Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 12 2022-03-25

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut veckovis och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Samling mot våldsbejakande extremism 2022

Välkommen till CVE:s årliga konferens på temat hur vi kan förebygga och arbeta mot våldsbejakande extremism. Konferensen är kostnadsfri och riktar sig till yrkesverksamma. Konferensen kommer bland annat att ta upp hur vi kan förhindra skolattentat, nationell- och internationell lägesbild av de våldsbejakande extremistmiljöerna och en presentation av CVE:s nya metod- och samtalsstöd om hur man kan upptäcka, bedöma och utreda våldsbejakande extremism.

Datum: 23-24 maj

Plats: Stockholm Hilton Hotell vid Slussen

Mer information och anmälan här

 

Två lärare dödade i skolattack i Malmö

En 18-årig elev har häktats efter attacken på Latinskolan i Malmö den 21 mars. Han misstänks ha mördat två kvinnliga lärare i 50-årsåldern. Den misstänkte gärningsmannen har erkänt brott (SVT 23/3).

Dagen efter attacken anordnande polisen en pressträff med Petra Stenkula, polischef i Malmö, och Anneli Schwartz, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö (SVT 22/3). Det framkom under pressträffen bland annat att den misstänkte är elev på skolan och hemmahörande i Trelleborg. Han är inte känd av polisen sedan tidigare. Polischefen uppgav att det ännu inte går att uttala sig om motivet eller om det finns koppling mellan detta dåd och de två andra skolattackerna i Skåne.

 

CVE om skolattacker

CVE har sedan tidigare identifierat behovet av att stärka det förebyggande arbetet mot skolattacker. Den 16 mars bjöd centret in nationella myndigheter till ett rundabordssamtal om frågan. Genom tidig beredskap kan skola, socialtjänst och andra myndigheter ha större möjligheter att förhindra våldshandlingar. CVE är i färd med att ta fram ett strukturerat metod- och samtalsstöd om hur man kan upptäcka, bedöma och utreda våldsbejakande extremism. Jonas Trolle, chef CVE, understryker i en intervju med Dagens Nyheter om skolattacker att det gäller att ta orossignaler på allvar.

”- Kommer en polispatrull hem till en tonåring och rummet är fullt av nazistiska symboler är det en indikation på att något är galet – då bör man göra husrannsakan precis som när man till exempel upptäcker verktyg för narkotikabruk i en lägenhet. Det handlar om att medvetandegöra”, säger Trolle till DN (DN 24/3).

Sveriges Radios P3 Krim har publicerat ett avsnitt om skolattacken i Malmö (SR 23/3). Lena Ljungdahl, säkerhetsexpert och utbildare inom PDV (pågående dödligt våld) medverkar. Hon är numera knuten till CVE:s mobila stödteam som stöttar yrkesverksamma i kommuner.

Tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) publicerat en vägledning som syftar till att ge stöd för att förbereda organisationer inför en PDV-händelse. Vägledningen är framtagen av MSB i samverkan med bland annat Polismyndigheten, Socialstyrelsen, och Katastrofmedicinskt centrum.

Läs MSB-publikationen ”Vägledning – samverkan vid pågående dödligt våld i publik miljö” här

Genom tidig beredskap kan skola, socialtjänst och andra myndigheter ha större möjligheter att förhindra våldshandlingar. Illustration: CVE

 

Säkerhetspolisens årsbok 2021

Den 24 mars presenterades årsboken Säkerhetspolisen 2021 samt en nulägesbild av hoten mot Sverige. Våldsbejakande extremism utgör ett av flera hot mot Sverige, på såväl kort som lång sikt. Främst bedöms hotet komma från våldsbejakande högerextremism och våldsbejakande islamistisk extremism, men extremismen växer också i bred bemärkelse.

Hotbilden har blivit alltmer komplex. Traditionella organisationer har fortsatt att bli mindre relevanta i förhållande till sakfrågor. I första hand är det ensamagerande gärningspersoner, som befunnit sig i utkanten av extremistmiljöer, som utfört attentat i västvärlden. Säkerhetspolisen har i flera fall sett en koppling mellan psykisk ohälsa och mottagligheten för propaganda. Digitala plattformar används i högre grad för radikalisering och rekrytering. Via nätet kan extremister lättare plocka ihop sin egen ideologi, och personer kan ingå i flera olika kluster.

Digitala plattformar underlättar även för minderåriga att delta i våldsbejakande extremism. Säkerhetspolisen bedömer att detta är en utveckling som kommer att fortsätta. Under 2021 har flera attentat och våldshandlingar som inspirerats av våldsbejakande högerextremism och accelerationism planerats av minderåriga gärningspersoner som radikaliserats online.

Antalet individer identifierade som säkerhetshot inom landet har fortsatt att öka, vilket idag utgör ungefär 250 individer. Säkerhetspolisen lyfter svårigheterna med att genomföra utvisningar, där enbart en mindre andel ärenden verkställs. Polariseringen, spridning av konspirationsteorier och hård retorik bedöms gynna tillväxten inom den våldsbejakande extremismen. Pandemin beskrivs som en katalysator som bidragit till att konspirationsteorier blivit mer normaliserade och mobiliserar fler. Detta utnyttjas av både extremister och främmande makt. Säkerhetspolisen bedömer även att sammankopplingen mellan våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet har blivit tydligare.

Läs hela publikationen ”Säkerhetspolisens årsbok 2021” här

Antalet individer identifierade som säkerhetshot inom landet har fortsatt att öka, vilket idag utgör ungefär 250 individer Illustration: CVE

 

FOI-rapporten om demokratisk säkerhet

Att försvaret av Sverige är så mycket mer än att försvara en fysisk landsgräns är en genomgående linje i rapporten Demokratisk säkerhet som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) publicerade 17 mars. Demokratisk säkerhet involverar även andra aktörer än de traditionella försvarsmyndigheterna. Rapporten har utformats som en antologi med fristående kapitel som diskuterar demokrati och demokratihot; tillit, korruption och organiserad brottslighet, samt konspiratoriska narrativ och politiskt våld. De perspektiv, begrepp och modeller som presenteras i antologin är avsedda som underlag för fortsatt diskussion bland forskare, praktiker och en intresserad allmänhet. Ett syfte med rapporten är att försöka reda ut försvaret av demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter i fredstid. I en kris kan det vara för sent.

FOI-antologin ”Demokratisk säkerhet” kan laddas ner här

 

CVE utbildar om extremism

Är du intresserad av att fortbilda dig om våldsbejakande extremism? CVE har ett antal platser kvar på grundkursen om våldsbejakande extremism med start 12 april 2022. Föreläsare är personal från CVE, forskare och praktiker. Kursen riktar sig till dig som på olika sätt kommer i kontakt med frågor om våldsbejakande extremism i ditt arbete. Det finns inget krav på tidigare akademiska studier.

Kursen genomförs huvudsakligen digitalt via Zoom. Totalt består utbildningen av cirka 60 timmars studier och examination sker fortlöpande genom aktivt deltagande i den lärarledda undervisningen och seminarierna. Utbildningen är kostnadsfri men det är krav på att kursen fullföljs om du anmäler dig.

För mer information kontakta Joakim von Scheele, utbildningsledare vid CVE via mejl: joakim.scheele(at)cve.se

 

Seminarium 5 april om terrordådet på Drottninggatan

Fem år har gått sedan terroristattentatet på Drottninggatan där en ensam gärningsman, i en stulen lastbil, dödade fem personer och skadade flera personer svårt. Med anledning av en ny bok om dådet anordnas ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm. En panel berättar om sina intryck av jakten på gärningsmannen, utredningen, rättegången och vilka konsekvenser terroristattentatet fick för enskilda människor och för samhället i stort. Medverkande är bland annat Åsa Erlandsson, författare till aktuella reportageboken Terrordådet på Drottninggatan, Fredrik Hallström, chef inom kontraterrorism på Säkerhetspolisen och Hans Ihrman, åklagare vid rättegången mot gärningsmannen Rakhmat Akilov.

Tid: tisdag 5 april kl 17.30–18.30

Plats: Kulturhuset, Stadsteatern i Stockholm

Mer information om seminariet hittar du här

 

CVE talar på minneskonsert 7 april

Insamlingsstiftelsen Ebbas Änglar anordnar en minneskonsert med stipendieutdelning för att hedra alla de som drabbades av terrordådet den 7 april 2017. Medverkande talare är Jonas Trolle, chef för CVE, och Anja Frey, chef för Fryshuset.

Tid: torsdag 7 april kl. 18:00

Plats: Studion, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Evenemanget sänds även digitalt.

Mer information om minneskonserten hittar du här

 

CVE bjuder in till Penningtvättsdagarna 3-4 maj

Penningtvättsdagarna 2022 är en ny arena mot penningtvätt och finansiering av våldsbejakande extremism. Konferensen är ett projekt initierat av CVE tillsammans med myndigheterna i samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism, samt Hexanova Media Group AB. Penningtvättsdagarna syftar till att sprida information, lärdomar och kunskap för samhällets motåtgärder. Årets konferens anordnas 3-4 maj på Norra latin i Stockholm.

Konferensprogram och registrera anmälan hittar du här

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma