Nyhetbrev lägesbild vecka 19 - Enheten för Samhällsskydd och Beredskap Länsstyrelsen Skåne

Lägesbild vecka 19

Faran är inte över i Skåne. Just nu syns en långsamt uppåtgående trend med allt fler äldreboenden som drabbats av coronaviruset.

- Vi får inte slappna av, det här är inte över på långa vägar. Hittills har vi klarat oss bra jämfört med Stockholm och vårt arbete har haft effekt. Tillsammans måste vi fortsätta jobba för att utvecklingen ska gå åt rätt håll, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

 

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Sedan cirka två veckor tas det prover på anställda i Region Skåne, om de har fått symptom på covid-19 och arbetar på en enhet med utbredd smitta.

I veckan startade även provtagning av kommunal vårdpersonal med sjukdomssymptom. Först ut är Krististad kommun, men inom kort kommer provtagningen att omfatta kommunal vårdpersonal i flera kommuner.

Generaliserat snitt för aktörerna som rapporterat in sjuktal till Länsstyrelsen Skåne visar ett personalbortfall på mellan fyra till åtta procent. Sjukfrånvaro inom vård- och omsorg är den störst representerade personalgruppen.

- Syftet med personalproverna är att snabbare få tillbaka vårdpersonal i tjänst, såväl på sjukhus som inom kommunal vård- och omsorg. Sedan vår riktade personalprovtagning på Region Skånes personal kom igång har drygt 400 provtagits och av dem har drygt 17 varit positiva, säger Eva Melander.

Mobila team tar prover

För patientprovtagning har Region Skåne mobila team som kör runt till boenden för äldre och funktionsnedsatta och tar prover på personer vid misstanke om covid-19. På så sätt behöver de boende inte ta sig till vården för provtagning. Arbete pågår för att på sikt involvera vårdcentralerna i denna provtagning.

Enligt statistik från i onsdags den 6 maj fanns covid-19 på 29 äldreboenden i tolv kommuner.

Risk för en andra våg

Enligt Länsstyrelsen Skånes analysgrupp är befolkningen i Skåne långt ifrån någon form av immunitet och ett vaccin kommer troligtvis inte finnas tillgängligt i närtid. Prognoserna för behov av vårdplatser beror på vilka åldersgrupper som smittas.

- Det finns en risk för en eskalerande smittspridning eller en andra våg. En sådan händelseutveckling kan sträcka sig längre än sex månader, säger Emma Andersson, funktionschef i analysfunktionen.

Enligt senaste lägesrapporten har merparten av länets aktörer rapporterat måttlig påverkan på sin verksamhet - men flera kommuner ser en förhöjd påverkansgrad på längre sikt. Många aktörer har fortfarande på smittskyddsutrustning i form av skyddshandskar och engångs plastförkläden.

Viktigt med lager

- En viktig del i att minska smittspridningen är att fortsätta bygga upp lager med skyddsutrustning och att utveckla arbetssätt för att minska riskerna. Uppmaningen är att fortsätt arbeta enligt hypotesen att worse case kan hända och bidra med att leta tecken på en andra våg.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, drabbas årligen cirka 57 000 svenskar av en vårdrelaterad infektion – många av dessa är relaterade till bristande handhygien.

- Vi måste skydda de äldre. Se till att era äldreboende har god hygien, kontroll på symptomen och att ingen jobbar även med milda symptom, säger Emma Andersson.

 
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

"Vår uppgift är att tillsammans
samordna länets hantering"

Krisledningsorganisationen leds av krisledningschefen och dess styrgrupp. Staben leds av stabschefen. Länsstyrelsen Skånes stab är uppbyggd av ett antal funktioner som har olika uppgifter.

- Vår uppgift är att tillsammans samordna länets hantering av covid-19, säger Frida, stabschef.

I händelsen covid-19 har Länsstyrelsen Skåne aktiverat sex funktioner. Lägesbild. Analys och planering. Samband. Service. Kommunikation. Samverkan.

- Särskilt för den här situationen är att vi även startat upp två nya funktioner, en för att hantera och fördela skyddsutrustning och en för livsmedelsfrågor.

Funktionerna beroende av varandra

Funktionerna är beroende av varandra och samarbete inom staben är nyckeln till att Länsstyrelsen Skåne ska kunna bedriva ett bra krishanteringsarbete. Stabschefens arbete är att planera, leda och samordna stabens arbete utifrån krisledningschefens direktiv och inriktning.

- Det är utmanande att vara stabschef. Framför allt i en så här långdragen händelse. Det är inget som någon av oss i staben är vana vid. Men det är samtidigt utvecklande och roligt och jag vågar säga att vi alla lär oss väldigt mycket varje dag.

Mycket dialog med funktionscheferna

Stabsarbetsplaner, att fördela uppgifter till stabens funktioner och leda stabsorienteringar är några av stabschefens uppgifter. Kortfattat kan man säga att krisledningschefen ger det övergripande beslutet om vad som ska göras medan stabschefen omsätter det till hur det ska göras. Stabschefen ska även följa upp och utvärdera stabens arbete.

- I arbetet ingår mycket dialog med framför allt funktionscheferna där man tillsammans tar fram åtgärder och driver arbetet framåt, säger Frida.

FRIDA BERÄTTAR OM STABEN
 
 

43 pallar med handsprit till äldreomsorg

I fredags kom 16 000 liter handsprit till Ystad, som köpts in av Socialstyrelsen. Handspriten fördelas kommande vecka av Länsstyrelsen Skåne till kommunernas vård och omsorg.

- Socialstyrelsen har upphandlat handsprit och gett länsstyrelserna i uppdrag att samordna och hjälpa till, säger Jon Andersen som ansvarar för resursfördelningsfrågor i Länsstyrelsen Skånes krisledningsorganisation.

Nu ska spriten packas om

Nu ska de 43 pallarna packas om. Därefter ska handspriten fördelas efter en fördelningsnyckel baserat på kommunernas storlek.

Socialstyrelsen fick den 23 april regeringens uppdrag att erbjuda alla kommuner i landet möjlighet att få handsprit. Nu har alltså turen kommit till Skåne.

Ansökte om skyddsutrustning

Länsstyrelsen jobbar tillsammans med Region Skåne och flera kommuner med att på olika sätt skaffa skyddsmateriel till de skånska kommunerna.

- I fredags ansökte vi till Socialstyrelsen om att få andningsskydd, munskydd, visir och plastförkläden. Skyddsmaterial som de skånska kommunerna efterfrågar mest just nu, säger Jon Andersen.

 

Webbinarium för hyresvärdar om lokalhyresstöd

 

Coronapandemin har snabbt fått stora konsekvenser i hela Sverige. Regeringen har därför beslutat om ett tillfälligt stöd till hyresvärdar som ger rabatt på fasta lokalhyreskostnader i utsatta branscher. Men frågorna är många. Vem kan söka? Vilka branscher rör det sig om? När betalas stödet ut? Den 15 maj arrangerar Boverket ett webbseminarium för fastighetsägare, hyresvärdar och andra som vill veta mer om lokalhyresstödet. Läs mer om webbinariet på Boverkets webbplats.

INFORMATION OM STÖDET FÖR HYRESRABATTER
 

Molly Sandén hyllar coronahjältar under #krisberedskapsveckan

 

 
På måndag börjar krisberedskapsveckan 2020. Det är fjärde året för MSB:s informationskampanj med syfte att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Årets kampanj, som genomförs 11-17 maj, anpassas till den pågående pandemin.

 

- Situationen är speciell just - men den har aktualiserat budskap om vikten av en god hemberedskap och att ta hand om varandra. Kampanjen kommer att hylla människors olika initiativ under coronapandemin, säger Anna Teljfors, kommunikatör på MSB.

Alla insatser lika viktiga

Målen för Krisberedskapsveckan 2020 är att skapa en känsla hos Sveriges invånare av att allas insatser, ansträngningar och aktiva bidrag för att hantera krisen är nödvändiga, sedda och uppskattade.

Alla som vill, och med de resurser man mäktar med, kan uppmärksamma Krisberedskapsveckan 2020 på det sätt som passar den egna organisationen.

Under kampanjen kommer kända artister att göra exklusiva hyllningar till personer, föreningar och organisationer som hjälpt till under pandemin.

- Varje dag under Krisberedskapsveckan, klockan 15.00, bjuder artister på en livespelning på vårt instagramkonto och dinsakerhet.se. Bland annat kommer Thomas Stenstrand och Molly Sandén att spela.

Skicka in en hyllning

Alla som vill kan skicka in en egen hyllning till något initiativ som bidrar till krishanteringen. Stort som smått, alla initiativ är lika viktiga.

- Vi gör detta tillsammans – myndigheter, regioner, kommuner, organisationer och företag har ett stort ansvar. Alla som bor i Sverige har ansvar. Det är tillsammans som vi klarar det här, säger Anna Teljfors.

LÄS MER OM #KRISBEREDSKAPSVECKAN
 
 

Epatraktor är måttet för socialt avstånd i Örkelljunga

 

Falafel i Malmö och epatraktor i Örkelljunga. Nu kan alla kommuner få en lokal variant av Region Skånes kampanj ”Två meter är längre än du tror”.

- Jag gillade Region Skånes tidigare versioner med skottkärror, ålar med mera så när vi fick chans att hitta på en egen tänkte jag att vi måste ta den, säger Karin Sagnia, kriskommunikatör i Örkelljunga.

Som tack för gott samarbete under pandemin får Skånes kommuner nu möjlighet att beställa en lokal variant på kampanjen #enkrampådistans. Spettkakor, ålar, falafelrullar och rullebörar ska uppmana folk att hålla avstånd.

- Webbredaktörerna för Utbildningsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen hjälpte till att spåna idéer och epan var faktiskt den allra första som kom upp.

Karin Sagnia berättar att hjärnan bakom idéen är redaktören på Utbildningsförvaltningen, Jeanette Kringstad, som också är chef för Örkelljungas fritidsgårdar.

Alla kan relatera till en epa

- Förslaget med epan kändes genast klockrent. De är alltid synliga i byn och är något som alla i Örkelljunga kan relatera till, antingen med glädje eller irritation.

Då syftet med kampanjen är att påvisa avståndet två meter räcker det med en fordonsymbol.

- Oavsett glädje – eller irritation, så vet ju de flesta hur stor en epatraktor är. Därför blev det den bästa symbolen, säger Karin Sagnia.

Först ut på sociala medier

Allt gick fort så strategin kring hur den ska användas är inte så spikad. Men redan i fredags började man visa bilden på sociala medier och infoboards i de kommunala verksamheterna och i näringslivet.

På Region Skåne är man glad över att kommunerna anslutit till kampanjen och att vi i Skåne samverkar för att fortsätta att minska smittspridningen.

Vårt erbjudande handlar om att göra en lokal variant till varje kommun i Skåne. Det enda kommunerna behöver göra är att tänka ut, vi fixar resten. Vi hoppas att alla kommuner vill ta del av detta erbjudande.

LÄS MER OM KAMPANJEN #enkrampådistans
 

"Viktigt att vi försvarar demokratin"

 

 

På måndag den 11 maj undertecknar Länsstyrelsen Skåne deklarationen för en stark demokrati och åtar sig att uppmärksamma, sprida kunskap om och försvara demokratin.

- Nu under coronapandemin och under tider av kris där de sociala klyftorna ökar är det extra viktigt att påminna om och försvara demokratin, säger landshövding Anneli Hulthén.

Deklarationen är framtagen av kommittén Demokratin 100 år och tar avstamp i att Sveriges demokrati fyller 100 år. Ett viktigt tillfälle att uppmärksamma och stärka demokratin.

Länsstyrelsen Skåne kommer att ha ett särskilt fokus på barn och unga då flera undersökningar visar att ungas tilltro till demokratin minskar. Målsättningen är att bidra till ökat engagemang genom att skapa medvetenhet om att demokratin inte kan tas för given.

- Jämlikhet var en viktig paroll för 100 år sedan och är det fortfarande i dag. Oavsett inkomst, kön eller bostadsort måste stöd, skydd och hälsa vara en rättighet för alla.

Deklarationen skrivs under 11 maj klockan 10.00 av landshövding Anneli Hulthén.

LÄS NYHETEN HÄR
 
 

Affischer och filmer för köp­centrum och butiker

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram anslag till info- och reklamtavlor för köpcentrum och butiker. Informationen är på flera språk, om att hålla avstånd.

LADDA NER MATERIAL HÄR
 

SKR kräver större ansvar för regionala flygplatser

De regionala flygplatserna räknar med stora underskott till följd av covid-19 och på många håll riskerar flygplatser att stängas. SKR kräver nu att staten tar ett utökat ansvar.

- Flygtransporterna är ett nationellt intresse och behöver fungera i hela landet. Utan ekonomiskt stöd från staten är risken stor att flera regioner inom kort står helt utan fungerande flygplatser, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

LÄS MER PÅ SVERIGES KOMMUNER OCH REGIONER
 

Coronakrisen skapar nya sårbarheter

IT-brottsligheten har inte gått i karantän under coronaviruspandemin. I FOI:s podcast Rapporterat bjuds det på fördjupning i den forskning och analyser som bedrivs inom FOI:s verksamheter. Här får du ta del av forskarens resonemang och analyser.

I avsnittet ”I skuggan av pandemin: cyberattackerna ökar” får vi lyssna till en föreläsning om cybersäkerheten under pandemins första månader. Föreläsningen genomförs av David Lindahl, forskningsingenjör och Birgitta Liljedahl, förste forskare. FOI-studien Cyberattacks in the healthcare sector during the first three months of the Covid 19 pandemic visar att krisen skapat nya sårbarheter som utnyttjas av såväl kriminella som stater, enligt memot som bygger på öppna källor.

LYSSNA PÅ PODDEN HÄR

Vi tar fram informationsfilmer på andra språk

Länsstyrelsen Skåne har fått i uppdrag av MSB att ta fram aktuell information för nyanlända och utlandsfödda om hur vi tillsammans kan bromsa spridningen av coronaviruset. Länsstyrelserna, MSB, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen står bakom filmerna. Filmklippen publiceras på webbplatsen InformationSverige.se. Kommuner och andra aktörer har möjlighet att sprida materialet i egna kanaler.

HÄR KAN DU SE FILMER PÅ ANDRA SPRÅK
 

Kom gärna med synpunkter på det du har läst!

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma