Koltrast om hösten. Foto: Alex Regnér

Nytt i skånsk natur

Nyhetsbrev om skydd och skötsel av skånsk natur, november 2018

– ett nyhetsbrev för dig som arbetar med naturvårdsåtgärder med koppling till de svenska Miljömålen och Agenda 2030’s hållbarhetsmål (främst mål 14 och 15).

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Sandblotta i Friseboda naturreservat. Foto: Maria Sandell

 

Fortsatt satsning på sandmarkerna

Sex års intensivt arbete med att restaurera sandmarker inom EU-projektet Sand Life är nu avslutat. Över 300 hektar igenväxta sandmarker har öppnats upp i Skåne och över 100 hektar sand har blottlagts. Men fokus på sandmarker slutar förhoppningsvis inte här. Tillsammans med Estland, Tyskland och Danmark planerar vi att fortsätta arbetet. En föransökan med projektidéer har beviljats och en fullständig ansökan ska lämnas till EU i januari 2019.

På Sand Lifes webbplats finns information om vilka åtgärder vi gjort och vilka resultat vi fått. Där finns även rapporter och foldrar som kan laddas ner.

Kontakt: Gabrielle.Rosquist@lansstyrelsen.se

> Sand Lifes webbplats

Naturnära jobbare bekämpar skunkkalla vid Höör.
Foto: Nils Carlsson

 

Länsstyrelsen samordnar bekämpningen av invasiva främmande arter

Inför 2019 får Länsstyrelsen ett samordningsansvar kring bekämpningen av främmande invasiva arter. Arter som riskerar att ställa till med stor skada i Sverige och EU. Sedan 2015 finns en EU-förordning (1143/2014) som listar 49 gemensamma invasiva arter inom EU samt hur de ska hanteras. Här framgår att det redan nu är förbjudet att importera, sälja, odla, föda upp, transportera, använda, byta, släppa ut i naturen eller hålla levande exemplar av dessa arter.
> invasiva främmande arter inom EU

EU-förordningen kompletteras nu med en helt ny svensk förordning som bryter ned vem som har ansvar för vad i detta viktiga arbete. Den innebär att länsstyrelsen får en framträdande roll som utförare av bekämpningsåtgärder, som tillsynsmyndighet och som samordnare av utrotningsinsatser som berör statlig, kommunal och privat mark. Arbetet innebär såväl bekämpning av de EU-gemensamma arterna som specifikt svenska problemarter. Exempel på invasiva, främmande arter som inte finns med på EU:s lista men som ställer till med stor skada i Skåne är parkslide, vresros och sjögull.

Kontakt: Nils.Carlsson@lansstyrelsen.se

> Invasiva arter - på Naturvårdsverkets webbplats
 

Hög tid att söka bidrag för projekt inom LONA och Våtmarks LONA

Nu är det hög tid att ansöka om bidrag till nya LONA projekt, både vanliga- och våtmarks LONA. Redan den 1 december 2018 vill vi ha er ansökan. När den är ifylld och inskickad i LONA-registret ska ansökan även skrivas ut, skrivas under av behörig firmatecknare i kommunen och skickas på e-post till skane@lansstyrelsen.se

Funderar ni på att inrätta nya naturreservat så kan ni delta i > Naturvårdsverkets LONA-utbildningsdag om kommunala naturreservat den 14 mars 2019.

Kontakt: cathrine.ek@lansstyrelsen.se

> LONA - på Länsstyrelsens webbplats

Med den regionala handlingsplanen för grön infrastruktur får vi ett åtgärdsprogram för att förverkliga ambitionerna i Naturvårdsstrategin.

 

Regional handlingsplan för grön infrastruktur klar i december

Med den regionala handlingsplanen för grön infrastruktur går vi från ord till handling med ambitionerna i Naturvårdsstrategin – Vägen till ett biologiskt rikare Skåne. Den 10 december beräknas handlingsplanen, som varit ute på remiss under året, att fastställas.

Handlingsplanen omfattar 8 insatsområden med sammanlagt 75 åtgärder som ska stärka den gröna infrastrukturen i Skåne på olika sätt. Mer information går att hitta på vår hemsida där remissversionen och naturvårdsstrategin finns. Vill du få löpande information om vad som händer nationellt med arbetet kring grön infrastruktur kan du prenumerera på Lägesrapport grön infrastruktur. Anmäl önskan om prenumeration här.

Kontakt: johan.niss@lansstyrelsen.se

> Grön infrastruktur - på Länsstyrelsens webbplats

Dämmet som hindrar fiskar att simma mellan ån och Skärdammen. Foto: Tove Hultberg

 

Nu ska fisk kunna röra sig fritt till och från Skärdammen i Söderåsens nationalpark

Dämmet mellan Skärån och Skärdammen i Söderåsens nationalpark har länge varit ett hinder för fisk och andra vattenlevande organismer. Nu grävs ett omlöp, en extra vattenfåra, runt dämmet som gynnar djur och växter i och kring dammen. I Skärån finns bland annat öring, elritsa och ål samt rödlistade nattsländor. Omlöpet på runt 200 meter kommer att utformas med en naturlik strömvattenmiljö. Två broar anläggs över den nya ån för att skapa fortsatt tillgänglighet för alla i det populära naturområdet.

Kontakt: Tove.Hultberg@lansstyrelsen.se

> Skärdammen - på Länsstyrelsens webbplats

En skön stund vid Vaxsjön, Frostavallen-Ullstorps naturreservat. Foto: Carina Zätterström

 

Framåt för friluftslivet

Hadlingsplanen för Skånes friluftsliv 2018-2021 är i stort sett klar och kommer skickas ut till berörda aktörer under december. Planen kommer även att presenteras i samband med Skånes regionala tankesmedja för friluftsliv som kommer att vara den 6 februari 2019 i Höör. Boka gärna in datumet redan nu! Liksom Naturvårdsverkets och Länsstyrelsernas träff kring Kartläggning och planering av friluftsliv den 27 februari i Växjö (Elite Park Hotel och Växjö Konserthus). Den nationella tankesmedjan för friluftsliv kommer att vara i Kristianstad den 16-17 maj 2019.

Kontakt: malin.andersson@lansstyrelsen.se

> Friluftsliv - på Länsstyrelsens webbplats

Det nybildade naturreservatet Heljestad. Foto: Länsstyrelsen Skåne.

 

Åtta nya naturreservat i Skåne under 2018

I nuläget har vi fått en tillökning med åtta nya naturreservat i Skåne. Det är de fem statliga reservaten Västra Stenshuvud och Åkarp (Simrishamns kommun), Bökenäset och Heljestad (Kristianstad) samt Lunden (Hässleholm). De tre kommunala naturreservat som vunnit laga kraft är Gantofta (Helsingborg), Kalvahagen (Åstorp) och Kaninlandet (Lunds kommun). Samtidigt är flera nya kommunala reservat på gång. Totalt tre reservatsbeslut är överklagade; Lundåkrabukten (Landskrona/Kävlinge), Fästan (Kristianstad) och det kommunalt beslutade Bjärreds saltsjöbad (Lomma).

I några äldre naturreservat finns förändringar som utökad areal (Hörby fälad, Hallabäckens dalgång, Esperöd och Lya ljunghed med omgivningar) samt nya ordningsföreskrifter. Det senare rör Knivsås-Borelund (Lund) och Verkeån delområde 1 (Tomelilla kommun).

Skåne har dessutom fått ett nytt Djurskyddsområde, Skabbarevet (Landskrona kommun), vilket innebär att vi nu har 20 djurskyddsområden i Skåne.

Kontakt: Christer.Persson@lansstyrelsen.se

> Skånes naturreservat - på Länsstyrelsens webbplats

Det kommunala naturreservatet Fårabackarna (Trelleborgs kommun). Foto: Alex Regnér

 

Information om kommunala reservat på Länsstyrelsens webbplats

För att höja servicen till reservatsbesökarna i Skåne behöver vi er hjälp. Det handlar om kontaktuppgifter till dom som förvaltar de kommunala naturreservaten, länkning till reservatsinformationen på era webbplatser, kvalitetssäkring av textinnehåll, hjälp med foton från era reservat, samt sist men inte minst information om vilka friluftsanordningar (faciliteter) som finns i de kommunala naturreservaten. Denna information är tänkt att finnas i service-rutan på respektive reservatssida. Samtidigt är den avgörande för att man ska hitta de kommunala reservaten när man använder filtreringsfunktionen när man söker på webbplatsen. Vi ber er därför att fylla i excelfilen (nedan) och skicka den till carina.zatterstrom@lansstyrelsen.se senast den 10 december (Nobeldagen) om informationen ska vara på plats på webben till julpromenaderna.

> excelfil - fyll i och skicka in

Kontakt: carina.zatterstrom@lansstyrelsen.se

> Skånes naturreservat - på Länsstyrelsens webbplats

Rapporten som ger vägledning kring arbetet med ekosystemtjänster och som är grunden för pilotprojektet som Skåne arbetar med.

 

Ny guide för ekosystemtjänster i planarbetet

Skåne, Östergötland och Västerbotten har under tre år, på uppdrag av Naturvårdsverket, fungerat som pilotlän för att få in ekosystemtjänster i ärendehandläggningen på länsstyrelserna. I år har Skåne tagit fram en guide för ekosystemtjänster i planprocessen som presenterades på ett webbinarium 19/11. Guiden finns tillgänglig från december och de tidigare årens arbete finns redovisat i två rapporter:

Guide för ekosystemtjänster i planprocessen - på Naturvårdsverkets webbplats (dec)
Att uppmärksamma värdet av ekosystemtjänster i beslut och ställningstagande (1)
12 exempel på ärenden från olika verksamhetsområden inom länsstyrelsen (2016)
Att uppmärksamma värdet av ekosystemtjänster i beslut och ställningstaganden (2). Verktyg för att arbeta med ekosystemtjänster inom olika ärenden och verksamheter på länsstyrelserna – med exempel (2017)


Pilotprojektet föregicks av en rapport från Örebro län från 2016 (se bild) med grundläggande information om ekosystemtjänster tillsammans med goda exempel från kommuner:

Ekosystemtjänster i ärendehandläggning - en vägledning.


Kommunförbundet i Skåne har ett nätverk kring ekosystemtjänster. Önskar du få löpande information kan du skicka in en intresseanmälan nedan.

Kontakt: johan.niss@lansstyrelsen.se

> Info från Kommunförbundet i Skånes ekosystemtjänstnätverk

Sexfläckig bastardsvärmare. Foto: Alex Regnér

 

Samrådsgruppen för Naturvård

Regeringen beslutade i december 2009 att det skulle bildas regionala samrådsgrupper för naturvård med syftet att öka samverkan mellan olika aktörer och för att förbättra det regionala naturvårdsarbetet. Samrådsgruppen hade sitt senaste möte den 16 november 2018.

Förutom information om grön infrastruktur, invasiva främmande arter, våtmarker, grön tillsyn, nya skyddade områden och handlingsplan för friluftsliv så diskuterade vi samrådsgruppens framtid. Länsstyrelsen Skåne önskar mer delaktighet och dialog. Vi genomförde en workshop som bland annat resulterade i att gruppens syfte måste tydliggöras, mötesformerna ses över och även deltagandet. Länsstyrelsen tackar för alla synpunkter som framfördes under dagen. Vi kommer att lägga de färdigskrivna mötesanteckningarna på Länsstyrelsens webbplats.

Kontakt: ingela.lundqvist@lansstyrelsen.se

> Samrådsgruppen för naturvård på Länsstyrelsens webbplats

Gammal vidkronig avenbok. Foto: Carina Zätterström

 

Nya åtgärdsprogram för hotade arter (ÅGP)

Under 2018 har vi fokuserat på åtgärder som gynnar hotade arter i sandmarker, i våtmarker och särskilt skyddsvärda träd. Vi ser gärna ett fortsatt samarbete med er kommuner kring hotade arter. Välkomna att höra av er till oss som arbetar med ÅGP på Länsstyrelsen; Anna Fohrman, Anette Persson, Gabrielle Rosquist och Måns Bruun.

Kontakt: Gabrielle.Rosquist@lansstyrelsen.se

> ÅGP - på Naturvårdsverkets webbplats
 

Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här
Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter YouTube Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma