Skäggmes om hösten. Foto: MOSTPHOTOS

Nytt i skånsk natur

Nyhetsbrev om skydd och skötsel av skånsk natur, november 2019

– ett nyhetsbrev för dig som arbetar med naturvårdsåtgärder med koppling till de svenska Miljömålen och Agenda 2030’s hållbarhetsmål (främst mål 14 och 15).

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Gul skunkkalla. Foto: Nils Carlsson

 

Nya arter på EU-listan över invasiva främmande arter som måste bekämpas

I juli i år blev man överens inom EU om att förteckningen över invasiva främmande arter som måste bekämpas inom unionen utökas från 49 till 66 arter. För svensk del innebär det tre nya arter: solabborre, japansk humle och gudaträd. Bland övriga 17 arter som förekommer i Sverige återfinns bland andra mårdhund, jättebalsamin, gul skunkkalla, siden ört, jätteloka och kinesisk ullhandskrabba. Det är av största vikt att dessa arter bekämpas i tid och att avfallet tas om hand på rätt sätt. Växtresterna bör som exempel transporteras till återvinningscentral i väl förslutna sopsäckar och där läggas i behållare för brännbart (absolut inte kompost). Fastighetsägaren ansvarar för att invasiva, främmande växtarter av unionsbetydelse utrotas. När det gäller invasiva, främmande djurarter hanteras de av Naturvårdsverket genom mårdhundsprojektet. Fynd av invasiva, främmande arter oavsett om de är listade eller ej ska rapporteras till invasivaarter.nu

Kontakt: Nils.Carlsson@lansstyrelsen.se

> Rapportera invasiva främmande arter här!
> Invasiva arter - på Naturvårdsverkets webbplats
 

Lokala naturvårdssatsningen (LONA)

2019 års beviljade projekt och ansökan inför 2020

Trots tidigare negativa besked så kom det en del pengar från Naturvårdsverket till LONA i år. Besluten är ännu inte skrivna men troligen kommer 14 projekt beviljas totalt ca 2,3 miljoner i bidrag inom vanliga LONA och 5 projekt motsvarande 4,5 miljoner inom LONAs våtmarkssatsning. Länsstyrelsen kommer gå ut med ett pressmeddelande när besluten är skrivna. De projekt som inte beviljas medel kan flyttas över till nästa års ansökningsomgång om sökanden så önskar.

Sista ansökningsdag för nästa års ansökningsomgång för LONA (både vanliga LONA och våtmarksLONA) är den 1 december 2019. För stöd och info, se vår webbsida.
 

LONA-satsning för att gynna pollinerare

Det kan bli aktuellt med en extra pott medel särskilt avsatt för LONAprojekt som gynnar pollinerare nästa år. Troligen kommer det bli en särskild ansökningsomgång för dessa projekt i april. Ni kan redan nu börja fundera på vad ni skulle kunna söka för projekt. (Det går även bra att söka för pollinerar-främjande projekt redan 1 december)

LONA och bekämpning av invasiva arter

Det är tyvärr inte längre möjligt att söka bidrag för att bekämpa vissa invasiva arter. De arter som nu står med på EUs förteckning över invasiva främmande arter av unionsbetydelse ska bekämpas av markägaren och LONA-bidrag får inte ”avse åtgärder som följer av skyldighet i lag eller annan författning”. Arter som står på EUs lista är bland annat jätteloka och gul skunkkalla.

Kontakt: Johanna.Ragnarsson@lansstyrelsen.se

> LONA - på Länsstyrelsens webbplats

Den nya reviderade skogsstrategin för Skåne från 2019.

 

Ny reviderad strategi för skydd av skog

I den reviderade ”Strategin för formellt skydd av skog i Skåne” (2019) anges vilka skogstyper vi bör prioritera samt var i landskapet de högsta naturvärdena finns idag. I Skåne är de karaktäristiska ädellövskogarna, framför allt bokskog, utpekade som extra viktiga att bevara ur såväl regionalt som nationellt perspektiv. I strategin pekas också större områden med många värdefulla ädellövskogar, så kallade värdetrakter, ut. Inom värdetrakterna är det både viktigt att bevara och att binda samman ädellövskogar med höga naturvärden. Strategin kan användas som redskap i kommunernas, Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens arbete med att prioritera och skydda nya naturområden. Den kan även användas vid planering av hänsyn och frivilliga avsättningar i skogen. Strategin är avslutningsvis ett viktigt underlag för arbetet med grön infrastruktur där vi tillsammans ska stärka värdena i landskapet. Strategin har reviderats i ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne och Skogsstyrelsen.

Kontakt: Gudrun.Berlin@lansstyrelsen.se

> Strategi för formellt skydd av skog i Skåne län
> Skikt med värdetrakterna för ädellövskog via Geodatakatalogen

Skärfläckor Foto: Ivonne Wierink / Most Photos

 

Lyckad satsning på skärfläckor i Falsterbo

Antalet skärfläckor har ökat kraftigt på den lilla ön Landgrens holme i Flommens naturreservat. Tack vare stängsel har man lyckats hålla vadarfåglarnas häckningsplats fri från marklevande rovdjur. Genom ett elstängsel med 9 trådar och ett inre stängsel med elnät runt ön har vi på ca 7 år fått norra Europas största koloni av skärfläckor, med 232 häckande par 2019. Även Kentsk tärna och småtärna har gynnats av åtgärderna. Bara från 2018 till 2019 har Kentsk tärna ökat från 12 till 92 häckande par! Mycket av framgångarna på Landgrens holme beror på Mikael Kristerssons engagemang.

Kontakt: Karl-Johan.Palsson@lansstyrelsen.se

> Flommens naturreservat - på Länsstyrelsens webbplats

Foto: Carina Zätterström

 

Friluftslivets år 2021

Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket kommer enligt regeringens budgetförslag tilldelas 3 miljoner kroner för att förbereda Friluftslivets år 2021. Budgeten beslutas först i december. ”Friluftslivets år” innebär att det ska vara lätt och roligt att uppleva friluftsliv. En mängd samarbetspartners samlas inom olika delar av samhället för att projektet ska kunna planeras och förberedas under 2020, för att sedan genomföras år 2021. Tanken är sedan att följa upp och utvärdera projektet under år 2022.

Kontakt: Malin.Andersson@lansstyrelsen.se

> Friluftslivets år - på Svenskt friluftslivs webbplats
> Friluftslivets år - på Naturvårdsverkets webbplats

Omlöpet vid Skärdammen, Skäralid. Foto: Tove Hultberg

 

Inget hinder för fisken i Söderåsens nationalpark

Dämmet mellan Skärån och Skärdammen i Söderåsens nationalpark har länge varit ett hinder för fisk och andra vattenlevande organismer. Det nya omlöpet, en extra vattenfåra runt Skärdammens fördämning, gör att öring och elritsa nu kan röra sig obehindrat till och från Skärdammen. Två nya broar ger fortsatt god tillgänglighet för alla besökare i det populära naturområdet.

Kontakt: Tove.Hultberg@lansstyrelsen.se

> Söderåsens nationalparks webbplats

Exempel på reservatsida på Länsstyrelsens webbplats.

 

Är det rätt information om de kommunala reservaten på Länsstyrelsens webbplats?

På Länsstyrelsens webbplats (www.hittadinplats.nu) finns information om alla Skånes naturreservat. För att säkerställa att informationen om de kommunala reservaten är aktuell behöver vi hjälp från er som arbetar med dessa områden.

Det handlar om kontaktuppgifter till förvaltaren, länkning till reservatsinformationen på kommunens webbplats, kvalitetssäkring av textinnehåll, bidrag med foton, samt sist men inte minst information om vilka friluftsanordningar (faciliteter) som finns i respektive område. Om det finns eldstad, vandringsled, ridled, cykelled, toalett med mera ska det synas i den grå rutan med serviceinformation. Om inte - hör av dig till Carina Zätterström. Uppdateringar behöver vara inskickade senast den 10 december (Nobeldagen) om informationen ska vara på plats på webben till julpromenaderna!

Kontakt: Carina.Zatterstrom@lansstyrelsen.se

> Skånes naturreservat - på Länsstyrelsens webbplats

Sexfläckig bastardsvärmare. Foto: Alex Regnér

 

Samrådsgruppen för Naturvård

Samrådsgruppen för naturvård i Skåne har funnits sedan 2010 och tillkom efter ett regeringsbeslut året innan. Med en bred sammansättning och med en samverkansroll i frågor som rör skydd och skötsel av skånsk natur väntas gruppen medverka till att förbättra naturvårdsarbetet i länet. De perspektiv som gruppen kommer att fokusera på är biologisk mångfald, friluftsliv, den kulturpräglade naturmiljön och grön infrastruktur. Samrådsgruppen ska också bidra till att allmänhetens förståelse för naturvård ökar.

Samrådsgruppen är i första hand tänkt att stödja Länsstyrelsen på ett övergripande plan i arbetet med att skydda natur. Men gruppen kan även fungera som bollplank inom skötsel och förvaltning. Gruppens mångfald av markägare, föreningar och tjänstepersoner kan med sina kunskaper och erfarenheter tillsammans berika mångfalden i vår natur. Nästa möte i samrådsgruppen är den 20 november på Länsstyrelsen i Kristianstad.

Kontakt: Ingela.Lundqvist@lansstyrelsen.se

> Samrådsgruppen för naturvård på Länsstyrelsens webbplats

Naturguidningskalendern på Länsstyrelsens webbplats.

 

Fler naturguidningar med digital kalender

Länsstyrelsen samlar och marknadsför årligen olika föreningars, företags, kommuners och stiftelsers naturguidningar i skyddad skånsk natur. Genom att i år gå från tryckt folder till digital kalender har vi utökat antalet marknadsförda aktiviteter från 350 till 800.

Sprid gärna informationen om vår naturguidningskalender till:

allmänheten - för tips på guidningar i skyddad skånsk natur
aktörer som erbjuder guidningar i skånska naturreservat och nationalparker - för hjälp med marknadsföringen

 

Som aktör skickar du in vårens guidningar till Carina Zätterström senast den 1 februari. Möjligheter att komplettera ges inför sommar och höst.

Kontakt: Carina.Zatterstrom@lansstyrelsen.se

> Naturguidningskalendern - på Länsstyrelsens webbplats

Josefinelustgrottan på Kullaberg. Foto: Mats Sjöberg

 

Nya föreskrifter på Kullaberg och några nya reservat

Länsstyrelsen vill göra hela Kullaberg till ett naturreservat. Idag finns tre naturreservat som bildades 1958, 1965 och 1971 med helt olika föreskrifter.

De nya förslagen på bestämmelser har varit ute på remiss under 2018 och 2019. Av remissvaren framgår att det finns intressekonflikter. För att i möjligaste mån möta de olika intressena har Länsstyrelsen Skåne därför föreslagit att ett verksamhetsråd bildas som ska ha till uppgift att vara bollplank åt förvaltaren i samband med vård och förvaltning av området. Det ligger helt i linje med att Kullabergs naturreservat är först i Sverige att certifieras som hållbar turistdestination av Europarc. En förutsättning för certifieringen är en nära samverkan mellan Länsstyrelsen, föreningslivet och andra aktörer med verksamhet i området.

Nya naturreservat som vunnit laga kraft under året är bland annat Stora Bjälkarp i Östra Göinge kommun, Sjunnerup i Höörs kommun, Torups bokskog i Svedala kommun, Skoghusets enefälad i Sjöbo och Ystads kommun och Brantaberg-Oreberget i Hässleholms kommun. Vidare har 6 helt nya kommunalt beslutade naturreservat vunnit laga kraft. 4 av dem ligger i Lomma kommun.

Kontakt: Christer.Persson@lansstyrelsen.se och Daniel.Aberg@lansstyrelsen.se

> Kullabergs naturreservats webbplats

Strandpadda. Foto: Anders Hallengren

 

Nytt om grodvatten inom Semiaquatic Life

Under 2019 har flera nya våtmarker och dammar skapats för våra groddjur inom Semiaquatic Life-projektet. Här kan nämnas nya våtmarker för bland annat klockgroda i Bäckhalladalen och Gladsaxhallar, nya våtmarker för strandpadda på Revingefältet samt vatten på Falsterbo skjutfält för strandpadda och större vattensalamander. Under de senaste tre åren har även lökgroda planterats ut på Revingefältet och strax söder om Löddeåns mynning. Nästa år planerar vi att följa upp hur det gick. Något vi ser fram emot med spänning!

Semiaquatic är ett EU-projekt där åtgärder görs i Skåne, Danmark och Nordtyskland. I Skåne drivs projektet av länsstyrelsen och Ekoll AB med stöd från Malmö stad, Lunds kommun, Vellinge kommun, Kävlingeåns vattenråd och Stiftelsen skånska landskap.

Kontakt: Kristian.Nilsson@lansstyrelsen.se

> Semiaquatic Life-projekt i Skåne

Ängshumla. Foto: Anders Hallengren

 

Låt staden grönska!

Senast år 2025 ska en majoritet av Sveriges kommuner ta tillvara och integrera ekosystemtjänster och stadsgrönska i planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön. Nedan finns tips på var du kan få inspiration och mer kunskap.

Prenumerera på Lägesrapport ekosystemtjänster

Vill du veta mer om vad som händer i Sverige kopplat till ekosystemtjänster kan du prenumerera på Lägesrapport ekosystemtjänster. Den skickas ut till nätverket för ekosystemtjänster som består av personer från kommuner, länsstyrelser, nationella myndigheter samt företag och organisationer från areella näringar och bygg- och infrastruktursektorn. Syftet är att sprida information om aktiviteter och material om ekosystemtjänster för att underlätta integrerandet i beslutsprocesser.

Vill du ansluta dig till nätverket? Meddela: Marta.Berg@naturvardsverket.se

Konferensen Låt det grönska! den 5-6 december

Konferensen riktar sig till dig som arbetar med eller ansvarar för stadsbyggnad och vill veta mer om varför och hur ekosystemtjänster kan integreras i den byggda miljön. Syftet är att kraftsamla kring stadsgrönska. Här kan du ta del av goda exempel, forskning och nätverka med aktörer och kollegor som på olika sätt arbetar med frågan, samt lyssna på inspiratörer. Konferensen arrangeras av Boverket i samverkan med flera andra aktörer.

Kontakt: Ulrika Åkerlund, Boverket

> Anmälan och program till konferensen Låt det grönska!

...och ett häfte med tips på lätta och tacksamma åtgärder för att öka mängden humlor, bin och fjärilar i tätortsmiljön kommer till din kommun inför nästa säsong!

Kronhjort. Foto: Alex Regnér

 

Ny förvaltningsplan för kronhjort

Under 2019 har ett uppdateringsarbete av den regionala förvaltningsplanen för kronhjort pågått. Den 4 september 2019 beslutade viltförvaltningsdelegationen att fastställa den uppdaterade planen som ska gälla till den 31 december 2022. Planen finns att tillgå på länsstyrelsens hemsida.

Kontakt: Malin.Hakansson@lansstyrelsen.se

> Förvaltningsplan för kronhjort 2019–2022

Kardinalbagge. Foto: Anders Hallengren

 

Domar som rör natur- och kulturmiljön

Vid länsnaturträffen kom det upp önskemål om att länsstyrelsen ska förmedla informativa domar inom naturskyddet. Många kommuner prenumererar på olika tjänster men domar som berör Skåne är extra intressant. Här kommer några från Naturprövningsenheten:

Allé i Borstahusen Landskrona ska sparas när kommunen planlägger området för bostäder. Kommunen hade ansökt om dispens för att ta ner 11 lindar och 2 oxlar. Beviljades inte eftersom kommunen inte visat att det saknas lämpliga alternativ eller att man tagit så stor hänsyn som möjligt till skyddade biotoper och miljön i övrigt. Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) meddelade inte prövningstillstånd. MÖD Mål nr M 9630-19.

Åkermark, Maltesholm. Begreppet ”naturmiljön” i 12 kap 6 § miljöbalken innefattar även kulturpräglad naturmiljö. Maltesholms Gods ville plantera skog på sina odlingsmarker vid Höge väg. Området är historiskt intressant och utgör riksintresse för kulturmiljön. MÖD fastställde länsstyrelsens beslut. MÖD Mål nr M 4255-18.

Kontakt: Helena.Holmgren@lansstyrelsen.se

> Dom i Mark- & miljööverdomstolen - allé i Borstahusen
> Dom i Mark- & miljööverdomstolen - åkermark, Maltesholm

Lövgroda. Foto: Alex Regnér

 

Datum att hålla koll på

Nationellt grodseminarium 2019 - den 5 december i Malmö
(OBS: anmälan senast 26/11)

> Anmälan och kontakt till Nationellt grodseminarium 2019

Länsnaturträffen år 2020 - den 14 oktober 

 

Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här
Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter YouTube Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma