Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Vi ses i Almedalen!

I juli kommer Ung Diabetes att befinna sig på Gotland för Almedalsveckan 2019!
I år är det tre stycken från rådet som kommer att vara på plats från måndag 1 juli till torsdag 4 juli:

Robin Åhrling (ordförande)
Maja Carlsson (kommunikatör)
Ida Lövgren (påverkansarbete)

Ung Diabetes kommer att delta på en mängd olika seminarier och event som anordnas av bland annat Akademiska sjukhuset och region Norrbotten.

Ung Diabetes kommer under Almedalen lyfta diabetesfrågan, organisationen och sprida så mycket kunskap som möjligt om diabetes.

Det kommer att uppdateras mycket på Ung Diabetes instagram @ungdiabetessverige under veckan - så glöm inte att följa oss!

 

 

Sista chansen för anmälan till sommarens
Surf Camp!

Förra årets succé är tillbaka! Mellan den 16-18 augusti befinner sig Ung Diabetes i Varberg för årets Surfcamp! Vi kommer under 3 dagar att få uppleva havet och känna på dess krafter tillsammans genom att testa olika surfgrenar, bland annat vågsurfing och olika varianter av SUP (Stand up Paddling). Förutom aktiviteter i vatten kommer dagarna att fyllas av strandaktiviteter, som exempelvis möjligheten att testa på longboard, grillning och yoga!
Ta chansen att tillsammans med andra som har diabetes att utmana dig själv och din sjukdom genom att följa med på årets surfläger!
Är du mellan 18-30 år? Då vill du absolut inte missa detta!

Sista chansen, då anmälan stänger söndag 9 juni 2019!

Mer info och anmälan

 

Övergången från barn till vuxensjukvård med
Vårdanalys

Ida Lövgren från rådet besökte i maj Vårdanalys, myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Syftet med besöket var att medverka på en hearing, som är en del av Vårdanalys projekt om övergångar från barn- till vuxensjukvård. Projektet ska bidra med kunskap om hur övergångarna kan förbättras och utvecklas.

På plats var representanter från flera olika patientorganisationer. Övergången från barn till vuxensjukvård är alltid ett aktuellt ämne för Ung Diabetes och allt för många unga idag upplever en otrygg och osäker övergång. Under dagen fick Ida möjlighet att lyfta rådets personliga upplevelser och även ge förslag på hur övergången kan göras bättre för personer som lever med diabetes.

Det Ida tyckte var mest intressant med hearingen var att få höra att situationen ser likadan ut oavsett vilken diagnos patienten har. Detta är ett problem som finns överallt och som är en stor glipa överlag inom vården idag. Ida tyckte också att det var väldigt roligt att få höra om de projekt och studier som pågår för att göra övergången bättre för alla patienter.

Det finns väldigt mycket kvar att göra för att vända denna trend och Ung Diabetes kommer fortsätta jobba för att unga med diabetes ska få en bra övergång till vuxensjukvård.

 

Rådets nya vice ordförande

Det är jag som är nya vice ordförande i Ung Diabetes. Jag har suttit med i rådet i två år och har arbetat med våra sociala medier sedan dess, men ser nu fram emot den nya posten, som jag kommer kombinera med de sociala medierna. Som vice ordförande i Ung Diabetes kommer jag finnas som stöd och bollplank åt vår ordförande, Robin, men självklart även till alla rådsmedlemmar. Att få ta ytterligare ett steg i mitt diabetesengagemang känns oerhört roligt och värdefullt, men framförallt utmanande!

Jag önskar dig en glad sommar!

Bästa hälsningar,
Elin Sandström

 

Elin Sandström,
Ung Diabetes vice ordförande

 

Karolinska Institutet gör koststudie!

Har du typ 1 diabetes och är kostintresserad?
Nu har du möjlighet att delta i en studie om kost med olika mängd kolhydrater vid typ 1 diabetes.

Enligt Socialstyrelsen är kostrekommendationerna vid typ 1 diabetes delvis outforskade och det vetenskapliga underlaget bräckligt. Nu görs DANCE-studien (Diabetes ANd CarbohydratEs) från Karolinska Institutet där deltagarna randomiseras till en av tre koster med olika mycket kolhydrater:
1. 50-60% (traditionell diabeteskost)
2. 30-40% (måttlig lågkolhydratkost)
3. 15-20% (strikt lågkolhydratkost)

Studien kommer att jämföra hur dessa tre olika koster påverkar insulinbehov och metabol kontroll. Kosten följs i 6 månader därefter får man inta valfri kost de följande 6 månaderna innan en sista utvärdering görs. Under studien ges information om kolhydraträkning, lämpliga recept och matsedlar, kolhydratinnehåll i maten m.m. som finns tillgängligt i ett web-baserat program som deltagarna kan använda under studien.
Stöd att följa kosten inklusive dosera insulin ges av dietist, läkare och diabetessjuksköterska.
OBS! Studien kommer inte testa så kallad ketogen kost.


Intresserad?
Är du över 20 år och har haft typ 1 diabetes i minst 1 år?
Skicka gärna e-mejl till:
dancestudien@mmk.ki.se

Ansvarig för studien är Anneli Björklund, docent vid Karolinska Institutet och överläkare på Akademiskt specialistcentrum, Centrum för diabetes i Stockholm. Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

 

Glad sommar!

Vi i Ung Diabetes råd vill önska er en trevlig sommar. Även om många har semester fortsätter arbetet för Ung Diabetes hela sommaren. Hoppas att vi ses på något av våra läger eller kanske i Almedalen.

FÖLJ Ung Diabetes sommar på instagram @ungdiabetessverige
 

 

Stort tack för
57.000 kronor i bidrag!

Ung Diabetes har fått äran att ta emot
57.000 kronor i bidrag till våra läger och aktiviteter i år. Vi är oerhört tacksamma och hoppas att alla deltagare ska få minnesvärda och intressanta upplevelser tillsammans med oss.

Ett stort tack till
Kronprinsessan Victorias fond, Åhlén stiftelsen och Stiftelsen Solstickan!

 

Facebook Instagram

Klicka här för att avregistrera din adress

Postman