Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 10 2021-03-10

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Säpo presenterar årsbok 18 mars

Torsdag den 18 mars kl 09.30-10.15 presenterar Säkerhetspolisen årsbok för 2020 samt en nulägesbild av hoten mot Sverige vid ett digitalt seminarium. Säkerhetspolisen kommer bland annat redogöra för hur hoten mot Sverige har förändrats, hur främmande makts aktiviteter och angrepp påverkar Sverige och hur våldsbejakande extremism utvecklats. Medverkar gör säkerhetspolischef Klas Friberg, senior analytiker Kennet Alexandersson och senior analytiker Ahn-Za Hagström.

Media bjuds in att delta digitalt och får möjlighet att ställa frågor. Seminariet kommer även att sändas online.

 

Dom i Lund kopplad till IS

Den 8 mars dömdes i Lunds tingsrätt den kvinna som år 2014 reste till IS-kontrollerat område i Syrien med sin son för grov egenmäktighet med barn till tre års fängelse. Sonen var vid bortförandet drygt två år och det skedde mot hans fars vilja.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att man inte tror på kvinnans uppgifter om att hon var okunnig om läget i det av IS nyss utropade kalifatet. Man anser att åklagaren bevisat att kvinnan måste ha varit väl medveten om den konflikt som pågick och den våldsbejakande miljö som fanns i IS territorium. Tingsrätten tror inte heller på hennes uppgift om att hon bara tänkte åka in några dagar i Syrien och sedan återvända hem. Man anser det istället bevisat att hon avsåg att flytta till IS-kontrollerat område i med sin son och varaktigt bosätta sig där. Eftersom hon under lång tid förde sonen till ett område där det pågick krig och en miljö präglad av IS våldsbejakande ideologi anser tingsrätten att brottet ska rubriceras som grovt.

 

Kvinnor från kalifatet till Borås

Två svenska kvinnor och deras barn som rest till IS-kontrollerat område i Syrien landade i fredags (5/3) på Arlanda. På flygplatsen togs de emot av polis, Säpo, migrationsverket, socialtjänst och medicinsk personal. Polisen kallar det en särskild händelse och kvinnorna kommer att utredas omgående. Familjerna har i över ett år suttit i syriskt fängelse men har nu släppts. Kvinnorna och barnen uppges föras till hemkommunen Borås.

 

Dåd i Vetlanda utreds ej som terrorbrott

Terrormotiv låg inte bakom attacken i Vetlanda den 3 mars där sju personer skadades. ”Just nu finns inget som uppfyller de kriterierna”, säger åklagaren Adam Rullman till DN (5/3). Polisen har tidigare meddelat att det finns detaljer som gör att terrormotiv utreds och den europeiska polismyndigheten Europol kopplades in. Misstanke om terrorbrott utreds alltid av Säpo, myndigheten har dock valt att inte ta över ärendet men uppges följa utredningen.

Polisen uppger att den misstänkte 22-årige gärningsmannen är afghansk medborgare och att han vid tillfället var beväpnad med en kniv. Offren är samtliga män, födda mellan 1945 och 1985, hemmahörande i Vetlanda kommun och har ingen koppling till varandra. Polisen har inlett förundersökningar om försök till mord.

 

Högerextremister i demonstration mot pandemin

Under lördagseftermiddagen (6/3) anordnades en demonstration mot Sveriges coronarestriktioner på Medborgarplatsen i Stockholm. Den så kallade ”Tusenmannamarschen” anordnades av organisationen Frihet Sverige. Omkring 500 personer uppges ha deltagit i protesten för att lyssna på tal, skandera budskap, sjunga nationalsången samt delta i en gruppkram.

Enligt Expo har ”Tusenmannamarschen” intresserat personer ur högerextrema kretsar och vid demonstrationen ska flera personer från den högerextrema miljön deltagit. I en krypterad chattgrupp som föranledde demonstrationen spreds konspirationsteorier om vaccin, 5G och pandemin samt antisemitism. I chattgruppen fanns ett antal ledande personer inom bland annat Nordiska motståndsrörelsen. Evenemanget uppvisar därmed ett liknande mönster som tidigare protester mot pandemirestriktioner i amerikanska och europeiska städer som också har haft aktivt deltagande av högerextremister.

Arrangören för evenemanget anser att Sveriges restriktioner inskränker medborgarnas yttrande- och rörelsefrihet samt att medier mörkar sanningen om pandemin. Strax efter att demonstrationen startat valde polisen att upplösa den eftersom tillstånd saknades. För att minska smittspridningen är det enligt pandemilagen inte tillåtet att samlas mer än åtta personer. Många demonstranter valde då att via Slussen ta sig till Kungsträdgården i centrala Stockholm. Ett flertal poliser skadades vid mindre sammandrabbningar. ”Tusenmannamarschen” pågick under drygt tre timmar och vid 17-tiden hade de sista demonstranterna lämnat Kungsträdgården. Arrangören är den första att få ett föreläggande enligt pandemilagen.

 

Yxman hotade bussresenärer i Malmö

I torsdags (4/3) inkom flera samtal till polis om en bussresenär som betedde sig hotfullt i Malmö. Händelsen ska ha utspelat sig i Lindängen i södra delen av staden. En person uppges ha klivit på bussen bärandes på en yxa och ett rött band knutet runt armen. Enligt ett vittne till Aftonbladet ska den misstänkte skrikit ”var är alla islamister? Jag ska döda er alla” och att han skulle göra ”polsk jihad”. Efter en polisinsats kunde mannen gripas. Inga personer ska ha kommit till fysisk skada.

 

Domstol i Tyskland stoppar övervakning av AfD

Förvaltningsrätten i Köln förbjuder tills vidare den tyska inrikesunderrättelsetjänsten BFV att övervaka det högerpopulistiska riksdagspartiet Alternativ för Tyskland (AFD). BFV har i uppdrag att övervaka politisk extremism. Under förra veckan rapporterade flera tyska medier att underrättelsetjänsten klassat partiet som extremistiskt, vilket möjliggör avlyssning och infiltrering. Grunden för beslutet om övervakning ska ha varit hundratals uttalanden från partimedlemmar som strider mot demokratiprincipen i den tyska grundlagen.

 

Ny hotbild mot Kapitolium

Under slutet av förra veckan (4/3) varnades anställda vid amerikanska parlamentsbyggnaden Kapitolium för att nya försök till stormning, liknande händelsen 6 januari, kan äga rum. Hoten ska ha kommit från en ej namngiven högerextrem milisgrupp samt anhängare till konspirationsrörelsen QAnon. Den bakomliggande orsaken till den förhöjda hotbilden ska ha rört datumet 4 mars, som inom QAnon-rörelsen är tidpunkten då förre presidenten Donald Trump skulle återinstalleras som USA:s president. Inget försök till stormning uppges emellertid ha skett och arbetet i representanthuset ska ha fortsatt som vanligt.

 

Påven Franciskus besökte Irak

I fredags (5/3) landade påve Franciskus, katolska kyrkans 266:e påve, på flygplatsen i Bagdad för ett historiskt besök i Irak. Under helgen har han rest till flera städer, bland annat den krigsdrabbade staden Mosul där Islamiska staten utropade ett kalifat i juni 2014. I Mosul, som är Iraks näst största stad, höll påven en mässa för krigets alla offer. Den kristna minoriteten i Irak är hårt utsatt för förföljelse och har på kort tid minskat från 1,5 miljoner till runt 300 000.

Påven har under sitt ämbete arbetat för att stärka Vatikanens interreligiösa relationer, något som har fått positiva reaktioner men också möts med motstånd. Under resan träffade påven den inflytelserika irakiska storayatollan Ali al-Sistani. Ayatollan anses vara den mest framstående shiamuslimska ledaren som påven träffat och mötet anses vara en milstolpe i relationen mellan religionerna islam och kristendom. Ayatollan tog emot påve Franciskus framför kameror i hans hem i staden Najaf i centrala Irak.

Al-Sistani uppges ha tackat påven för besöket och betonat de religiösa auktoriteternas ansvar för att skydda Iraks kristna som ”ska leva i fred och säkerhet, med fulla medborgerliga rättigheter, som alla irakier". Enligt en analys av SVT kan budskapet från al-Sistani öka säkerheten för Iraks kristna eftersom han har inflytande över de shiitiska miliser som anklagas för att förfölja kristna.

Ruiner från kriget i mot IS i gamla staden Mosul. Foto: Unsplash

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma