Nyhetsbrev från DO – Starta din prenumeration idag!
   

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare.

   

Aktuellt från DO

Välkommen till DO:s första nyhetsbrev


Här kommer vi regelbundet att sammanfatta det senaste i vad DO gör inom diskrimineringsområdet.

Sedan jag tillträdde som ny diskrimineringsombudsman förra året har det varit viktigt för mig att betona individperspektivet i DO:s uppdrag. Det innebär att jag i högre grad vill att DO ska fokusera på de människor

Diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius

Diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.

som vänder sig till DO, de som upplever sig diskriminerade eller de som riskerar att utsättas för diskriminering. I det här nyhetsbrevet lyfter vi bland annat två aktuella och viktiga mål som har stor betydelse, dels för att enskilda har fått upprättelse, dels för att individen har fått ett starkare skydd mot diskriminering.

Läs mer i Arrhenius krönika på webben | DO

 

DO startar nyhetsbrev – starta din prenumeration!


Idag är det premiär för vårt nyhetsbrev som ska ge alla som önskar aktuell information från DO. Vill du få DO:s nyhetsbrev även i fortsättningen?

Registrera dig för nyhetsbrevet här!
 

Sjukhusets nedprioritering av patient med hjärnblödning var diskriminering


Det var diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet som låg bakom att ambulanspersonal bedömde att en man som drabbats av en hjärnblödning inte skulle vara högprioriterad på akuten. Det konstaterar Göteborgs tingsrätt i en dom mot Västra Götalandsregionen. ”Förhoppningsvis medför den här domen att Regionen och andra vårdgivare ser att diskriminering innebär en klar patientrisk”, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.

Läkare instruerar kollegor. Hon ser ut att sakna en arm. Hon har munskydd och kläder som gör att vi kan anta att hon är kirurg.

Foto från bildbyrån Unsplash. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

Sjukhusets nedprioritering av patient med hjärnblödning var diskriminering | DO

 

Diskrimineringsskyddet för den enskilde stärks efter EU-dom


Enligt en EU-dom ska det inte ska inte längre vara möjligt för en aktör (i det specifika fallet ett flygbolag) att köpa sig fri från anklagelser om diskriminering om den som anser sig diskriminerad vill pröva frågan i domstol. I Dagens Juridik skriver diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius bland annat att domen på ett principiellt plan är oerhört viktig för rättsstaten och den enskildes skydd mot diskriminering. Frågan har drivits av DO som har argumenterat att nuvarande svenska rättsordning har möjliggjort för företag att köpa sig fria från anklagelser om diskriminering.

Diskrimineringsskyddet stärks efter EU-dom | DO
Framgång för DO i EU-domstolen | DO

 

Diskriminering att avbryta gravid kvinnas provanställning


DO har väckt talan mot ett matleveransföretag gällande diskriminering som har samband med kön. Företaget avslutade provanställningen för en kvinna som var gravid. ”Skyddet för gravida i arbetslivet är mycket starkt och det skyddet gäller även under provanställning”, säger Isabelle Arsova på DO:s processenhet.

En gravid kvinna och ett litet barn håller varandra i handen och går över en somrig gräsmatta med skog bakom.

Foto från bildbyrån Unsplash. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

Diskriminering att avbryta gravid kvinnas provanställning | DO

 

Ny film ger stöd i arbetet mot sexuella trakasserier


Både diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen innehåller regler för arbetet mot sexuella trakasserier i arbetslivet. En ny film förklarar för dig som är arbetsgivare om vad du behöver göra för att uppfylla kraven i båda lagarna. Filmen är en samproduktion mellan Arbetsmiljöverket och DO.

Ny film ger stöd i arbetet mot sexuella trakasserier | DO

 

Allt fler anmälningar, tips och klagomål till DO


Antalet anmälningar, tips och klagomål om diskriminering som inkommer till DO ökade under förra året. De vanligaste diskrimineringsgrunder som anges är etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning. Detta framkommer i en statistikrapport från DO.

Stor ökning av tips och klagomål om diskriminering | DO

Illustration i svarta linjer av ett torg med många olika människor.
 

Förmedla bostäder utan att diskriminera


Trots att det är förbjudet att diskriminera när man tillhandahåller bostäder till allmänheten förekommer diskriminering när hyresvärdar förmedlar bostäder. Vilka är problemen? Se våra seminarier från MR-dagarna som svarar på frågan och ger tips på åtgärder.

Förmedla bostäder utan att diskriminera | DO

 

DO positiv till nytt EU-förslag som ska minska lönediskriminering


DO välkomnar den höjda ambitionsnivån i EU:s förslag till direktiv för att stärka likalöneprincipen och motverka lönediskriminering, även om flera klargöranden behövs.

Lönetransparensdirektivet positivt i flera delar men klargöranden behövs | DO

Två kollegor står framför en verkstad och har grova förkläden på sig. Han är en svart man i yngre medelåldern och hon är en vit kvinna i övre medelåldern.

Foto från bildbyrån Folio. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.

 

DO ger svar på förslag om effektivare tillsyn av diskrimineringslagen


Synligheten för diskrimineringsfrågorna riskerar minska om tillsynsansvaret för den skollagsreglerade verksamheten flyttas från DO till Skolinspektionen. Det anser DO angående betänkandet ”Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen”.

DO har nu lämnat sitt remissvar över betänkandet ”Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen”. DO ställer sig i delar positiv till utredningens förslag. | DO

Kontakta oss
do@do.se
08-120 20 700

Facebook Twitter LinkedIn YouTube

Klicka här för att avregistrera din adress från framtida utskick från DO

Adresskälla: Marknadsinformation

Do not click this link

Skickat med Paloma