Hitta ut i Skånsk natur

Nyhetsbrevet om naturguidningar har fått ett upplyft! Istället för att vi presenterar alla guidningar här kommer vi att ge smakprov på vissa och istället hänvisa till webb-kalendern. Detta för att säkra att informationen är rätt och lätt att uppdatera. Det blir dessutom mycket lättare att dela enskilda aktiviteter till vänner och bekanta.

Vi vill även bredda utbudet i nyhetsbrevet genom att ge tips på smultronställen som man kan besöka på egen hand. Samtidigt som vi vill informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemanrrätt och allemansvett.

Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (vid utskrift)

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

Nedan följer några smakprov på naturguidningar.

Här är kalendern med alla guidningar. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Med anledning av Coronavirus COVID19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat!

Foto: Alex Regnér

 

Transkådning vid Pulken

Upplev trandansen i naturreservatet Pulken – Yngsjön. I mars-april rastar tusentals tranor vid Pulken. När det är som mest tranor finns tranvärdar med kikare och information. Roligt för hela familjen!

När: Preliminärt 23 mars-5 april. Håll utkik på Vattenrikets hemsida för aktuell information.

VAR: Yngsjö

LÄS MER
 

Foto: Alex Regnér

 

Djurholmen – både Norrland och kontinenten

Från Norrland till kontinenten på 3 km. Vandra i Djurholmen med skogsförvaltare Stefan Olsson, Skånska Landskap. Ta med fika!

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskap

NÄR: 27 mars

VAR: Hjärnarp (Ängelholm)

LÄS MER och anmäl dig
 

Foto: Åsa Elfström

 

Lär dig mer om mossor i Skrylle

En exkursion för dig som kanske inte har tittat så mycket på mossor eller vill repetera grunderna. Staffan Nilsson tar oss med till Skrylles sydvästra delar och bekantar oss med mossornas mångfald.

Arrangör: Lunds Botaniska Förening och Lunds Naturskyddsförening

NÄR: 29 mars

VAR: Dalby

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Susanna Isberg

 

Månadens naturreservat

Först ut är Allarps bjär utanför Höör. Länsstyrelsens förvaltare Susanna föreslår en vandring bland vårblommor och fågelsång på vandringsleden som går upp för en av Skånes gamla vulkaner. Kanske hittar du/ni Karrastenen?

På vår Facebook tipsar vi om flera besöksmål varje månad.

Läs mer om Allarps bjär
Här hittar du alla skånska besöksmål
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Foto: Mostphotos

 

Hunden i skog och mark

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du ha strikt kontroll över din hund i skog och mark, helst kopplad. Då är naturen som en stor barnkammare och en lös hund kan ställa till med mycket stor skada.

I paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar står det att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Facebook ger vi fler bra tips om allemansrätt och naturhänsyn.

läs mer om allemansrätten här
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

 

Visste du att... 

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids i Europa. Sjukdomen är ett mycket stort hot mot grisar och vildsvin, men är ofarlig för människor. Afrikansk svinpest kan överföras via matrester, som kallrökt korv eller skinka. Det är därför viktigt att man inte slänger eller lämnar mat så att vildsvin eller grisar kan äta den!

För att kunna agera snabbt om sjukdomen kommer till Sverige behöver vi din hjälp med att rapportera om du hittar döda vildsvin.

Kontakt: charlotta.kamaterou@lansstyrelsen.se eller lotta.berg@lansstyrelsen.se

rapportera döda vildsvin här
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma