Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 46 2021-11-19

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut veckovis och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Osama Krayem förhörd i Paris

Den svenske medborgaren Osama Krayem, född och uppvuxen i Malmö, står åtalad för att ha förberett IS-attentaten i Paris 2015. Han har nu förhörts i rätten om sin uppväxt i Malmö och radikaliseringsprocess rapporterar Sydsvenskan (11/11). Krayem uppger bland annat att han drogs in i kriminalitet i Malmö som varit okänt för svensk polis. Åklagare har presenterat en utredning som visar på att Krayem fört över 21 649 euro till en insamling för föräldralösa barn i Gaza, vilket han nekar till.

Sedan september i år pågår den största terrorrättegången i Frankrikes historia. Det handlar om tjugo personer som står åtalade för att på olika sätt ha utfört eller bidragit till terrorattentaten i Paris den 13 november 2015. Den nu 29-årige svensken har suttit häktad i sex och ett halvt år sen han greps i Bryssel strax efter terrordåden i Belgien 2016. Franska och belgiska åklagare pekar ut Krayem som en viktig aktör i den stora islamistiska terrorcell som låg bakom attentaten i Paris och Bryssel.

Konsertlokalen Bataclan i Paris Bild: creative commons

 

Dokumentär om skolattacken Eslöv

P3 Nyheter Dokumentär har producerat ett reportage om skolattacken den 19 augusti 2021 i Eslöv (11/11). Dokumentären redogör för förloppet när en 15-årig elev klädd i militärhjälm, skyddsväst och ansiktsmask genomförde dådet på Källebergsskolan. Pojken var inspirerad av högerextremism och planen var att döda HBTQ-personer och elever med invandrarbakgrund. Innan 15-åringen greps av polis knivhögg han en lärare svårt.

Tingsrätten i Lund har meddelat att det finns övertygande bevisning för att pojken är skyldig till mordförsök på läraren och grovt olaga hot. Innan domen faller mot 15-åringen genomgår han en större rättspsykiatrisk utredning. Pojken är fortsatt häktad och dom väntas innan jul (Sveriges Radio 11/11).

 

Nytt kunskapsstöd till socialtjänsten om barn

Socialstyrelsen har för första gången tagit fram ett kunskapsstöd med rekommendationer om psykosociala insatser som socialtjänsten bör använda för barn som löper hög risk för normbrytande beteende och brottslighet (8/11). Rekommendationerna berör barn i åldrarna 6–11 år respektive 12–17 år. Insatser som baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT) och social inlärningsteori har bäst förutsättningar, bedömer myndigheten.

Socialtjänsten rekommenderas att erbjuda Treatment Foster Care Oregon (TFCO) som alternativ till institutionsvård för den äldre gruppen. En form av strukturerad familjebehandling som ges under tiden barnet är placerad i en behandlingsfamilj. Socialtjänsten avråds samtidigt från att erbjuda avskräckande konsekvensprogram av typen Scared Straight (exempelvis presentation av fängelsemiljö) eftersom det ökar risken för fortsatt kriminalitet hos unga.

Länk: Socialstyrelsens rekommendationer

 

Sverige leder militärt förband mot terrorister i Mali

Sverige har tagit över befälet för den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba som gör insatser mot väpnade islamistiska terrorgrupper i Sahelregionen. TT har gjort en intervju med ”Peter” som från november till februari nästa år leder specialförbandsstyrkan som opererar i Mali och vid behov även i Niger. På grund av hotbild vill Försvarsmakten att den svenske befälhavarens identitet hålls hemlig. I intervjun framgår det att Försvarsmaktens förmågor på hemmaplan stärks av att svenska specialistförband deltar i en komplex riskmiljö utomlands (TT 1/11).

 

Propositioner om militärt svenskt deltagande i Mali

Sveriges deltagande i den multinationella specialförbandsstyrkan Task Force Takuba är ett led i ett långsiktigt engagemang för att främja säkerheten i Mali, som plågas av bland annat väpnade jihadistiska grupperingar. Planen är emellertid att den svenska styrkan ska minska nästa år.

Den 15 oktober överlämnade regeringen en proposition till riksdagen som rör bland annat detta. Under 2022 planeras ett mindre svenskt bidrag till förbandet, med högst 20 personer och då framförallt sjukvårdspersonal och stabsofficerare. Om behov uppstår ska det svenska bidraget under nästa år tillfälligt kunna förstärkas med högst 100 personer. För att möjliggöra insats med en väpnad styrka i Mali krävs riksdagens medgivande.

Samma dag, den 15 oktober, överlämnade regeringen ytterligare en proposition till riksdagen som rör militär närvaro i Mali. Det handlar om fortsatt svenskt deltagande i FN:s stabiliseringsinsats i Mali kallad ”Minusma”. Det svenska bidraget bestå av ungefär 220 personer. Om behov uppstår ska styrkan kunna förstärkas till högst 470 personer. Regeringen bedömer att en avveckling av insatsen till Minusma är genomförd senast 2024.

Läs mer om Task Force Takuba och Minusma på Försvarsmaktens webbsida

Det svenska styrkebidraget består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Bilden visar operatörer från annan nation.Bild:unsplash

 

Storbritannien höjer terrorhotnivån

Storbritannien höjer terrorhotnivån från ”betydlig” till ”allvarlig”. Det betyder att terrordåd just nu anses vara sannolikt. Hotnivån allvarlig är nummer fyra på en skala från 1–5. Beslutet att höja nivån kommer efter ett misstänkt terrorattentat i staden Liverpool under söndagen (14/11), där det skett en explosion i en taxi utanför ett kvinnosjukhus. Fyra män i staden har arresterats i samband med utredningen (BBC 16/11).

Polis uppger att en taxichaufför hämtade en 32-årig man, som också tros vara den misstänkte gärningsmannen, för att sedan köra honom till ett kvinnosjukhus i Liverpool. Vid sjukhuset inträffade en explosion inne i bilen som dödade passageraren. Myndigheterna utreder händelsen som ett försök till terrorattentat. Explosionen inträffade strax innan Storbritannien sedvanligt skulle hålla en tyst minut för brittiska soldater som dött i krig och konflikter. Händelsen är den andra dödliga attacken i Storbritannien som misstänks vara kopplad till terrorism under den senaste månaden (Aftonbladet 15/11).

Tidigare i oktober (15/10) knivhöggs den brittiska konservativa parlamentarikern Sir David Amess till döds i en kyrka i Essex där han träffade väljare. Även denna händelse utreds som ett terrordåd (BBC 16/10).

 

Kunskapsdag i Malmö om anhörigas roll

Den 24 november bjuder Fryshuset och Rädda barnen in till en kunskapsdag i Malmö, med ekonomiskt stöd av CVE, om våldsbejakande extremism med fokus på att stärka anhörigas roll. Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma. Dagen kommer att innehålla filmvisning, eftersamtal, paneldiskussioner och erfarenhetsutbyte. Anhöriga betraktas som viktiga i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. De är oftast de som tidigt ser tecken på antidemokratiska tankemönster och radikalisering hos en närstående.

Tid: Onsdag 24 november kl 09.00-15.30

Mer information om kunskapsdagen finns här (Facebook)

På kvällen anordnas en kostnadsfri filmvisning i Malmö som är öppen för alla. Bland annat visas dokumentären ”Children of the Enemy” som handlar om en anhörigs kamp för sin dotter och hennes barn som fastnat i våldsbejakande islamistiska miljöer.

Mer information om filmvisningen finns här (Facebook)

 

Webbinarium om att lämna våldsbejakande extremism

Den 25 november anordnar CVE ett webbinarium om ”att lämna våldsbejakande extremism”. Hur ska personer som valt att stödja extremistiska rörelser bemötas av samhället och med vilka metoder? Vilket stöd kan myndigheter och civilsamhället idag erbjuda och behövs ytterligare insatser på statlig och kommunal nivå? Medverkar gör forskare, psykologer, representanter för civilsamhället och medarbetare på CVE.

Tid: Torsdag 25 november kl. 09.00-12.00

Anmälan till webbinariumet här

 

Webbinarium Orostelefonen om radikalisering

Den 30 november anordnar Rädda Barnen ett webbinarium om organisationens Orostelefon om radikalisering. Det är en anonym stödtelefon som erbjuder ett professionellt samtalsstöd dit allmänheten kan vända sig. CVE och Rädda Barnen ingår i ett partnerskap kring stödtelefonen, där centret finansierar verksamheten. Hur arbetar Orostelefonen om radikalisering? Vilket stöd efterfrågas? Vilka lärdomar finns?

Tid: Tisdag 30 november kl. 12.00-13.00

Anmäl dig till webbinariumet här

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma