Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

VECKA 43 2022-10-26

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s nyhetsbrev Utblick ges ut varannan vecka och tar upp relvanta händelser, rapporter och information som rör ideologiskt motiverad brottslighet och förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning

 

Utökat antal platser till CVE:s utbildningsdag

På grund av stort intresse släpper vi fler platser till utbildningsdagen ”Vägar in och ut ur extremistiska rörelser”, denna fredag. Utbildningsdagen är för yrkesverksamma som kommer i kontakt med frågor om våldsbejakande extremism. Arrangörer är CVE, Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi.

Först till kvarn och begränsat antal platser. Utbildningsdagen sänds inte digitalt.

Datum och tid: fredagen den 28 oktober 2022, 10.00-16.00

Plats: Stockholm

Anmälan sker via mejl till info@cve.se

Mer information på CVE:s webbplats

 

Delbetänkande av Utredningen om preventiva tvångsmedel

I måndags överlämnades ett delbetänkande med förslag som syftar till att ge de brottsbekämpande myndigheterna effektivare verktyg för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott i kriminella nätverk till regeringen.

Utredningen föreslår att tillämpningsområdet för den så kallade preventivlagen ska utökas. Det innebär att hemliga tvångsmedel, bland annat hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig dataavläsning, ska kunna användas utan inledd förundersökning, i syfte att förhindra den allvarligaste brottsligheten som begås inom kriminella nätverk. Det gäller bland annat mord, sprängningar, grova narkotikabrott och terroristbrott.

Lagändringarna i preventivlagen och lagen om hemlig dataavläsning föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Särskild utredare var f.d. lagman Inger Söderholm.

Läs Justitiedepartementets pressmeddelande här

Läs utredningen SOU 2022:52 Utökade möjligheter att använda preventiva tvångsmedel

Brottsförebyggande rådet (Brå) har varit en remissinstans i utredningen, läs remissyttrandet här

Den särskilda utredaren Inger Söderholm och justiteminister Gunnar Strömmer (M) under måndagens presskonferens Skärmbild: Regeringen.se

 

Rädda barnen lanserar vägledningsstöd

Onsdagen den 16 november lanserar Rädda Barnen vägledningen "Växa upp utan hat - att prata med barn och unga om extremism och hat". Vägledningen riktar sig till viktiga vuxna, såsom anhöriga, yrkesverksamma och föreningsledare, som vill lära sig mer om hur man kan prata och arbeta förebyggande med barn och unga kring frågor som rör hat och radikalisering. I samband med lanseringen anordnar Rädda barnen ett webbinarium som bland annat rör barn och ungas radikalisering.

Läs mer och anmäl dig till Rädda barnens webbinarium här

 

Kurs i våldsbejakande extremism och radikalisering

Segerstedtinstitutet öppnar upp en av sina två kurser som tidigare varit riktad till poliser, för andra tjänstepersoner, med uppdrag som rör förebyggande av våldsbejakande extremism och radikalisering. Kursen fokuserar bland annat på radikalisering i svensk kontext, dialogbaserat arbete, samverkan och konfliktlösning, i arbetet mot våldsbejakande extremism.

Sista dag för anmälan är 11 november.

Mer information om kursen hittar du här (Facebook)

 

NMR-kandidater döms för misshandel

Under tisdagen dömdes två män av Helsingborgs tingsrätt för de två misshandelsfall som skedde natten före kommunvalet i Örkelljunga. Båda männen kandiderade för högerextrema Nordiska motståndsrörelsen (NMR) till Örkelljungas kommunfullmäktige. En av männen, som misshandlade en 16-årig flicka, döms till sex månaders fängelse och ska betala 16 350 kronor i skadestånd till flickan. Den andra mannen, som kört på en 21-årig man med en bil, döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst. Han ska även betala omkring 18 000 kr i skadestånd till 21-åringen. Båda männen döms mot sitt nekande (Sveriges domstolar 25/10).

 

Bok med IS-propaganda lånades ut på bibliotek

En bok med IS-propaganda fanns tillgänglig för utlåning på flera bibliotek i Göteborg, något som upptäcktes när P4 Göteborg gick igenom bibliotekens arabiska utbud. Boken ska innehålla IS terrorstrategi och beskrivningar i hur man kan döda människor, exempelvis genom att bränna dem levande. Boken ska ha gått att låna på bland annat stadsbiblioteket i City och i Biskopsgården i flera år. Efter uppdagandet har boken dragits in av biblioteken, rapporterar P4 Göteborg (SR 16/10).

 

Huvudförhandling inledd i IS-mål

Den 11 oktober väcktes åtal mot två personer, en kvinna i 55-årsåldern och en man i 30-årsåldern, med kopplingar till IS som misstänks för människohandel, äktenskapstvång och flera fall av grov våldtäkt mot barn. De båda har suttit häktade sedan mars. Förra torsdagen startade huvudförhandlingarna i Solna tingsrätt.

Kvinnan misstänks för att 2013 ha fört bort sina då minderåriga döttrar till Syrien i syfte att gifta bort dem. Döttrarna giftes bort vid 11 respektive 12 års ålder. Gärningarna är rubricerade som äktenskapstvång och människohandel. Kvinnan är även misstänkt för medhjälp till grov våldtäkt mot barn. Kvinnan ska ha rest med sammanlagt fyra barn till Syrien. En av sönerna dödades, 17 år gammal, då han stred för IS i Syrien. Den åtalade mannen, som gifte sig med den 12-åriga flickan, misstänkts för människohandel, äktenskapstvång samt för grov våldtäkt mot barn vid ett stort antal tillfällen. Mannen reste från Sverige 2013 för att ansluta sig till IS. Samtliga återvände till Sverige 2015 (Expressen 11/10).

Den åtalade kvinnan var tidigare gift med Mohammed Moumou som var tongivande i den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige redan på 1990-talet. Moumou var även högt uppsatt ledare för al-Qaida i Irak och dog i samband med en amerikansk räd i Mosul 2008.

Ruiner i Mosul Foto: Unsplashed

 

Skjutning mot bar utreds som terrorism

På onsdagskvällen den 12 oktober skedde en skjutning mot en välkänd gaybar i centrala Bratislava. Två män dödades och ytterligare en person ska ha skadats allvarligt i dådet. Attacken ska ha utförts av en 19-årig man som ska ha flytt platsen (Reuters 15/10). Mannen ska ha hittats avliden under torsdagsmorgonen i vad som beskrivs som ett misstänkt självmord. Dådet utreds som terrorism.

19-åringen misstänks ha publicerat ett 65-sidigt dokument på Twitter som senare ska ha spridits över flera onlineplattformar. Dokumentet beskriver bland annat motiv, målsättning, inspirationskällor och attackplanering. Gärningsmannen hänvisar specifikt till flera högerextrema terrorattacker som inspiration, bland annat till förövarna av attackerna i Christchurch och Poway 2019. Det finns även hänvisningar till högerextrema litteratur med koppling till så kallad SIEGE-kultur och högerextrem accelerationism.

Tusentals människor samlades på fredagen (14/10) i en vaka för att hedra offren för attacken. Slovakiens president Zuzana Caputova höll ett tal under manifestationen (BBC 15/10).

 
 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. Centret finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid CVE.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma