Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

7 februari 2023

 

Vecka 6

 

CVE om koranbränningen

En koranbränning som ägde rum utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har orsakat oro och upprördhet i Turkiet samt delar av den muslimska världen.

I en intervju med Ekot varnar Jonas Trolle, chef för CVE, för möjligheten att situation kan komma att trigga enskilda individer att genomföra våldsdåd i Sverige. Han påpekar att ensamagerande individer, som möjligen inte är tillhör en organisation eller grupp, är svåra att kontrollera och kan innebära en utmaning för Säkerhetspolisen vid en bedömning av säkerhetsläget. Historiskt sett har en uppiskad stämning triggat ensamagerande att utföra dåd mot individer och stater, säger Trolle till Ekot (SR 27/1).

CVE i förhållande till rådande läge med anledning av bland annat koranbränningarna

Med anledning av ett högt informationstryck bland annat mot olika berörda svenska myndigheter efter koranbränningen i Stockholm har CVE publicerat tydliggörande information om hur vi agerar och vilket stöd vi kan ge.

Läs mer på cve.se
 

Inga bevis för förestående konsulatdåd

Under lördagen kom uppgifter från turkiska myndigheter om att en grupp på 15 personer med kopplingar till terroristorganisationen IS gripits misstänkta för att planera terroristdåd bland annat mot de svenska och nederländska konsulaten i Istanbul samt mot kyrkor och synagogor. Detta dagar efter säkerhetsvarningar för västerländska konsulat. Men enligt polischefen i Istanbul har inte funnit några indikationer på ”konkreta hot” mot de målen, skriver TT/SVT (6/2).

Under måndagen varnade den amerikanska ambassaden i Stockholm sina medborgare i Sverige om risk för terrorattacker i Sverige. Anledningen är möjliga hämndattacker i kölvattnet av de koranbränningar som resulterat i protester i flera länder (SVT 6/2). Sveriges terrorhotnivå är fortsatt på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, säger Säkerhetspolisens talesperson Adam Samara till Aftonbladet (6/2). Terrorhotnivån mot Sverige har varit oförändrad sedan 2016.

 

Man häktad för terroristfinansering

Förra veckan häktades en man i 40-årsåldern misstänkt för försök till finansiering av terrorism grovt brott. Mannen, som är turkisk medborgare, misstänks för att ha försökt finansiera den kurdiska organisationen Kurdistans arbetarparti (PKK) som är klassificerad som en terroristorganisation. Polisen och Säkerhetspolisen har samarbetat operativt på grund av kopplingar mellan PKK samt individer och aktörer inom den organiserade brottsligheten i Sverige.

Misstankarna om försök till terrorfinansiering uppkom under en utredning om grov utpressning i Stockholm, där en beväpnad man gick in på en restaurang och sköt i luften. Utöver försök till terrorfinansiering misstänks mannen för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

Detta är den första gången en person har häktats misstänkt för terrorfinansiering av PKK, tidigare har det främst rört terroristorganisationen IS, skriver TT/SvD (1/2).

 

Regeringen föreslår hårdare straff för deltagande i terroristorganisation

Regeringen förslår att det ska vara straffbart att delta i och finansiera en terroristorganisation. De föreslår också straff för offentlig uppmaning och rekrytering till terroristbrott samt för att resa utomlands i syfte att begå brotten. Straffskalan för detta förslag är fängelse i högst 4 år, fängelse i lägst 2 och högst 8 år vid grovt brott och fängelse på livstid vid ledarskap för en terrorgrupp. De nya lagarna planeras träda i kraft den 1 juni 2023.

Läs mer på Regeringskansliet

 

Regeringen föreslår åtgärder relaterat till LVU-kampanjen

Under en period har desinformation pekat ut att svensk socialtjänst omhändertar muslimska barn utan rättsligt stöd. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) finns inga indikationer på att kampanjen kommer att vara över i närtid. Medarbetare i socialtjänsten hotas och i värsta fall riskerar detta att leda till att barn i Sverige inte får det stöd av samhället som de har rätt till, skriver flera departement i ett gemensamt pressmeddelande.

Regeringen vidtar nu flera åtgärder för att motverka desinformationen som sprids och dess konsekvenser, bland annat Socialstyrelsen får ett förstärkt uppdrag i att motverka ryktesspridning och desinformation om socialtjänsten samt en skärpning av straffet våld mot tjänsteman och att förolämpning mot tjänsteman ska kriminaliseras.

Läs mer på Regeringskansliet

Överklagande i IS-kopplat mål om våldtäkt och människohandel

Den kvinna och man som i januari dömdes av Solna tingsrätt för människohandel och våldtäkt i Syrien åren 2014–2015 överklagar sina domar till Svea hovrätt. Kvinnan dömdes till 6 år och 10 månaders fängelse för människohandel efter att ha transporterat en av sina döttrar till Syrien för att sedan gifta bort henne. Kvinnan ska ha inhyst två döttrar under IS-styre med syfte att gifta bort dem. Mannen dömdes till 8 år och 10 månaders fängelse för att ha våldtagit den ena av kvinnans döttrar som han också gifte sig med. Både kvinnan och mannen vill frikännas från sina domar i målet, medan åklagarsidan yrkar på längre straff i sin överklagan, skriver TT (1/2)

 

Fyra män döms för inbladning i terroristattack i Wien

Fyra män dömdes för att ha varit medbrottslingar i en terroristattack som ägde rum i Wien i november 2020. Två andra befanns skyldiga till mindre terroristrelaterade brott. Attacken utfördes av en ensamutförande gärningsman som handlade utifrån våldsbejakande islamistiska motiv. Förövaren, den 20-årige Kujtim Fejzulai, öppnade eld i stadscentrum och dödade fyra människor samt skadade 23 andra. Attacken stoppades först efter att mannen sköts till döds av polis.

Fejzulai hade radikaliserats i Österrike och hade innan attacken avtjänat 18 månader i fängelse för försök att ansluta sig till terroristorganisationen IS i Syrien. Organisationen tog på sig ansvaret för attacken. Straffen för medbrottslingarna varierade från 19 års till livstids fängelse, skriver BBC (2/1)

Den österrikiska regeringen fick kritik för att inte ha övervakat gärningsmannen och kom senare att införa en kontroversiell terrorlagstiftning. Lagen fick bland annat kritik från domare, rättighetsgrupper och den politiska oppositionen.

Läs mer på BBC

Relaterad läsning

Vienna: Court finds 4 guilty over role in 2020 terror attack (DW 2/2)

Trial of six accused in November 2020 Vienna attack enters final day (Euronews 1/1)

The Network of the November 2020 Vienna Attacker and the Jihadi Threat to Austria (CTC Sentinel 18/2/2021)

Vienna Attack: the Path of a Prospective (Foreign) Terrorist Fighter (ICCT 16/11/2020)

 

Högerextremist dömd till långt fängelsestraff i Stortbritannien

En 19-årig brittisk man vid namn Daniel Harris döms till 11 och ett halvårs långt fängelsestraff för att ha publicerat högerextremistiskt terroristmaterial på internet. Han riskerar även utlämning till USA.

Mannen producerade videor under namnet "BookAnon" som uppmuntrade ett väpnat uppror och hyllade högerextrema terrorister såsom Anders Behring Breivik. Harris material tros ha hjälpt att inspirera två masskjutningar i USA. Hans videor ska ha setts av Payton Gendron, 19-åringen som dödade 10 personer i en rasistiskt motiverad attack mot en matbutik i Buffalo. Gendron delade och kommenterade minst två av Harris videor och skrev till honom fyra veckor före masskjutningen i Buffalo. Timmar efter attacken ska Harris ha firat attacken i en video. Även Anderson Lee Aldrich, den 22-årige misstänkte anklagade för en nattklubbsskjutning i Colorado Springs, tros ha inspirerats av Harris videor.

Harris befanns också skyldig till innehav av en 3D-skrivare, som han försökte använda för att tillverka delar av ett skjutvapen. Åklagaren i målet uppgav att Harris videor inte bara var hatiska utan "försökte motivera och instruera" till att begå attentat. Domaren beskrev Harris koppling till Buffalo-morden som "omfattande", skriver The Guardian (27/1).

Läs mer på The Guardian
 

Macheteattacker mot kyrkor i Spanien

Den 25 januari attackerade en 25-årig marockansk man beväpnad med en machete personer i två katolska kyrkor i spanska Algeciras och dödade en vaktmästare samt skadade en präst och minst tre andra personer.

Gärningsmannen greps efter attackerna och händelserna utredes som ett potentiellt terroristdåd. Myndigheter har sagt att den misstänkte skulle utvisas i juni eftersom han befann sig illegalt i landet. Han uppges inte ha några tidigare kända kopplingar till terrorism.

Läs mer på BBC
 

IS-anhängare uppges ha rymt från fängelse efter jordskalv

20 fångar som tros vara IS-anhängare rymde från ett fängelse i staden Rajo i nordvästra Syrien efter jordbävningen i regionen under måndagen. Fängelser rymmer omkring 2 000 fångar, varav 1 300 av dem misstänks vara IS-anhängare.

Fängelseincidenten i Rajo följdes av en misslyckad IS-attack mot ett fängelse i Raqqa i december där terroristorganisationen försökte frigöra IS-fångar. Sex medlemmar ur den kurdiskledda syriska demokratiska styrkorna, SDF, omkom i attacken.

Jordbävningen inträffade klockan 02.17 på morgonen, till en magnitud på 7,8. Minst 1 444 människor ska ha omkommit under måndagen i Syrien. Jordbävningen hade sitt epicentrum i sydvästra Turkiet. I rebellkontrollerade i nordvästra delar av Syrien dödades minst 733 människor och mer än 2 100 skadades, uppger organisationen White Helmets.

Läs mer på VOA

Relaterad läsning

At Least 20 Escape Syria Prison Holding IS Inmates After Quake (The Defense Post 6/2)

Northern Syria has endured years of war. Now, an earthquake has added to the despair (NPR 6/2)

 

Attentat mot moské i Pakistan

Förra måndagen dödades 84 personer i ett självmordsattentat vid en moské i staden Peshawar i Pakistan. Attacken uppges ha utförts av Tehirk-e-Taliban Pakistan, TTP, även kallade de pakistanska talibanerna, och riktade sig mot en polisanläggning i anslutning till moskén som också innehöll regeringsbyggnader (VOA 4/2).

83 av dödsoffren uppges var poliser, medan det 84:e offret var en civil kvinna som bodde och arbetade på platsen för dådet. Omkring 300 personer ska ha befunnit sig i moskén vid attentatet.

Enligt uppgifter från pakistansk polis bar självmordsbombaren polisuniform och hjälm när han gick in i helgedomen. Eftersom han bar uniform gjordes ingen säkerhetskontroll. Antalet dödsoffer i dådet kom att justerats från de ursprungliga rapporterna på 101 till 84 dödsoffer, skriver TT/SvD (2/2).

Läs mer på webbplatsen

Relaterad läsning

Pakistan to Taliban Chief: Rein in Militants (VOA 4/2)

IntelBrief: Pakistan Braces for New Wave of Violence in Wake of Peshawar Suicide Attack (The Soufan Center 3/2)

Pakistan says mosque bomber wore police uniform, breached security on motorbike (Reuters 2/2)

Suspects arrested in fatal Pakistan mosque suicide attack that left over 100 dead (CNN 1/2)

Pakistani Taliban kills scores in mosque bombing in Peshawar (LWJ 30/1)

 

FTF Knowledge Hub

Foreign Terrorist Fighters (FTF) Knowledge Hub är en ny oberoende databas som ger information om utländska terrorstridande som reser för att delta i terrorism. Den innehåller data om utländska terrorstridande, inklusive återvändare, från flera länder som anslöt sig till terroristgrupper i Syrien och Irak. Databasen innehåller även landspecifik information om trender samt länders respons, rättsliga ramar och resurser. Den har också flikar för internationella standarder, akademisk forskning och en policymatris som beskriver förebyggande åtgärder och rehabiliteringsåtgärder som genomförts av länderna.

Databasen har utvecklats av forskare från nederländska T.M.C. Asser Institute och International Centre for Counter-Terrorism (ICCT), med bidrag från USA och Jordanien, och riktar sig till beslutsfattare, akademiker, journalister och studenter.

Läs mer på ICCT

 

NTAC: Mass Attacks in Public Spaces 2016-2020

Det amerikanska National Threat Assessment Center (NTAC), som är en del av U.S. Secret Service, har publicerat en rapport om massattacker som ägt rum på offentliga platser i USA år 2016–2020. Rapporten granskar 173 attacker som utförts av 180 förövare utifrån bland annat plats, val av vapen, förövarens demografi, brottshistorik, närvaro på nätet, konspirationsteorier/ideologier, stressfaktorer och psykisk hälsa. Sammanlagt dödades 513 människor och över 1 200 skadades i massattacker under den analyserade tidsperiod.

Se även sammanfattande artikel från NPR (26/1) om rapporten.

Läs mer på Secret Service

P1 Konflikt: I huvudet på en kuppmakare

Den 8 januari var Brasiliens huvudstad Brasília scen för en stormning av kongressen, högsta domstolen och presidentpalatset, vilket är det senaste i en serie kuppförsök. P1-programmet Konflikt har tittat närmare på missnöjet hos kuppmakarna och vad de hoppas ska ändras.

Programledare är Lotten Collin och forskare Benjamin Teitelbaum vid Colorado University.

Lyssna på SR

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma