Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 21 2021-05-26

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Webbinarium om lokala lägesbilder

Att genomföra kartläggningar och ta fram lägesbilder är något som lyfts fram i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och annan brottslighet. Mer sällan diskuteras det hur underlagen ska tas fram och användas. Brå genomförde 25 maj webbinariet ”Hur kan kartläggningar och lägesbilder utformas och användas?” som syftar till att stötta kommun och polis som behöver hjälp med kartläggningar och inspirera de som redan kommit en bit men som vill nå längre.

Utgångspunkten för webbinariet är den aktuella boken ”Kartläggning och lägesbild i lokalt brottsförebyggande arbete” framtagen av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Polismyndigheten och Brottsförebyggande rådet (Brå).

 

The Stockholm Criminology Symposium

Den 15–16 juni är det dags för årets upplaga av The Stockholm Criminology Symposium, anordnat av Brottsförebyggande rådet på uppdrag av Sveriges regering. I år kommer samtliga sessioner att finnas tillgängliga via en digital konferensplattform för de som föranmäler sig. Där har ni chans att också interagera med andra deltagare samt att ställa frågor till talarna.

Årets huvudtema är Gun violence: sound knowledge and countermeasures. Som vanligt täcker även symposiet in ett bredare fält inom brottsforskningen och kriminalpolitiken.

Sista dag för anmälan är den 1 juni, läs mer här.

 

Paludan genomförde koranbränning i Malmö

Ett massivt polispådrag var på plats under torsdagskvällen (20/5) i Bunkeflostrand strax utanför Malmö i samband med att Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema Stram Kurs, genomförde en tillståndsgiven manifestation. Manifestationens ändamål var att uppmärksamma ”internationella teckna låtsatsprofeten Mohammed-dagen”, en påhittad dag med syfte att förlöjliga islam och försöka provocera fram våldsamma reaktioner. Paludan ansökte först om tillstånd för manifestationen i Rosengård men fick avslag. Enligt Dagens Nyheter uppger polis att det aktiva samarbetet med religiösa samfund, kommunen och delar av civilsamhället bidrog till att händelsen gick lugnt till.

 

Svensk domare smygfilmades av Qanon

Svenska Dagbladet fortsätter sin granskning av Qanon i Sverige. I ett reportage (26/5) uppmärksammas att en domare vid Solna tingsrätt och hennes anhöriga har hängts ut av en anhängare till Qanon ett flertal gånger i nätforum med tusentals följare. Under förra året har domaren dömt i en infekterad vårdnadstvist om ett barn vilket har orsakat förföljelsen. Efter beslutet har domaren fått mejl med subtila hot och har smygfilmats utanför sitt hem. Filmen har publicerats i nätforum. Bakom uthängningen står en kvinna som är anhängare av Qanon enligt SvD. Nu finns en rädsla för att den konspiratoriska rörelsen kan agera. ”Det har inte hänt oss tidigare att någon åkt hem till en domare”, säger Lena Egelin, chef för Solna tingsrätt.

Qanon sprider konspirationsteorin att världen styrs av en pedofilsekt som rövar bort barn. SvD har tidigare avslöjat hur rörelsen försöker fånga upp föräldrar som blivit av med vårdnaden om sina barn eller fått begränsad umgängesrätt.

Illustration CVE

 

Tysk livstidsdom efter attack mot homosexuella

En 21-årig syrisk man har dömts till livstids fängelse för mord efter en knivattack i Tyskland oktober 2020. Mannen attackerade ett homosexuellt par i 50-årsåldern i Dresden, där ett av offren avled och den andre skadades allvarligt. Enligt åklagaren ska mannen motiverats av ”religiöst inspirerad homofobi” och varit klassificerad som högriskperson inom våldsbejakande islamistisk extremism i Tyskland. Vid gripandet av mannen uppgavs kopplingar till Islamiska staten (IS). Han ska bland annat ha rekryterat personer till terrororganisationen.

 

Belgisk virusforskare hotad

Den belgiska virusforskaren Marc van Ranst med familj flyttades under förra veckan till ett skyddat boende. Van Ranst beskrivs av SVT som belgiska Flanderns motsvarighet till statsepidemiolog Anders Tegnell. Han har ofta synts i belgisk media i samband med pandemin och var tidig med att påpeka faran med smittspridningen av coronaviruset.

Anledningen till att forskaren med familj skyddas är att polisen funnit ett avskedsbrev i en bil i belgiska Flandern. Författaren till brevet, en militär med högerextrema åsikter, anklagar politiker men även virusforskare för att ha ”tagit ifrån oss allt”. Mannen uppger även att han har anslutit sig till en motståndsrörelse. Polisen befarar att militären ska utföra någon form av våldsdåd. Mannen ska tidigare ha riktat hot mot muslimer och moskéer och är sedan dess klassad som potentiellt farlig av myndigheter. I dagsläget anser åklagarämbetet i Flandern att mannen utgöra ett akut hot och är en potentiell terrorist. I skrivande stund (24/5) pågår det en massiv jakt efter mannen som ännu inte gripits.

 

Ledaren för Boko Haram antas död

Enligt Wall Street Journal (WSJ) har ledaren för Boko Haram, Abubakar Shekau, avlidit vid en sammandrabbning med en rivaliserande rebellgrupp. Han uppges ha detonerat en bombväst i samband med konfrontationen som orsakat hans död. Shekau anses ha tagit Boko Haram från en sektliknande grupp till att bli en av världens mest brutala terrororganisationer. Boko Haram fick världens blickar på sig under 2014 när man kidnappade cirka 300 skolflickor i Nigeria.

Det råder en viss osäkerhet kring uppgifterna om Shekaus påstådda död. Vid flera tidigare tillfällen har ledaren dödförklarats, vilket senare har visat sig vara felaktigt. Varken Nigerias regering eller Boko Haram har officiellt bekräftat att Shekau avlidit. Inte heller IS, till vilka Boko Haram svurit trohet, har styrkt uppgiften. Denna gång ska det dock finnas mer tillförlitliga uppgifter, vilket gjort att vissa myndigheter och medier slår fast att han är död.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma