Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

21 december 2022

 

Vecka 51

 
Illustration: CVE

Nyhetsbrevet tar juluppehåll

Under jul och nyår kommer CVE:s nyhetsbrev att ha ett kort uppehåll. Vi är tillbaka vecka 2 och kommer därefter fortsätta att skickas ut varannan vecka.

God jul och gott nytt år önskar CVE!

 

CVE lanserar ny webbplats

På CVE:s nya webbplats presenterar vi på ett helt nytt sätt arbetet mot våldsbejakande extremism. Här hittar du våra olika verksamhetsgrenar - från det operativa stödet, utbildningar, olika nätverk samt forskning och kunskapsproduktion.

Läs mer på cve.se
 

Högerextremister planerade kupp i Tyskland

Under morgonen den 7 december greps 25 personer efter att omkring 3000 poliser utfört 130 räder i en av de största insatserna mot terrorism i tysk historia. Av de gripna är 22 personer misstänkta för att vara medlemmar i en terroristorganisation, medan de återstående tre anklagas för att stödja en terroristorganisation. Ytterligare 27 personer greps men är inte anklagade för relaterade brott (Generalbudesanwalt 7/12).

I kuppens centrum fanns ett ideologiskt skiftande nätverk bestående av högerextremister, anhängare av Reichbürger-rörelsen (en löst sammansatt rörelse bestående av aktörer som fördömer den tyska staten legitimitet), tidigare medlemmar av tyska militären och polisen samt förespråkare av olika konspirationsteorier. Bland de gripna finns en medlem av den tyska adeln, ”Prins” Heinrich XIII, en före detta parlamentariker och sittande domare från Alternativ för Tyskland, AfD, samt en tidigare befälhavare från tyska försvarsmakten.

Den planerade statskuppen kastar ljus på den växande antidemokratiska rörelsen i landet där Tyskland har drabbats av flera våldsamma händelser med både antidemokratiska och högerextrema förtecken.

Kidnappningsplaner mot den tyske hälsoministern 2022. I april upptäcktes en komplott där en grupp högerextremister planerade att kidnappa den tyske hälsominister Karl Lauterbach och störa kraftverk för att orsaka ett rikstäckande strömavbrott. Gruppen trodde att detta skulle skapa inbördeskrigsliknande förhållande i Tyskland. Individerna var även involverade i grupper som också motsatte sig coronarestriktioner. Tyska nyhetstidningen Der Spiegel rapporterade att kidnappningen var tänkt att vara upptakten till en statskupp.
Stormningsförsök mot tyska riksdagen 2020. I augusti 2020 försökte flera hundra demonstranter bryta sig in i den tyska riksdagsbyggnaden i Berlin som en del av en omfattande protest mot landets coronavirusrestriktioner. Flera Reichsbürger-anhängare och högerextrema aktivister var drivande i aktion, även om många av demonstranterna inte uppgavs ha en sådan koppling.
Attacker mot kaféer i Hanau 2020. I februari 2020 sköt en man ihjäl nio personer på två shishabarer i staden Hanau. Gärningsmannen hade publicerat innehåll med främlingsfientliga konspirationsteorier på nätet och tros ha agerat utifrån högerextrema, rasistiska motiv.
Attentatet i Halle 2019. I oktober 2019 skedde ett attentat där gärningspersonen försökte storma en synagoga under den judiska högtiden Yom Kippur i staden Halle. När gärningspersonen inte lyckades ta sig in i byggnaden dödade han en förbipasserande kvinna och en man i en närliggande snabbmatsrestaurang. Attacken är en av de mest våldsamma och öppet antisemitiska handlingarna i tysk historia efter andra världskriget.
Mordet på Walter Lübcke 2019. I juni 2019 mördades CDU-politikern Walter Lübcke av en välkänd högerextremist utanför sitt hem. Lübcke blev en måltavla för högerextremister efter att han försvarat den dåvarande förbundskanslern Angela Merkels flyktingpolitik efter migrationskrisen i Europa 2015.
Knivattacker mot två borgmästare. Under 2015 respektive 2017 överlevde två tyska borgmästare - Henriette Reker och Andreas Hollstein - knivattacker från gärningspersoner med högerextremistiska motiv. Offren för attackerna var kända för sina invandringsvänliga ställningstagande.
Polis skjuts till döds 2016. I samband en polisräd 2016 öppnade en Reichbürger-anhängare eld mot polisen där en polis dödades och fyra andra skadades. Gärningsmannen skadades lindrigt.

Efter attackerna i Halle och Hanau, samt mordet på Walter Lübcke, inrättades ett utskott i syfte att bekämpa rasism, högerextremism, antisemitism och andra former av främlingsfientlighet av tyska regeringen. I november 2020 presenterades 89 specifika åtgärder som antogs av regeringen i december samma år.

Relaterad läsning

ISD: The Reichsbürger Movement

The threat of far-right extremism in Germany: A matter of child protection (ICCT 19/12)

The Prince, the Judge and the Paratrooper: Germany’s Foiled Far-Right Coup (RUSI 12/12)

Germany targets one of its largest far-right domestic extremist groups (ICCT 9/12)

Right-Wing Extremism in the Military (ICCT 25/5)

A Threat from Within? Exploring the Link Between the Extreme Right and the Military (ICCT 7/10/2019)

Violence and Terrorism from the Far-Right: Policy Options to Counter an Elusive Threat (ICCT 27/5/2019)

“Germany does not exist!”: Analyzing the Reichsbürger Movement (EER 17/5/2019)

 
 

Stockholm Criminology Symposium: call for presentations

Stockholm Criminology Symposium har öppnat ansökan för presentationsförslag för 2023 års konferens. Detta år kommer konferensen att hållas på Münchenbryggeriet i Stockholm den 12-14 juni 2023.

Huvudtemat för symposiet är Principiell och rättvis brottsbekämpning. Konferensen kommer även ha ett andra tema som är Evidensbaserad kunskap mot våldsbejakande extremism. Symposiet har också ett övergripande tema, Samtida kriminologi, som täcker ett brett spektrum av ämnen inom kriminologiområdet. Detta år kommer ägnas särskild uppmärksamhet åt insatser med fokus på Miljökriminologi.

Deadline för presentationsförslag: 28 februari 2023

Stockholm Criminology Symposium arrangeras av Brottsförebyggande rådet på uppdrag av den svenska regeringen.

Läs mer på webbplatsen
 
 

RAN-handbok om återvändande terroriststridande och deras familjer

Radicalisation Awarness Network (RAN) har publicerat en uppdaterad version av deras handbok om utländska terroriststridande och deras familjer (kvinnor och barn). Handboken beskriver åtgärder för att hantera de utländska terrorstridande och deras familjer som har återvänt eller planerar att återvända från konfliktzoner i Syrien och Irak till sina respektive hemländer inom EU.

Den första utgåvan publicerades 2017 och syftade till att stödja medlemsstaterna i deras förberedelser för att hantera återvändandet av utländska terrorstridande från Syrien och Irak.

Nu presenteras en ny version av handboken. Detta för att möta upp de förändrade behov som uppkommit med det självutropade kalifatets fall och frihetsberövandet av hundratals terrorstridande och deras familjer i regionen.

Läs mer på webbplatsen
 

Hovrätten faställer dom gällande morden på Malmö latinskola

Hovrätten fastställer tingsrättens domslut utan några ändringar på den 18-årige man som den 21 mars i år dödade två kvinnliga lärare på Malmö latinskolan genom att hugga ihjäl dem med yxa.

Malmö tingsrätt dömde mannen till livstids fängelse. I sitt överklagande till hovrätten yrkade 18-åringen att han istället skulle få rättspsykiatrisk vård eller ett tidsbestämt fängelsestraff.

Läs mer på Sveriges domstolar

 

Tidigare SD-politiker söker sig till NMR

En tidigare SD-politiker från Boxholm, Max Fagerstedt, uppger nu att han har sökt sig till den högerextrema organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). På NMR:s officiella webbplats skriver han varför han anmält om medlemskap i organisationen.

Fagerstedt hoppade tidigare av sina kommunala uppdrag och sin plats i kommunfullmäktige efter att stiftelsen Expo avslöjade att hans sambo greps av norsk polis i Oslo då hon demonstreade med NMR.

Läs mer på Omni.se

Utskott vill se åtal mot Trump

I USA är representanthusets 6 januari-utskott klara med sin utredning om den förre presidenten Donald Trumps roll i stormningen av kongressen för snart två år sedan. Utskottet rekommenderar justitiedepartementet att åtala Trump för att ha framkallat ett uppror och konspirerat mot regeringen på grund av hans försöker att undergräva resultatet i presidentvalet 2020 och för stormningen av den amerikanska kongressen. Det är första gången i historien som kongressen rekommenderar att väcka åtal mot en tidigare amerikansk president.

Utskottet har släppt en del introduktionsmaterial från sin slutrapport om attacken mot amerikanska kongressen den 6 januari. En 1000-sidig rapport är planerad att publiceras idag, onsdag (20/12).

 

Trump avfärdar kommitténs unika besked: "Anklagelserna stärker mig" (SR 20/12)

Trump should face insurrection, obstruction charges, Jan 6 panel says (Reuters 20/12)

5 takeaways from the final Jan. 6 committee hearing (NPR 20/12)

 

18-åring dömd - förberedde skolattack

I april greps en 18-årig man på sin gymnasieskolan misstänkt för att ha planerat en skolattack i Skogås. Nu döms mannen till skyddstillsyn för två fall av förberedelse till mord.

Enligt domen ska mannen ha haft ett "nästan mansikt intresse för våldsdåd och då främst för attacker i skolmiljö". 18-åringen ska ha tagit kontakt med flera dömda våldsverkare, bland annat Peter Mangs.

I den rättspsykatriska undersökningen framgår att mannen vid tiden för brottet led av en psykisk störning som inte anses vara allvarig. Enligt Södertörns tingsrätt har domen straffvärde på ett års sluten ungdomsvård, eftersom han var 17 år när brottet begicks.

Läs mer på Expressen.se

Brå: Hatbrott i digitala miljöer

De allra flesta polisanmälda digitala hatbrott under 2020 skedde på sociala medier (41 procent) eller via digitala samtals- och kommunikationstjänster (34 procent). Precis som för övriga hatbrott är det vanligast med främlingsfientliga och rasistiska motiv. I Brås nya rapport beskrivs vilka digitala miljöer som de digitala hatbrotten sker i, fördelningen av olika brottskategorier och hatbrottsmotiv samt omständigheter kring den utsatta.

Läs mer på Brå:s webbplats

 

Security By Design: Protection of public spaces from terrorist attacks

I en ny handbok från Joint Research Centre (JRC) samlas forskare, experter och akademi för att dyka i hur öppna offentliga utrymme kan planeras och byggas på ett säkert sätt, genom “Security by Design”.

Läs handboken här

Specialnummer om "Anti-Governmantal Extremism"

Tidskriften Perspective on Terrorism har släppt ett specialnummer med temat “Anti-Governmental Extremism”, gästredigerad av Professor Tore Bjørgo (Center for Research on Extremism, Oslo universitet) och Dr. Kurt Braddock (American University, Washington, DC). Flera av artiklarna fokuserar på situationen i Tyskland.

Läs hela numret här

 

CTC Sentinel November/December

I måndags publicerades den månatliga tidskriften CTC Sentinel ett nytt nummer för november och december månad. Denna upplaga innehåller artiklar om bland annat om terroristhoten och trender att följa 2023 och framåt, hur Wagnergruppen förvärrade hotet från jihadister i Sahelregionen, samt om den somaliska offensiven mot terrororganisationen al-Shabaab under 2022.

Läs hela numret här

Korrektion

I det senaste utskicket av nyhetsbrevet (v. 49) delades en pdf-fil till kunskapsöversikten "Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism", skriven av Lucas Gottzén på uppdrag av CVE och Jämställdhetsmyndigheten. Av misstag råkade enbart en sammanfattning av publikationen att delas.

Läs kunskapsöversikten i sin helhet här

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma