Läs inbjudan i din webbläsare

 

Svenska Läkaresällskapet januari 2022

SFAM:s torsdagsmöten våren 2022

 

Välkommen till dialogseminarium om Omdömet - där vi vill använda berättelsens kraft

Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) bjuder in till tre
digitala möten i sluten grupp.

Allmänläkare uppehåller sig i sitt kliniska arbete i gränslandet mellan berättelse och bevis. I det mellanmänskliga mötet pendlar vi mellan känslomässig närvaro och distanserat tankearbete. Kan den här symtompresentationen tolkas till något som passar in i den medicinska begreppsvärlden? I den kollegiala dialogen delger vi varandra erfarenheter från det kliniska arbetet i berättelsens form.

Med hjälp av våra patientspecifika erfarenheter fördjupar vi lärandet. Det nationella systemet för kunskapsstyrning utgår från det evidensbaserade och klinisk beprövade, men lämnar inte mycket utrymme för relationens betydelse. Det räcker inte för allmänläkarens behov av professionell utveckling. Genom att skriva ned berättelserna kan vi bättre synliggöra vår praktiska kompetens, inte minst för oss själva. Med det skrivna ordet kan vi fånga in känslans skärpa vilket befrämjar tankens inlevelse. Tillsammans lägger denna förening av känsla och tanke grunden till vår urskillningsförmåga*. Den kliniska blicken kan bli mer begriplig som företeelse när den närmar sig författarens blick.

”Urskillningsförmågan består i det kärleksfulla samtalet mellan reglerna och de konkreta svaren, de allmänna begreppen och de unika fallen”
Martha C Nussbaum, amerikansk filosof och uttolkare av Aristoteles

Här hör ni professor Ingela Josefsons koncentrerade sammanfattning av vad som krävs av god yrkeskunskap (inspelad den 21 oktober 2021, SFAM:s torsdagsmöte)

Vi som leder seminarierna är:

Ingela Josefson, professor i praktisk kunskap och välkänd för sin forskning om "tyst" kunskap, före detta rektor för Södertörns högskola, författare till boken “Läkarens yrkeskunnande”

Meta Wiborgh, specialist i allmänmedicin, SFAM:s fortbildningsprojekt

Anders Lundqvist, specialist i allmänmedicin, ordförande i SFAM:s fortbildningsråd

Vi bjuder nu in till tre dialogseminarier där du som deltagare förväntas delta i samtliga. Efter en gemensam diskussion vid första tillfället får du en uppgift att skriva ned en berättelse från din allmänmedicinska vardag. Samtliga berättelser delges alla deltagare på en gemensam plattform, men stannar i gruppen tills annat beslutas. Det är en sluten grupp med åtta deltagare.

TID OCH PROGRAM:
10:e februari kl. 16.00
17.00
Seminarie 1 inleds av Ingela Josefson och bjuder på en genomgång av arbetsuppgiften. Berättelserna presenteras på en gemensam plattform i god tid före nästa träff.
10:e mars kl. 15.3017.00
Seminarie 2 består av upplästa berättelser med reflekterande dialog.
7:e april kl. 15.3017.00
Seminarie 3 fortsätter med upplästa berättelser med reflekterande dialog, följt av en avslutande diskussion och utvärdering.

ANMÄLAN: Hjärtligt välkomna att anmäla er senast 31 januari till mwiborgh@gmail.com (först till kvarn gäller)
ARRANGÖRER: Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) inom ramen för SFAM:s torsdagsmöten

SFAM:s torsdagsmöten är ett forum för utbyte av kunskap och erfarenheter som bidrar till allmänläkarnas professionella utveckling. På torsdagar jämna veckor kl 12.15–12.55 bjuder vi in till digitala föreläsningar, med möjlighet till fördjupning och kollegial dialog under eftermiddagen. Var med och ta del av aktuell kunskap och hur kunniga och drivande allmänläkare kan förändra hälso- och sjukvården i riktning mot en stark allmänmedicin med utgångspunkt i en fast patient-allmänläkarrelation.

Svensk förening för allmänmedicin (SFAM)
SFAM är allmänläkarnas vetenskapliga och professionella förening. SFAM:s ändamål är att på ett oberoende sätt främja utbildning, fortbildning, forskning och utveckling inom allmänmedicin. Både färdiga och blivande specialister i allmänmedicin är välkomna som medlemmar.

Facebook Twitter YouTube
 
 

Besöksadress Klara Östra Kyrkogata 10
Postadress Box 738 101 35 Stockholm
Växel 08-440 88 60
E-post sls@sls.se
Webb www.sls.se

© Svenska Läkaresällskapet

 

Avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma