Att allmänmedicinen är en gynnsam utgångspunkt i formandet av framtidens nära vård är ett välgrundat påstående. Utifrån det har regeringen och regionerna i januari 2021 fattat beslut om att 50 % av invånarna i Sverige ska ha en namngiven fast allmänläkare inom 2 år. Att det behövs fler allmänläkare vet vi. En god och nära vård kräver förutom fler läkare i allmänmedicin, en samordning och samverkan mellan de fasta allmänläkarna och kollegorna i sekundärvården, liksom samordning av den allmänmedicinska kunskapsutvecklingen.
Olika bilder av bygget av den nära vården har målats upp ur olika perspektiv genom åren. Just nu pågår ett stort arbete inom kunskapsstyrningsapparaten med de personcentrerade sammanhållna vårdförloppen. Syftet är vällovligt – man vill erbjuda jämlik vård över landet. För varje enskilt förlopp görs ett gediget arbete av nationella arbetsgrupper.
Men hur blir det för Gertrud 83 år? Hon är multisjuk och har under senaste året hamnat i fem olika vårdförlopp, och hennes make Bengt 79 år i fyra andra förlopp. Vem hjälper dem att prioritera bland alla åtgärder som föreslås och vem väger olika läkemedelsbehandlingar mot varandra, om inte deras fasta allmänläkare? Och hur kan allmänläkarens arbete som Gertruds och Bengts ”vård och omsorgs-dirigent” underlättas av systemet?
Inom SFAM har funktionen allmänläkarkonsult vuxit fram över decennier. I region Skåne är allmänläkarkonsult-organisationen väl etablerad och uppskattad. Kan en allmänläkarkonsult-organisation vara något som behövs för att vi ska kunna garantera jämlik trygg vård över landet?
Under lunchmötet medverkar allmänläkare Sten Tyrberg , allmänläkarkonsult, liksom kontaktperson för SFAMs nätverk för allmänläkarkonsulter. Sten inleder med en beskrivning av syftet med allmänläkarkonsult och hur det praktiska innehållet har utvecklats med tiden. En modern tillämpning beskrivs i rapporten”Allmänläkarkonsult Skånes arbete inom kunskapstyrningshjulet” som kom ut i december 2020.
Därefter ansluter allmänläkare Maria Randojelovic som har ansvarat för Region Östergötlands arbete på området. Samtalet leds av allmänläkare Susanna Althini.
Varmt välkomna – mötet vänder sig till alla intresserade!
TID: Den 11 februari, lunchmöte kl. 12.05—12.55
ANMÄLAN & LÄNK TILL MÖTET:https://zoom.us/meeting/register/tJcrd-6sqzkvE9Ya4tx1s7MQDtK0sPbtOsGP
KONTAKTPERSON: Ulf Måwe ulf@mawe.se, 0730 711958
ARRANGÖR: Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) i samarbete med Svenska Läkaresällskapet.
Har du inte möjlighet att delta via Zoom kan du se mötet i efterhand på SLS Youtube-kanal.
SFAMs torsdagsmöten fortsätter under våren. Boka in följande datum 25/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6!
Nästa gång blir den 25/2 med Alkoholen och coronapandemin – presentation av ny rapport från projektet "Alkoholen och samhället" med Jonas Sjögreen allmänläkare, SFAM-representant i ledningsgruppen för ”Alkoholen och Samhället”.
|