Ett extrautskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

30 november 2022

 

Vecka 48

 

Webbinarium om män, maskulinitet och våldsbejakande extremism

Nu på tisdag, den 6 december, arrangerar CVE och Jämställdhetsmyndigheten ett livesänt webbinarium med syfte att fördjupa samtalet utifrån framtagen forskningsöversikt om män, maskulinitet och våldsbejakande extremism. Forskningsöversikten publiceras i samband med webbinariet.

Fokus under samtalet är hur det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism kan utvecklas genom en genusmedveten ansats samt hur det våldsförebyggande arbetet med genusförändade ansats kan utvecklas genom en medvetenhet om mekanismer relevanta till våldsbejakande extremistmiljöer.

Datum och tid: tisdagen den 6 december 11.00-12.00

Plats: YouTube-länk skickas ut måndag 5 december till registrerad mejladress

Webbinariet kommer att finnas tillgängligt på Jämställdhetsmyndighetens webbplats två veckor efter livesändningen.

Läs mer och registrera dig här
 

Webbinarium om maskulinitet och våldsbejakande extremism

Förra veckan sände the International Centre for Counter-Terrorism, ICCT, ett webbinarium om maskulinitet och våldsbejakande extremism med utgångspunkt i den nypublicerade boken "Masculinity and Violent Extremism". Webbinariet finns tillgänglig på YouTube.

Se webbinariet här

 

Flera IMS-webbinarium publicerade på YouTube

Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet (IMS) har publicerat flera tidigare livesända webbinarium på deras YouTube-kanal, som bland annat handlar om radikalnationalism och religion, konspirationsteorier och radikalisering, samt IS-resenärer.

Läs mer här

RAN-webbinarium: "Digital literacy for practitioners – inspiration from youth work"

Den 14 december arrangerar Radicalisation Awareness Network (RAN) ett webbinarium om digital litteracitet (digital kompetens) för första linjen-utövare. Webbinariet kommer bland annat innehålla presentationer från experter och diskussioner kring följande frågor:

Vilka är de viktigaste aspekterna av digitalt förebyggande/motverkande arbete mot våldsbejakande extremism, och vilka kunskaper/färdigheter behövs?
Vad finns det för möjligheter och hur hanterar du utmaningarna?
Vad är det för aspekter som gör ungdomsarbete effektivt?
Hur kan du tillämpa detta i ditt förebyggande/motverkande arbete mot våldsbejakande extremism?

Läs mer och registera dig här

RAN in Focus: Aktuella socioekonomiska utmaningar och påverkan på extremism

RAN Practitioners har publicerat ett nytt poddavsnitt som handlar om aktuella socioekonomiska utmaningar och påverkan på extremism.

I avsnittet diskuterar experter och första linjen-utövare hur extremismen har påverkats av covid-19, Ukrainakriget, energikrisen och den ekonomiska nedgången. Hur medvetna bör de aktörer som arbetar med att förebygga och motverka våldsbejakande extremism vara om faktorer som driver extremism, såsom fattigdom, ojämlikhet och misstro mot myndigheter?

Medverkande är Jordy Nijenhuis (RAN), Teun van Dongen (ICCT) och Pia Tofdal Rasmussen (Finn Nørgaard Association).

Mer information här

 

"Rapporterat" om ensamagerande våldsverkare

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har publicerat ett nytt poddavsnitt av deras podcast "Rapporterat" som handlar om ensamagerande våldsverkare, närmare bestämt hur de tänker och hur deras världsbild ser ut.

Gästerna i avsnittet berättar bland annat om vilken roll internet spelar för ensamagerande våldsverkare, vilka gemensamma drag de har och varför våldsverkare gärna skriver manifest.

Medverkande är Per-Erik Nilsson (FOI), Lenita Törning (CVE) och Madeleine Filander.

Mer information här

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma