Nyhetsbrev vecka 20

Lägesbild vecka 20

Länsstyrelsen Skåne har under veckan fortsatt arbetet med att skapa en lägesbild över kommunernas behov och tillgång av skyddsutrustning.

- Huvudfokus är att fortsatta stötta långsiktigt genom samordning av kommunernas inköp och bevaka uppkomna akuta behov, säger Jon Andersen, ansvarig för funktionen för skyddsutrustning.
Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Jon Andersens uppmaning är att tänka långsiktigt.

Länsstyrelsen Skåne har mäklat omfördelningar av skyddsresurser mellan flera kommuner utifrån akutbehov.

- Som exempel kan nämnas att Länsstyrelsen Skåne, för att säkerställa beredskap av andningsskydd, utifrån inrapporterat lagersaldo, har fört dialog som resulterat i att Bjuv och Höör köpt andningsskydd från Kristianstads kommun.

Ska stärka beredskapen

Länsstyrelsen Skåne har även skickat en begäran till Socialstyrelsen om stöd i form av andningsskydd, munskydd, visir och förkläden med lång ärm.

Begäran motsvarar det akuta behovet i länet och gjordes framför allt för att förstärka beredskapen. Samtidigt är det viktigt att alla kommuner fortsätter att köpa in skyddsmaterial.

- Uppmaningen är att tänka långsiktigt och fortsätta köpa in skyddsutrustning utifrån att situationen kan förändras snabbt. Att bygga upp en beredskap helt enkelt, säger Jon Andersen.

Enligt senaste lägesbilden har även Region Skånes tillgång till skyddsutrustning och testpinnar förbättrats och provtagningskapaciteten har utökats.

Under veckan har därför provtagningarna av kommunal vård- och omsorgspersonal kunnat införas. Det innebär att personal med vård- och omsorgsarbete från samtliga 33 kommuner i Skåne har möjlighet att provtas om det finns misstanke att de har insjuknat i covid-19.

Oftast bara en förkylning

Provtagning genomförs vid de fem akutsjukhusen i Helsingborg, Malmö, Lund, Ystad och Kristianstad. Ambitionen är också att kunna öppna provtagningsstationer vid sjukhusen i Hässleholm och Trelleborg. Hittills har provresultateten visat att det i de allra flesta fall handlar om vanlig förkylning eller allergi.

- Det är glädjande att nu vård- och omsorgspersonal från alla skånska kommuner har möjlighet att lämna prover vid misstänkt covid-19. På så sätt kan medarbetare som inte har covid-19 fortare komma tillbaka till sina arbeten samtidigt som det ger ökad trygghet för både boende och personal, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Smittspridningen i länet fortsätter om än i låg takt. Smitta finns i hela Skåne, men i högre nivåer i de mer tätbefolkade delarna.

MER INFORMATION OM PROVTAGNING FÖR VÅRD- OCH OMSORGSPERSONAL
 

Aleksandra Kakol är logistiker på serviceavdelningen i Klippans kommun.

 

Klippans kommun rustar inför framtiden

De 43 pallarna med handsprit, som köpts in av Socialstyrelsen, är nu fördelad ut till kommunerna. Bland de första som fick en leverans i onsdags är Klippans kommun.

- Vi är oerhört tacksamma för det engagemang och den samarbetsvilja som alla inblandade har visat och det fina jobb de har uträttat, säger kommundirektör Tomas Rikse.

Kommunledningen i Klippan har liksom socialförvaltningens ledning arbetat i stab sedan i mitten av mars. Nu rustar och förbereder de sig för en ökad smittspridning i samhället.

- Den långsiktiga personalförsörjningen kan bli en utmaning, men just nu är läget under kontroll, med relativt stor marginal. Antalet sjukskrivna inom vård och omsorg pendlar mellan cirka 8–12 procent.

Personal får andra uppgifter

Tomas Rikse berättar att de stängt ner öppna verksamheter och att medarbetare från andra förvaltningar och kommunens LOV-aktör tagit över servicetjänsterna tvätt och städ inom hemtjänsten. Tack vare det har fler medarbetare inom äldreomsorgen kunnat dirigeras om till renodlade vård- och omsorgsuppgifter.

- Vi har också höjt beredskapen att vid behov kunna förstärka vård och omsorg genom omfördelning av medarbetare från andra förvaltningar.

Klippans kommun har identifierat ett 80-tal medarbetare som i ett krisläge kan omdirigeras till vård och omsorg. De har även fått in ett 90-tal intresseanmälningar från externa sökande som svarat på kommunens annonser om personalförstärkning.

Avskild enhet för smittade

- Vi är sedan en tid tillbaka rustade och redo att öppna en särskild enhet för konstaterat Covid-19 smittade brukare om så blir nödvändigt. Det är en nyrenoverad enhet som kommer att användas vid behov. Denna avskilda enhet ger oss bra förutsättningar att ge våra brukare god omsorg och minska risken för smittspridning på våra övriga boenden, om vi hamnar i ett läge där det bedöms som nödvändigt, säger Tomas Rikse.

Kommunen har arbetat hårt för att säkra tillgången på handsprit och skyddsutrustning och fortsätter att arbeta med frågan. Ledningsarbetet sköts i förvaltningen med ordinarie ansvarsfördelning och man har inte valt att inte inrätta en krisledningsnämnd.

- Klippans kommun är väl rustade för en situation som kan komma att bli värre och vår beredskap bedöms vara god.

 
 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

 
Thorbjörn berättar om L3
- funktionen för lägesbild

En lägesbild är ett begrepp som används för att beskriva den information och förståelse som man har vid en viss tidpunkt vid hanteringen av en samhällsstörning.

- Att arbeta i funktionen L3 - lägesbild är ofta intensivt med högt tempo, då nytt material ska publiceras till bestämda tidpunkter. Men det är roligt och man blir tätt sammansvetsad med sina kollegor i gruppen, säger Thorbjörn Nilsson.

Via bland annat samverkanskonferenser och olika rapporteringsverktyg samlar Länsstyrelsen Skåne in information från de olika aktörerna som verkar i Skåne. Till exempel från kommuner, myndigheter och regionen.

Aktuell information om läget

- Funktionen ”L3 - lägesbild” är en av hörnstenarna i krisledningsstaben. Härifrån får staben dagsaktuell information om hur läget ser ut i länet.

Informationen kan bestå av som vilka åtgärder en viss aktör har vidtagit eller planerar att vidta, vilka konsekvenser de ser och vilket resursbehov de har. Aktörernas input sammanställs sedan en ”samlad regional lägesbild” för Skåne län.

Fungerar som stöd för aktörerna

Den ”samlade regionala lägesbilden” är alltså aktörsövergripande och syftar till att ge en samlad överblick och helhetssyn på samhällsstörningen i länet.

- Varje vardag, ibland flera gånger per dag, publicerar vi en uppdaterad lägesbild i WiS. Denna förmedlas till aktörerna i länet för att fungera som ett stöd, både för den enskilde och för aktörsgemensamt agerande samt som underlag för rapportering till andra nivåer, såsom Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och Regeringskansliet, säger Thorbjörn Nilsson.

SE VIDEO - THORBJÖRN BERÄTTAR OM L3
 

Organisationer får tio miljoner

Regeringens nya beslut innebär stärkta resurser till frivilliga organisationers förmåga att samordna insatser under coronakrisen.

LÄS MER OM BESLUTET
 

Desinformation gror i hälsorisker

Hur mycket desinformation och fellaktigheter sprids i hälsorelaterade kriser? En rapport från FOI visar på en rad sårbarheter.

LÄS MER PÅ FOI
 

"Viktigt att personalen på
LSS-boende har rätt kompetens"

 

Frida Darj tycker det är viktigt att skydda riskgrupperna.

LSS omfattar drygt 90 000 personer i Sverige – närmare 30 000 av dem bor på en särskild form av boende. En stor grupp som är i behov av samhällets stöd.

- Samhällets insatser har fokus på att skydda riskgrupper. Förutom de ”äldre äldre” och boende på äldreboende är boende på LSS en riskgrupp. Därför har Länsstyrelsen Skånes nu har tagit fram ett informationsblad om LSS-boenden, säger Frida Darj på Länsstyrelsen Skånes analysfunktion.

Enligt Socialstyrelsens statistik från den 8 maj har 307 personer i LSS-boenden bekräftats smittade med covid-19. Färre än 30 personer hade avlidit. Andelen smittade är lägre i LSS-boenden än i särskilda boenden.

- En förutsättning för att verksamheten på LSS-boenden ska fungera, inklusive rutiner för vårdhygien, är att personalen har rätt kompetens.

Varnar för spridning

Brukarorganisationer varnar för att covid-19 riskerar att spridas då personal på LSS-boenden inte har adekvat utbildning och då det är många vikarier, anställningarna är korta och kompetensutveckling uteblir.

Enligt Frida Darj är en annan viktig faktor att personer som bor på LSS-boenden har behov av anpassad information, på exempelvis lättläst svenska, teckenspråk eller med bildstöd. Boende på LSS har också i högre utsträckning riskfaktorer såsom fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och flerfunktionsnedsättningar.

Ska lyftas som riskgrupp

- Det har under den senaste tiden varit fullt fokus på äldreboenden och andra verksamheter så som LSS har kommit lite i skymundan. Syftet med informationsbladet är att lyfta denna riskgrupp, ge en sammanfattande bild av hur situationen ser ut inom LSS-verksamheten och tips på hur man kan motverka smittspridning.

 

Nu är det rökt för osunda vanor

Rökning och fetma innebär ökad risk för att bli svårt sjuk. Många skåningar är nu extra motiverade att lägga om sina vanor. Sluta-röka-linjen har sett en 30 procentig ökning av samtalen.

LÄS MER OM LIVSVANOR
 
 

Lagförslag för en effektivare räddningstjänst

Mildare klimat gör att risken för stora skogsbränder ökar. Med bränderna på 2010-talet i färskt minne föreslår nu regeringen en ändring av lagen LSO – lagen om skydd mot olyckor.

- Tillsynen av räddningstjänsterna som Länsstyrelsen i dag utövar föreslås bli ett uppdrag för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), säger Carl-Axel Stenberg, LSO-handläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Starkare styrning

För att stärka Sveriges förmåga föreslår regeringen en starkare statlig styrning av kommunernas förebyggande verksamhet.

- I förslaget finns även krav på tydligare kommunal ledning över räddningstjänsten och en möjlighet att delegera uppgifter på ett mer flexibelt sätt.

Ett steg i utvecklingen

Flera av förslagen förväntas få särskild effekt på skyddet för olyckor utanför de större städerna. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

- Syftet är att bidra till ett steg i utvecklingen för en effektivare kommunal räddningstjänst med förmåga till bättre räddningsinsatser och ett stärkt skydd mot olyckor, säger Carl-Axel Stenberg.

LÄS MER OM LAGRÅDSREMISSEN
 

Startskott för nytt rakelnät

I regeringens vårändringsbudget för 2020 föreslås MSB få två uppdrag som avser etablering av ett utvecklat och säkert kommunikationssystem för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar.

LÄS MER OM FÖRSLAGET
 

MSB:s nya app kan bli dyr affär

MSB, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har samarbetat för att ta fram ett digitalt verktyg i syftet att kartlägga symptom för covid-19 och svenskars beteendeförändringar.

LÄS NYHETEN HÄR
 
 

Många kommuner är oroliga över sommaren

 

De sociala konsekvenserna av coronaepidemin uppfattas i dagsläget som måttliga i Skånes kommuner - även om bilderna varierar. Risken är att det kan bli en ökad belastning under senare delen av åren.

Länsstyrelsen Skåne höll i veckan två fördjupningsmöten om sociala konsekvenser ihop med Skånes kommuner, Region Skåne, Polisen, Kommunförbundet Skåne och Migrationsverket.

Tror på ökad belastning

- De sociala konsekvenserna upplevs som måttliga i dagsläget - men det varierar mellan olika kommuner, säger Ulrika Jerre, enhetschef för Enheten för social hållbarhet.

Generellt tror många att det blir en ökad belastning under senare delen av året, bland annat på familjeomsorg och försörjningsstöd.

Våld i nära relationer

Andra riskområden som togs upp var våld i nära relationer, hedersvåld och orosanmälningar för barn. Flera kommuner är oroliga för sommaren, när fler ungdomar än vanligt är hemma samtidigt som de inte har arbete eller annan sysselsättning.

- Vi är nöjda med gensvaret och har fått en betydligt bättre lägesbild över de sociala konsekvenserna i Skåne. Resultatet kommer bland annat att användas i lägesrapporteringen till regeringen, säger Ulrika Jerre.

 

Pandemin slår mot välfärdssektorn

Arbetslösheten ökar samtidigt som välfärdsbehoven tilltar. I Sveriges kommuner och regioners ekonomirapport står de ekonomiska konsekvenserna till följd av coronaviruset i fokus.

LÄS RAPPORTEN HÄR
 

Det våras för fysisk kontakt

Allt färre följer nyheterna medan allt fler skakar hand. Även pussar och kramar ökar i statistiken liksom besöken på offentliga platser med mycket folk.

Det visar den senaste undersökningen från Kantar Sifo.

 

Många kommuner är nu oroliga över sommaren. Kommer folk att kunna hålla distansen när solen skiner och baden lockar? Länsstyrelsen Skåne höll i onsdags ett samverkansmöte med Skånes aktörer om kommunikation till bad- och strandgäster.

- Tillsammans med Region Skåne kommer vi att ta fram kommunikationsmaterial som kommunerna kan använda sig av, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

LÄS UNDERSÖKNINGEN OM CORONA
 

Länsstyrelsens informationsfilmer på andra språk

Länsstyrelsen Skåne har fått i uppdrag av MSB att ta fram aktuell information för nyanlända och utlandsfödda om hur vi tillsammans kan bromsa spridningen av coronaviruset. Länsstyrelserna, MSB, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen står bakom filmerna. Filmklippen publiceras på webbplatsen InformationSverige.se. Kommuner och andra aktörer har möjlighet att sprida materialet i egna kanaler.

HÄR KAN DU SE FILMER PÅ ANDRA SPRÅK
 

Kom gärna med synpunkter på det du har läst!

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma