Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemanrrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (vid utskrift)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

Nedan följer några smakprov på naturguidningar.

Här är kalendern med alla guidningar. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Med anledning av Coronavirus COVID19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat!

     
 

Foto: Carina Zätterström

 

Visning av omlöpet i Skäralid

FFölj med på en guidad vandring längs den nya åfåran i Skäralid. Vi pratar om bakgrunden till att omlöpet anlades och vad som gömmer sig under ytan.

Arrangör: naturum Söderåsen / Länsstyrelsen Skåne

NÄR: 18 april

VAR: Söderåsens nationalpark, Skäralid

LÄS MER
 

Foto: Maria Sandell

 

Backsippor på Måkulls backe

Följ med på en vårpromenad till naturreservatet Måryd för att titta på backsippor och mandelblom.
Vi går myrstigen, 3 km i terräng.

Arrangör: naturum Skrylle / Lunds kommun

NÄR: 26 april

VAR: Skrylle-Måryd

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Viktor Persson

 

Månadens naturreservat

Länsstyrelsens förvaltare Sebastian tipsar om Ekedala på Skånes östsida. Börja vandra vid Trollalider ett par km norr om reservatet. Följ Segesholmsån i ravinen ner mot Rallate och avsluta inne i Ekedala. På vägen ser du trollska högvuxna bokskogar, idylliska böljande betesmarker och fantastiska gamla kulturlandskap. Tankarna går till Tolkiens ”The shire” från ”Sagan om ringen”.

På vår Facebook tipsar vi om flera besöksmål varje månad.

Läs mer om Ekeala
Här hittar du alla skånska besöksmål
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Ramslöksdip? Foto: Marit Hedlund

 

Var får man plocka ramslök?

Nu är det äntligen vår och det grönskar för fullt ute i den skånska naturen. Det finns gott om goda gröna blad som kan piffa till matlagningen på olika sätt, tex ramslök, nässlor och harsyra. Känner du en svag doft av lök i naturen så finns det troligen ramslök i närheten. Det går bra att plocka bladen för husbehov, men man får inte gräva upp växterna. I naturreservat och nationalparker gäller dock särskilda regler så här kan det vara helt förbjudet att plocka alla växter.

Facebook ger vi fler bra tips om allemansrätt och naturhänsyn.

läs mer om allemansrätten här
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Alex Regnér

Vårblommor i Rövarekulan.

Foto: Alex Regnér

 

Visste du att... 

Du blir både lycklig och frisk av naturen! I dessa tider med Corona är det viktigare än någonsin att komma ut i naturen att röra på sig. Forskningen visar på att det finns många positiva effekter med att vistas i naturen, du blir både lyckligare och mår bättre både fysiskt och psykiskt. Risken för grubbel och negativa tankar om oss själva minskar när vi befinner oss i naturen. Barn som känner samhörighet med naturen blir lyckligare. Enligt forskningen räcker det med två timmar i veckan för att få ett bättre välbefinnande.

Så ut och upptäck naturen i ditt närområde!

Läs mer om naturens som kraftkälla
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma