Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 43 2021-10-28

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut veckovis och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Rättegång om skolattack i Eslöv

Under torsdagen 28 oktober började rättegången mot den 15-åriga pojke som misstänks ha utfört skolattacken i Eslöv i augusti. Förhandlingen är planerad att pågå under fem dagar. Pojken har bland annat åtalats för mordförsök på en lärare och en rad grovt olaga hot mot lärare och elever. Den 19 augusti kom den 15-årige pojken i hjälm, beväpnad med kniv och ett pistolliknande föremål till en högstadieskola i Eslöv. Han hade gjort listor i förväg på vilka elever och lärare som skulle dödas. En lärare attackerades och blev svårt knivskadad innan pojken greps av polis.

I samband med utredningen framkommer det att pojkens avsikt var att bli dödad av polis och att han var inspirerad av nazism och Anton Ludin Pettersson som genomförde en skolattack i Trollhättan 2015. Pettersson mördade tre personer och sköts sedan till döds av polis. Svensk polis blev innan attacken i Eslöv larmad av USA:s federala polismyndighet FBI som upptäckt 15-åringens planer på nätet (SvD 28/10).

I förundersökningen kartläggs pojkens onlinevänner runt om i världen. Bekantskaper har uppstått via onlinespel och olika högerextrema nätforum. En dryg månad innan skolattacken i Eslöv försökte två onlinevänner förmå 15-åringen att inte genomföra sina planer. Han hade delat med sig av sina brottsliga avsikter och ”manifest” på ett chattforum (SVT 25/10). Detta stärker bilden av att skolattacken var planerad.

Tina Askanius, docent vid Malmö universitet som bland annat forskar om digitala onlinemedier och högerextrema rörelser, ser stora likheter mellan dådet i Eslöv och andra högerextrema attacker som skett runt om i världen, såsom terrordådet i Christchurch 2019. Hon anser att ensamagerande gärningsmän inte agerar i ett vakuum, utan att de ser sig själva som en del av en större gemenskap där de är kallade till kampen och ingår som fotsoldater (SVT 23/10).

 

Åklagarmyndigheten: förundersökningar mot IS-återvändare fortgår

De tre återvändande svenska kvinnor som anhållits vid ankomst till Sverige den 21 oktober, misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien, har släppts på fri fot. Samtliga kvinnor har befunnit sig i interneringsläger i nordöstra Syrien och blev utvisade av kurdiska självstyret. Kvinnorna var frihetsberövade i två dygn. Enligt Åklagarmyndigheten finns inga skäl att de misstänkta ska vara frihetsberövade, men betonar att förundersökningarna är fortsatt pågående

”– Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter med oförminskad styrka”, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Förundersökningarna mot de återvändande kvinnorna är fortsatt pågående. Bild:CVE

 

61-årig man dömd för högerextremistiskt motiverade attentatsplaner

En 61-årig man har dömts till fängelse i tre och ett halvt år för bland annat brott mot brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I mannens bostad i Botkyrka i södra Stockholm hittades sprängämnen som kan användas till terrorbrott och ritningar över bomber (SVT 22/10).

Polisen hittade även listor med namn och uppgifter om främst offentliga personer som är eller har varit verksamma som journalister, politiker och myndighetsföreträdare. Dessa personer är dock inte målsägande i fallet. Mannen inte har kunnat motivera varför han samlat informationen och att det tillsammans med de fynd som gjorts i bostaden talar för ett brottsligt uppsåt (Expo 22/10).

I samband med att rättegången, som inleddes i september vid Södertörns tingsrätt, publicerade Stiftelsen Expo en artikel om den åtalades världsbild utifrån förundersökningen. Mannen framstår som våldsfixerad och är influerad av högerextremt tankegods och konspirationsteorier (Expo 29/9).

 

Norska PST varnar för ensamagerande gärningspersoner

Den norska säkerhetspolisen PST bedömer att fler liknande dåd som i Kongsberg, utförd av en ensamagerande gärningsperson med enkla medel, kommer att inträffa i Norge. Den 37-årige mannen som misstänks för de fem morden i Kongsberg lade upp en hotvideo på nätet redan 2017. Enligt PST:s antiterrorismchef Arne Christian Haugstøyl är agerandet inte ovanligt.

”– Tyvärr är det många som gör hatiska och hotfulla uttalanden. Varje vecka får vi höra om otroligt många videor, kommentarer, bilder och inlägg som är grövre och mer extrema än den videon”, säger antiterrorismchefen i ett uttalande (SvD 23/10).

 

Frankrike stänger radikala moskéer

Frankrike fortsätter att stänga ner flera moskéer och föreningar runt om i landet som uppfattas som ”radikala”, rapporterar stiftelsen Doku i en artikel (21/10). Under senaste tiden har sex moskéer tvingats stänga ner av myndigheter. Sammanlagt i år har drygt en tredjedel av de 89 moskéer som av underrättelsetjänst flaggats som radikala stängts av franska myndigheter. Enligt det franska inrikesministeriet har till exempel en moské i franska Allonnes predikanter som legitimerat terroristhandlingar och uppmuntrat till våld. Moskéns koranskola beskrivs som en plats ”där barn indoktrineras om väpnad jihad”. Flera föreningar som misstänks ha producerat och förespråkat radikal islamistisk propaganda ska dessutom upplösas.

 

Tysk kvinna dömd för femårings död

En tysk kvinna i 30-årsåldern, som rest från nordvästra Tyskland till Syrien 2014 för att ansluta sig till terroristorganisationen Islamiska staten (IS), har dömts till tio års fängelse för krigsbrott i en domstol i München. Kvinnan, som återvände från Syrien 2016, döms för att ha låtit en fastkedjad femårig yazidisk flicka dö i stekande sol.

Tillsammans med sin man köpte hon en förslavad yazidisk kvinna och hennes femåriga dotter på en slavmarknad 2015, mor och barn hölls fångar i parets hem i staden Mosul i Irak. Den femåriga flickan kom att mördas genom att mannen kedjat fast henne ute i solen som en bestraffning för att hon ska ha kissat på sig under natten (SVT 25/10).

Rättens bedömning är att den tyska kvinnan inte agerade för att rädda flickan och därmed är inblandad i mordet. Åklagaren yrkade på livstids fängelse. Kvinnan dömdes för medhjälp till mordförsök, medlemskap i en terrororganisation, försök till krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Den mördade flickans mor befinner sig på hemlig ort i Tyskland och vittnade i rättegången mot kvinnan. Hon kommer att vittna i en parallell rättegång mot kvinnans make som kedjade fast flickan. Efter barnets död ska mannen ha hotat att skjuta modern om hon inte slutade gråta (Expressen 25/10).

Terrorforskaren och säkerhetskonsulten Hans Brun har kommenterat domen ur ett svenskt perspektiv (TV4 25/10). Han framhöll att samma typ av lagstiftning finns i Sverige och att liknande dom är fullt möjlig, men att det kräver bevisning som håller i domstol. Han underströk även att krigsbrott aldrig preskriberas.

Läs mer om Polisens arbete mot krigsbrott här

Ruiner och återuppbyggnad efter att IS lämnat Mosul. Foto: Levi Meir Clancy

 

Amnestys rapport om yazidiska barnslavar

Domen mot den tyska IS-kvinnan är viktig för att ge folkgruppen yazidier upprättelse. Mellan 2014-2017 begick terroristorganisationen IS krigsbrott, brott mot mänskligheten, och vad FN beskriver som folkmord mot yazidiska befolkningen i norra Irak. År 2020 publicerade Amnesty International rapporten “Legacy of Terror: The Plight of Yezidi Child Survivors of ISIS” som fokuserar på yazidiska barn som hamnat i terroristorganisationens fångenskap. De storskaliga och organiserade övergreppen mot barn utgjorde del av kalifatets våldsbejakande strategi.

Uppskattningsvis 7 000 yazidiska barn och vuxna tillfångatogs av IS, ungefär 2 000 av barnen har sedan kunnat återförenas med sina släktingar. Enligt de hjälparbetare, barn och vårdgivare som Amnesty intervjuat upplever överlevarna ofta en kulturkrock när de återvänder eftersom IS systematiskt utplånade barnens yazidiska identitet. De intervjuade vittnar om de särskilda utmaningar som finns för två grupper av yazidiska barn som överlevt: barnsoldater och flickor som utsatts för sexuellt våld.

Yazidiska flickor över nio år såldes till IS-medlemmar på platser som terroristorganisation själva hänvisade till som ”slavmarknader”. En läkare, vars organisation har sett till att hundratals kvinnor och flickor som överlevt har fått medicinsk och psykosocial vård, vittnar om att i stort sett alla flickor i åldern 9-17 år som hon har behandlat hade blivit våldtagna eller utsatts för annat sexuellt våld. Hon uppger att förövarna inte gjorde någon skillnad på barn och vuxna kvinnor. Yazidiska flickor och kvinnor har fött hundratals barn till följd av det sexuella slaveri som de utsatts för av IS.

IS utsatte yazidiska pojkar för svält, indoktrinering, tortyr och tvingade dem att delta i strid. Amnesty uppger i rapporten att flera hjälparbetare och experter varnar för att pojkarna och de unga männen som fallit offer för IS kan komma att utgöra framtida säkerhetsrisker om de inte rehabiliteras.

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma