Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 41 2021-10-14

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut veckovis och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Fem döda i pilbågsattack i Norge

En 37-årig man har gripits misstänkt för att med pilbåge ha dödat fem personer och skadat två i Kongsberg i Norge. Polisen uppger på en pressträff under torsdagsförmiddagen att man utreder flera motiv, bland annat om det handlar om ett terrordåd. Den gripne mannen uppges har kopplingar till radikala miljöer och har konverterat till islam. Polisen har tidigare varit i kontakt med mannen, bland annat har det funnits farhågor relaterade till radikalisering.

Mannen som misstänks för pilbågsattackerna ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, Enligt polisen finns det inte något som tyder på att den misstänkte gärningsmannen skulle haft några medhjälpare. Polisen bekräftar att fyra kvinnor och en man dött i attacken. De ska vara i åldrarna 50 till 70 år. De två personer som skadades i attacken ska inte vara kritiskt skadade (SVT 14/10).

 

Internationell förintelsekonferens i Malmö

Under onsdagen (13/10) anordnades Internationellt Forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism i Malmö. Konferensen planerades ursprungligen till förra året, 75 år efter krigsslutet, men sköts upp på grund av pandemin. Forumet behandlade fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier och bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Över 40 länder deltog i konferensen, därutöver representanter för bland annat FN, EU samt företag som Tiktok, Facebook, Twitter och Google. Beslut och åtaganden kommer att följas upp nästa år, då Sverige tillträder ordförandeskapet för organisationen International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

 

Rapport om antisemitism i sociala medier

I samband Malmös internationella forum släppte stiftelsen Expo, brittiska Hope not Hate och tyska Amadeu Antonio Foundation en gemensam rapport om antisemitism på sociala medier. Rapporten granskar de digitala plattformarna TikTok, Instagram, Facebook, Parler, Reddit, Telegram, Twitter, Youtube och 4chan. Granskningen visar att samtliga plattformar används för att sprida antisemitism och konspirationsteorier (Expo 13/10).

Läs rapporten “Antisemitism in the Digital Age: Online Antisemitic Hate, Holocaust Denial, Conspiracy Ideologies and Terrorism in Europe”.

Foto: Gilles Lampert

 

Skatteverket beskattar islamistiskt säkerhetshot

Skatteverket har beslutat att beskatta Vetenskapsskolans tidigare rektor Abdel Nasser El Nadi för inkomster som han fört över till utlandet. Pengarna härrör från flera fristående skolverksamheter som finansieras med skolpeng. Totalt handlar det om drygt 4,5 miljoner kronor i ytterligare skatt, skattetillägg och ränta. El Nadi lämnade Sverige efter att han klassades av regeringen som ett hot mot rikets säkerhet och fick ett utvisningsbeslut (Expressen 8/10).

Stiftelsen Doku kunde i september bekräfta uppgifter om att El Nadi fått en fristad i Turkiet (Doku 2/9).

Den radikale islamisten El Nadi har under flera år varit föremål för såväl Säkerhetspolisens som polisens intresse. Tidigare har det avslöjats att återvändare från kriget i Syrien, samt andra med koppling till den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige, anställts av Vetenskapsskolan (Expressen 9/11 2019).

 

SD-tjänsteman stängs av

Sverigedemokraterna stänger av en tjänsteman på partiets riksdagskansli efter uppgifter från tidningen Expo om att mannen har kontakt med rasideologiska organisationen Det fria Sverige. Organisationen är grundat av personer som tidigare varit aktiva i högerextrema organisationer, såsom Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti.

Mannen har haft passerkort till riksdagen och har flera gånger varit med på utskottssammanträden. Det kan finnas risker med att en person med extrema politiska kopplingar arbetar i riksdagen, uppger Mattias Lindblom som är vikarierande säkerhetschef på Riksdagsförvaltningens säkerhetsenhet. (Ekot 12/10).

Mannen började sin anställning på riksdagskansliet förra året. Tidigare har han arbetat för Nordiska rådet i åtta år och dessförinnan för Nordiska ministerrådet. På 1990-talet var han verksam inom Miljöpartiet (SVT 13/10).

Sveriges riksdag foto: Wikimedia commons

 

Nazistiska slagord i Ängelholm

Lördagen den 9 oktober ägde en ishockeymatch rum mellan SHL-lagen Rögle BK och Malmö Redhawks i Ängelholm. Inför matchen arrangerade Rögles supporterklubb en marsch genom stadens centrum. När det runt hundra fansen rörde sig mot arenan uppges några av dem ha skanderat hyllningsramsor till polismördaren och f.d. högerextremisten Jackie Arklöv, som dömdes för polismorden i Malexander 1999 och krigsförbrytelser i Bosnien-Hercegovina under 1993. Man ska även ha skanderat en ramsa innehållandes den nazistiska slagorden ”Sieg heil”. Händelsen kom att fångas på film. Under måndagen upprättade polisen en anmälan om hets mot folkgrupp med anledning av den senare ramsan.

Supporterföreningen Angel Island Armys ordförande Rasmus Holm uppger att ”det förekommer högerextrema åsikter hos grupperingar av fans [till klubben]”, samtidigt som att man tar kraftigt avstånd från händelsen. Rögle BK har publicerat ett officiellt uttalande på deras webbplats där man tar avstånd från ramsorna i samband med marschen (Expressen 11/10).

 

Ny bok om radikalisering och avhopp

Den 19 oktober presenterar forskarna Christer Mattsson och Thomas Johansson vid Göteborgs universitet sin nya bok ”Radicalization and Disengagement in Neo-Nazi Movements Social Psychological Perspectives”. Boken tar vid och fördjupar resonemang från två tidigare böckerna i en trilogi om svensk nynazism. Presentationen börjar kl 16.00 och kan följas via Segerstedtinstitutets sida på Facebook

 

Talibanerna utmanas av IS-K

Terrorgrupperingen Islamiska staten i provinsen Khorasan (IS-K) utmanar talibanerna om makten i Afghanistan vilket kan få konsekvenser, varnar terrorexperten Hans Brun för i en analys publicerad av stiftelsen Doku (11/10).

Brun menar att det för närvarande inte finns några högre sannolikheter för ökat säkerhethetshot från terrorgruppen utanför Afghanistan och Pakistan, men säkerhetsläget kan komma att förändras. Under årets fyra första månader genomförde IS-K mer än 70 attacker runt om i Afghanistan. I oktober attackerade terrorgruppen två moskéer i landet vilket lett till flera dödsfall. IS-K har sedan tidigare visat ett intresse för att utföra eller stötta terrorattacker i Europa och Indien. Det är inte heller uteslutet att terrororganisationen al-Qaida framöver kan komma att stötta IS-K istället för talibanerna.

I september publicerade CVE ett faktaunderlag om IS-K.

 

IS ekonomichef har gripits

Den 10 oktober publicerade Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi ett inlägg på sitt Twitterkonto där han uppgav att IS-ledaren Sami Jasim Muhammad al-Jaburi gripits av irakisk underrättelsetjänst. Mannen pekas ut som ansvarig för terrororganisationens ekonomi och ställföreträdande efter Abu Bakr al-Baghdadi, IS tidigare ledare, som dödades i nordvästra Syrien oktober 2019.

Redan 2015 identifierades al-Jaburi som ansvarig för terrorgruppens finanser. Han ska även haft ett ledande arbete i IS-operationer rörande mineraler, gas, olja samt antikviteter som smugglats ut från Syrien och Irak. Det är inte känt vilket land som terrorledaren greps i. (Aftonbladet 11/10)

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma