Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

22 juni 2023

 

Vecka 25

 

Nyhetsbrev tar sommaruppehåll

Under sommarmånaderna tar CVE:s nyhetsbrev en paus. Vi är glada att meddela att nyhetsbrevet återkommer i september och kommer fortsatt att skickas ut varannan vecka som vanligt.

CVE önskar er alla en glad midsommar och en fortsatt fantastisk sommar!

 
 

CVE i Almedalen

Under årets Almedalsvecka arrangerar CVE fyra seminarier på olika aktuella teman: psykisk ohälsa, antisemitism, hat mot kvinnor och förebyggande av skolattacker.

Läs mer om respektive seminarium i det officiella programmet för Almedalsveckan via länkarna. Seminarierna kommer senare att publiceras som poddinspelningar här.

När: onsdagen den 28 juni, 08.30-14.00

Var: Sävesalen, Gotlands museum, Mellangatan 19 i Visby

Psykisk ohälsa och våldsbejakande extremism, kl. 08.30-09.30

Seminariet arrangeras tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. I panelen deltar Jonas Trolle, chef CVE, Christer Mattsson, föreståndare Segerstedtinstitutet och Ahn-Za Hagström, chef Nationellt centrum för terrorhotsbedömning. Läs mer här

Antisemitism - kittet som förenar extremismerna, kl. 10.00-11.00

Seminariet arrangeras tillsammans med Segerstedtinstitutet. I panelen deltar Parisa Liljestrand, kulturminister, Meriam Chatty, projektledare Forum för levande historia, Christer Mattsson, föreståndare Segerstedtinstitutet och Catta Neuding, programledare Axess Magasin. Läs mer här

Hat mot kvinnor och våldsbejakande extremism, kl. 11.30-12.30

Seminariet arrangeras tillsammans med Segerstedtinstitutet. I panelen deltar Jonas Trolle, chef CVE, Mikael Thörn, enhetschef Jämställdhetsmyndigheten, Jonas Karlsson, utredare Ecpat och Sari Römpötti, senior rådgivare CVE. Läs mer här

Skolattacker – hur kan de förebyggas? kl. 13.00-14.00

I seminariet deltar Jonas Trolle, chef CVE och särskild utredare för Skolsäkerhetsutredningen, Johan Höglund verksamhetsutvecklare Polismyndigheten, Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör MSB och Joakim von Scheele, Utbildningsansvarig, CVE. Läs mer här

Läs mer på Almedalsveckan

Brå medverkar i Almedalen

Hela programmet för Almedalsveckan

 
 

Grundkurs om våldsbejakande extremism

CVE har tidigare genomfört två digitala grundkurser om våldsbejakande extremism. Eftersom intresset är stort kommer vi därför genomföra ytterligare två grundkurser under hösten 2023.

Kursen riktar sig till yrkesverksamma som på olika sätt kommer i kontakt med frågor om våldsbejakande extremism i sitt arbete. Målet är att stärka grundkunskaper och vidga perspektiv om hur vi tillsammans kan arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism.

Kursen utgår från forskning och akademisk litteratur, men även praktiska erfarenheter är en viktig komponent. Föreläsare är forskare och praktiker. Det finns inget krav på tidigare akademiska studier för att delta på kursen.

Grundkursen omfattar olika teman vid fem utbildningstillfällen. Tanken är att varje tema ska blanda övergripande teori och praktisk kunskap.

Exempel på teman under grundkursen:

Introduktion till våldsbejakande extremism
Våldsbejakande extremistiska grupper
Våldsbejakande extremism och genus, ensamagerande gärningspersoner och "incels"
Vägen in i och vägen ut ur våldsbejakande extremism
Världsåskådning och konspirationsteorier i våldsbejakande extremism

 

Grundkursen är planerad att starta den 12 oktober och pågår fram till december.

Läs mer på CVE

Läs mer om CVE:s fortbildningar

 
 

Se inspelningarna från Samling mot våldsbejakande extremism 2023

Nu finns delar av årets upplaga av CVE:s konferens Samling mot våldsbejakande extremism, som genomfördes mellan den 25–26 maj i Stockholm, att se i efterhand på CVE:s webbplats.

Där kan du även läsa ett axplock av lärdomar och citat från konferensen.

Läs mer på CVE
 
 

CVE på Instagram

Nu hittar du CVE på Instagram, där vi ger mer kunskap om våldsbejakande extremism och berättar om CVE:s arbete.

Skanna koden med din mobilkamera eller gå direkt via länken nedan för att följa oss.

CVE på Instagram
 
 

Samhället mot skolattacker. Delbetänkande av Skolsäkerhetsutredningen

Förra veckan presenterade Skolsäkerhetsutredningen sitt delbetänkande (pdf). Utredaren lämnar bland annat förslag om att CVE ska få till uppgift att stödja kommuner, myndigheter och andra aktörer i arbetet att förebygga skolattacker.

Genom ett tilläggsdirektiv (dir. 2023:22) utvidgades utredningens uppdrag med nya frågor om att förebygga, förhindra eller försvåra brott i allmänhet inom skolväsendet, och inte enbart grövre våldsdåd eller skolattacker. I tilläggsdirektivet finns också nya deluppdrag som berör säkerhetsfrågor i skolan. Utredningen kommer i enlighet med direktiven att redovisa flera deluppdrag från det ursprungliga direktivet och samtliga deluppdrag från tilläggsdirektivet i slutbetänkandet.

Delbetänkandet som nu skickas på remiss innehåller bland annat förslag på en ny lag om hur CVE ska hantera personuppgifter för att kunna sköta ett eventuellt utökat uppdrag. Utredningen har också föreslagit en ny sekretessbestämmelse som syftar till att skydda uppgifter om individers personliga och ekonomiska förhållanden när sådana uppgifter förekommer i CVE:s stödverksamhet. I slutbetänkandet kommer utredningen att återkomma och bland annat lämna förslag på ytterligare åtgärder för att stärka skolans beredskap och kompetens att hantera våldssituationer.

Slutbetänkandet ska redovisas senast den 29 februari 2024.

Läs mer på Regeringskansliet

Skolsäkerhetsutredningen lämnar förslag för att stärka arbetet med att förebygga skolattacker

 
Skärmbild: Regeringskansliet
 

Grundlagskommitté ska utreda några frågor om grundläggande fri- och rättigheter

Förra veckan fick en parlamentarisk sammansatt kommitté i uppdrag av regeringen att utreda några frågor om det skydd för grundläggande fri- och rättigheter som gäller enligt regeringsformen. Kommittén ska överväga om detta skydd i vissa delar bör ändras och om helt nya grundläggande fri- och rättigheter bör införas.

Kommittén ska bland annat bedöma:

om nya grundläggande fri- och rättigheter − en rätt till abort, en rätt till domstolsprövning och ett generellt skydd mot diskriminering − bör läggas till i 2 kap. regeringsformen,
om rätten till medborgarskap bör ändras för att möjliggöra återkallelse av medborgarskap för den med dubbla medborgarskap som har begått systemhotande brottslighet, brott mot mänskligheten eller vissa andra internationella brott eller andra mycket allvarliga brott, eller vars medborgarskap förvärvats till följd av oriktiga uppgifter eller genom annat otillbörligt förfarande,
om det bör införas utökade möjligheter att begränsa föreningsfriheten i förhållande till kriminella sammanslutningar, och
vilka generella förutsättningar som bör gälla för att en inskränkning i näringsfriheten och egendomsskyddet ska vara godtagbar.
 

Kommittén ska lämna de förslag till grundlagsändringar som kommittén bedömer är motiverade. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2024.

Se pressträffen med justitieminister Gunnar Strömmer i länken nedan.

Läs mer på Regeringskansliet

Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter, Dir. 2023:83

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma