Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 26 2021-06-30

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Ny rapport om gröna fascistiska idéer

FOI släppte den 28 juni rapporten ”Fascismens gröna rötter: konspirationsteorier, kris och kollaps”. Rapporten handlar om hur delar av de fascistiska och nationalsocialistiska rörelserna historiskt och idag närmat sig frågor om miljö, natur, klimat och ekologi. Enligt rapporten har pandemin gynnat spridningen av gröna fascistiska idéer och även stärkt samarbetet mellan olika radikala grupperingar. Dessa föreställningar och konspirationsteorier kan fungera både mobiliserande och enande samt har våldspotential.

Under senare år har ett antal terrordåd begåtts av personer som motiverats av grön fascism och av konspirationsteorier om den vita rasens undergång. Vidare har militanta fascistiska grupperingar som kallar sig ekofascister - och som genom terrordåd vill påskynda samhällets kollaps - rekryterat personer runt om i världen. I början av 2021 åtalades två unga män i Sverige för mordbrand med kopplingar till ekofascism.

Läs rapporten

Illustration CVE

 

Sverige deltog i ministermöte mot IS

Utrikesminister Ann Linde deltog ministermöte med globala koalitionen mot IS i Rom den 28 juni. Mötet leddes av USA:s utrikesminister Antony Blinken och Italiens utrikesminister Luigi Di Maio och samlade representanter från koalitionens 83 medlemmar. Vid mötet togs kampen mot terrorism i Irak, Syrien och Afrika upp enligt ett pressmeddelande från UD.

Italiens utrikesminister föreslog en ”afrikansk insatsstyrka” för att bemöta hotet från IS som vinner terräng på den afrikanska kontinenten. USA:s utrikesminister lyfte att enligt amerikanska beräkningar är runt 10 000 personer, som misstänks ha stridit för IS, fängslade i kurdiska områden i norra Syrien. Han underströk att situationen är ohållbar och uppmanade länder att ta hem fängslade medborgare (TT 28/6).

Läs mer om mötet och koalitionen mot Daesh/ISIS

 

Skolverket granskar bidrag till koranskola i Malmö

Stiftelsen Doku har nyligen avslöjat att Skolverket sedan flera år tillbaka betalar ut läxhjälpsbidrag till en koranskola för barn i Malmö. Enligt Doku sprider föreningen budskap från salafistiska predikanter, bland annat om att homosexualitet är synd.

Skolverket fördelar sedan 2014 statsbidrag till ideella läxhjälpsföreningar. Enligt Doku har myndigheten beviljat den aktuella föreningen drygt 425 000 kronor i bidrag sedan 2019. Skolverket gör nu en utökad granskning av de utbetalade medlen. Om pengarna inte har använts på rätt sätt kommer bidraget att krävas tillbaka från föreningen (SVT 19/6).

 

Centerpartiets lokaler i Skåne vandaliserade

Dagen efter misstroendeomröstningen i riksdagen den 21 juni vandaliserades Centerpartiets lokaler i Lund. På fasaden har det skrivits ”Häng Annie Lööf” med röd färg bredvid klottrade symboler som föreställer hammaren och skäran och anarkistisk cirkel som associeras till våldsbejakande vänsterextrema rörelser. Två veckor tidigare vandaliserades även Centerpartiets kansli i Malmö genom att fönsterrutor krossades och röd färg kastats in i lokalen. Polisen har inlett en förundersökning av händelserna i Lund och Malmö.

 

Pojke dömd för terrorbrott i Norge

En 16-årig pojke i Norge, som är syrisk medborgare, har dömts till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott och samröre med terrorgruppen IS. Enligt domen planerade 16-åringen att genomföra ett terrordåd i Norge genom att använda sig av gift eller sprängämnen. Pojken döms till ett fängelsestraff som är ungefär hälften så långt som om det hade rört sig om en vuxen.

Enligt NRK, som bevakat rättegången, hittades bland annat en nikotinhaltig vätska i pojkens hem. Åklagare anser att pojken fått tag på giftet efter att ha laddat ner ett recept i en krypterad chattgrupp ansluten till IS. Pojkens kommunikation på krypterade meddelandeplattformar visade att han avsåg att använda giftet mot människor. Han har även på nätet sökt på orden ”nattklubb” och ”tätt befolkade områden i Norge”. I en chatt med en oidentifierad IS-sympatisör har pojken skrivit att han skulle starta jihad.

 

Tre döda efter knivattack i Tyskland

Tre personer har avlidit efter en knivattack utförd den 25 juni i den tyska staden Würzburg i delstaten Bayern. Samtliga döda uppges vara kvinnor i åldrarna 24, 49 and 82. Ytterligare fem personer har skadats i dådet. Strax efter händelsen kunde en misstänkt person gripas efter att ha blivit skjuten i benet. Mannen är 24 år och somalisk medborgare, enligt ett pressmeddelande från polisen.

Enligt tyska media ska mannen i förhör hävdat att handlingen var ”jihad” men samtidigt finns det inga uppgifter som pekar på att han skulle vara en uttalad islamist. Mannen uppges ha haft kontakt med psykiatrin.

Bayerns högsta säkerhetsansvariga Joachim Herrmann höll tillsammans med delstatens politiska ledare Markus Söder en pressträff under lördagen (26/6). De meddelade då att motivet till attacken var okänt och berörde inte om brottet utredes som våldsbejakande islamistisk extremism. Mannen ska inte ha varit bekant med offren sedan tidigare.

 

Man dömd till fängelse för attack utanför Louvren

Förra veckan dömde en fransk domstol en 33-årig man till 30 års fängelse för att ha attackerat soldater utanför Louvren-museet i Paris. Mannen, som är egyptisk medborgare, ska i februari 2017 rusat mot en grupp soldater, som patrullerade utanför Louvren, med en machete i varje hand och iklädd en t-shirt med dödskallemotiv. Mannen sårade en soldat i huvudet innan han själv blev allvarligt skadad när patrullen öppnade eld.

Enligt mannen var handlingen en protest mot Frankrikes politik rörande Syrien och han hade som avsikt att förstöra verk inne i museet. Under rättegången har mannen förnekat äktheten i en video där han svor trohet till Islamiska staten.

Louvren i Paris. Foto: Unsplash.com

 

Kanada terrorklassar Three Percenters

Kanada terrorklassade i fredags den högerextrema milisgruppen Three Percenters. Den USA-baserade grupperingen bedöms utgör ett signifikant hot mot Kanadas inrikes säkerhet. Kanada terrorstämplade i februari högerextrema Proud Boys.

I juni åtalade amerikanska åklagare sex män med kopplingar till Three Percenters för inblandning i upploppet vid Kapitolium den 6 januari. Gruppens namn härrör från det omtvistade påståendet att endast tre procent av amerikanska kolonister tog upp vapen mot Storbritannien under den amerikanska revolutionen. En högt uppsatt person inom Three Percenters i Michigan var bland dem som greps för att under förra året ha planerat att kidnappa Michigans demokratiska guvernör Gretchen Whitmer.

Fördjupad läsning om MAGA-rörelsen och några av dess olika grupperingar, Oath Keepers, Boogaloo Bois, Three Percenters och Proud Boys, går att finna i ISCR-rapport ”Far From Gone: The Evolution of Extremism in the First 100 Days of the Biden Administration

 

Sommaruppehåll för CVE:s omvärldsbevakning

Center mot våldsbejakande extremisms omvärldsbevakning har sommaruppehåll fram till den 1 september. För den intresserade finns tidigare utskick att läsa på CVE:s webbplats, där kan du också ta del av rapporter, PM, podcast-avsnitt och inspelade konferenser.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma