Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 25 2021-06-23

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Föreningsfrihet och terroristorganisationer

CVE har lämnat in ett remissyttrande till Justitiedepartementet rörande delbetänkandet ”Föreningsfrihet och terroristorganisationer” (SOU 2021:15).

Utredningens förslag innebär en förändring på grundlagsnivå, som ger möjlighet att i lag begränsa föreningsfriheten när det gäller sammanslutningar som ägnar sig åt eller understödjer terrorism. Den föreslagna ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. CVE tillstyrker utredningens förslag.

Utredningen problematiserar att organisationer som utövar eller stödjer terrorism även kan ägnar sig åt traditionell åsiktsbildning eller humanitär verksamhet. CVE delar bedömningen men lyfter i yttrandet att det inte är ovanligt att olika typer av våldsbejakande rörelser även bedriver någon form av social eller humanitär verksamhet. Det är ett sätt att skapa legitimitet och engagemang och kan användas för rekrytering, finansiering och propaganda.

Läs remissyttrandet

Illustration CVE

 

NMR-aktivist åtalad för misshandel

I mars samlades aktivister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) öppet i Vetlanda vid flera tillfällen. Bakgrunden till protesterna var ett knivdåd utfört av en utländsk medborgare där flera personer i Vetlanda skadades. Vid en av manifestationerna har en förbipasserande kvinna bett aktivisterna lämna platsen. Då uppges hon ha blivit knuffad till marken, varpå hon slog i huvudet, handen och benet. Nu åtalas den NMR-aktivist som utförde handlingen. Han åtalas även för skadegörelse och stöld och är sedan tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen, våldsamt motstånd, försök till våld mot tjänsteman och grovt rattfylleri. Datum för rättegången är ännu inte fastställd.

 

Rapport om Sveriges närvaro i Mali

Sverige har sitt största militära engagemang utomlands i västafrikanska Mali som plågas av islamistiska terrorgrupper. Det politiska läget i landet har på kort tid förändrats och försvårats. Inom loppet av nio månader har två militärkupper ägt rum, i augusti 2020 och maj 2021. Frankrikes president Emmanuel Macron som svar på den senaste kuppen meddelat att Frankrike nu ska stöpa om sin militära närvaro i Mali i grunden.

Vad betyder den senaste händelseutvecklingen för Sverige i Mali? Detta diskuterar Diana Janse i rapporten “Vid vägs ände – En plan B för Sveriges engagemang i Mali” skriven för tankesmedjan Frivärld. Diana Janse var Sveriges ambassadör i Mali fram till mars 2021.

Läs rapporten

Bild unsplash.com

 

Europols årliga rapport om terrorism

Den 22 juni presenterade Europol organisationens årliga rapport om terrorism i unionen, ”European Union Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) 2021”.

En viktig slutsats är att våldsbejakande extremister och terrorister har funnit nya möjligheter att sprida propaganda och rekrytera under pandemin. Europol betonar sambandet mellan psykisk ohälsa, radikalisering och ensamagerande aktörer. En bidragande faktor är att fler personer i riskzonen har spenderat mer tid på nätet i samband med nedstängning av samhällen. Europol bedömer att våldsbejakande digital propaganda utgör ett växande hot. Metoder för att utföra dåd utmärks av att det handlar om mindre avancerade tillvägagångssätt.

Enligt rapporten utgör våldsbejakande islamistisk extremism fortsatt det största terrorhotet i EU. Under 2020 utfördes tio islamistiska attacker i EU som dödade 12 personer och skadade långt fler. Samtliga av dessa attacker utfördes av ensamagerande aktörer enligt Europol. Den högerextrema miljön är allt mer heterogen, digital och transnationell. Trender är att yngre personer radikaliseras, att spel online i högre grad blivit forum för att sprida högerextrema budskap och att ekofascism väcker större engagemang.

Europol är Europeiska unionens brottsbekämpande organ. EU-myndighetens uppgift är att hjälpa medlemsstaterna till ett effektivare samarbete för att förebygga och bekämpa grov gränsöverskridande brottslighet och terrorism i Europa.

Läs en sammanfattning av rapporten och ladda ner den

 

Belgisk jagad högerextremist har dött

Förra veckan hittades den belgiske militären Jürgen Conings död i ett skogsområde i provinsen Limburg nära den tyska gränsen. Myndigheterna tror att han har begått självmord.

Conings var försvunnen i över en månad och söktes av polis efter att han stulit vapen från sin militärbas och hotade att mörda den belgiska virologen Marc van Ranst. Under utredningen fann polisen en mängd brev där militären uttryckte skarp kritik mot Belgiens coronarestriktioner.

Conings, som beskrivits som högerextremist, kom under försvinnandet att bli en förebild för restriktionsdemonstranter och högerextremister. Enligt tidningen Politico ska tusentals personer visat sitt stöd för militären på Facebook. Ett exempel är, enligt tidningen, Facebook-gruppen ”I love Jürgen Conings” som samlade upp till 50 000 anhängare innan den togs ner. Vid demonstrationer mot Belgiens pandemirestriktioner ska plakat med budskapen ”Jürgen´s life matters” och ”As 1 behind Jürgen” förekommit.

Skog i Belgien. Bild från Unsplash

 

Italienska högerextremister planerade attack mot Nato

I början av juni bekräftade italiensk polis att man stoppat en terroristattack av en italiensk högerextremistisk organisation. Sammanlagt 12 medlemmar ur gruppen Roman Aryan Order har gripits. Dådet var planerat att utföras mot en Nato-bas i landet. Polisutredningen har pågått sedan 2019 efter att gruppen publicerat rasistiska och antisemitiska inlägg på sociala medier. Polisem ska emellertid beslutat att slå till mot gruppen först efter att man fått tillgång till en whatsapp-grupp med namnet Judenfrei league där gruppens medlemmar kommunicerat. Begreppet judenfrei syftar på områden som nazister under andra världskriget utrotat från judar.

 

Ny strategi mot inhemsk terrorism i USA

När Joe Biden tillträdde som president i USA var ett löfte att inom hundra dagar ta fram en ny strategi för att motverka inhemsk terrorism. Den 14:e juni presenterade administrationen strategin samt en plan för hur den amerikanska regeringen planerar att tackla det växandet hotet från våldsbejakande extremister på hemmaplan.

Amerikanska tankesmedjan The Soufan center tar i sin analys av strategin upp ett antal utmaningar med att hantera de kraftigt beväpnade milisgrupperna i USA. Man gör bedömningen att strategin är ett steg i rätt riktning men att effekterna av den är mer oviss. Centret betonar vikten av att administrationen kontinuerligt utvärderar strategin.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma