Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 36 2021-09-08

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Kvinnor med barn utvisade från IS-läger

I måndags eftermiddag (6/9) landade tre svenska kvinnor och sex barn på Arlanda flygplats. De har utvisats av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien där de har suttit fängslade i flykting- och internflyktinglägret al-Roj.

Vid ankomst förhördes två av de tre kvinnor som är misstänkta för krigsförbrytelser. Under tisdagen (7/9) beslutade Åklagarmyndigheten att de båda kvinnorna skulle släppas på fri fot. Skälet till beslutet är enligt Åklagarmyndigheten den sammantagna bedömningen av bevisläget samt att ett frihetsberövande inte är nödvändigt för utredningarna just nu. Utredningarna fortsätter dock och misstankarna mot de bägge kvarstår. Enligt Sveriges Radio (7/9) omhändertogs alla sex barn som anlände tillsammans med kvinnorna av sociala myndigheter.

CVE arbetar löpande med frågor som berör mottagandet av svenska medborgare som har återvänt, eller kan komma att utvisas, från det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Läs mer här.

Jonas Trolle, chef för CVE, berättar om detta arbete i en aktuell intervju med TV4 (8/9).

Arlanda flygplats Bild: Jnpet

 

Rapport om transnationella kopplingar

På uppdrag av CVE har Försvarshögskolan tagit fram en rapport som beskriver svenska våldsbejakande extremistmiljöers transnationella kopplingar. Den nya kunskapsöversikten ”Gränslös extremism - en studie om transnationella kopplingar till svenska radikala miljöer” lyfter de internationella kontakternas roll inom de tre svenska extremistmiljöerna – här kallade ”den radikalislamistiska-”, ”den radikalnationalistiska-” och ”den autonoma miljön”.

Studiens övergripande syfte är att belysa och beskriva miljöernas ideologiska, operationella och finansiella kopplingar till utländska statliga samt icke-statliga aktörer. De fall som beskrivs visar att de transnationella kopplingarna både är fysiska och digitala, där den digitala aspekten tycks få allt större betydelse inom samtliga tre miljöer. En slutsats är att de svenska extremistmiljöernas transnationella kopplingar riskerar att verka förmågehöjande för respektive miljö i samtliga avseenden, och bidrar till ett långsiktigt hot mot Sverige.

Länk till studien

Rapportförfattarna kommenterar studiens resultat

 

CVE kritiserar förslag att förbjuda rasistiska organisationer

CVE har skrivit ett gemensamt remissyttrande med Brottsförebyggande rådet (Brå) om den parlamentariska utredningen Ett förbud mot rasistiska organisationer (SOU 2021:27).

CVE och Brå avstyrker förslaget att införa två nya brott i 16 kapitlet i brottsbalken, organiserad rasism och stöd åt organiserad rasism. Som huvudsakligt argument framförs att de skäl för att införa föreslagen lagstiftning som anges i betänkandet inte framstår som tillräckligt styrkta. Därför uppväger det inte inskränkningar på grundlagsskyddade fri- och rättigheter som en sådan lagstiftning skulle innebära. CVE och Brå menar att en tydlig brist i betänkandet är att det saknas belägg för att den rasistiska förföljelsebrottsligheten har ökat, det behövs också ett tydligare underlag för att bedöma vilka effekter lagstiftningen skulle kunna få för det brottsförebyggande arbetet.

Länk till remissvaret

 

Svensk man i franskt terrormål

Under onsdagen inleds en omfattande rättegång i Paris mot 20 personer som anklagas för att på olika sätt ha bidragit till de samordnade terrordåden i staden år 2015. Merparten av de åtalade riskerar fängelse i mellan 20 år och livstid.

Terrordåden, som misstänks ha utförts av nio personer, skedde den 13 november 2015 och riktades mot nationalarenan, konsertlokalen Bataclan och flera populära restauranger. Sammanlagt dödades 130 personer och över 300 skadades. Händelsen anses vara den blodigaste terrorattacken i Frankrikes historia. De nio som misstänks ha utfört attacken omkom själva under attentatskvällen eller strax därefter. Samtliga misstänks ha haft kopplingar till terroristorganisationen Islamiska staten (IS).

En av de åtalade är Osama Krayem som är svensk medborgare och uppvuxen i Malmö. Krayem anklagas för att ha koppling till den plats där förövarna misstänks ha tillverkat sina självmordsbomber. Svensken inväntar även rättegång för sin delaktighet i terrordåden i Bryssel som utfördes i mars 2016. Den rättegången väntas starta först under 2022, då man först vill vänta in rättegången i Paris. Krayem utreds även separat för mord på den tillfångatagen jordanske piloten Muath al-Kasasbeh som brändes ihjäl i Syrien 2015. Krayem var en av de 300 svenska utländska stridande som reste för att strida för IS.

Bataclan Bild:jxandreani

 

Misstänkt föremål utanför synagogan i Malmö

I torsdags (2/9) påträffades ett misstänkt farligt föremål vid synagogan i Malmö. En väska hittades utanför byggnaden som ligger vid Betaniaplan i staden. Enligt uppgift från judiska församlingen hade väskan kastats in genom grinden. Efter larm stängdes ett större område av och polisen behandlade väskan som ett misstänkt föremål. Nationella bombskyddet undersökte sedan väskan och konstaterade att innehållet var ofarligt och avspärrningarna upphävdes. Både det judiska begravningskapellet i Malmö och synagogan i Göteborg har tidigare utsatts för brandattentat.

 

Rasmus Paludan höll tal i Stockholm

Under fredag och lördag förra veckan (4-5/9) besökte Rasmus Paludan, partiledaren för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, Stockholm. Han syntes bland annat på Rinkeby torg tillsammans med vakter och höll ett tal i centrala Stockholm. Det hela avlöpte utan större uppmärksamhet. Förra året uppmanade Paludan till koranbränning i Malmö, vilket ledde till våldsamt upplopp och förstörelse.

Paludan skulle ha varit hedersgäst på partiet Alternativ För Sveriges (AfS) torgmöte under lördagen. Efter Ekstrabladets avslöjande om partiledarens sexchattande med minderåriga pojkar avbokades han och är inte längre välkommen som partimedlem. Istället höll Paludan ett anförande själv, nästan utan publik, på Raoul Wallenbergs plats vid Nybroplan. Några hundra meter från platsen höll AfS samtidigt sitt torgmöte som en del av partiets kampanj inför kyrkovalet.

 

Flera skadade efter knivdåd på Nya Zeeland

Under fredagen (3/9) gick en man till attack mot sammanlagt sex personer i Nya Zeeland. Attacken skedde i en mataffär i staden Auckland och mannen sköts ihjäl av polis. Mannen, som hade bott i landet sedan 2011, fanns på polisens bevakningslista över misstänkta terrorister. Han var övervakad av polis och sköts inom 60 sekunder från att attacken började.

Mannen, som ursprungligen kom från Sri Lanka, misstänks för att ha haft samröre med terroristorganisationen IS och han ska enligt uppgift från regeringen agerat ensam.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma