Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 40 2021-10-07

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut veckovis och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Islamistiska reaktioner på Vilks död

Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i söndags på E4:an i höjd med Markaryd när livvaktsbilen som de färdades i frontalkrockade med en lastbil. Det är fortfarande oklart vad som gjorde att livvaktsbilen kom över på fel sida vägbanan. Ärendet utreds som grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död (SVT 4/10).

I sociala medier har personer med islamistiska sympatier, både i Sverige och internationellt, uttryckt glädje efter dödsbeskedet vilket Jonas Trolle, chef för CVE, kommenterar i Svenska Dagbladet (4/10).

”Hotet från jihadister är långt ifrån borta. Tvärtom, under de år som Vilks haft personskydd har det varit en konstant tillväxt i de jihadistiska miljöerna, säger Trolle. Sverige är fortfarande ett legitimt mål för våldsbejakande extremister […] Självcensuren bland konstnärer, journalister och myndighetspersoner har ökat som en konsekvens av det här”, säger Jonas Trolle.

Sedan över tio år tillbaka levde Vilks på hemlig ort med livvaktsbeskydd dygnet runt på grund av dödshot från islamister. I samband med terrordådet i Stockholm 2010, där Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds, angav terroristen Vilks Muhammedteckningar som ett av motiven till dådet. 2015 inträffade ett terrorattentat i Köpenhamn i samband med att Vilks var inbjuden talare på möte med rubriken ”Konst, hädelse och yttrandefrihet”. En person sköts ihjäl och två skadades (TT 4/10).

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) konstaterar i sin helårsbedömning för 2021 att: ”Sverige har under 2020 pekats ut i internationell våldsbejakande islamistisk propaganda som ett land där kränkningar av islam tillåts. Det bidrar till att Sverige och svenska intressen utomlands betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat av våldsbejakande islamister även under 2021”.

NCT skriver även i analysen: “I september 2020 återpublicerades Mohammed-karikatyrerna av den franska satirtidningen Charlie Hebdo, vilket medförde att karikatyrkonflikten blossade upp på nytt. Om fler upplevda kränkningar av islam utförs i Sverige och västvärlden under 2021 kommer det troligen att ha en förstärkande negativ påverkan på terrorhotet mot Sverige.”

Charlie Hebdos återpublicering skedde samband med rättegången mot fjorton personer som misstänks för inblandning i terrorattacken mot satirtidningens redaktion i Paris 2015. I oktober 2020 halshöggs historieläraren Samuel Paty av en tonåring född i Moskva med tjetjenskt ursprung. Orsaken var att Paty hade visat en Mohammedkarikatyr för elever på lektion om yttrandefrihet vilket väckte vrede utanför skolan via sociala medier.

 

Rapport om Orostelefonen om radikalisering

Sedan 2020 finns ett partnerskap mellan CVE och Rädda Barnen, där bland annat CVE finansierar organisationens Orostelefon, en nationell och anonym stödtelefon om radikalisering. Rädda Barnen har nyligen publicerat rapporten ”Det svåra samtalet” som ger en samlad bild av arbetet. Rapporten baseras på samtal med främst anhöriga och yrkesverksamma under åren 2017–2020.

En slutsats är att anhörigstöd är viktigt i arbetet med att förebygga och motverka radikalisering hos barn och unga. Föräldrarna uttrycker ofta en känsla av ensamhet och skam. Orostelefonen utvärderas löpande av Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Orostelefonen riktar sig till anhöriga, civilsamhället eller de som vill lämna extremistmiljöer. Ring 020–100 200, anonymt och kostnadsfritt vardagar mellan kl. 9-12. Efter första samtalet kan samtalsstöd erbjudas på andra tider, och stöd kan ges på flera olika språk.

Pressmeddelande och rapporten går att läsa här

 

Svenska högerextremister i Pandoraläckan

SVT:s grävande journalistiska program Uppdrag granskning har identifierat drygt 200 svenskar i Pandoraläckan. Det handlar bland annat om anonyma brevlådeföretag och stiftelser som används för att gömma tillgångar. Majoriteten av bolagen är registrerade på brittiska Jungfruöarna, följt av Seychellerna och Belize. Två av svenskarna, som står som ägare till ett bolag i centralamerikanska Belize, har kopplingar till svenska extremhögern. Männen är idag verksamma i den radikalnationalistiska föreningen Det fria Sverige (DFS). En av männen uppges ha kandiderat i riksdagsvalet 2014 för nedlagda högerextrema partiet Svenskarnas parti (SvP).

 

Regeringsmedaljer uppmärksammar Förintelsen

Regeringen har tilldelat Fred Taikon och Stéphane Bruchfeld medaljen Illis quorum meruere labores. Medaljen instiftades år 1785 och är den äldsta regeringsmedaljen. Inskriften betyder "Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det".

Författaren och bokförläggaren Fred Taikon tilldelas medaljen bland annat för hans mångåriga arbete med att informera om frågor kopplade till Förintelsen, särskilt det romska folkmordet. Idéhistorikern Stéphane Bruchfeld prisas för hans omfattande arbete med att informera om Förintelsen och nazismens brott. Han är medförfattare till boken ”Om detta må ni berätta” som gavs ut som en del i den statliga satsningen Levande historia 1998. I mer än ett kvarts sekel har Bruchfeld forskat bland annat på hur förintelseförnekandet uppstått. Om detta kan man kan läsa mer om i en längre intervju med Bruchfeld (Expo 6/10).

 

Åtal i Danmark för terrorplaner

Två män och en kvinna åtalas i Danmark misstänkta för att ha planerat terrordåd. Åklagare uppger att trion misstänks för att ha skaffat kemikalier för att tillverka sprängmedel. Vad personerna hade avsett för planer är i skrivande stund okänt.

Kvinnan åtalas även för att ha finansierat terrorverksamhet genom penningtransaktioner till personer kopplade till terrororganisationen Islamiska staten (IS). Vid fällande dom kan två av de åtalade, som har dubbla medborgarskap, bli fråntagna sina danska medborgarskap. (SVT 5/10).

I september dömde dansk domstol en man till sex års fängelse och utvisning för att ha rekryterat en person till IS. Enligt åklagarna i målet är det första gången som någon döms i landet för att ha rekryterat till terrororganisationen. Personen som värvades har tidigare dömts till tre års fängelse. Han dömdes även till utvisning, trots att han är född och uppvuxen i Danmark (SVT 17/9).

 

Terrorplaner i Nederländerna mot premiärministern

I augusti lovade premiärminister Mark Ruttes regering i Nederländerna hårdare åtgärder mot kriminella nätverk med anledning av mordet på kriminalreportern Peter R De Vries tidigare i juli. Nu uppges Rutte ha förföljts av det kriminella nätverket ”Mocro mafia”, vilket har lett till oro för att premiärministern ska attackeras eller kidnappas av kriminella nätverk. Därför har personskyddet kring premiärministern stärkts (Omni 27/9).

Nederländsk polis uppges även ha arresterat nio personer mellan 18-31 år som planerat en terrorattack riktad mot tre ledande nederländska politiker. Politiker i fråga ska enligt uppgifter vara premiärministern Rutte, det nationalkonservativa partiet Forum för demokratis partiledare Thierry Baudet och Geert Wilders som är partiledare för högerradikala Frihetspartiet. Männen, som samtliga är nederländska medborgare, misstänks för att sympatisera med IS. Enligt advokat i ärendet fanns det emellertid inga konkreta planer på att genomföra terordåd (The Brussels Time 3/10).

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma