20-01-2021

Öppna i webbläsare

VECKA 03 2021-01-20

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Webbinarium om samverkan socialtjänst och polis mot terrorism

Den 19 januari anordnade CVE ett webbinarium om informationsdelning mellan polis och socialtjänst vid samverkan mot terrorism. Center mot våldsbejakande extremism, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner samt Polismyndigheten medverkade.

I augusti 2020 trädde nya sekretessbrytande bestämmelser i kraft som syftar till ett effektivare informationsutbyte mellan polis och socialtjänst. Lagstiftaren vill förenkla och utöka möjligheter att lämna ut uppgifter till den kommunala socialtjänsten i arbetet mot terrorism. Men också att socialtjänsten får möjligheter att dela uppgifter med polisen och säkerhetspolisen.

I webbinariet togs bland annat följande frågor upp:

• Vad innebär detta praktiskt för kommunala socialtjänster?

• Vilket stöd finns det att få i dessa frågor

• Vilka begränsningar finns fortfarande vid informationsdelning?

Här kan du se webbinariumet

 

Rättegång inledd mot misstänkta svenska ekofascister

Under fredagen (15/1) inleddes rättegången i Nacka tingsrätt mot de två män som åtalats för att ha anlagt en brand på en minkfarm i Sölvesborg i oktober 2019. Männen, som är mellan 18 och 20 år gamla, har erkänt skadegörelse genom brand men riskerar att dömas för mordbrand. Enligt åklagaren ingår båda i ett ekofascistiskt nätverk och har koppling till våldsbejakande högerextremism. Åtalet är det första i Sverige med koppling till högerextrem ekofascism. Dom väntas falla den 28 januari.

Jonas Trolle, chef för CVE, har nyligen kommenterat åtalet i TV4 Nyhetsmorgon och för TT. ”Det är många som hajar till när de hör begreppet ekofascism, för man tänker ofta att det är kopplat till den autonoma vänstern, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism. – Men det är en ideologi som kännetecknas av en samhällskritik och naturromantik, och att drastiska lösningar behövs för problem med överbefolkningen. Här finns även rasbiologi och ett nationalsocialistiskt arv.”

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) publicerade i december en rapport om propaganda inom högerextrem ekofascism. Läs mer om ekofascism i artikel av Expo.

 

Riksåklagaren överklagar friande dom mot NMR:are

I fredags (15/1) överklagade Riksåklagaren (RÅ) en friande hovrättsdom om hets mot folkgrupp till Högsta domstolen. Ärendet avser en olaglig högerextrem demonstration som hölls i Göteborg i september 2017. Tingsrätten dömde fem personer i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för våldsamt upplopp. Däremot friades samtliga åtalade från misstankarna om hets mot folkgrupp. RÅ yrkar nu att 14 personer med kopplingar till NMR ska fällas för hets mot folkgrupp.

RÅ hävdar att personerna vid demonstrationen förmedlat nedsättande åsikter om andra folkgrupper, bland annat genom uniformsliknande klädsel, plakat där namngivna personer av judisk härkomst utpekades som kriminella och i ett tal peka ut dessa personer som ansvariga för folkmord på det nordiska folket. Man bar också kläder, fanor och sköldar med symbolen tyrrunan som är Nordiska motståndsrörelsens symbol.

Den fråga som RÅ vill att Högsta domstolen ska pröva är om det kan anses vara hets mot folkgrupp att bära symbolen tyrrunan på allmän plats under sådana omständigheter som rådde vid demonstrationen.

RÅ menar att ”[…] tyrrunan användes av nazister på 30- och 40-talen och att detta är välkänt av både deltagarna i demonstrationståget och av de som överlevt Förintelsen och deras ättlingar. Det borde också ha varit lätt för vem som helst som såg demonstrationen att förstå att de som bar tyrrunan ville sprida ett nazistiskt budskap.”

Tyrrunan har varit vanligt förekommande inom vit makt-miljön i Sverige och i synnerhet inom de mer militanta grupperingarna, där den bland annat går under benämningen riksrunan. Under 1930-talet användes tyrrunan inom det svenska nationalsocialistiska partiet NSAP och som symbol för Nordisk ungdom (1930-tal). I modern tid har tyrrunan främst förknippats och använts av NMR.

I CVE:s rapport om vit makt-miljön finns en genomgång av symboler som används inom vit makt-miljön.

 

Flera restriktioner mot högerpopulistiska alternativmedier

I slutet av förra året beslöt Youtube att ta bort Swebbtv:s kanal och samtliga videoklipp. Kanalen har i ett antal år bedrivit en alternativ nyhetsproduktion på plattformen genom att göra intervjuer med klimatskeptiker och svenska högerextremister. Enligt uppgifter från ägarbolaget Google till journalisten Emanuel Karlsten har kanalen stängs av permanent eftersom att den har brutit mot plattformens användarregler vid två tillfällen relaterat till rapportering om coronapandemin. Enligt SVT rör det sig om två program, en med titeln ”Är corona ett iscensatt larm?” och ett annat där coronapandemin lyfts fram som en konspiration om att överta ”världsherraväldet” eller ”världsregering” och kontrollera mänskligheten.

Swebbtv är bara en i raden av kanaler eller plattformar som har försvunnit eller begränsats av de stora teknikbolagen som Facebook, Youtube och Google. Bland annat har chattapplikationer som Parler stängs ner från Amazonägda servrar samt från Google och Apples digitala distributionsplattformar. Nedstängningen av Parler motiverades med att plattformen använts i planläggningen av stormningen av Kapitolium. Sedan tidigare har grupper i sociala medier som kopplas till QAnon och kampanjen ”Stop the steal” stängts ner från de flesta stora sociala nätverkstjänster.

 

Vänsterextremt våld ökar i Frankrike

I Frankrike pågår en förundersökning mot en vänsterautonom cell misstänkta för flera fall av sabotage mot polis, fängelseadministration och infrastruktur. Vid sabotage, som ofta har bestått av anlagda bränder och vandalisering, har vissa aktioner specifikt riktats mot telemaster. Sedan mars 2020 ska de ha skett minst 170 typer av sabotage. Enligt den franska säkerhetstjänsten utreds brotten som terroristbrott.

Koordinatorn för den franska underrättelsetjänsten, Laurent Nuñez, anser att det föreligger en ökad risk för våldsdåd från vänsterextrema aktörer i Frankrike. Det är första gången på över ett decennium som våld med vänsterextrema förtecken ökar i landet. Enligt Nuñez har syftet varit att förstöra egendom tillhörande staten och storföretag. Han uppger också att vänsterextremister åkt till Syrien för att strida tillsammans med kurdiska styrkor, där de bland annat ska ha lärt sig hantera vapen och sprängämnen.

 

Extremism en av vår tids största utmaningar

Chefen för FN-kontoret mot terrorism, Vladimir Voronkov, höll 12 januari ett tal med anledning av den resolution som säkerhetsrådet antog för att bekämpa terrorism. Resolutionen antogs efter attackerna den 11 september 2001 mot World Trade Center och Pentagon. I sitt anförande underströk Voronkov att hotet från terroristorganisationer kvarstår, de anpassas sig snabbt och är duktiga på att utnyttja ny teknik. En rad aktörer har utnyttjat pandemin för att sprida ideologiska budskap och rekrytera. Voronkov underströk att kampen mot islamistiska terroristgrupper, som al-Qaida eller Islamiska staten, måste fortgå då nya attacker ständigt sker. Han varnade också för att våld från högerextrema aktörer blir allvarligare.

 

Oro för våld under Joe Bidens presidentinstallation

Säkerhetspådraget ökar i hela USA inför att Joe Biden tillträder som amerikansk president under onsdagen. Bland annat kommer över 25 000 soldater från nationalgardet bevaka huvudstaden. För att förhindra en insiderattack genomför FBI en granskning av samtliga medlemmar i USA:s nationalgarde. Vid tidigare presidentinstallationer har FBI varnat för insiderhot men då huvudsakligen kopplat till islamistisk extremism. FBI uppges nu, enligt AP, varna för framförallt högerextremister men enligt försvarsdepartementet finns det inga specifika indikationer på en insiderattack mot Biden.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma