Förbundsblad 1, 2023

Förbundsbladet nr 1

27 januari 2023

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Björn har ordet

Jubileumsår!

I 80 år har vi jobbat för att underlätta vardagen och förbättra livsvillkoren för personer som lever med diabetes. Mycket av det som vi upplever som självklart idag var inte det då, vi har under åren sett till att personer med diabetes får inneha statlig tjänst och ha möjlighet att ta körkort, vi har utbildat diabetessjuksköterskor och fotterapeuter då det saknades inom vården. Det finns mycket vi åstadkommit under åren och förändringar vi gjort i samhället, men det finns fortfarande mycket att göra allteftersom samhället förändras och förutsättningarna ändras eller nya behov uppstår för personer med diabetes.

En av frågorna vi jobbar med idag rör rätten för barn i skolan samt deras föräldrar att få det stöd de behöver för en trygg skolgång. Vi har nyligen släppt rapporten ”Med rätt stöd finns inga hinder” där vi kartlagt villkoren i vardagen för barn med diabetes och deras föräldrar. Läs mer om hur rapporten uppmärksammandes i TV4 längre ned.

Arbetet med att lyfta viktiga frågor med beslutsfattare fortsätter kontinuerligt. Efter valet i höstas har nu den nya konstellationen av politiker kommit på plats i kommuner, regioner och riksdag samt regering. Jag vet att flera av er på regional nivå nu bokar möten in med politiker runt om i landet, och nationellt så träffar jag riksdagspolitiker i socialutskottet samt företrädare för regeringen och olika myndigheter.

Tack för ert engagemang! Svenska Diabetesförbundet - vi tillsammans - är en aktiv 80-åring som fortsatt jobbar för att under lätta vardagen och förbättra livsvillkoren för personer som lever med diabetes i hela Sverige.

Björn Ehlin, ordförande Svenska Diabetesförbundet

Verksamhetsinformation

Fötterna i fokus under jul- och nyårshelgerna

Med avstamp i Diabetesbarometern så togs det precis innan jul fram regionala debattartiklar om behovet för årliga fotundersökningar och tillgång till bra fotvård för personer med diabetes. Fokus var de 8 regionerna där tillgången till fotundersökningar år 2021 var mest eftersatt enligt Nationella Diabetesregistret.

Alla åtta artiklar togs in. Vi fick därmed en bra uppföljning på 14/11 förra året. Med dessa opinionsbildningsinsatser höjer vi kunskapen om diabetes i samhället, tydliggör Svenska Diabetesförbundet som påverkansaktör i hela landet och uppmärksammar regionala beslutsfattare på förbättringsbehov i vården:

- Fötterna på bordet 2023 - för bättre diabetesvård - NT

- För bättre diabetesvård i regionen - Kuriren

- Fötterna på bordet 2023 – för bättre diabetesvård – Gefle Dagblad

- Fötterna på bordet 2023 – för bättre diabetesvård i Region Skåne - Kristianstadsbladet

- Fötterna på bordet 2023 – för bra diabetesvård -TTELA

- Fötterna på bordet 2023 – för bättre diabetesvård i Region Kalmar län - Barometern

- Debatt: Viktigt med förbättrad fotvård för personer med diabetes - VK

- Debatt - Mitt i

 

Barn med diabetes saknar rätt stöd i förskolan/skolan

Under hösten 2022 genomfördes en enkätundersökning om hur barn med diabetes har det i sin vardag på förskolan och i grundskolan, samt hur vårdnadshavarna mår. Enkäten är framtagen av Emma Skepp, sakkunnig barn- och föräldrafrågor på Svenska Diabetesförbundet Föräldrarådet (diabetes.se) .

I slutet av förra året sammanställdes svaren och blev en samlad rapport med namnet "Med rätt stöd finns inga hinder!" diabetes.se/rapporter - som det sedan togs avstamp i vid kontakt med media. Syftet var att försöka skapa publicitet runt frågorna

Torsdagen den 26 januari medverkade Emma Skepp tillsammans med Kaveh Pakjoo och Kavehs son Jack i TV4 Diabetes i skolan - 3 av 10 barn får inte tillräckligt stöd. De berättade om utmaningarna i vardagen för barn med diabetes och deras föräldrar, när skola och vård brister i ansvar för att kunna säkerställa hälsan hos barnen samt deras vårdnadshavare. Sprid gärna klippet!

Detta var startskottet för det fortsatta intressepolitiska påverkansarbete runt dessa frågor. Dels för att skapa bättre villkor för barn med diabetes i skolan, dels för att få till VAB-lagstiftning, så vårdnadshavare kan få ta del av denna förmån när de avstår från att jobba för att på olika sätt stötta personal i skolan/ förskolan/fritids med vårdåtgärder.

 

Enkät om kostnader för diabetes - håll utkik i februari 

Svenska Diabetesförbundet jobbar löpande med att höja kunskapen om diabetes i samhället, och påverka beslutsfattare för att få en bra och jämlik diabetesvård i hela Sverige.

Ett viktigt verktyg för att kunna göra detta är våra medlemsenkäter. Under februari kommer vi att genomföra årets första medlemsundersökning, som handlar om kostnader för att leva med diabetes. Bakgrunden är idéprogrammet, där vi ska jobba för en bra och likvärdig vård i hela landet oavsett individens ekonomiska förutsättningar.

Som vanligt kommer resultaten av utgöra avstamp för debattartiklar och påverkansunderlag, men förutsättningen är att vi hjälps åt att säkerställa att så många så möjligt svarar på enkäten. Håll utkik i februari, sprid gärna i era kanaler – har vi din mejladress?

 

R21 under 2023 och möjlighet att söka påverkansbidrag

Arbetet med intressepolitiska påverkanskampanjer, exempelvis rapporter, skrivelser och debattartiklar, i samverkan mellan den regionala och nationella nivån inom Svenska Diabetesförbundet fortsätter i R21 under 2023. Regionordföranden och andra som jobbar med regionalt påverkansarbete träffas måndagen den 30 januari (17-19) via Teams, och planerar för 2023-aktiviteter samt kollar hur läget ser ut i regionerna när det gäller intressepolitiken.

Inbjudan till detta första R21-möte - inklusive förslag till mötesplan för hela året - skickades ut 16/1 till regionföreningarnas mejladresser. Här informerades det även om möjligheten, och kriterierna, för regionföreningarna att få ta del av Svenska Diabetesförbundets påverkansbidrag.

Bakgrunden är att Riksstämma 2021 beslöt att av intäkterna som förbundet får från Humanfonden så ska 25 procent betalas ut till regionföreningarna i syfte att användas till påverkansverksamhet i samverkan med förbundet nationellt.

Har du frågor runt något av detta, kontakta gärna ansvarig för utredning och påverkan, Flemming Kristensen: flemming.kristensen@diabetes.se

 

Årsmöten och läger

Inför årsmöte

Socialstyrelsen, som ger statsbidrag till Svenska Diabetesförbundet, ställer krav på organisationerna vad gäller registrering i medlemsregister och underlag från region- och lokalföreningar t.ex. verksamhetsberättelser och ekonomiska berättelser.

För att möjliggöra en statsbidragsansökan är det viktigt att få in årsmöteshandlingar från alla föreningar i tid. Samtliga dokument finns att hämta på Svenska Diabetesförbundets hemsida. Viktigt att på hemsidan läsa vilka handlingar som ska skickas in för att undvika merarbete och merkostnader för förbundskansli och förening.

Vad gäller lokalförening skall årsmöte hållas senast 31 mars och handlingar vara tillhanda förbundskansliet senast 30 april.

Vad gäller regionförening skall årsmöte hållas senast 30 april och handlingar vara tillhanda förbundskansliet senast 31 maj.

Mer information hittar du här: https://www.diabetes.se/arsmote (Obs! Inloggning krävs.)

Lägerbidrag

Region- och lokalföreningar anslutna till Diabetesförbundet kan varje år söka bidrag till sina diabetesläger för barn och ungdomar. För att söka bidrag ska ni fylla i ansökningsblanketten som ni hittar på hemsidan, tillsammans med mer information om lägerbidragen. Sista ansökningsdagen för lägerbidrag är 31 mars.

Sök lägerbidrag här: Lägerbidrag (diabetes.se)

Information om lokala läger

Varje år är det många som ringer och frågar om var det finns diabetesläger i landet, vem som arrangerar dem och om deltagaravgifter. Tyvärr saknar vi på förbundskansliet ofta uppgifter om vilka läger de enskilda föreningarna arrangerar. Därför behöver vi er hjälp!

Vi skulle uppskatta om ni lämnar information om vilka läger ni planerar under 2023, både läger för barn och för vuxna. För att förenkla hanteringen har vi en blankett ni kan fylla i. Vår tanke är att sammanställa informationen från er och skicka ut den till alla föreningar i landet, samt lägga ut den på förbundets hemsida så att intresserade besökare kan få information om vilka diabetesläger som anordnas under året.

Blanketten hittar ni på hemsidan och vi ser gärna att ni fyller i och skickar in den senast den 31 mars, så att era läger finns med på vår sammanställning.

Till hemsidan: Information om våra lokala läger (diabetes.se)

Medlemskap Giva Sverige

Från och med 1 januari 2023 har Svenska Diabetesförbundet tagit över medlemskapet i Giva Sverige istället för Diabetesfonden. Detta för att förbundet nu fullt ut är en insamlingsorganisation. Genom Giva Sverige kvalitetssäkras givandet och vi är godkända för Tryggt Givande Tryggt givande - Giva Sverige.

Skattereduktion

Sedan 2021 är det möjligt att få skattereduktion på gåvor till Svenska Diabetesförbundet. För 2022 var det närmare 700 av våra givare som berättigades skattereduktion genom att ge minst 200 kr per tillfälle och minst 2000 kronor totalt under året.

För mer information Insamling 90-konto (diabetes.se)

Journalgrodor

Den 9 februari släpps boken Journalgrodor, av Emma Dahlén som är medicinsk sekreterare och har instagramkontot Journalgrodor med 90 000 följare. Emma har valt att ge 5 kronor för varje såld bok till Diabeteskampen. Boken kommer att finnas i bokhandlare.

 

Göteborgsvarvet

Förra året sprang 92 personer till förmån för Diabeteskampen i Göteborgsvarvet. I år den 13 maj finns möjligheten igen. För att anmäla sig till Välgörenhetslopp går löparen in på följande länk och läser mer här: Göteborgsvarvet. Sprid gärna i våra kanaler!

 

Nya pluggannonser finns nu att ladda ner!

Nya pluggannonser, "Bli medlem" och" Ge en gåva", finns nu att ladda ner.

Ladda ner och skicka till era lokaltidningar så att de tar in dem:www.diabetes.se/grafisk-profil

 

Dialogmöten 2023

Just nu håller teman på årets dialogmöten att planeras för fullt. Vårens Dialogmöten presenteras i nästa Förbundsblad som kommer den 3 mars.

Ung Diabetes

Bild från rådsmöteshelg nummer 4 i december 2022.

Häng med Ung Diabetes under 2023!

Nytt år och nya möjligheter där vi i Ung Diabetes råd ser fram emot att använda vårt engagemang för att vara ett aktivt råd med aktiviteter och stöd för våra medlemmar. Från och med den 1 januari 2023 entledigades Alexander Storme och Evelina Andersson som varit en del utav Ung Diabetes i tre respektive två år och vi vill därför passa på att tilldela dessa ett stort TACK för deras insatser i Ung Diabetes och vidare önska dem all lycka! Med anledning av detta har en del nya konstellationer uppenbarats inom rådet och vi är spända på att se hur dessa kommer att arta sig, bland annat så är tre nya ansikten påväg in i rådet som vi snart officiellt får välkomna till oss. Ni kommer inom kort kunna läsa mer om båda gamla och nya rådsmedlemmar på hemsidan samt möta oss i sociala medier, så håll utkik där om ni är nyfikna!

Ung Diabetes har sitt första rådsmöte för året nästa vecka då alla årets projekt kommer få lite mer konkret form. Vi vet dock redan nu att det planeras två läger, ett för 15-18 år respektive ett för 18-30 år i sommar och att det i vår är dags för utbildningshelg med Ung Diabetes lokala ambassadörer igen. Mer info kommer med tiden! Är du intresserad av någon specifik grej eller vill tipsa om något Ung Diabetes kan göra? Hör gärna av dig till oss på info@ungdiabetes.se

Vi önskar er ett fint 2023 och hoppas ni vill vara med och se allt roligt vi hittar på!

Vänliga hälsningar, Amanda Rydén, ordförande Ung Diabetes råd

 

Nästa nummer av Förbundsbladet kommer den 3 mars

Förbundsbladet finns även på hemsidan Förbundsblad.

OBS - för att ytterligare sprida förbundsbladet till förtroendevalda skickar vi från och med 2023 förbundsbladet även till ordförande, kassör och sekreterare i respektive förening. Uppdatera Föreningsblanketten med föreningens förtroendevalda Uppgift om lokalföreningen Uppgift om regionföreningen.

Det är extra viktigt att ni fyller i e-postadress till respektive förtroendevald, då de kommer ta del av Förbundsbladet . Blanketten ska skickas in till tomas.paulsson@diabetes.se efter varje genomfört årsmöte.

Alla protokoll från Diabetesförbundets styrelsemöten finns här: Protokoll från Förbundsstyrelsen (FS) (diabetes.se)

Ordinarie Förbundsstyrelsemöten under 2023: 28 januari, 25 februari, 18 mars, 22 april, 3 juni, 26 augusti, 30 september, 28 oktober, 25 november, 9 december.

 

Vi ser fram emot ytterligare ett aktivt år!

 
Facebook Instagram Egen profillänk

Klicka här för att avregistrera din adress

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Do not click this link

Skickat med Paloma