Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 38 2021-09-23

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

CVE i Agenda om IS-kvinnor

I söndags (19/9) ägnade SVT Agenda en del av programmet åt hur de tre kvinnor som det kurdiska självstyret nyligen utvisat från IS-läger till Sverige hanterats. SVT hävdar att: ”Trots att de här kvinnorna under lång tid har levt hos terrorsekten IS så har mottagandet från socialtjänsten stora brister, enligt uppgifter till SVT. Kvinnorna har fått röra sig fritt i samhället.”

Jonas Trolle, chef CVE, medverkade i Agenda och fick tillfälle att kommentera reportaget. Han påpekade att Säkerhetspolisen, som är den myndighet som har till uppdrag att skydda samhället från säkerhetshot, inte omnämns i inslaget. ”Säkerhetspolisen följer upp samtliga från kalifatet utifrån bedömningar som görs. Finns det en avsikt, finns det en förmåga hos de här personerna? Det görs direkt när de kommer men också kontinuerligt efteråt”, säger Trolle.

Han betonade även att det inte är en kommunal uppgift att övervaka eller lagföra personer. Socialtjänstens uppdrag omfattar inte att göra bedömningar av säkerhetshot. CVE har rekommenderat alla berörda socialtjänster att utse en vuxenhandläggare till dessa kvinnor men att det enligt rådande lagstiftning inte går att tvinga personer att ta emot stöd från socialtjänsten.

Om man vill se en förändrad lagstiftning är det en uppgift för riksdag och regering framförde Trolle. ”Om man inte har ett anhållande eller en häktning längre fram och det heller inte är frågan om tvångslagstiftning, till exempel psykiatrisk tvångsvård, då finns det inga möjligheter i Sverige att ha någon speciell regel för de här personerna,” säger han.

Se hela intervjun här

Illustration CVE

 

Svensk rapport om memes och högerextremism

En nypublicerad svensk rapport beskriver hur memes används av radikalnationalistiska grupper, och framförallt Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Författarna, Tina Askanius och Nadine Keller vid Malmö universitet, har analyserat memes spridda av NMR inför valrörelsen 2018 och hur organisationen genom humor och raljerande försöker normalisera främlingsfientlighet, homofobi, kvinnofientlighet, antisemitism och ”vit överlägsenhet”. Rapporten problematiserar uppfattningen att memes endast har med humor att göra. Istället diskuterar författarna hur dessa bilder i själva verket ger uttryck för inlindade mordfantasier, våldsanvändning och främlingsfientlighet.

Läs rapporten här

 

Svensk chefsposition i Task Force Takuba

Sverige har accepterat en förfrågan från Frankrike om att bemanna chefspositionen inom den franskledda specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali från november 2021 till februari 2022.

Mali ligger i västra Afrikas inland. Konflikter i de norra delarna av Mali har bidragit till att våldsbejakande islamistiska grupper har stärkts. Det har lett till att både FN och Frankrike närvarar i regionen. Sverige har ett stort engagemang i Mali, där specialförbandsinsatsen är en av tre insatser i Mali där Sverige är med. Den svenska riksdagen beslöt under 2020 att ställa en svensk väpnad styrka till förfogande under ett år för att delta i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali och Niger.

Läs mer om konflikten i Mali här

 

IS-ledare dödad av franska styrkor

Den franska presidenten Emmanuel Macron bekräftar på Twitter att franska styrkor har dödat ledaren för Islamiska staten i Storsahara, Adnan Abou Walid al-Sahraoui.”En stor framgång i vår kamp mot terroristgrupper i regionen”, skrev Macron på Twitter den 16 september.

IS-ledaren al-Sahraoui ledde en grupp som var mycket aktiv i Mali, Burkina Faso och Niger, och har pekats ut som ansvarig för flera attacker i regionen de senaste åren. Frankrike har pekat ut al-Sahraoui som dess fiende nummer ett i kriget mot terrorismen i Sahel. Han tillhörde tidigare den nordafrikanska grenen av Al Qaida. År 2015 svor han trohet till Abu Bakr al-Baghdadi och IS å al-Mourabitouns vägnar, samt förklarade bildandet av den nya gruppen ”Islamiska staten i Storsahara”.

 

Flera döda efter skolskjutning i Ryssland

Minst sex personer dödades och flera skadades efter en skolskjutning under måndagsförmiddagen (20/9). Händelsen skedde på ett universitet i den ryska staden Perm som ligger ungefär 140 mil öster om Moskva. Den misstänkta gärningsmannen oskadliggjordes av polis som befann sig nära universitet. I inlägg som delats på sociala medier syns en svartklädd man med hjälm och gevär går mot skolans entré. Av vissa fotografier framgår det att mannen bar ett ammunitionsbälte runt överkroppen. Elever och personal ska vid tillfället ha evakuerats från campusområdet samt låst in sig i klassrummen för att undkomma skytten.

 

Nya protester vid Kapitolium

I lördags (18/9) samlades omkring 100-200 demonstranter utanför USA:s kongressbyggnad i huvudstaden Washington för att visa missnöje med de åtal som väckts mot de misstänkta personer som deltagit i stormningen av Kapitolium den 6 januari tidigare i år. Demonstrationen, organiserades av organisationen Look Ahead America. Demonstranterna, som bland annat har kallats för alternativhöger, fick öppet stöd av den tidigare president Donald Trump. Utöver de omkring 200 demonstranterna fanns det flera hundra poliser i kravallmundering och ett stort antal journalister på plats.

Kapitolium illustration CVE

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma