Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 15 2021-04-14

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Webbinarium om kvinnor i våldsbejakande extremistmiljöer

Hur ser kvinnors roll i våldsbejakande extremism ut och vad kan registerdata berätta om deras engagemang och roll i extremistiska miljöer? På uppdrag av Nordiska ministerrådet har institutet för framtidsstudier tagit fram rapporten Women in violent extremism in Sweden. Rapporten kommer att presenteras av rapportförfattarna och följs av ett samtal där Jonas Trolle, chef för CVE, deltar tillsammans med Ann-Sofie Hermansson, utredare av kommuners ansvar i det brottsförebyggande arbetet och Ahn-Za Hagström, senior analytiker Säkerhetspolisen.

Datum: Fredag 16 april. Kl. 09:00–10:15
Läs mer och registrera din anmälan här

 

Sambopar i Stockholm misstänka för terrorism

Två personer häktades måndag den 5 april vid jourdomstolen i Stockholm på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott. Säkerhetspolisen hade några dagar tidigare genomfört en insats efter en längre tids arbete. En man och kvinna som står skrivna på samma adress i Stockholmsregionen greps. I samband med gripandet gjordes beslag av digital utrustning i form av en skoldator uppger SVT (13/4).

Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, leder förundersökningen. Åtal ska vara väckt senast den 19 april, men chefsåklagaren uppger till SVT (6/4) att utredningen kommer att pågå betydligt längre än så. De två misstänkta förnekar brott.

 

Finanspolisens arbete mot terrorfinansiering

Inom Polismyndigheten är det finanspolisen som ansvarar för att förebygga, förhindra och upptäcka om finansiell verksamhet utnyttjas för terrorfinansiering. I finanspolisens nyligen publicerade årsrapport framkommer det att omfattningen av terrorfinansiering är fortsatt på en lägre nivå än penningtvätt generellt.

Finanspolisen bedömer emellertid att antalet plattformar för finansiering av rekrytering och radikalisering i den våldbejakande islamistiska miljön har ökat och kommer att fortsätta göra det genom att allt fler betaltjänster lanseras. Finanspolisen har under året kunnat se hur bland annat IS och Al-Qaida i större utsträckning finansierar sin verksamhet via kryptovalutor. Det har kunnat konstateras att även svenska aktörer har skickat pengar via kryptovalutor till terroristorganisationer. Detta är ett tillvägagångssätt som finanspolisen bedömer kommer fortsätta vara av betydelse för förmågan till terrorfinansiering.

Finanspolisen uppmärksammade även under 2020 hur penningströmmarna från Sverige till gränstrakterna mellan Turkiet och Syrien återigen ökade. Detta kan ha samband med att personer i Sverige försökt stötta individer i fångläger i Syrien. Huruvida pengarna sedan hamnat hos de tillfångatagna eller på annat sätt använts av en terroristorganisation är svårt att bedöma uppger finanspolisen i årsrapporten.

Finanspolisen har under året kunnat se hur bland annat IS i större utsträckning finansierar sin verksamhet via kryptovalutor Bild:Unsplash.com/cve

 

Våldsamma upplopp i Nordirland

Den långvariga konflikten mellan religiösa och politiska grupperingarna i Nordirland har aktualiserat efter brexit och återinförande av skarp gräns och tullar. SVT tar i en artikel (9/4) upp unionisternas oro inför att Nordirland skärs av från resten av Storbritannien. Unionisterna vill att Nordirland kvarstår som en del av Storbritannien och är motståndare till en återförening med resten av Irland.

Den amerikanska nyhetsbyrån VOX menar att det finns fler förklaringar till våldet än brexitavtalet. En orsak uppges vara att statliga åklagare beslutat att inte åtala ledare för det irländskt-republikanska partiet Sinn Féin för att ha brutit mot coronarestriktioner. Ledarna ska ha överträtt reglerna under en begravning av en tidigare IRA-medlem i juni förra året. Flera fackanslutna har uppfattat beslutet som ett tecken på politisk favorisering eftersom de själva fått avbryta sina parader och manifestationer på grund av restriktionerna. SVT:s utrikesreporter uppger att Nordirland under våren går in en årlig paradsäsong, som historiskt har kantats av oroligheter mellan unionister och irländska republikaner, samtidigt som restriktioner börjar hävas och vädret i regionen blir varmare.

I skrivande stund har våldet i landet pågått under flera dagar och ett 40-tal poliser har skadats. Politiker i Nordirland, brittiske premiärministern Boris Johnson och amerikanska Bidenadministrationen fördömer våldet. USA:s president har irländska rötter och har länge engagerat sig i fredsprocessen.

Utrikespolitiska institutet erbjuder fördjupning om Nordirlandskonflikten som går tillbaka till 1600-talet.

 

24-åring häktad för terrorbrott i Norge

En 24-årig man från den norska staden Skien anklagas för att ha försökt delta i flera terroristoperationer i Danmark och London. Mannen ska ha vid upprepade tillfällen, i flera olika chattgrupper, uttryckt en önskan om att medverka i aktioner kopplade till terrorism. Han anklagas även för att vara ansluten till IS, producerat propaganda samt skapat och administrerat flera IS-relaterade chattgrupper. Ärendet tas upp i Oslo tingsrätt den 18 maj. Mannen nekar till anklagelserna.

Mannen ska ha administrerat, deltagit och skapat flera krypterade chattgrupper som visade stöd till IS Bild: CVE

 

Flera demonstrationer mot coronarestriktioner i Europa

Under lördagen (10/4) anordnades flera demonstrationer mot pandemirestriktioner i åtskilliga europeiska städer. I Helsingfors samlades uppemot 300 människor för att protestera mot landets restriktioner, varav ett 20-tal greps. I Köpenhamn arrangerades återigen en demonstration av ”Men in black”, gruppen har tidigare uppmärksammats i omvärldsbevakningen. Även i Frankrike, Österrike, Rumänien, Oslo och Malmö samlades demonstranter under dagen. Enligt organisatörer bakom protesterna finns det planer på fler och större manifestationer.

 

Så ska extremism upptäckas inom amerikanska militären

Det amerikanska försvarsdepartementet, Department of Defence (DoD), har tagit fram en manual i syfte att underlätta arbetet med att upptäcka radikaliserade personer inom försvarsmakten. Fokus ligger främst på vänster- och högerextremism. Materialet är en del av en bredare satsning från Pentagon för att hantera och motverka extremism bland myndighetspersonal.

 

Misslyckad högerextrem massdemonstration i USA

Under söndagen skulle ett antal manifestationer och arrangemang under parollen ”White lives matter” ägt rum runt om i USA. Dessa protester planerade av diverse högerextrema grupperingar på krypterade meddelandeapplikationer. Målsättningen var att anordna den största gemensamma manifestationen sedan 2018. Nyhetsbyrån NBC News bedömer att organiseringen och mobiliseringen fatalt misslyckats eftersom inga eller få deltagare slöt upp. Enligt NBC har olika krypterade grupper även blivit infiltrerade av både extremvänster och polis.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma