Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 34 2021-08-25

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Påverkar situationen i Afghanistan svenska jihadister?

I mitten av augusti utropade talibanrörelsen Islamiska emiratet Afghanistan. Kommer utvecklingen i landet att påverka den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige?

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, och Michael Krona, forskare vid Malmö Universitet som studerar Islamiska statens (IS) propaganda, bedömer att talibanernas offensiv inte påverkar svenska jihadister på något avgörande sätt i nuläget (TT 19/8). I samma intervju understryker Jonas Trolle, chef för CVE, att talibanernas framgångar inte ska underskattas men att det troligtvis inte ligger i rörelsens intresse just nu att återigen bli uppmärksammade för att skydda internationella terrorister.

Daniel Byman, professor vid Georgetown University, gör en liknande analys i tidskriften Foreign Affairs under rubriken “Will Afghanistan Become a Terrorist Safe Haven Again?” (18/8). Byman bedömer att hotet från al-Qaida (AQ) kan öka men att det inte är troligt att talibanerna åter låter Afghanistan bli en fristad för internationell terrorism eftersom det föranledde USA:s invasion efter 11 september-attackerna 2001. Samtidigt är talibanernas framgång en oroendeväckande propagandaseger för islamister globalt.

Hans-Jakob Schindler, senior director vid internationella tankesmedjan Counter Extremism Project (CEP), varnar i en debattartikel att talibanernas maktövertag på sikt ökar terrorhotet mot Europa (19/8). Talibanernas återkomst ger näring till propaganda som får globala konsekvenser när det gäller islamistiska terrorrörelsers självförtroende och tillväxt. Anhängare till AQ firar situationen i Afghanistan och förkunnar seger över USA, vilket den Islamiska statens kalifat aldrig lyckades med. Schindler bedömer att när väst framöver kommer att pressa den nya regimen i Kabul kommer talibanerna att låta AQ etablera sig i Afghanistan och se genom fingrarna med terrorattacker, först i regionen men sedan geografiskt längre bort.

Dagens talibaner försöker polera fasaden och bli accepterade av omvärlden men företräder alltjämt en fundamentalistisk tolkning av islam. Under åren 1996–2001 styrde talibanerna nästan hela Afghanistan och maktinnehavet utmärktes av våld, kvinnoförtryck och islamistisk diktatur. Talibanrörelsens verksamhet bygger på en strikt tolkning av sharialagar. Målet är att kontrollera Afghanistan och bilda ett emirat snarare än att skapa ett globalt kalifat som IS. Därför finns det en konflikt mellan talibaner och IS. Talibanerna har emellertid fortfarande nära relationer med terrororganisationen AQ varnar FN:s säkerhetsråd för i en rapport från juni.

Vidare läsning:

Varför skapar talibanerna oro världen över? Fem frågor och svar (Svenska YLE 15/8).

Fördjupning om talibanrörelsen (CTC Sentinel 2020).

Karta över delar av Hamid Karzais internationella flygplats samt närliggande bostadsområden. Illustration: Open street map

 

Antisemitism kartläggs i Stockholms skolor

Stockholms stad ska under hösten kartlägga antisemitismen i stadens skolor rapporterar Sveriges Radio. Stockholm ska följa Malmös exempel och genomlysa förskolor, grundskolor och gymnasieskolor för att få en djupare kunskap om hur utbredd antisemitismen är och hur den yttrar sig. Rapporten från Malmö, som presenterades tidigare i år, vittnar om att judiska barn utsätts i skolmiljön samt att det finns kunskapsbrister om antisemitism bland anställda. "Vi vill se en kartläggning här i Stockholm eftersom det är här den största församlingen i Skandinavien finns", uppger Nina Tojzner, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet (SR 25/8).

Ilustration CVE

 

Oklart motiv bakom skolattack i Eslöv

Den 19 augusti knivhögg en 15-årig pojke en anställd på Källebergsskolan i Eslöv. Mannen skadades allvarligt men hans tillstånd uppges vara stabilt. 15-åringen som är elev på skolan är anhållen och på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Enligt kammaråklagare utreds nu motivbilden bakom dådet (Sveriges Radio 22/8).

Stiftelsen Expo hänvisar till en källa som uppger att det sedan tidigare funnits en oro för eleven. Enligt källan ska pojken offentligt ha burit nazistsymboler och gett uttryck för hat mot mörkhyade och muslimer (20/8).

 

Jihadister skördar liv i Burkina Faso

Uppskattningsvis 80 människor har dödades i en räd av jihadister i Burkina Faso i västra Afrika. Attacken skedde i Sahelområdet, nära gränsen till Mali och Niger. Dödliga angrepp från jihadistiska grupper med kopplingar till AQ och IS har ökat kraftigt i regionen trots närvaro av internationella trupper (DN 20/8).

I början av augusti dödades ett 30-tal människor i Burkina Faso i vad som tros vara jihadistattacker. I juni ägde en massaker på över 130 människor rum i en by i landet och enligt USA:s FN-ambassadör utfördes attacken till stor del av tvångsrekryterade barnsoldater som själva utsatts för våldtäkter och tvingats mörda sina egna familjemedlemmar. Även en talesperson för regeringen i Burkina Faso har uttryckt att barn var inblandade i massakern. I juli ordnades protester runt om i landet som samlade tusentals personer som kräver krafttag mot den islamistiska terrorn uppger Utrikespolitiska institutet.

Sahelregionen utgörs av bland annat Burkina Faso, Mali och Niger. Förra året publicerade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en rapport om varför det jihadistiska våldet ökar i regionen. Analysen pekar på att fattigdom, ekonomisk ojämlikhet, klimatförändringar, illegala flöden av vapen och narkotika, samt bristande politisk legitimitet bidrar till sårbarheter som leder till ökad konfliktrisk.

Vidare läsning:
Kris i Burkina Faso – jihadister tar över

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma