VECKA 07 2021-02-17

Öppna i webbläsare

VECKA 07 2021-02-17

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Barn till återvändare fortsatt omhändertagna

Domstolar har på kort tid fastställt att barn till tre kvinnor som nyligen återvänt från IS-läger fortsatt ska vara omhändertagna enligt LVU rapporterar Ekot(17/2). Det rör sig om sammanlagt sju barn, mellan två och fjorton år, i tre olika kommuner. Enligt domarna grundas besluten bland annat på att Säkerhetspolisen bedömer att mödrarna frivilligt anslutit sig till kalifatet och på olika sätt stöttat eller sympatiserat med terroristorganisationen IS.

”Erfarenhetsmässigt så vet vi ju att de här barnen har nästan ingen eller obefintlig skolgång, och de har trauman som de bär på, och det är ju saker som måste tas om hand och tas om hand i deras hemkommuner, säger Jonas Trolle, chef för CVE, till Ekot i en kommentar.

 

Rättegång inledd mot mor som fört son till kalifatet

I måndags inleddes rättegången i Lunds tingsrätt mot en 31-årig kvinna som är misstänkt för egenmäktigt förfarande efter att ha fört sin son till kalifatet. Barnets far hade inte gett sitt medgivande och det dröjde sex år innan han fick träffa sonen igen. Kvinnan greps i november på Arlanda och fadern har idag ensam vårdnad om pojken. Modern är även misstänkt för krigsförbrytelser i ett annat mål, som utreds av Säkerhetspolisen, men som ännu inte lett till något åtal. Jonas Trolle, chef CVE, har kommenterat rättegången i TV4 (15/2).

 

NMR-aktivister åtalas för att ha förstört romska minnesmärken

Tre män från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har åtalats för att ha vandaliserat romska minnesmärken i Skåne. De tre männen greps i april 2020 efter att de stoppats i en bil under en rutinkontroll i nordöstra Skåne. I bilen fann polisen propaganda från NMR samt föremål från de förstörda minnesmärkena. De hittade också en kamera som nu är en del av bevisningen. De tre männen har olika roller inom NMR och samtliga har tidigare dömts för brott kopplat till aktivitet inom organisationen. De gripna nekar till brott och har inte velat uttala sig i förhör.

 

Flera gripna i Danmark misstänkta för att ha planerat islamistiska terrordåd

Sammanlagt 14 personer har gripits av dansk och tysk polis i en rad terrortillslag under förra veckan. Polisen har beslagtagit flera vapen samt material för att tillverka sprängmedel. Enligt Kvällsposten har Säkerhetspolisen även gjort ett tillslag i Malmö med koppling till händelsen. De gripna misstänks ha planerat ett eller flera terrordåd i Danmark eller Tyskland.

Enligt Flemming Drejer, operativ chef för Danmarks nationella säkerhets- och underrättelsetjänst Politiets Efterretningstjeneste (PET), finns flera indikationer på att personerna ska ha varit inspirerade av våldsbejakande islamistisk extremism och man ska bland annat ha hittat en IS-flagga vid husrannsakan. Enligt Kvällsposten är danska myndigheter förtegna om brottsmålet och uppger att det var ”dubbellåsta dörrar” under häktningsförhandlingarna. Enligt danska TV2 är flera av de gripna släkt med varandra. Tre bröder pekas ut som ledande figurer i gruppen av misstänkta.

I måndags (15/2) åtalades även en 24-årig man i Danmark för att ha planerat att utföra ett terrordåd i riket eller utomlands. Han tros ha agerat på egen hand. Åtalet uppges inte ha kopplingar till den polisinsats där 14 personer frihetsberövades misstänka för terrorbrott. Mannen greps i april 2020 efter att han införskaffat skjutvapen och ammunition. Enligt PET misstänks våldsbejakande islamism ha inspirerat honom.

I måndags var det sex år sedan Danmark drabbades av terrordåd som riktades mot svenska konstnären Lars Vilks och Köpenhamns synagoga 2015. Två personer dödades av en ensam gärningsperson som agerade utifrån våldsbejakande islamistisk ideologi. Gärningsmannen sköts till döds av dansk polis.

CVE/UNSPLASH

 

Ny rapport om Europas extremhöger

Organisationen Expo, tillsammans med brittiska Hope not hate och tyska Amadeu Antonio Stiftung, har släppt en rapport där den högerextrema miljön i Europa granskas. Bilden som tonar fram är en miljö i förändring som blir allt mer internationell samtidigt som de traditionella organisationerna delvis förlorar i inflytande.

 

Högerextrem demonstration i Bulgarien

Hundratals högerextremister från det bulgariska partiet National Union samlades under lördagskvällen (13/2) för att traditionsenligt hedra avlidne general Christo Lukov. Högerextremister och nationalister i Bulgarien har under drygt två decennier anordnat en marsch i detta syfte. Tidigare år har bland annat representanter från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) deltagit. Generalen ledde den nationalsocialistiska organisationen Bulgariska nationella legionens allians (BNS) och var Bulgariens krigsminister 1935-1938 och hade då täta kontakter med Nazityskland. Lukov dödades 1943 av ryska kommunistpartisaner och idag är Lukov främst ihågkommen för sin antisemitism och nazisympatier.

Även i år möttes processionen av motstånd från motdemonstranter. Politiska partier, civilsamhället och utländska ambassader har återkommande fördömt marschen och huvudstaden Sofias borgmästare har tidigare förbjudit den. Arrangörerna har emellertid upprepade gånger lyckats säkra domstolsbeslut för att upphäva förbudet. I år lyckades emellertid borgmästaren att avbryta delar av manifestationen.

 

Frankrike agerar mot extremism

Under de senaste månaderna har en rad extrema organisationer förbjudits i Frankrike. I november 2020 förbjöds turknationalistiska organisationen ”Grå vargarna”. I efterdyningarna av mordet på läraren Samuel Patty har en rad åtgärder lanserats för att komma till bukt med islamistisk separatism och extremism och förslagen röstades denna vecka igenom av franska parlamentet i en första omgång.

Enligt Reuters vill nu den franska regeringen förbjuda och upplösa den högerextrema organisationen Génération Identitaire (GI). Organisationen har gjort sig känd för att vara fientlig mot migranter och har sedan grundandet 2012 influerat liknande europeiska rörelser. GI uppger att man vill förhindra mångkultur, islamisering av Europa och globaliseringen. Organisationen anser att olika folkslag inte ska blandas utan bör leva åtskilda från varandra och att den ”vita befolkningen” i väst håller på att utrotas genom icke-europisk massinvandring.

 

Miljoner på flykt från islamistiskt våld i Burkina Faso

Över en miljon människor är på flykt från extremistiskt våld i Burkina Faso. FN:s biträdande generalsekreterare för humanitära frågor, varnar nu för att landet är på väg in i en långvarig humanitär kris. Bakom våldet står grupper kopplade till al-Qaida och Islamiska staten. Under 2020 dödades i landet mer än 2000 personer av olika våldsbejakande extremistgrupper. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta och utgör måltavlor för sexuellt våld.

Amnesty Press har tidigare rapporterat att närmare 2 000 skolor i Burkina Faso har tvingats stänga på grund av direkta eller indirekta hot från jihadistgrupper som motsätter sig den sekulära utbildning som skolorna bedriver.

Burka Faso ingår tillsammans med Tchad, Mali, Mauretanien och Niger i G5 Sahel som är ett regionalt samarbete för bland annat säkerhetsfrågor i västra Afrika. Sedan 2017 finns ett aktivt arbete mot våldsbejakande extremism i regionen som sedan ett decennium plågas av islamistiskt våld. I måndags hölls ett möte för ländernas statsöverhuvuden. Även Frankrikes president Emmanuel Macron deltog i mötet via videolänk. Sverige är ett av flera länder som har militär närvaro på plats i regionen för att stärka den regionala freden.

 

Al-Qaida-ledare i video trots FN:s rapport om gripande

I förra veckans nyhetsbrev togs det upp att Khalid Batarfi, ledaren för al-Qaida i Jemen (AQAP), ska ha befunnit sig i husarrest sedan oktober enligt en färsk FN-rapport. Under onsdagen (10/2) publicerade emellertid terroristorganisationen en propagandavideo med Batarfi, vilket motsäger FN:s rapportering om hans arrestering. I videon lyfts även retroaktiva anspråk på attacker i Mali under januari.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma