Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

13 juni 2023

 

Vecka 24

 
Skärmbild: MSB
 

Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i samarbete med Polismyndigheten och CVE tagit fram en vägledning med titeln "Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan – En vägledning för skolledning, skolpersonal och säkerhetsansvariga".

Denna vägledning erbjuder tips och råd för skolor för att främja elevers och anställdas säkerhet. Huvudfokus i vägledningen är att beskriva hur skolor kan öka säkerheten och skyddet för elever och personal. Dessutom inkluderar den information om åtgärder för att motverka radikalisering och våldsbejakande extremism.

Läs nyheten på CVE:s webbplats

Läs mer på MSB
 

Nya terrorlagen trädde i kraft

Den 1 juni trädde den nya terroristlagstiftningen i kraft. Lagen syftar till att straffa handlingar som stärker eller understödjer terroristorganisationer samtidigt som flera brott har skärpts. Flera brott saknar därtill preskription. Exempel på sådana understödjande handlingar är hantering av utrustning, upprättande av läger, anordnande av möten och ansvar för transporter. Straffen för deltagande i en terroristorganisation varierar från fängelse i upp till fyra år till fängelse i två till åtta år för grova brott. Om gärningspersonen är ledare för terroristorganisationen kan straffet vara fängelse i två år till livstid (SvD 5/6).

Lagstiftningen har kritiserats av bland annat Lagrådet för att vara otydlig och alltför omfattande (SVT 2/3). Samtidigt har den betraktats som ett viktigt steg för att få Turkiet att godkänna Sveriges Natoansökan. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg anser att Sverige uppfyller kraven i avtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland (SR 1/6).

Förra söndagen ägde en demonstration mot Sveriges Natomedlemskap. Trots Turkiets begäran om att stoppa demonstrationen gav Polismyndigheten tillstånd för sammankomsten. Under demonstrationen viftade flera personer med den terrorklassade organisationen Kurdistan arbetarpartis (PKK) flagga. Polismyndigheten bedömde att demonstrationen var en skyddad åsiktsyttring och inte påverkades av den nya lagen. Turkiet har tidigare kritiserat Sverige för att vara en fristad för terrorister och krävt åtgärder mot PKK-anhängare i landet (DN 4/6).

Den svenska regeringens förhoppning är att bli en fullvärdig medlem i NATO vid ett toppmöte i Litauen den 11–12 juli. Justitieminister Gunnar Strömmer betonade att den nya lagen inte riktar sig mot opinionsyttringar utan mot andra aktiviteter som främjar och stödjer terroristverksamhet, såsom logistik, administration, transporter och finansiering, rapporterar TT (2/6). I helgen bekräftade utrikesdepartementet att samtalen återupptas och att det kommer ske ett möte mellan Nato, Sverige och Turkiet för att diskutera Sveriges Natomedlemskap på onsdag, rapporterar SVT (12/6).

En samlad straffrättslig terrorismlagstiftning. Justitieutskottets betänkande 2021/22:JuU31

 

Åtal väckt för försök till terrorfinansiering

I fredags väcktes åtal mot en man i 40-årsåldern som misstänks för flera brott, bland annat försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism. Mannen greps den 31 januari i Stockholmsområdet och förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Ärendet är kopplat till den terroristklassade organisationen PKK (Säkerhetspolisen 9/6).

Åklagaren anklagar mannen, som är turkisk medborgare, för att ha hotat med vapen i syfte att utpressa personer på pengar som senare ska ha varit ämnade att finansiera PKK. Mannen har varit häktad sedan början av februari efter en incident på en restaurang i Stockholm där han avfyrade ett vapen och hotade en person för att tvinga fram pengar. Åtalet är det första i Sverige som rör finansiering av terroristorganisationen, enligt rapporter från DN (9/6).

Anklagas för utpressning och terrorfinansiering av PKK – här är vad du behöver veta om åtalet (SVT 9/6)

 

Gripande för terrorfinansiering, våldsamma protester efter extremistdomar och räder mot fotbollshuliganer i Tyskland

Under de senaste två veckorna har tre händelser med koppling till våldsbejakande extremism uppmärksammats i Tyskland.

Gripanden för terrorfinansiering

För två veckor sedan genomfördes omfattande husrannsakningar över hela landet vilket resulterade i gripandet av sju personer som misstänks vara anhängare av terroristorganisationen IS. Mer än 1 000 federala och delstatspoliser var inblandade i räderna, som ägde rum i flera delstater för att bekämpa det misstänkta terrorfinansieringsnätverket.

De åtalade står nu inför anklagelser om att ha stöttat en terroristorganisation genom ekonomiska bidrag. Detta internationella nätverk misstänks ha försett IS med finansiella resurser för deras verksamhet i Syrien. Pengarna ska huvudsakligen ha använts för att förbättra situationen för de IS-anhängare som befinner sig i lägren al-Hol och al-Roj i nordöstra Syrien, både genom att bistå fångar att fly eller smugglas ut ur lägren. Totalt har minst 65 000 euro överförts på detta sätt, enligt GBA (31/5).

Tyska medborgare som är medlemmar eller anhängare av IS och är bosatta eller aktiva i Tyskland har varit föremål för åtal enligt en lagstiftning som gäller sedan 2014. Lagen förbjuder aktiviteter på sociala medier och demonstrationer till förmån för terroristorganisationen. All form av stödverksamhet, såsom insamling av pengar och material, samt rekrytering av krigare, är också olagligt enligt lagen, rapporterar DW (31/5).

Våldsamma protester efter domar mot vänsterextremister

Våldsamma protester uppstod efter domar mot vänsterextremister i Leipzig, östra Tyskland, förrförra helgen. Protesterna bröt ut efter att fyra vänsterextrema aktivister dömdes till fängelsestraff för deras inblandning i attacker mot högerextremister.

På fredagen demonstrerade hundratals personer i staden, där demonstranter bland annat tände eldar på gatorna och kastade stenar mot poliserna. Oroligheterna fortsatte dagen därpå, med konfrontationer mellan polis och demonstranter. Enligt polisen ska 50 poliser skadats och 30 demonstranter ha gripits under lördagen (BBC 4/6). Stadsmyndigheterna meddelade även att de skulle förbjuda ytterligare planerade vänsterprotester. Trots förbudet deltog över 1 500 personer i demonstrationer på söndagen, enligt tysk polis. Under söndagen vandaliserades även en polisstation i staden. I ett uttalande fördömde Tysklands inrikesminister Nancy Faeser helgens våldsamheter, rapporterar AP (4/6).

Protesterna inträffade några dagar efter att tysk domstol dömt fyra personer med koppling till vänsterextrema grupperingar. Den huvudåtalade, en 28-årig kvinna känd som "Lina E", dömdes till fem års fängelse för sin roll i en kriminell sammanslutning tillsammans med ytterligare tre män i åldrarna 22–23 år. Männen dömdes till straff på mellan två och ett halvt till drygt tre års fängelse. Enligt domstolen hade de gruppen bildat en kriminell sammanslutning och utfört attacker mot tyska högerextremister vid sex tillfällen mellan 2018 och 2022, där vissa blev allvarligt skadade. Den huvudåtalade kvinnan hade suttit häktad i över två och ett halvt år innan hon fick sin dom. Domarna har överklagats av både den federala åklagarmyndigheten och de fyra dömda. Samtliga dömda är för närvarande på fri fot, rapporterar tyska Bild (9/6)

Detta fall är det första av sitt slag på många år, och den tyska inrikes underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) indikerar en växande tendens av vänsterextremism. I deras senaste rapport (pdf), publicerad förra året, noterar de en ökning av ”våldsbenägna” vänsterextremister, där antalet har ökat från 700 till 10 300 mellan 2020 och 2021.

Left-wing extremism in Germany: How much of a threat is it? (DW 3/6)

Räder mot högerextrema fotbollshuliganer

För två veckor sedan genomförde tysk polis flera räder mot en växande kriminell grupp med koppling till högerextremism i Dresden i östra Tyskland. Gruppen, känd som "Starke Jugend", består av medlemmar från den så kallade ultras-scenen i en regional fotbollsklubb. Polis och åklagare i Dresden genomförde husrannsakningar på fem misstänkta individer i Erzgebirge-regionen. Utredningen riktar sig mot ungefär trettio misstänkta personer i åldrarna 17 till 23 år.

Gruppen uppges ha bildats från fotbollsklubbens huliganscen i februari förra året. Deras påstådda syfte var att begå rån samt våldsbrott mot anhängare till andra fotbollsklubbar och mot poliser. Bland de redan registrerade brotten finns bland annat grov misshandel. Såväl polisen som åklagaren meddelade att fyra av de fem misstänkta som utsattes för räderna redan hade begått högerextrema brott, som hets mot folkgrupp och användning av symboler för olagliga organisationer enligt grundlagen, rapporterar DW (31/5).

 

Kurdiskledda styret i Syrien planerar rättegångar mot misstänkta IS-medlemmar

I lördags meddelade det kurdiskledda styret i nordöstra Syrien att de fängslade misstänkta IS-medlemmarna kommer att ställas inför rätta efter att deras hemländer vägrat att repatriera dem. De efterlyser fortfarande en internationell tribunal och hjälp från FN, internationella rättighetsgrupper och lokala organisationer i syfte att underlätta rättegångarna. Alliansen Syriska demokratiska styrkorna (SDF) håller över 10 000 IS-krigare fängslade, varav cirka 2 000 är utlänningar med 60 olika nationaliteter, anklagade för bland annat brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Enligt den autonoma administrationen kommer rättegångarna att vara rättvisa och transparenta enligt internationella och lokala lagar mot terrorism.

SDF internerar även cirka 51 000 familjemedlemmar, mestadels kvinnor och barn, till de misstänkta IS-krigarna i al-Hol-lägret. Många bedöms fortfarande vara övertygade IS-anhängare och flera mord och våldsbrott har ägt rum i lägret under de senaste åren. Lördagens tillkännagivande kom två dagar efter att USA:s utrikesminister Anthony Blinken var en av värdarna för ett möte i Saudiarabien med utrikesministrar från den globala koalitionen som kämpar mot IS – en koalition av omkring 80 länder som samordnat insatser mot terroristorganisationen. Blinken tillkännagav nästan 150 miljoner dollar i stöd till stabiliseringsinsatser i Syrien och Irak. Blinken sa att USA:s löfte är en del av ny finansiering som uppgår till mer än 600 miljoner dollar. Det är ännu oklart var och när rättegångarna kommer att äga rum, men de tros ske i områden som kontrolleras av SDF i nordöstra Syrien. USA:s militär har närvaro i regionen och bistår SDF med säkerheten vid interneringsanläggningarna samt genomför kontraterroruppdrag mot IS.

Läs mer på Voice of America

Iraq Urges Countries to Repatriate Their Citizens From Camp Linked to Extremist IS Group (Voice of America 12/6)

 

Lagrådsremiss om säkerhetsärenden enligt utlänningslagen

Förra veckan fattade regeringen ett beslut om lagrådsremiss med förslag om flera ändringar i utlänningslagen. Förslagen innebär att fler ärenden än idag ska utgöra säkerhetsärenden enligt utlänningslagen, ett främlingspass ska kunna återkallas av säkerhetsskäl och det ska finnas möjlighet att i vissa fall återkalla ett uppehållstillstånd om det kan antas att utlänningen kommer att bedriva statsstyrt företagsspioneri eller verksamhet med koppling till extremism. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Lagändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2024.

Läs mer på Regeringskansliet

 

Säkerhetsärenden enligt utlänningslagen – ett mer ändamålsenligt regelverk (Regeringskansliet 8/6)

Årliga redovisningen om användning av hemliga tvångsmedel

Åklagarmyndigheten har lämnat in årsredovisningen för 2022 om användning av hemliga tvångsmedel till regeringen. Rapporten inkluderar data från Säkerhetspolisen, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket.

Enligt rapporten ansökte Säkerhetspolisen, som arbetar med att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet, bekämpa terrorism och skydda den centrala statsledningen, om hemliga tvångsmedel som resulterade i 562 beslut, jämfört med 494 beslut 2021. Dessutom fattades 292 beslut enligt lagen om hemlig dataavläsning, jämfört med 235 beslut föregående år. Förändringarna betraktas som normala variationer enligt Säkerhetspolisen (31/5).

Läs mer på Åklagarmyndigheten

 

Hemliga tvångsmedel – effektiva verktyg för att förhindra och utreda allvarliga brott. Proposition 2022/23:126

 

Myndighetsgemensam lägesbild över organiserad brottslighet 2023

För två veckor sedan publicerades den myndighetsgemensamma lägesbildsrapporten om organiserad brottslighet. En av rapportens slutsatser är att den ekonomiska brottsligheten blir ett allt viktigare inslag inom den organiserade brottsligheten. Säkerhetspolisen har tidigare konstaterat att det finns kopplingar mellan grov organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism och terrorism. Ett exempel på sådana kopplingar är ekonomisk brottslighet såsom penningtvätt och terrorfinansiering.

Sedan 2009 har tolv myndigheter samarbetat inom bekämpningen av organiserad brottslighet, och det finns även samverkan med andra nätverksmyndigheter. Varannat år publiceras en lägesbild som ger rekommendationer för strategiska åtgärder för att minska samhällets sårbarheter och förstärka förmågan att möta hotet från organiserad brottslighet.

Läs mer på Polismyndigheten

19-åring döms för terrorplaner i Storbritannien

En 19-årig man har blivit dömd till livstids fängelse för att ha planerat ett terroristdåd riktat mot poliser och soldater i Storbritannien. Mannen erkände sig skyldig till att ha förberett dådet mellan december 2021 och maj 2022. Han ska uppges ha radikaliserats online under covid-19-pandemin och uttryckte en önskan att döda militärpersonal och ansluta sig till IS i Syrien. Hans planer avslöjades när hans mor rapporterade honom till en antiterrorjourlinje. Trots påståenden om avradikalisering bedömde domaren att 19-åringen utgjorde en fara och hade risk för återfall. Han kan bli frigiven om fem år med hänsyn till den tid han redan har suttit i häkte, rapporterar Voice of America (2/6).

Polisen hävdar att 19-åringens terrorplaner var nära förestående vid hans gripande i maj förra året. Han hade genomfört spaningsresor där han bland annat filmade en militärbas och en polisstation i London. Planeringen började när han var 18 år gammal. Han radikaliserades inom loppet av några månader efter att ha konverterat till islam online. Enligt The Guardian (2/6) visade det sig att han hade konsumerat IS-propaganda, inklusive utbildningsmaterial om knivattacker och skapat ett konto på en onlineförsäljare av knivar. Enligt Independent (2/6) sökte 19-åringen också information om ökända terrorister, inklusive de som utförde machetemordet på soldaten Lee Rigby, "IS-bödeln" Mohammed Emwazi (känd som Jihadi John) och Manchester Arena-bombaren Salman Abedi.

Rapport: Terrordådet under Oslos Pride kunde ha förhindrats

I förra nyhetsbrevet uppmärksammades en ny riskbedömning mot Pride-evenemang i Norge och det islamistiskt motiverade dåd som skedde i samband mot fjolårets Pride-festival. Två personer dödades och över 20 skadades när en man öppnade eld mot barer i Oslo den 25 juni 2022. Kritik kom att riktas mot bland annat PST för att de inte lyckats förhindra attentatet.

En utvärderingskommitté har publicerat en rapport där en av slutsatserna är att dådet kunde ha förhindrats. De framhåller att polisen fick information om hotet och en varning innan attacken skedde. Kommittén föreslår tio rekommendationer baserat på rapportens slutsatser som bör vidtas, bland annat att tröskeln bör sänkas när de ska arbeta förebyggande mot terrorism.

Du kan läsa rapporten här (pdf).

Läs mer på Politiet

 

Ny rapport: Terrordådet under Prideveckan i Oslo kunde ha förhindrats (SR 8/6)

 

Unabombaren Ted Kaczynski har dött

Ted Kaczynski, även känd som "Unabombaren", var en Harvard-matematiker som blev terrorist genom sin 17 år långa bombkampanj mot teknikrelaterade personer. Bombkampanjen skedde från en isolerad hydda i Montanas vildmark. Mellan 1978 och 1995 genomförde han 16 bombattacker som dödade tre personer och skadade 23. Jakten på Kaczynski var en av den amerikanska polisens mest omfattande genom tiderna.

Efter att The Washington Post och The New York Times gick med på att publicera hans manifest som fördömde teknik och modern utveckling kunde Kaczynski spåras genom att hans bror kände igen både hans tankegångar och formuleringar. Hans bror rapporterade sina misstankar till FBI, vilket ledde till hans gripande 1996.

Kaczynski dömdes till livstids fängelse och avtjänade sitt straff först i ett federalt högsäkerhetsfängelse i Colorado för att senare förflyttas till ett federalt fängelsemedicinskt center i North Carolina. Kaczynski blev 81 år. Han uppges ha begått självmord, enligt källor till AP (11/6).

Läs mer på DN

Skärmbild: ICCT

ICCT: "A Practitioner’s Guide to Working with Children in VE-Affiliated Families: Protecting the Rights of the Child"

International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) har publicerat en rapport i samarbete med PREPARE som ger en översikt över barnets rättigheter enligt bland annat FN:s konvention om barnets rättigheter. Rapporten syftar till att informera utövare om dessa rättigheter och hur de kan stödja barn i familjer med kopplingar till våldsbejakande extremism. Rapporten ger också vägledning om metoder för att stödja dessa barn, inklusive individanpassade strategier, multidisciplinära program och utbildning för utövare. Den lyfter även utmaningar och metoder som bör undvikas, såsom säkerhetscentrerade tillvägagångssätt och brist på långsiktig finansiering för att stödja barnen.

Läs mer på ICCT

 
Skärmbild: FOI

FOI: ”Myndigheternas arbete mot våldsbejakande extremism: En utvärdering med Nordiska motståndsrörelsen som belysande exempel”

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har publicerat en rapport som är en redovisning av ett utvärderingsuppdrag beställt av CVE med fokus på de grundläggande förutsättningarna för arbetet mot våldsbejakande extremism. Utvärderingen belyser den begreppsvärld som legat till grund för arbetet, det rättsliga ramverket som omgärdat arbetet, samt de särskilda utmaningarna som uppkommit i hanteringen av ideologiskt motiverade organisationer. Rapportens fokus ligger på de begreppsmässiga och rättsliga ramarna för myndigheter arbete mot våldsbejakande extremism, i synnerhet ideologisk motiverade våldsbejakande organisationer. Som en belysande fallstudie studeras särskilt hanteringen

Läs mer på FOI

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma