Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 22 2021-06-02

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

CVE:s stöd till kommuner har utvärderats

CVE anordnade den första juni en digital samling för kommuner. Under webbinariet presenterades en utvärdering av centrets behovsanpassade stöd till kommuner i deras arbete mot våldsbejakande extremism. Utvärderingen har utförts av Ramboll Management Consulting på uppdrag av CVE.

Sedan starten 2018 har CVE ett mobilt stödteam som erbjuder vägledning till Sveriges samtliga kommuner. Ramboll har genomfört en enkät- och intervjustudie riktad till 86 kommuner som på något sätt varit i kontakt med CVE. Enkäten uppnådde en svarsfrekvens på 73 procent (63 svarande). För att få en fördjupad förståelse genomfördes intervjuer med sammanlagt 12 kommuner. Svaren täcker in såväl större som mindre kommuner. Det vanligaste stödet från CVE är hjälp med att ta fram lokala lägesbilder (29 procent) följt av stöd i att uppmärksamma radikalisering (25 procent).

Enligt utvärderingen visar enkäten och intervjuerna att kommunerna överlag är nöjda med stödet. Utvärderingen konstaterar dock att vissa kommuner behöver mer vägledning för att ta sig framåt i arbetet mot våldsbejakande extremism. Utvärderingen rekommenderar därför CVE att ge mer konkreta riktlinjer hur kommuner bör arbeta och även marknadsföra sig i syfte att nå fler kommuner med behov.

Läs utvärderingen och pressmeddelande

Illustration CVE

 

Ny studie om antisemitismen i Sverige

Myndigheten Forum för levande historia släppte den första juni en rapport om antisemitism i Sverige. I studien presenteras en jämförelse av antisemitiska attityder och föreställningar 2005 och 2020. Resultatet visar att stödet för traditionella och Förintelserelaterade antisemitiska föreställningar försvagats mellan 2005 och 2020 samtidigt som andelen som tar avstånd från denna typ av föreställningar ökat. Men det visar också att antisemitiska föreställningar och uppfattningar av detta slag fortsatt återfinns hos en inte obetydlig minoritet av befolkningen.

”Resultaten från undersökningen visar att antisemitiska attityder och föreställningar är jämförelsevis mer utbredda i vissa delar av befolkningen och vissa politiska opinioner än i andra. Som påpekats gäller detta bland annat äldre åldersgrupper och befolkningsandelar födda i eller utanför Europa eller med muslimsk religionstillhörighet samt grupper som sympatiserar med Sverigedemokraterna.”

Läs rapporten här och här kan ni se myndighetens pressträff.

Förintelsemonumentet i Berlin. Foto:Unsplash

 

Långa straff för terrordådet i Barcelona 2017

En domstol i Spanien dömde i torsdags (27/5) två medlemmar ur den terrorcell som låg bakom terrorattacken i Barcelona 2017. De döms till 53 respektive 46 års fängelse för att ha tillhört cellen, tillverkat sprängmedel samt för terrorrelaterade skador men friades från terrorrelaterade mord. En tredje man döms till åtta års fängelse för att ha hjälpt gruppen.

Terrorattacken utfördes i Barcelona den 17 augusti 2017 då en annan man i hög fart körde en skåpbil på det populära turiststråket La Rambla och mejade ner fotgängare. Sammanlagt dödades 15 personer och över 130 skadades. Åtta timmar efter händelsen på Ramblan körde en annan bil in i en samling människor i kuststaden Cambrils söder om Barcelona och en kvinna dödades. Polisen sköt ihjäl fem misstänkta terrorister. De bombbälten som männen ska ha haft på sig, visade sig senare vara falska.

Några dagar efter attacken i Barcelona hyllades dådet i en propagandavideo av IS. Händelsen i Barcelona är den mest dödliga terrorattacken i Spanien sedan 11 mars 2004 i Madrid. Då miste nära 200 personer livet och drygt 2 000 skadades i en rad koordinerade explosioner mot pendeltåg. Enligt polisutredningen var gärningsmännen bakom attacken i Madrid våldsbejakande islamister.

 

Vänsterextrem grupp tar på sig brand i Tesla fabrik

Under natten mellan tisdag och onsdag (25 - 26/5) uppstod en brand i en av biltillverkaren Teslas fabriker i Tyskland. Flera högspänningskablar ska ha antänts i anslutning till fabriken. Kablarna försörjer fabriken, som ännu inte används, med ström och ligger oskyddade ovan jord. Branden var släckt redan på morgonen och enligt företaget som förser kablarna med elektricitet ska det inte ha orsakat någon skada på strömförsörjningen och något strömavbrott ska inte ha varit nödvändigt.

Dagen efter publicerades en text där en vänsterextrem grupp som kallar sig för Vulkangruppen tog på sig dådet. I texten kritiserar gruppen fabriksbygget och att det sker utan hänsyn till lokalbefolkningen samt att de anser att etableringen kan ha en miljöpåverkan i regionen. Fabriken som ligger i närheten av Berlin kallas för Giga Berlin. Tesla väntas starta produktionen av en halv miljon bilar årligen i slutet av 2021. De vill också bygga världens största fabrik för batterier på platsen.

 

Tips: Kulturkrig på franska universitet

Programmet Konflikt i Sveriges Radio publicerade i söndags (30/5) ett reportage om den franska debatten om islamvänsterism, ett begrepp som anspelar på en allians mellan islamister och vänstern. I anslutning till mordet på den franske läraren Samuel Paty, hävdade den franske utbildningsministern, Jean-Michel Blanquer, att universiteten var drabbade av ”islamo-gauchisme” (islam-vänster) och att detta var en bidragande orsak till en påstådd undfallenhet mot islamism i det franska samhället. Frankrikes högskoleminister Frédérique Vidal har i år initierat en utredning av islamvänsteraktivism förtäckt som akademisk forskning. Ministern hävdar att vissa fakulteter, i synnerhet beteendevetenskapliga och humanistiska, tagits över av teorier om intersektionalitet, ras och postkolonialism som ursäktar radikal islamism. Även Frankrikes president, Emmanuel Macron, har kritiserat dessa strömningar på franska universitet. Detta har lett till starka reaktioner och spänningar.

Reportaget uppmärksammar studentförbund som anklagas för att inte ta islamismen på allvar och gör nedslag i Toulouse, en universitetsstad som präglats av våldsamheter både från islamister och högerextrema. I slutet av maj trängde den nationalistiska gruppen Action Française sig in i regionfullmäktige i Toulouse med anledning av debatten kring islamvänsterismen. På banderollen de hade med sig stod det: Islamvänstern - förrädare mot Frankrike.

Reportaget belyser även några av de islamistiska terrordåd som drabbat Frankrike samt tar upp den våldsbejakande högerextremismen i landet.

Lyssna här eller där poddar finns

Centrala Toulouse. Illustration: CVE

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma