Länsstyrelsen informerar
Nyhetsbrev penningtvätt

NYHETSBREV OM PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM

Juni 2024

Detta är ett gemensamt nyhetsbrev från länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Nyhetsbrevet ger dig som verksamhetsutövare information med syfte att stärka din kompetens och förmåga att skydda din verksamhet mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

nationella nyheter
 

Periodisk rapportering - piloten är framflyttad

Tidigare i våras informerade vi om att en pilot skulle genomföras före sommaren 2024. Denna pilot har flyttats fram till augusti/september 2024.

De verksamhetsutövare som ingår i piloten är skyldiga att lämna svar på ett antal frågor via en e-tjänst.
Hur detta ska gå till kommer framgå i det fysiska brev som skickas till de som berörs i mitten av augusti.

 

Save the date! 

Torsdagen den 12 september 2024 planerar länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götalands län att hålla ett digitalt lunchwebbinarium kl. 12:00-13:00 om länsstyrelsernas nya föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, som börjar gälla den 1 juli 2024.

Målgrupp: Du som driver en verksamhet som står under länsstyrelsens tillsyn enligt penningtvättslagen.
Plats: Via Mediaflow (digitalt) - länk till webbinariet
Kostnad: Kostnadsfritt
Anmälan: Ingen anmälan krävs

Läs mer och hitta länken till webbinariet i Länsstyrelsen Västra Götalands kalenderhändelse här.

 

Företag som brottsverktyg

Finanspolisen (FIPO) och Ekobrottsmyndigheten (EBM) har utifrån analyser och ärenden undersökt misstänkt penningtvätt kopplad till kriminella nätverk i Sverige. Misstänkt penningtvätt inom företag rapporteras idag i mycket låg utsträckning till FIPO.
Myndigheterna uppmärksammar flera modus (tillvägagångssätt) som du behöver känna till för att kunna motverka den typen av penningtvätt.

För att kunna ta del av FIPO:s information "Kriminella nätverk tvättar pengar genom företag" behöver du ladda ner dokumentet i PDF-format. Ladda ner dokumentet här.

Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism (Samordningsfunktionen) höll ett Spot on-webbinarium om "Företag som brottsverktyg" den 9 april 2024. Om du missade webbinariet finns en filmad version och materialet som visades publicerat på Samordningsfunktionens hemsida.

Prenumerera på Samordningsfunktionens omvärldsbevakning och få inbjudningar till kommande Spot on-webbinarier med ämnen kopplade till penningtvätt och finansiering av terrorism.
Skicka din mejladress till:
samordning-penningtvatt.terrorfinansiering@polisen.se
 

Information om och från Finanspolisen på polisens webbplats
Inspelat webbinarium om företag som brottsverktyg på Samordningsfunktionens hemsida
 

Föreningar och stiftelser som brottsverktyg 

I Sverige finns närmare 300 000 ekonomiska, ideella föreingar och stiftelser. Finanspolisen (FIPO) ser i sin analys att dessa organisationsformer allt oftare används i olika kriminella syften. Till exempel används ideella föreningar för olika former av bedrägerier mot välfärdssystemet.

FIPO har sammanställt riskindikatorer som kan vara grund för fördjupade kontroller av dina kunder som är ekonomiska, ideella föreningar eller stiftelser.
Om du redan direkt eller efter din utredning misstänker att det du uppmärksammat kan vara ett led i penningtvätt eller finansiering av terrorism ska du rapportera din misstanke till FIPO.
Du lämnar din rapport via rapporteringsverktyget goAML.

För att kunna ta del av FIPO:s information om "Föreningar och stiftelser" behöver du ladda ner dokumentet i PDF-format.
Ladda ner dokumentet här.

Håll dig uppdaterad och skydda dig och din verksamhet genom att bland annat läsa informationsmaterial under "Finanspolisen informerar" på Finanspolisens sida på Polisens webbplats.
 

Information om och från Finanspolisen på polisens webbplats
 

Professionella penningtvättare - ett samhällshot

Finanspolisen (FIPO) har tagit fram en rapport om så kallade
PML-aktörer (professionella penningtvättare).
PML-aktörer tar betalt för att systematiskt tvätta pengar åt andra. Deras tjänster är en del av den kriminella infrastrukturen och bidrar till att organiserad brottslighet kan finansiera bland annat skjutningar ocvh sprängningar.
​​​​​
En PML-aktör kan ge råd om penningtvättsupplägg utifrån sin specialkompetens eller agera som möjliggörare utifrån sin funktion.
Exempelvis mäklare, revisorer, advokater/jurister, handlare med exklusiva varor, anställda på banker och hos kreditgivare.
Det finns också PML-aktörer som via sin egen organisation, eller i samverkan med andra PML-aktörer erbjuder penningtvättskoncept. Exempelvis betaltjänstombud, växlingskontor och kryptoväxlare.

I rapporten presenterar FIPO exempel på tillvägagångssätt för olika PML-aktörer, koppling till kriminella nätverk och riskindikatorer att vara uppmärksam på.
Ekobrottsmyndigheten (EBM) har varit med och bidragit till informationen i rapporten. EBM bedömer att utöver rapportens nämnda PML-aktörer är även bolagsbildare och bolagsförmedlare viktiga möjliggörare för penningtvätt genom bolag.
 

Finanspolisens pressmeddelande om professionella penningtvättare
Ekobrottsmyndighetens pressmeddelande om bolagsbildare som möjliggörare
 

En  kartläggning av möjliggörare

Möjliggörare finns i så väl kommunal, statlig och privat sektor visar en rapport som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) tagit fram.
Det är möjliggörarens sammantagna information och kunskap som är användbar för de kriminella nätverken. Rapporten visar att den information som möjliggörare delar till största del inte är hemlig.

BRÅ identifierar i sin undersökning olika typer av möjliggörare:

Manipulerade möjliggörare: dessa personer vill ofta göra gott och luras till att hjälpa kriminella nätverk.
De upparbetade möjliggörarna: är den största kategorin i materialet. De har fått sitt arbete utan några planer på att bli en möjliggörare, men kontaktas som en följd av var de arbetar.
De affärsmässiga möjliggörarna: dessa personer är medvetna om vad de gör och tar emot arvoden eller mutor för att hjälpa till.
De placerade möjliggörarna: dessa personer är infiltratörer. Personerna är oftast familj, nära släkt eller barndomsvänner till nätverksindivider. Personerna förmås eller erbjuder sig söka arbete eller uppdrag för att bli möjliggörare.
 

Rapporten besvarar bland annat frågorna:

På vilka olika sätt används möjliggörare?
Hur gör kriminella nätverk för att identifiera, rekrytera och behålla möjliggörare?
Hur kan arbetsgivare förebygga, upptäcka och hantera att anställda eller uppdragstagare i deras verksamheter bistår kriminella nätverk?
 

De kriminella nätverken vill uppnå illojalitet hos den anställda som de försöker rekrytera. BRÅ bedömer att det är viktigt att arbetsgivare inte bidrar till illojalitet, genom ineffektiva motåtgärder eller kontroller som slår snett och skapar misstro.
 

Brottsförebyggande rådets rapport "Möjliggörare för kriminella nätverk"
 

Ökad rapportering till Finanspolisen och ökat fokus på återkoppling!

Finanspolisen (FIPO) understryker i sin årsrapport för 2023 att en av deras viktigaste uppgifter är att ta emot och behandla information om misstänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Till största del kommer informationen från verksamhetsutövare som rapporterar om transaktioner eller omständigheter som misstänkts utgöra ett led i penningtvätt eller finansiering av terrorism.

FIPO konstaterar att rapporteringen har ökat med 24 procent sedan föregående år. Orsak till ökningen bedöms vara en kombination av en ökad förmåga hos verksamhetsutövare att upptäcka och stoppa misstänkta transaktioner eller beteenden och en ökning av verksamhetsutövare som omfattas av skyldigheten att rapportera.

I rapporten lyfter FIPO även fram vikten av återkoppling och dialog för att förbättra arbetet med att upptäcka, förhindra och förebygga penningtvätt och finansiering av terrorism.
Under året har FIPO bland annat lämnat återkoppling i form av föreläsningar för flera branschorganisationer och gett support kopplat till rapporteringsverktyget goAML.
Syftet är förutom att öka kunskapen om trender på området även att säkerställa kvaliteten i misstankerapporterna. Både vad gäller datastruktur och innehåll är det viktigt med en hög kvalité för att informationen ska kunna omhändertas på bästa möjliga sätt.

De uppgifter som du har om din kund eller aktuell transaktion kan vara unik. Det är därför viktigt att du rapporterar all information som är relevant för din misstanke, så att FIPO får hela bilden. Små detaljer i misstankerapporten kan vara avgörande i det fortsatta arbetet.

För att kunna ta del av Finanspolisens årsrapport 2023 behöver du ladda ner dokumentet i PDF-format. Ladda ner dokumentet här.

Håll dig uppdaterad och skydda dig och din verksamhet genom att bland annat läsa publikationer och årsrapporter på Finanspolisens sida på Polisens webbplats.
 

Information om och från Finanspolisen på polisens webbplats
 

Myndighetssamverkan ger resultat

Sedan 2009 samverkar tolv statliga myndigheter mot den organiserade brottsligheten. Under 2023 resulterade insatserna mot den kriminella ekonomin i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills sedan satsningens start.

Skatteverket beslutade om höjning av skatt om totalt 241 miljoner kronor, vilket var det högsta beloppet hittills i satsningen.
De samlade beslagen av kontanter och värderade tillgångar uppgick till nästan 50 miljoner kronor.

Rapporten ger en bred bild av hur satsningen och de representerade myndigheternas arbete sett ut under 2023 och knyter även an till tidigare års rapporter.
 

Rapporten "Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2023"
KONTAKTuppgifter

Kontakta oss

penningtvatt.skane@lansstyrelsen.se

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här.

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här.

Facebook Twitter YouTube Länsstyrelsen.se
Do not click this link