Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 35 2021-09-01

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

PM om terrorgruppen IS-K

CVE har tagit fram ett kortfattat kunskapsunderlag om terrorgruppen Islamiska staten i provinsen Khorasan (IS-K). Den 26 augusti i år genomförde gruppen ett terrordåd i anslutning till Kabuls flygplats. Över 100 människor kan ha dödats, bland dessa finns främst afghaner men även amerikansk militärpersonal. Nya attacker befaras.

IS-K är Islamiska statens (IS) gren i Afghanistan och Pakistan och har stått bakom ett stort antal terrordåd i båda länderna sedan 2015. Likt IS ser grupperingen USA och andra västmakter som fiender, men huvudmotståndare är talibanrörelsen som nyligen tog tillbaka makten i Afghanistan. En trolig utveckling är att terrorn i Afghanistan kan ge näring till propaganda som får globala konsekvenser när det gäller islamistiska terrorrörelsers självförtroende och tillväxt.

Ladda ner och läs PM:et: Islamiska staten i provinsen Khorasan (IS-K)

 

EU-möte om Afghanistan

Med anledning av händelseutvecklingen i Afghanistan kallade det slovenska EU-ordförandeskapet igår (31/8) till ett extrainsatt möte i EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor (RIF). Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson representerade Sverige. Deltagande ministrar diskutera prioriterade åtgärder på migrations- och säkerhetsområdet.

I ett gemensamt uttalande efter mötet framkommer det bland annat att EU och medlemsstaterna kommer att göra sitt yttersta för att situationen i Afghanistan inte leder till nya säkerhetshot för EU-medborgare. Alla ansträngningar ska göras för att säkerställa att talibanregimen inte återigen låter Afghanistan blir en fristad för terrorister. Utbyte av information, underrättelse och hotbedömningar, även med tredjeländer, är av yttersta vikt. Säkerhetskontroller av personer som evakueras från Afghanistan är angeläget. Europol, EU:s byrå för brottsbekämpning, kommer framöver att presentera en djupare analys av säkerhetsrisker som är kopplade till situationen i Afghanistan.

Läs hela RIF-uttalandet om situationen i Afghanistan

Gryning i Kabul, Afghanistan Bild:Mohammad Rahmani

 

Pojke som stridit för IS omhändertas

Förvaltningsrätten i Uppsala har beslutat att en tonårspojke med IS-koppling ska tvångsomhändertas. Pojken uppges ha stridit för IS i Libyen enligt Utrikesdepartementet (UD) och Säkerhetspolisen uppger SVT(31/8). Även pojkens far, som inte befinner sig i Sverige, ska ha stridit för terrororganisationen.

Förvaltningsrätten bedömer att pojken, som är tillfälligt bosatt i Uppsala, saknar vårdnadshavare och riskerar ett socialt nedbrytande beteende. Redan 2017 blev pojken omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU, eftersom fadern utsatte honom för fysisk och psykisk misshandel. Året därpå förde emellertid pappan sitt barn från Sverige och pojken återvände först i juli 2021. Enligt UD har far och son befunnit sig i Egypten, Turkiet och Libyen. Pojken förnekar samröre med IS och har motsatt sig tvångsomhändertagandet.

 

AfS tar avstånd från Paludan

Den danska partiledaren Rasmus Paludan, som gjort sig känd för att bränna koraner, har avslöjats med att diskutera sex med minderåriga pojkar. Kommande helg var det planerat att Paludan skulle kampanja med Alternativ för Sverige (AfS) i Stockholm inför det svenska kyrkovalet.

Den danska tidningen Ekstrabladet avslöjade i fredags (27/8) hur partiledaren för högerextrema Stram Kurs delat med sig av sexfantasier på sociala medieplattformen Discord. Den 39-årige politikern uppges också ha uppmanat minderåriga att öppna sig om sexuella erfarenheter. Paludan etablerade Stram Kurs på plattformen Discord efter att partiet blev avstängt från Youtube förra året. Partiets kanal går under namnet ”Dansk ungdom” och riktar sig enligt Expo till ungdomar, vissa användare är 13-14 år gamla.

Paludan var inbokad som talare på AfS torgmöte kommande lördag på Norrmalmstorg. Efter avslöjandet har AfS beslutat att ställa in den danske politikerns medverkan och han är inte längre välkommen som partimedlem. Tidigare har AfS i sina kanaler marknadsfört Paludan som hedersgäst eftersom han, enligt partiet, är en tydlig röst för återvandring och mot folkutbyte. Expo uppmärksammade förra året samröre mellan Stram Kurs och den svenska radikalnationalistiska miljön (11/9 2020).

 

TikTok kritiseras för att sprida extremism

En ny rapport publicerad av den Londonbaserade tankesmedjan Institute for Strategic Dialogue (ISD) ger en fördjupad analys av extremism och hatbrott på den sociala medieapplikationen TikTok. Enligt ISD förekommer budskap med extremism, terrorism och hat - framförallt rasism och antisemitiska uttryck – på plattformen. Granskningen visar även att när ISD flaggat för innehåll som bryter mot applikationens användarregler togs ändå inte 4 av 5 klipp bort. Granskningen belyser även hur användare i Europa och Nordamerika använt sig av TikToks användarvänlighet och algoritm för att skapa virala inlägg.

TikTok är en sociala medieapplikation för skapande och delningar av videor och liveinspelningar. Applikationen, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance, lanserades utanför Kina 2017 och har idag över en miljard användare världen över. Den största användargruppen är ungdomar. Nästan hälften av alla svenskar mellan 12-15 år använder applikationen. I undersökningen Svenskarna och internet, publicerad av Internetstiftelsen förra året, kan man läsa mer om TikTok och andra sociala medier.

TikTok Bild: Pixabey

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma