2021-02-24

Öppna i webbläsare

VECKA 08 2021-02-24

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Svenskar i IS-läger går till Europadomstolen

Två svenska juridiska ombud som representerar ett antal kvinnor och barn som befinner sig i interflyktinglägret Roj i nordöstra Syrien lämnade i fredags (19/2) in klagomål mot Sverige till Europadomstolen. I en debattartikel i Dagens Juridik hävdar ombuden att de anser ”I likhet med FN:s människorättsexperter” att Sverige har en skyldighet att hämta hem svenska medborgare från lägren.

Kurdiska myndigheter i nordöstra Syrien har begärt att utländska medborgare ska hämtas hem från lägren. UD har i februari meddelat att Sveriges linje kvarstår som innebär att man arbetar för att få hem svenska barn som finns i lägren, men inte vuxna. ”Det är personer som har lämnat Sverige frivilligt för att ansluta sig till en terrororganisation. Vi har inget intresse, inget behov av att aktivt bistå dem från att ta sig hem till Sverige.”

 

CVE:s arbete med återvändarfrågan

Dagens Samhälle uppmärksammar centrets arbete med återvändarfrågan (24/2) med anledning av att Borås förbereder inför att ta emot två kvinnor och deras barn som är på väg tillbaka till sin hemkommun från tidigare IS-kontrollerat område.

”CVE stöttar kommunerna som tar emot återvändare. Bland annat har de ett mobilt stödteam mot all form av våldsbejakande extremism samt olika nätverk. De håller även i olika nätverk bland annat ett tillfälligt myndighetsnätverk som bara jobbar med återvändare där Polis, Säpo, Åklagarmyndigheten, UD, Socialstyrelsen, Skolverket, Migrationsverket och Sveriges kommuner och Regioner (SKR) ingår. Det finns även ett storstadsnätverk, ett socialtjänstnätverk och ett skolnätverk där företrädare för kommuner träffas och pratar om hur man generellt hanterar våldsbejakande extremism men även återvändare.”

Foto:Unsplash

 

Webbinarium om VBE och organiserad brottslighet i Sverige

Fredagen 26 februari kl 13.00 – 14.30 deltar Jonas Trolle, chef CVE, i ett webbinarium om organiserad antagonism, våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige. Amir Rostami, lektor och docent i kriminologi, håller inledande föredrag. Arrangörer är Forskningsinrikningen Våld vid Högskolan i Gävle, Länsstyrelsen Gävleborg, Gävle kommun och ASK Arena för Social Kunskapsutveckling. Webbinariet är öppet för alla och kostnadsfritt.

Mejla anmälan till: sara.wallerskoog@hig.se för att få Zoom-länk.

Foto:Unsplash

 

Två män i Sverige häktade för planerat terrorbrott i Etiopien

Två män, bosatta i Göteborg och Trelleborg, pekas ut av amerikansk militär underrättelsetjänst för att ha planerat ett terrordåd som vedergällning för mordet på den iranske generalen Qassem Soleimani. Etiopisk säkerhetstjänst uppger att den planerade attacken skulle ha ägt rum i Etiopiens huvudstad Addis Abeba mot Förenade Arabemiratens ambassad skriver New York Times (15/2). De båda männen är häktade i Sverige.

 

Imam döms till anmälningsplikt hos polisen

Imamen Ali Berzengi dömdes 2005 till fem års fängelse och livstids utvisning för förberedelse till terroristbrott. Utvisningen till Irak har inte genomförts på grund av verkställighetshinder. Den 11 februari i år fastställde Svea hovrätt tingsrättens beslut om att Ali Berzengi åter ska ha anmälningsplikt hos polisen fem dagar i veckan rapporterar stiftelsen Doku. Av domen framgår att Ali Berzengi upprätthållit kontakt med individer som kan misstänkas ha kopplingar till terrorrelaterade aktiviteter. Vissa av dem omfattas av utvisningsbeslut enligt lagen om särskild utlänningskontroll och bedöms utgöra kvalificerade säkerhetshot uppger Doku.

 

Antisemitismen inom Malmös skolor kartlagd

Under hösten 2020 har antisemitismen inom Malmös skolor kartlagts. Rapporten ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap” har tagits fram av Malmö stad i samverkan med Judiska församlingen i Malmö. Syftet med undersökningen är att motarbeta antisemitism i stadens förskolor, skolor, gymnasier och vuxenutbildning och att stärka förutsättningar för judiskt liv i Malmö. Studien består av intervjuer med judiska elever och skolpersonal, en skolpersonalenkät, en forskningsöversikt och förslag på åtgärder.

Av rapporten framgår det att hatbrott mot judiska elever förekommer i Malmös skolor. I princip alla intervjuade elever har erfarenhet av verbala eller fysiska angrepp. Det är även vanligt förekommande att undervisande lärare har stött på konspirationsteorier som har en antisemitisk grund. Rapportens slutsats är att skolpersonal behöver utbildning om antisemitism, konspirationsteorier men också om Israel-Palestinakonflikten.

Läs rapporten här

 

Islamistisk propaganda spreds i Stockholm

Under helgen har anhängare till den antidemokratiska panislamistiska rörelsen Hizb-ut-Tahrir, även känt som "Det islamiska befrielsepartiet”, spridit flygblad och dekaler i flera av Stockholmsområdets norra stadsdelar rapporterar stiftelsen Doku. Boende i bland annat Järvaområdet har fått material i sina brevlådor och propaganda har satts upp på allmänna platser. På Hizb ut-Tahrir i Sveriges öppna Facebooksida finns foton på män som klistrar upp affischer och delar ut flygblad.

Organisationen, som etablerade sig i Sverige 2012, är en fundamentalistisk rörelse vars mål är att avskaffa demokratin och införa ett globalt kalifat styrt av sharialagar. Demokratin ses som ett västerländskt påfund som är oförenligt med islam.

Hizb-ut-Tahrir har tidigare i Sverige spridit antidemokratisk propaganda och har uppmanat muslimer att inte rösta i allmänna val och att inte integrera sig. Terroristen Rakhmat Akilov delade material från Hizb ut-Tahrir i sociala medier innan dådet på Drottninggatan. Organisationen uppger själv att man inte vill använda våld som politisk metod men har flera gånger anklagats för samröre med terrorister. Hizb ut-Tahrir är förbjuden organisation i en rad länder.

 

Man med koppling till NMR fråntas vapen

Polismyndigheten beslutade i höstas att frånta vapen, ammunition och vapentillstånd från en 28-årig man med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndrörelsen (NMR) rapporterar Expo. Vid händelsen överklagade mannen polisens beslut men i början av februari meddelade Förvaltningsrätten att de avslagit hans begäran. Enligt Säkerhetspolisen har mannen, trots nekande, fortsatt kontakten med NMR. Mannen ska även vara misstänkt för vapenbrott, vilket även ska ha motiverat beslutet.

 

Brevbomber mot livsmedelsföretag i Tyskland

En 66-årig man har gripits misstänkt för att ligga bakom de tre brevbomber som skickats till livsmedelsföretag i Tyskland. Brevbomberna sändes till en fabrik i Eppelheim, barnmatsföretaget Hipp i Bavaria samt Lidl i Eppelheim, där också brevbomben exploderade och tre människor skadades. Mannen, som greps under lördagen (20/2), ska inte tidigare vara känd av polis. I skrivande stund är motiven för dåden okända.

Enligt åklagare i de berörda delstaterna arbetar nu ett hundratal personer med att utreda brotten. Man har även kommit att uppmana tyska livsmedelsföretag att vidta försiktighetsåtgärder.

 

Kravaller efter kritiserad dom mot katalansk rappare

Förra tisdagen (16/2) grep katalansk polis rapparen Pablo Hasél efter att han under ett dygn barrikaderat sig på universitetet i staden Lléida tillsammans med anhängare. Syftet ska ha varit att undkomma en fängelsedom på nio månader. Hasél, som egentligen heter Pablo Rivadulla Duro, dömdes av Spaniens högsta domstol för att i ett antal tweets och låttexter ha förhärligat terrorism, förolämpat kungahuset och de spanska brottsbekämpande myndigheterna. Fallet har återuppväckt en gammal debatt om yttrandefrihet i Spanien.

I flera spanska städer har icke-tillståndsgivna demonstrationer arrangerats till stöd för Hasél. Enligt tidningen El País deltog såväl katalanska självständighetsförespråkare som vänsterradikala grupper i protesterna. På flera platser har situationen bitvis urartat i våldsamheter mellan polis och demonstranter. Människorättsorganisationen Amnesty International har kritiserat domen och uttryckt att ”ingen bör åtalas enbart för att ha uttryckt sig i sociala medier, eller för att ha sjungit någonting osmakligt eller chockerande”. Ungefär 200 spanska kulturprofiler, bland andra regissören Pedro Almodóvar och skådespelaren Javier Bardem, har skrivit under en namninsamling mot domen.

 

Dokumentär om terrordåden i Köpenhamn

Denna månad är det sex år sedan Danmark i februari 2015 drabbades av terrordåd som riktades mot svenska konstnären Lars Vilks och Köpenhamns synagoga. SVT Play visar nu en dansk dokumentär från 2020 om gärningsmannen Omar El-Hussein som inspirerats av terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. I filmen intervjuas vänner, familjemedlemmar, lärare och poliser för att ge en bild av El-Husseins liv och radikalisering fram till dåden.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma