Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 18 2021-05-05

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Webbinarium: Pandemin och våldsbejakande extremism

CVE anordnade 5 maj tillsammans med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), och Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan ett webbinarium om hur pandemin påverkat våldsbejakande extremism och förekomst av konspirationsteorier.

Talare: Ahn-Zha Hagström senior analytiker Säkerhetspolisen, Hannah Pollack Sarnecki forskare FOI, Patrik Hermansson researcher HOPE Not Hate och Josefin Bergström senior rådgivare CVE:s mobila stödteam. Moderator: Maria von Bredow, utredare CVE.

Webbinariet kan ses här

 

Webbinarium: Finansiering av terrorism

Center mot våldsbejakande extremism, Brottsförebyggande rådet och Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism bjuder in till ett webbinarium för yrkesverksamma om terrorfinansiering. Att förhindra finansiering av terrorism är viktigt och prioriterat men den kan vara svår att upptäcka, eftersom det ofta handlar om lagligt förvärvade pengar som används för olagliga aktiviteter.

Under webbinariet kommer bland annat Brottsförebyggande rådet att presentera slutsatser från aktuella rapporten ”Finansiering av terrorism – en studie av motåtgärder” som följs av samtal om hur rapporten påverkar det kommunala arbetet.

Datum och tid: Tisdag den 18 maj 2021 kl 13.00 - 15.00

Anmälan senast den 14 maj. Webbinariet är kostnadsfritt men anmälan är obligatorisk

 

Reporter på Ekot hade koppling till misstänkt islamist

Stiftelsen Doku uppger (5/5) att en journalist vid Sveriges Radios Ekoredaktion som har granskat fallen med de islamister som ska utvisas på grund av säkerhetshot inledde en privat relation med en av dem.

Ekot följde samma dag upp nyheten med ett inslag om att den tidigare reportern på redaktionen hade koppling till en misstänkt islamist. ”Vi har gått igenom de publiceringar som är relevanta i det här sammanhanget och står bakom dem", säger Klas Wolf-Watz, chef på Ekot.

Ekots granskningar sändes 2019 och gällde hanteringen av sex personer som togs i förvar och som regeringen sedan beslutade att utvisa med hänvisning till att de utgör hot mot rikets säkerhet.

 

Hundratals deltog under coronademonstration i Stockholm

Hundratals personer från restriktionskritiska “Frihetsrörelsen” samlades på första maj i Stockholm vid Norra Bantorget. Gruppen motsätter sig restriktioner till följd av pandemin. Efter bara några minuter beslöt polisen att upplösa demonstrationen, med hänvisning till pandemilagen, men det hörsammades inte. Demonstranterna valde istället att tåga genom staden mot Vasaparken, där flera tal hölls.

För att undvika skador på deltagare och poliser, som skedde vid organisationens demonstration i mars, uppgav arrangörerna i förväg att en ”skyddsstyrka” skulle närvara vid lördagens demonstration. I ett youtube-klipp beskrivs skyddstyrkan som ”protectors och providers of freedom and truth”.

Enligt polisen resulterade emellertid insatsen i fyra anmälningar gällande brott mot ordningslagen och två anmälningar om våldsamt motstånd. Även en anmälan om egenmäktigt förfarande då egendom skadats och en person greps misstänkt för blåljussabotage då vederbörande försökt hindra polisens arbete.

I en artikel i Sydsvenskan skriver Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping, att antisemitiska budskap inte är ovanliga på vaccinationsmotståndares konton på sociala medier. Det visar bland annat aktuella studier från USA och Storbritannien. Det finns dock inga rapporter om att det ska ha förekommit antisemitism under lördagens demonstration i Stockholm. Däremot observerades symboler som används inom den så kallade alternativa högern.

Det var inte bara i Stockholm demonstrationer mot coronarestriktioner hölls. I ett flertal europeiska storstäder rapporterades det under lördagen om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. En del av demonstrationerna verkar dock ha varit sammanvävda med mer klassiska första maj-demonstrationer.

 

Forskningsartikel om kvinnor i NMR

En ny forskningsartikel, av Tina Askanius som är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, fokuserar på kvinnliga ”influencers” med koppling till Nordiska motståndsrörelsen. Artikeln synliggör dessa kvinnors roller både som ”raskrigare” och ”nordiska fruar” med uppgift att föra rörelsen vidare.

Läs artikeln “Women in the Nordic Resistance Movement and their online media practices” publicerad i tidskriften Feminist Media Studies.

 

Norsk IS-kvinna döms till fängelse

Oslo tingsrätt har dömt en 30-årig kvinna till fängelse i tre år och sex månader. Hon bedöms ha varit med i terrororganisationen IS och anses ha deltagit i verksamheten helt medvetet, rapporterar NRK.

Kvinnan och hennes två barn hämtades hem till Norge från flyktinglägret Al-Hol i Syrien för drygt ett år sedan för att barnen var sjuka. Beslutet ledde till att det norska regeringssamarbetet sprack när Fremskrittspartiet lämnade regeringen i protest mot beslutet.

Domen är den första i sitt slag i Norge. Ekot (4/5) uppger att det i december förra året fanns fyra norska kvinnor och fyra barn i lägren i Syrien. Domen får betydelse om fler av dessa kvinnor återvänder till Norge.

 

Jihadister skördar liv i Burkina Faso

Sedan 2015 har jihadister dödat hundratals människor i Burkina Faso som ligger i Västafrika skriver Utrikespolitiska Institutet. Utvecklingen ser dyster ut. I måndags (3/5) dödades uppemot ett 30-tal invånare i en by i östra delen av landet. Några dagar tidigare dödades minst 15 människor i räder mot byar i den norra regionen. Flera jihadistgrupper är aktiva i området men ingen av dem har tagit på sig dåden.

I slutet av april dödades två spanska journalister och en irländsk medborgare i ett bakhåll i Burkina Faso. TT rapporterar att terrorister ligger bakom morden. Enligt tidningen Journalisten misstänks milismän kopplade till terrororganisationerna al-Qaida eller Islamiska staten.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma