2021-01-27

Öppna i webbläsare

VECKA 04 2021-01-27

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Uppmärksammande av Förintelsens minnesdag

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag och sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige. I år anordnar Forum för levande historia en digital minnesceremoni för Förintelsens offer kl 17.00 som kan följas här.

Denna vecka meddelade regeringen att man vill inrätta ett självständigt museum om Förintelsen i Stockholm. Bedömningen är att museet ska kunna ta emot sina första besökare i juli 2022, skriver statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) på DN Debatt (26/1). En placering i Stockholm underlättar när många elever och turister besöker staden uppger ministrarna.

 

Vaccinationscentraler potentiella terrormål

Ett samarbete pågår mellan europeiska polismyndigheter för att bedöma en eventuell hotbild mot vaccinationscentraler. "Vi har indikationer på att det kan finnas intresse för att vaccineringen är ett tänkbart angreppsmål för terrorism", uppger Per Engström vid Polismyndigheten till Ekot (21/1). Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan bedömer i inslaget att säkerheten kring vaccinationscentraler med stora folksamlingar bör ses över.

 

Säpo om utvecklingen i de våldsbejakande extremistmiljöerna

Ekot har intervjuat Fredrik Hallström, chef för den enhet hos Säkerhetspolisen som arbetar med kontraterrorism, för att få en bild av utvecklingen inom de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige (25/1). I Europa skedde förra året attentat som bedöms ha varit inspirerade av terrorgruppen IS, och flera länder har de senaste åren sett en ökning av antalet dåd med koppling till högerextremism. Hallström uppger att den största terrorhotet bedöms vara enskilda personer som inspireras på nätet eller av propaganda.

I intervjun lyfts att ungefär hälften av de svenskar som anslutit sig till det så kallade kalifatet bedöms ha återvänt till Sverige. Den bild Säkerhetspolisen har är att det fortfarande finns många i Sverige som sympatiserar med den Islamiska statens ideologi.

 

Brandbomber kastades mot kyrka i Stockholm

På kort tid har Spånga kyrka, som ligger nordväst om Stockholm, attackerats vid två tillfällen med brandfarlig vätska. Den 20 januari kastades tre molotovcocktails mot kyrkan. Flera fönster förstördes men ingen människa ska ha skadats. Den 24 januari attackerades kyrkan återigen med brandfarlig vätska, då riktat mot kyrkporten. Polisen anlände snabbt till platsen och branden kunde släckas. Brotten rubriceras som mordbrand och det är i dagsläget oklart vem eller vilka som kan tänkas ligga bakom dåden. Efter den första attacken samlades flera muslimska och kristna civilsamhällesorganisationer i en manifestation utanför Spånga kyrka.

Norra begravningsplatsen i Solna, norr om Stockholm, har samtidigt utsatts för omfattande vandalisering den senaste månaden. Över 400 gravstenar har välts under perioden. Nu höjs säkerheten på kyrkogården.

 

Högerextremist kan utvisas – Säpo bakom beslutet

Migrationsverket vill utvisa en högerextremist till hans hemland Estland enligt uppgifter från Expo och Expressen. Dessutom får mannen återreseförbud till Sverige i 15 år. Utvisningsärendet kom in till Migrationsverket i november. Säkerhetspolisen ska ha vänt sig till myndigheten i syfte att få mannen att lämna Sverige.

Mannen, som är i 20-årsåldern, har varit folkbokförd i Sverige sedan 2008 och bor i en kranskommun till Stockholm. Han uppges ha varit aktiv medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och deltagit i flera offentliga och interna aktiviteter. Under sommaren 2020 meddelade mannen att han lämnat NMR och istället varit delaktig i grundandet av en ny högerextrem grupp kallad ”White Boys”, en sammanslutning av unga högerextremister i Stockholmsområdet. Advokat Fredrik Åkerblom, som representerar mannen i målet, säger att avvisningsbeslutet ska överklagas.

 

Djurrättsaktivist åtalas efter dödshot mot forskare

En misstänkt 18-årig djurrättsaktivist från Eslöv åtalas för att bland annat ha hotat två forskare vid Lunds universitet. Under våren 2020 fick en professor och dennes doktorand ta emot hotbrev som även innehöll rakblad. Vid tillfället forskade båda om strålbehandling och använde cancersjuka djur i undersökningarna.

I brevet till professorn stod det: “Här kommer en sylvass varning till dig, sluta forska på djur mördare” och var undertecknat “Djuren”. Även meddelandet till doktoranden var undertecknat “Djuren” och hotet löd: “För varje råtta du plågat i dina vidriga ‘experiment’ döms du nu till döden” och “Vi kommer när du minst anar det. Och tro mig skrattar bäst som skrattar sist när du kämpar för ditt liv medans snaran sakta dras åt och stolen sparkas undan”.

18-åringen misstänks även för att ha skickat ett hotbrev till en pälsfarmare i skånska Tomelilla och åtalas även för penningtvättbrott och stöld. Enligt studenttidningen Lundagård är det inte första gången som anställda vid Lunds universitet fått ta emot hot.

I höstas presenterade Center mot våldsbejakande extremism en övergripande sammanställning av forskning och kunskap om den våldsbejakande djurrättsrörelsen i Sverige och utomlands. Skriften beskriver rörelsens idémässiga grund, aktiviteter och organisering. Läs skriften här.

 

Protester mot pandemirestrektioner

Under lördagskvällen (23/1) samlades uppemot tusen människor för att demonstrera mot de strikta restriktioner som vidtagits i Danmark mot pandemin. Demonstrationen arrangerades av en grupp som kallar sig ”Men in black” och klär sig i svart. Likt tidigare protester arrangerade av gruppen urartade även detta arrangemang i våldsamheter. Denna gång stod polisen i beredskap och upplöste samlingen. Folkmassan hann dock hänga upp och tända eld på docka föreställandes statsminister Mette Fredriksen i en lyktstolpe.

Även i Nederländerna samlades människor samma dag för att demonstrera mot landets restriktioner för att minska smittspridningen. I lördags tände aktivister eld på en testanläggning i staden Urk för Covid-19. Under söndagen drabbade demonstranter i Amsterdam och Eindhoven samman med polis och Eindhoven samlades även medlemmar från den anti-muslimska organisationen PEGIDA för att demonstrera.

 

Brittiska elever åtals för terroristbrott

Två brittiska elever, 15 och 16 år gamla, som är medlemmar i en högerextremistisk grupp har ställts in för rätta i London för terrorbrott. Pojkarna misstänks ha varit en del av chattgrupp på Telegram där de spridit bilder på Adolf Hitler samt bilder med koppling till terrordådet i Christchurch 2019. Den yngre av pojkarna, from South Derbyshire, anklagas för innehav av en publikation kopplad till terrorism, Anarchy Cookbook Version 2000, och för ha spridit terrormaterial vidare. Den andra tonåringen, från Kent, anklagas för att tillhandahållit en elektronisk länk som gjorde det möjligt för andra att få tillgång till publikationen "white resistance manual". Avsikt antas vara att uppmuntra andra att begå terroristhandlingar.

 

Flera döda efter självmordsdåd i Irak

Islamiska staten (IS) har tagit på sig två självmordsbombningar som ägt rum på en matmarknad i centrala Bagdad den 21 januari skriver TT. Vid attacken ska den ena gärningsmannen ha låtsats vara sjuk så människor samlades runt honom. Därefter utlöste terroristen sin sprängladdning. När ännu flera människor kom till platsen för att ta hand om de skadade detonerade den andra gärningspersonen sin sprängladdning. Minst 30 människor ska ha dödats vid attackerna. I en Al Jazeera-intervju uppger Iraks utrikesminister Fuad Hussien att IS fortfarande utgör ett allvarligt säkerhetshot och att Irak behöver stöd från andra länder i kampen mot terroristorganisationen.

Efter att IS under de senaste åren drabbats av en rad bakslag har självmordsbombningar i Bagdad blivit ovanliga. Därför har vägspärrar, och andra skyddsåtgärder, minskat i antal. Självmordsattentaten förra veckan är de första i Bagdad sedan januari 2018 då två självmordsdåd utfördes på samma plats.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma