Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 20 2021-05-19

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Webbinarium nr 2 om terrorfinansiering

Den 18 maj anordnade CVE, Brottsförebyggande rådet (Brå) och Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism ett webbinarium om terrorfinansiering. Webbinariet går att se i efterhand.

Den 21 maj anordnas ytterligare ett webbinarium på samma tema, riktat mer specifikt till yrkesverksamma vid banker och finansiella institut men även andra intresserade.

Datum och tid: Tisdag 21 maj kl 10.00 - 12.00

Webbinariet går att följa via länken

 

 

Webbinarium om informationsdelning

CVE anordnar webbinarium om praktisk tillämpning av lagstiftningen vid samverkan och informationsdelning mellan polis och socialtjänst i arbetet mot våldsbejakande extremism. Olika konkreta exempel och fall kommer att presenteras och diskuteras.

Medverkar gör representanter från socialtjänst, polis, medarbetare från CVE och författarna till den aktuella Brå-rapporten ”Informationsdelning mellan socialtjänst och polis i brottsförebyggande arbete med barn och unga”.

Webbinariet riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete kan komma i kontakt med personer som är eller riskerar att bli involverade i våldsbejakande extremism.

Datum och tid: Tisdag 25 maj kl 13.00 - 15.00

Anmälan görs här

 

Säpo vill kriminalisera terrorpropaganda

Säkerhetspolisen vill fortfarande att innehav av terrorpropaganda ska kriminaliseras för att komma åt individer och organisationer som sprider sådant material. Det framkommer i en intervju med Fredrik Hallström enhetschef för arbetet mot kontraterrorism och extremism vid Säkerhetspolisen (SVT Nyheter 12/5). Säkerhetspolisen lämnade förslaget till regeringen om detta för snart två år sedan men än så länge utan gehör.

Hallström anser dock att mycket har gjorts för att motverka och förebygga utvecklingen av våldsbejakande extremistiska miljöer i Sverige. Han lyfter bland annat att införandet av Center mot våldsbejakande extremism är ett steg i detta arbete. Utöver lagförslaget om kriminalisering av terrorpropaganda efterfrågar Säkerhetspolisen instiftandet av ett kunskapscenter i syfte att stötta kommuner och stat med bland annat offentlig finansiering för att förhindra att bidrag inte ska gå till antidemokratiska verksamheter.

I juni 2019 skrev Klas Friberg, chef Säkerhetspolisen, en debattartikel (DN 25/6 2019) om behovet att kriminalisera terrorpropaganda. ”Vid i princip varje tillslag som Säkerhetspolisen gör i arbetet för att motverka terrorism hittar vi filmer och bilder med oerhört grova våldshandlingar och avrättningar. Materialet framställs för att rekrytera anhängare eller för att stärka sympatisörer inför våldsdåd. Vi vill att regeringen utreder om det bör bli straffbart att inneha och se på terrorpropaganda.”

 

Terrorpropaganda sprids till stor del online, ett exempel är appen telegram. Illustration: CVE

 

Paludan vill demonstrera i Malmö

Den danska politikern Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema partiet Stram Kurs, har återigen ansökt hos Malmöpolisen om demonstrationstillstånd i Malmö. Enligt ansökan vill den danska politikern anordna en allmän sammankomst i Rosengård på torsdag denna vecka (20/5). Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska syftet med sammankomsten vara att uppmärksamma den påhittade ”internationella teckna låtsasprofeten Mohammed-dagen”. Polisen har nekat tillstånd för sammankomsten (HD 18/5)

Förra sommaren avslogs Paludans begäran att bränna en koran i Malmö. En koran brändes ändå av hans anhängare vilket ledde till våldsamma upplopp. Flera hundra personer deltog i kravallerna där polis och räddningstjänst utsattes för stenkastning. Polisen i region syd har upprättat en särskild händelse med anledning av den senaste veckans pro-palestinska demonstrationer. Även den potentiella manifestationen på Rosengård hanteras inom ramen för den särskilda händelsen om den blir av. Därmed är det lättare att flytta personal till platser där det behövs.

 

Danmark hämtar kvinnor och barn från IS-läger

Den danska regeringen har bytt uppfattning och är nu redo att hämta hem tre danska kvinnor med IS-koppling och deras 14 barn från kurdiska fångläger i Syrien. Tidigare har den danska regeringen vägrat att ta hem kvinnorna och barnen från lägren. Danska säkerhetspolisen PET anser emellertid att det utgör en säkerhetsrisk att låta barnen bli kvar i lägren där de riskerar att radikaliseras (SR 18/5).

Beskedet från regeringen kom på en presskonferens under tisdagskvällen. ”Kvinnorna måste straffas så hårt som möjligt när de kommer till Danmark. De måste hållas ansvariga för vad de har gjort” sade justitieminister Nick Hækkerup (S) på presskonferensen. Det kan bli aktuellt att ta hem ytterligare fem barn med dansk anknytning men det kräver mödrarnas samtycke vilket de inte gett. Mödrarna är inte längre danska medborgare och de får inte själva följa med tillbaka (SVT 18/5).

 

Brittiska högerextremister gripna

Tre personer i Storbritannien har gripits i samband med en utredning om högerextremt motiverad terrorism. De anklagas nu även för att innehaft delar till 3D-tryckta skjutvapen. Det är sammanlagt fyra personer som har åtalats för olika typer av terrorbrott. De fyra arresterades den 1 maj på flera adresser i Storbritannien, bland annat i Yorkshire, Wiltshire samt i norra Wales. De anklagas bland annat för att ha haft komponenter och instruktioner till hur man använder 3D-tryckta vapen för förberedelse alternativt anstiftande till terrorbrott.

3D-utskrivet vapen. Foto:wikimedia commons

 

Ökat terrorhot i USA

En nationell terrorvarning utfärdades i fredags (14/5) av USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS). Varningen, som publicerades på departementets webbplats, tar upp det faktum att våldsbejakande extremister kan dra nytta av de pågående lättnaderna av coronarestriktioner som just nu sker över hela USA. Varningen tar inte upp några specifika eller konkreta hot men flaggar för eventuell fara från alltmer komplexa och flyktiga våldsbejakande miljöer och ideologier som inkluderar inhemska terrorister. Texten tar även upp det faktum att terrorhoten bedöms ha förvärrats under den pågående coronapandemin, som gett näring till konspirationsteorier och fördjupad ilska och misstro mot regeringen.

 

Konflikten mellan Israel och Hamas fortsätter

Det eskalerade våldet mellan Israel och Hamas fortsätter att skörda offer. Hamas, som är den styrande parten på Gazaremsan, har avfyrat tusentals raketer mot civila mål i Israel, som i sin tur svarat med flygräder. Därtill har våldet ökat inne i Israel mellan arabiska och judiska israeler, något som skakar om landet. Svenska Omni uppmärksammar New York Times artikel som belyser att båda sidor i konflikten kan anses bryta mot internationell rätt.

Konflikten har lett till flera demonstrationer utanför konfliktområdet. De allra flesta demonstrationer har gått lugnt till men det har rapporterats om judehat och antisemitism. Även i Sverige har judiska församlingar i Stockholm och Göteborg vittnat att hot och hat riktas mot judar, främst på sociala medier. Uppgifter finns också att individer i Uppsala ska avlossat skjutvapen i samband med en manifestation.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma