Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

11 januari 2023

 

Vecka 2

 
 

CVE: Fördjupningskurs om religiöst motiverad extremism

CVE bjuder in till en fördjupningskurs om religiöst motiverad våldsbejakande extremism med start den 16 mars 2023.

Kursen riktas till dig som gått CVE:s grundkurs om vålsbejakande extremism eller har motsvarande kunskaper inom ämnet.

Kursen kommer till större del genomföras digitalt.

Läs mer och anmäl dig här
 

Fängelsestraff för människohandel och grova våldtäkter i Syrien och Irak

Solna tingsrätt har dömt en kvinna i 60-årsåldern och en man i 30-årsåldern för människohandel och våldtäkt mot barn. Kvinnan döms för människohandel och medhjälp till ett stort antal grova våldtäkter mot barn till sex år och tio månader i fängelse. Mannen döms för ett stort antal grova våldtäkter mot barn till åtta år och tio månader i fängelse. Brotten begicks mellan 2013 och 2015.

Kvinnan har gjort sig skyldig till människohandel genom att hon under åren 2014-2015 har transporterat en av sina döttrar till Syrien och att hon sedan inhyst båda sina döttrar. Syftet har varit att bilda familj och leva i en strikt salafistisk islamisk stat, ledd av terroristorganisationen Islamiska staten (IS). Kvinnan åtalades även för människohandel genom att exploatera sina döttrar för sexuella ändamål, men hon frikändes från detta åtal.

Mannen gifte sig med en av kvinnans döttrar när hon var under 15 år och våldtog henne vid flera tillfällen under åren 2013-2015. Kvinnan frikändes från åtalet för äktenskapstvång, men döms för medhjälp till våldtäkt mot barn genom att inte skydda sin dotter eller förmå henne att gifta om sig med mannen med insikten om att hon skulle bli utsatt för sexuellt umgänge, skriver Sveriges domstolar.

Läs mer på Sveriges domstolar

Historisk dom mot IS-kvinna – åklagaren: ”Första i sitt slag” (SVT 9/1)

IS-kvinna döms för människohandel och våldtäkt (DN 9/1)

Flera års fängelse för änkan till svensk al-Qaidaledare (Doku 9/1)

 

Man döms för folkrättsbrott

En 44-årig man har dömts av Blekinge tingsrätt för folkrättsbrott som begåtts under den väpnade konflikten i Syrien år 2012. Gärningen har innefattat att tillsammans och i samförstånd med andra posera, låta sig fotograferas och filmas med döda eller svårt skadade människor samt göra segertecken och uttala sig nedsättande, i syfte att spridas som krigspropaganda på internet.

Tingsrätten har bedömt att agerandet utgör en svår överträdelse av den internationella humanitära rätten. Tingsrätten har bestämt påföljden till fyra månaders fängelse och har vid straffmätningen i mildrande riktning beaktat att lång tid har förflutit sedan brottet begicks.

Läs mer på Sveriges domstolar

Poserade vid döda kroppar i Syrien – döms till fängelse (TT/DN 4/1)

Jihadisten döms till fängelse efter bilderna med döda (Doku 4/1)

 

Flera skadade i knivattack i Paris

Tidigt under onsdagsmorgonen skadades flera personer när en knivbeväpnad man attackerade människor på tågstationen Gare du Nord i Paris. Mannen greps av polis vid den högt trafikerade stationen, som fungerar som en hubb för tåg till London och norra Europa, efter att polisen öppnat eld och oskadliggjort honom. Den misstänkte gärningsmannen ska ha förts till sjukhus med allvarliga skador. Inrikesminister Gérald Darmanin bekräftade händelsen på Twitter.

Motivet till attacken är oklart. Frankrike befinner sig fortfarande i ett höjt beredskapsläge efter en rad dödliga islamistisk motiverade attentat sedan 2015. Under hösten sade Frankrikes nationella kontraterroråklagare Jean-Francois Ricard att terrorhotet från islamistiska extremister mot Frankrike har ökat sedan 2020.

Attacken kommer cirka tre veckor efter att en 69-årig man öppnat eld i centrala Paris och dödat tre människor på ett kurdiskt kulturcenter och skadat en annan på en frisörsalong. Enligt polis var attacken rasitiskt motiverat.

Paris: Several injured in stabbing attack at train station (DW 11/1)

Paris attack: knife-wielding man injures six people at Gare du Nord (The Guardian 11/1)

Paris railway station knife attack leaves six injured (Reuters/Euronews 11/1)

 

Man gripen för terrorplaner i Tyskland

Under natten till söndagen greps en 32-årig iransk man i Tyskland misstänkt för att ha planerat ett terroristdåd med hjälp av giftiga kemikalier. Polisen och åklagare säger att mannen och en annan person, mannens 25-årige bror, frihetsberövades under natten i staden Castrop-Rauxel, norr om Dortmund. I ett gemensamt uttalande sa de att 32-åringe misstänks ha planerat ett allvarligt dåd motiverat av islamistisk extremism, där han ska ha försökt att få tag på mycket dödliga giften cyanid och ricin, skriver TT.

Ricin och cyanid är mycket farliga gifter som kan vara dödliga för människor i mycket små mängder. Detta är inte första gången som en person gripen i Tyskland misstänks ha planerat ett terroristdåd med användning av biologiska vapen. Sommaren 2018 greps en tunisisk man i Köln misstänkt för att ha planerat ett attentat med biologiska vapen. I hans lägenhet hittades ricin och material för att tillverka en bomb.

Uppgifter: Misstänkta bombmännen gillrade fällor (Aftonbladet 10/1)

Germany: No toxins found in anti-terror garage searches (DW 9/1)

Man gripen i Tyskland – misstänks ha planerat giftdåd (SVT 8/1)

 

Demonstranter stormade kongressen i Brasilia

Under söndagen samlades tusentals anhängare till den förre brasilianske presidenten Jair Bolsonaro på Praça dos Três Poderes, platsen där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger, i huvudstaden Brasília. Demonstranterna bröt igenom avspärrningar, krossade fönster och tog sig in i byggnaderna, där de bland annat ska ha vandaliserat möbler och förstört konstverk för flera miljoner kronor. Upprorsmakarna besökts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis. Efter ett par timmar återtog polisen kontroll över byggnaderna, skriver TT. Bolsonaro, som befinner sig i USA, nekar till inblandning i stormningen.

Under måndagen fördes Bolsonaro till sjukhus i Orlando med buksmärtor. Den förre presidenten har opererats flera gånger på grund av de skador han fick när han knivhöggs i magen under ett valkampanjsmöte 2018.

Brazil and Jan. 6 in US: Parallel attacks, but not identical (AP 10/1)

Tiotusentals brasilianare manifesterade för demokratin (DN 10/1)

Bedömare: Bolsonaros tystnad triggade stormning (Aftonbladet 10/1)

IntelBrief: Far-Right Extremists Threaten Brazil’s Democracy (The Soufan Center 10/1)

Världens ledare fördömer stormningen i Brasilien (DN 9/1)

What do the Bolsonaro protesters in Brazil want? (BBC 9/1)

Brazil’s ‘January 6 Moment’ Is a Warning (The Atlantic 9/1)

 

Regeringen vill skärpa tillsynen av skolor med konfessionell inriktning

Regeringen har gett Skolinspektionen i uppdrag att förbättra sin tillsyn av vissa skolor där det finns risk för extremism och islamism eller där eleverna kan utsättas för påverkan som försöker motarbeta grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket. Enligt uppdraget som beskrivs i Skolinspektionens regeringsbrev för 2023 genomföras med oanmälda besök och redovisa sina erfarenheter och slutsatser till Utbildningsdepartementet årligen den 25 november.

Läs mer på Regeringskansliet

 

Grundlagsändring ger stärkta möjligheter att bekämpa terrorism

Den 1 januari 2023 trädde en grundlagsändring i kraft som ger Sverige möjlighet att begränsa föreningsfriheten för grupper som ägnar sig åt terrorism. Genom ändringen får Sverige stärkta möjligheter att ingripa mot terrorism. Grundlagsändringen ger möjlighet för lagstiftaren att genom lag begränsa föreningsfriheten när det gäller sammanslutningar som ägnar sig åt eller understöder terrorism, exempelvis genom att införa en bredare kriminalisering av deltagande i en terroristorganisation eller ett förbud mot terroristorganisationer.

Läs mer på Regeringskansliet

Journal of Deradicalization Winter 2022/2023

I slutet av december publicerades ett nytt nummer av den kvartalsvisa akademiska onlinetidskriften Journal of Deradicalization. Tidskriften har öppen tillgång till samtliga artiklar och rör frågor kopplat till teori och praktik kring avradikalisering och radikalisering till våldsbejakande extremism.

Läs mer på webbplatsen

 

Repatriation of child returnees from Northeast Syria: A child-rights approach to their management, rehabilitation, and reintegration

International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) har publicerat en policybrief som ger en barnrättsbaserad ansats till hanteringen av barn som återvänder från lägren i nordöstra Syrien. Författare är Tanya Mehra LL.M och Matthew Wentworth.

Läs mer på ICCT

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma