Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (vid utskrift)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

Nedan följer några smakprov på naturguidningar.

Här är kalendern med alla guidningar. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Med anledning av Coronavirus COVID19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat!

Foto: Anders Hallengren

 

Surr i busken

Buskarna surrar av liv! Vilka är det som låter, och varför just där? Följ med ut och spana och klura med oss på naturumspången och vid bihotellet.

Arrangör: naturum Vattenriket

VAR: Vid naturum Vattenriket, Kristianstad

NÄR: 16 maj

LÄS MER
 

Foto: Alex Regnér

 

Upptäck vårens växter och fåglar i Bockeboda

Kom på 2 km vandring i mäktig skog i Bockeboda, där vi upptäcker vårens växter och fåglar under ledning av Stefan Olsson, Stiftelsen Skånska Landskap. Medtag kikare och önskad fika/lunch. Grova skor/kängor rekommenderas. OBS: Föranmälan krävs.

Arrangör: Stiftelsen Skånska Landskap

VAR: Bockeboda strövområde

NÄR: 22 maj

LÄS MER
 

Foto: Carina Zätterström

 

Stönjaren, rainfulen och en gräsulv därtill - djur i folktron

Följ med Lena Alebo på vandring genom Stenshuvuds vackra natur. Lena har vandrat genom markerna sedan barnsben och är väl förtrogen med både tuva och sten. OBS: Föranmälan, max 10 pers.

Arrangör: naturum Stenshuvud

VAR: Stenshuvuds nationalpark, Kivik

NÄR: 31 maj

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Tove Hultberg

 

Månadens naturreservat

Nu är det lövsprickning i Skånes naturreservat och boklöven börjar titta fram. Vill du uppleva den skira grönskan i en nyutslagen bokskog kommer några tips på platser att besöka de kommande veckorna. Ta hand om er och kom ihåg att hålla avstånd!

På vår Facebook tipsar vi om flera besöksmål varje månad.

CHRISTINELUNDS ÄDELLÖVSKOG
HALLABÄCKENS DALGÅNG
NÄSUMS BOKSKOGAR
GÖINGEÅSEN
EKSHOLM
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Kopplad hund. Foto: Assar Zätterström

 

Hunden i skog och mark

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du ha strikt kontroll över din hund i skog och mark, helst kopplad. Då är naturen som en stor barnkammare och en lös hund kan ställa till med mycket stor skada.

I paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar står det att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Facebook ger vi fler bra tips om allemansrätt och naturhänsyn.

läs mer om allemansrätten här
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Alex Regnér
 

Visste du att... 

Det är viktigt att följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer även när du är utomhus. Naturen är bra för både kropp och knopp, men undvik trängsel på grönytor, grill- och fikaplatser, samt parkeringsytor.

Kanske upptäcka en ny mindre känd plats?

VÄLJ BLAND SKÅNES NATURRESERVAT
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma