Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 19 2021-05-12

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Webbinarium: Finansiering av terrorism

Center mot våldsbejakande extremism, Brottsförebyggande rådet och Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism bjuder in till ett webbinarium för yrkesverksamma om terrorfinansiering. Att förhindra finansiering av terrorism är ett viktigt och prioriterat arbete men kan vara svår att upptäcka, eftersom det ofta handlar om lagligt förvärvade pengar som används för olagliga aktiviteter.

Under webbinariet kommer bland annat Säkerhetspolisen att redogöra för terrorismfinansiering kopplat till den nationella riskbedömningen och våldsbejakande extremism. Brottsförebyggande rådet presenterar slutsatser från den nypublicerade rapporten ”Finansiering av terrorism – en studie av motåtgärder” som följs av samtal om hur rapporten påverkar det kommunala arbetet.

Datum och tid: tisdagen den 18 maj 2021, kl. 13.00 - 15.00.

Anmälan till webbinariet är öppen till den 14 maj

Webbinariet är kostnadsfritt men anmälan är obligatorisk.

 

Aktiviteter från den rasideologiska miljön minskar

Under tisdagen (11/5) presenterade Stiftelsen Expo sin årliga sammanställning av den svenska rasideologiska miljöns dokumenterade aktiviteter under 2020. NMR, Det fria Sverige (DFS) och Alternativ för Sverige (AFS) står för de allra flesta aktiviteter som presenteras i rapporten. I likhet med föregående årsrapport ser man en minskning av antal aktiviteter inom miljön. Expo noterade totalt en nedgång med 19 procent jämfört med föregående år och med hela 48 procent jämför med 2018.

Det är främst Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som står för tappet. En förklaring till detta kan vara den splittring som skett inom NMR sedan valet 2018, samt att andra aktörer inte är likna öppna med propagandaspridning i form av flygbladsutdelning, klistermärkesuppsättning och andra aktivitet. Expo konstaterar att Alternativ för Sverige fokuserar på att synas digitalt och Det fria Sverige satsar framför allt på sociala aktiviteter. Pandemin har även haft en splittrande inverkan på miljön då man inte har enats om en gemensam linje.

På vissa orter har emellertid aktiviteterna eskalerat. Värmland uppvisar den största ökningen i hela landet. Expo beskriver också en utveckling av högerextrema fristående grupper som riktar in sig mot unga, med syfte att bygga upp ett våldskapital. Sådana grupperingar vinner mark på de mer etablerade organisationernas bekostnad. Expo slutsats är: ”Det är därför vanskligt att analysera styrkeförhållandena inom miljön genom att rakt av jämföra siffrorna för de olika organisationerna med varandra. Varje grupp bör bedömas utifrån sin strategi och sina prioriteringar.”

Läs rapporten här

Grafik från Expo

 

Västsvensk IS-kvinna åtalad för dödshot

Expressen uppmärksammar(12/5) en stämningsansökan gällande att en västsvensk IS-kvinna dödshotat en anställd på en psykiatrisk avdelning vid Södra Älvsborgs sjukhus. I måndags inleddes rättegången i Borås tingsrätt och rätten beslutade att en rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras. Förhandlingen återupptas den 10 juni och under tiden är kvinnan fortsatt häktad.

Den 28-åriga kvinnan anslöt sig till terrororganisationen IS 2014 och återvände till Sverige, från syrisk fångenskap, med sina barn i mars. Efter hemkomsten har barnen omhändertagit enligt LVU och kvinnan tvångsvårdats för psykisk ohälsa. Enligt åklagarens gärningsbeskrivning har kvinnan uttalat att den vårdanställde och dennes familj skulle dödas eller skadas, att hon skulle skära halsen av den vårdanställdes pappa. Kvinnan uppges även ha varit våldsam mot andra vårdanställda och förstört inventarier på vårdavdelningen.

Enligt polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har kvinnan under sin tid inom IS ägnat sig att rekrytera kvinnor till terrororganisationen.

 

Internationellt avtal ska fälla IS-svenskar för krigsbrott

Sverige har ingått i ett internationellt avtal genom FN-organet UNITAD (United Nations Investigative Team to Promote Accountability for Crimes Committed by Da’esh/ISIL). UNITAD inrättades 2017 av FN för att hålla Islamiska staten (IS) ansvariga för gärningar i Irak. Processen sker genom att samla in och lagra bevis som ska användas i nationella rättegångar, i första hand i Irak men det kan också bli aktuellt i andra länder.

Avtalet syftar till att underlätta informations- och bevisdelning mellan olika stater och myndigheter i syfte att få fram potentiell brottsbevisning mot svenskar som stridit för IS Irak. Det kan dels handla om bevis som är till nytta för Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten men också att Sverige kan förse UNITAD med bevisning. UNITAD jobbar tillsammans med den irakiska regeringen för att hjälpa med lagstiftning och inrätta särskilda domstolar. Tanken är att dessa ska pröva personer som varit en del av IS för brott mot mänskligheten, krigsbrott och folkmord.

SVT uppmärksammar (11/5) att en rapport presenterad för FN:s säkerhetsråd återigen slår fast att IS genomförde ett folkmord mot yazidier. Detta konstaterade en FN-utredning redan 2016 men nu uppges det finnas tydliga bevis för att målet var att förinta yazidierna som en religiös grupp ”fysiskt och biologiskt”. Enligt utredarna tillverkade och använde även IS kemiska vapen, bland annat senapsgas. Några av dessa vapen ska ha testats på fångar, med dödlig utgång.

SVT publicerade i tisdags (11/5) ett inslag om anhöriga, framförallt föräldrar, till svenskar som åkt för att ansluta sig till IS. Reportaget tar upp de påfrestningar som de upplevt när deras familjemedlemmar anslutit sig till terrorsekten.

 

SvD uppmärksammar Qanon i Sverige

Svenska Dagbladet (SvD) har i flera reportage granskat hur Qanon-rörelsen, ett fenomen som uppstått i USA, börjar etablera sig i Europa och Sverige. Enligt rörelsen existerar det ett globalt nätverk av satanistiska pedofiler med förgreningar i den politiska och kulturella eliten. Enligt SvD sprids konspirationsteorierna i grupper som arrangerar demonstrationer mot coronarestriktioner och vaccinering men även i forum på nätet som når tiotusentals följare i Sverige.

SvD uppmärksammar hur svenska ”influencers” på olika sätt sprider Qanons förvridna världsbild som göder antietablissemangsidéer. Man tar även upp hur en jobbsökande man kommit kontakt med konspirationsteorierna via en coach på Arbetsförmedlingen och att småbarnsföräldrar, i synnerhet de som fått sina barn omhändertagna via LVU, riskerar att lockas till rörelsen.

I höstas publicerade norska organisationen Faktisk.no en granskning av hur Qanon etablerar sig i Norge.

Illustration: CVE

 

Sprängdåd i Afghanistan

Under lördagen (8/5) detonerade kraftfulla bomber vid ett gymnasium i Kabul, Afghanistans huvudstad. Åtminstone 60 människor har dött och över 160 skadats i samband med explosionerna. Offren uppges vara skolflickor. Man vet ännu inte vem som ligger bakom dådet rapporterar Sveriges Radio(10/5).

Den första maj inledde USA tillbakadragandet av sina sista trupper i Afghanistan vilket innebär att ungefär 2 500 amerikanska soldater men även cirka 7 000 soldater från främst andra Natoländer ska vara ute ur Afghanistan i september. Efter att de utländska trupperna lämnat landet finns det oro för att våldet och konfliktnivån kan trappas upp i Afghanistan.

Enligt den svenska ambassaden i Kabul kan säkerhetssituationen mycket snabbt förändras och förvärras med anledning av minskad utländsk militär närvaro och leda till inställda eller fullbokade flyg som gör det svårt att lämna Afghanistan.

 

FN varnar för våldet mellan Israel och Hamas

Efter en längre tid av oroligheter i östra Jerusalem har våldet mellan Israel och Palestina trappats upp. Hamas hotar med fler raketer som Israel avser att bemöta med attacker mot militära mål i Gaza. FN varnar för ett ”fullskaligt krig” när konflikten eskalerar mellan Israel och Hamas (Aftonbladet 12/5).

Sveriges Radio rapporterar (11/5) att över 150 raketer har avfyrats mot södra Israel från Gazaremsan och att Hamas hotar att göra den israeliska staden Ashkelon till ”ett helvete”. Minst 22 personer varav nio barn har samtidigt dödats i israeliska vedergällningsattacker mot Gazaremsan. EU, USA och Storbritannien kräver att våldet från båda sidor ska upphöra.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma