns Simon Lindberg, ledaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Motiveringen är bland annat förbudet av NMR i Finland och en granskning från Expo som visat att en fjärdedel av medlemmarna i NMR har dömts för våldsbrott. På listans sjätte plats finns Stanislav Vorobjev, grundare för den högerextrema organisationen Ryska imperiska rörelsen (RIR), vars kopplingar till NMR tidigare har uppmärksammats i ett PM från CVE.

 

Ny rapport om ekofascistisk propaganda från FOI

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har publicerat en rapport om ekofascistisk digital propaganda. Undersökningen av strax över tusen bilder i meddelandetjänsten Telegram är gjord inom myndighetens uppdrag att kartlägga och analysera våldsbejakande extremism i digitala miljöer.

I den ekofascistiska digitala propagandan är uppmaningar till ideologiskt våld samt drömmar om en värld bestående av ren, vacker och orörd natur vanliga teman. FOI:s bedömning är att fascismen är det primära i ideologin och den ekologiska retoriken är ett sätt att förpacka nationalsocialistiska tankegods på ett mer lockade sätt för att attrahera nya anhängare. Man konstaterar också att propagandan, likt annan högerextrem sådan, är anpassad till samtida internetkultur. Det bedöms inte finnas någon sammanhållande ekofascistisk organisation eller ledare och de ekofascistiska nätverk som dyker upp i digitala medier är ofta flyktiga och kortlivade.

Läs hela rapporten ”Ekofascism. En studie av propaganda i digitala miljöerhär.

I december åtalades två unga män för mordbrand mot en minkfarm i Sölvesborg och de bedöms ha ideologiska kopplingar till ekofascism. En av de åtalade ska ha haft sprängladdningar innehållandes det högexplosiva sprängmedlet TATP. Jonas Trolle, chef CVE, medverkade i samband med åtalet i tv4.

Evergreen Tree Emoji. En symbol som används inom ekofascistismen vid kommunikation på olika sociala medier.

 

Planerad terrorattack mot moské i Polen

Två personer har åtalats i Polen misstänkta för att planerat en terrorattack mot en moské i landet. Planerna var inspirerade av norrmannen Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant i Nya Zeeland, uppger den polska säkerhetstjänsten. Målet med attacken ska enligt myndigheterna ha varit att stoppa den pågående ”Islamiseringen av Polen”. Under en husrannsakan i en förstad till Warszawa hittades vapen, ammunition och ämnen som skulle kunna användas till att tillverka stora mängder med sprängmedel. Ett manifest likt det som lanserades vid moskéattacken i Christchurch har påträffats. Männen greps i november 2019 men det är först nu som åtal väckts.

 

Finland och Tyskland har hämtat medborgare från al-Hol lägret

I december hjälpte det finska utrikesministeriet två kvinnor och sammanlagt sex barn att återvända till Finland från flyktinglägret al-Hol i Syrien. Tidigare har finska myndigheter hämtat hem två föräldralösa barn från al-Hol-lägret men detta är första gången föräldrar och barn biståtts. Enligt utrikesministeriet ska återvändandet varit en gemensam operation med tyska myndigheter. Vid tillfället ska Tyskland hämtat tre kvinnor och deras barn samt några föräldralösa barn. Sammanlagt rör det sig om fem kvinnor och arton barn som de båda länderna hjälpte att återvända till sina respektive hemländer. Kvinnorna misstänks ha varit anslutna till IS. Enligt finska utrikesministeriet befinner sig fortfarande runt femton finländska barn och uppemot tio mödrar i läger i nordöstra Syren.

Den humanitära situationen i al-Hol beskrivs som allvarlig. Enligt uppgifter från kurdiska myndigheter dödades minst en ur de kurdiska säkerhetsstyrkorna och två irakiska medborgare i al-Hol lägret i början av januari.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma