Hitta ut i Skånsk natur

I nyhetsbrevet ger vi smakprov på några av månadens naturguidningar i webb-kalendern. Samtidigt får du tips på smultronställen som du kan besöka på egen hand. Vi passar även på att informera om begränsningar och möjligheter i naturen genom tips om allemansrätt och allemansvett. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av olika nyheter och bra att veta-saker under rubriken Visste du att...

Genom denna samlade bild av naturguidningar, tips på besöksmål, info om hänsyn och annat smått å gott hoppas vi underlätta och inspirera till fler besök i vår skånska natur!

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare (vid utskrift)
Prenumerera på nyhetsbrevetet

följ med ut - guidningar i skånsk natur

Följ med ut - guidningar i skånsk natur

Varje år arrangerar föreningar, organisationer, guideföretag och länsstyrelsen hundratals aktiviteter i Skånes naturreservat och nationalparker. Tillsammans med kunniga guider får du bekanta dig med våra smultronställen i Skånsk natur.

Nedan följer några smakprov på naturguidningar.

Här är kalendern med alla guidningar. Vad blir du sugen på? Föreslå någon för vänner och bekanta på facebook genom att klicka på f-symbolen och sedan dela.
 

Med anledning av Coronavirus COVID19 - kontakta arrangören någon dag innan önskad aktivitet för att säkerställa att den genomförs som planerat!

Foto: Björn Olsson

 

Skogsyoga på Söderåsen

Heldag med vandring, yoga och naturnärvaro i nationalparken.

Arrangör: Åsa Mullaert, Villa Söderåsen

VAR: Röstånga

NÄR: 7 juni

LÄS MER
 

Foto: Karin Mangtorn

 

Spångsafari i Vattenriket

Spången vid naturum tar oss rakt ut i vass och videdjungeln.

Arrangör: naturum Vattenriket

VAR: Kristianstad

NÄR: 15 juni

LÄS MER
 

Foto: Åsa Elfström

 

Fjärilsvandring i Falsterbo

Fjärilsguidning med naturguide och naturfotograf Ulf Westerberg.

Arrangör: naturum Falsterbo

VAR: Falsterbo

NÄR: 28 juni

LÄS MER
Hitta din plats

Hitta din plats i Skånsk natur

Det finns 3 nationalparker och över 300 naturreservat att upptäcka i Skåne.
Här finns allt från bokskogar, sjöar och stränder till betesmarker och berg. På hittadinplats.nu får du fyllig information om varje område. Sökfunktionen hjälper dig att hitta platser du når med buss och som du kan vandra, grilla eller övernatta i.

Se alla besöksmål här

Se filmen som tipsar om hur du använder sökfunktionen här

Foto: Länsstyrelsen Skåne

 

Historia på plats i skånsk natur

Har du besökt de många hällristningarna i Simrislund? det 1000-åriga gravfält Gudahagen? den välbevarade gånggriften Gillhög? runstenen i Tullstorp? eller den gamla borgen Skeingeborg? Alla är de exempel på besöksmål som har en historia att berätta – platser som tar oss med på en tidsresa tillbaka i tiden. Du hittar alla besöksmålen på Länsstyrelsens webbplats under fliken ”Historia på plats”

På vår Facebook tipsar vi om flera besöksmål varje månad.

Historia på plats
 
 

Kryssa naturreservat

Vilka naturreservat har du varit i? Bocka av i vår nya krysslista över alla Skånes naturreservat och nationalparker. Använd listan som en överblick och inspiration till att besöka nya platser. Kanske utmana en vän i flest kryss? Att besöka alla drygt 330 är nästan en omöjlighet, men du kan sätta upp egna mål. Välj antingen utifrån närhet eller vilken natur och vilka friluftsanordningar som finns. På vår webb finns information om samtliga områden och genom att använda filtreringsfunktionen kan du hitta områden som passar just dig! Via kartfunktionen kan du leta upp de som är närmast.
Var rädd om naturen och varandra - respektera föreskrifter och håll avstånd till varandra!

krysslista naturreservat
 
 

Naturbingo i Torups bokskog

Lär känna det nya naturreservatet Torups bokskog genom vårt nya naturbingo. Du kan antingen skriva ut bingo-foldern från vår webbplats eller hämta den i besökscentrat Expo Torup på plats i Torup. Reservatet ingår som en mindre del i Malmö stads rekreationsområde Bokskogen i Torup.

naturbingo i torups bokskog
naturreservatet Torups bokskog
 

Foto: Tommy Svensson, Iföverkens Industrimuseum

 

Nytt utemuseum på Ivö klack

Det nya utemuseet på Ivö klack består av 20 stora betongskyltar med illustrativa bilder och texter som beskriver områdets historia, geologi och naturvärden. De flesta skyltarna finns längs den gula slingan som går runt det gamla kaolinbrottet och längs sjöstranden i reservatets norra del. Det är ett samarbetsprojekt som engagerat flera lokala föreningar på och kring Ivö och Länsstyrelsen. Iföverkens Industrimuseum har varit drivande och bidragit med mycket material. På deras webbplats finns alla skylttexter och fördjupning.

Iföverkens industrimuseums webbplats
naturreservatet ivö klack
 

Foto: Ann-Sofie Pellas

 

Beträdnadsförbud där fåglar och andra djur har sina ungar

Nu är det beträdnadsförbud i många naturreservat för att det ska vara lite lugn och ro för djuren i naturens barnkammare. Bland annat här i naturreservatet Löddeåns mynning (södra och norra). Välkommen att njuta av det rika fågellivet från rätt sida gränsen som här i fågeltornet. Kartor med beträdnadsförbud finns på respektive reservatssida på Länsstyrelsens webbplats/Besöksmål.

Ta hand om er och kom ihåg att hålla avstånd!

naturreservatet Löddeåns mynning
 
 

Skånes naturum visar vägen ut

Våra naturum och naturcentrum fungerar som en port till naturen. De ligger ofta nära något av våra naturreservat eller nationalparker och är därför en bra start vid ett besök. Här får du genom aktiviteter och utställningar bekanta dig med naturområdena i närheten. Du får också hjälp med kartor och tips på sevärdheter och vandringar.

Här hittar du alla naturum
 
Allemansrätt och allemansvett

Om allemansrätt och allemansvett

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen, på någon annans mark. Därför behöver vi också visa hänsyn – både till naturens växter och djur, men också till markägaren och andra besökare.

Här ger vi månadens smakprov på vad som är allemans rätt och skyldighet.

I skyddad natur som naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Läs mer om respektive område här. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.

Läs mer om allemansrätt på Naturvårdsverkets hemsida.

Skånska rapsfält. Foto: Mostphotos

 

Odlad mark och hagar

Allemansrätten välkomnar alla ut i naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Det här är bra att tänka på om du rör dig vid mark som är odlad eller vid hagar:

🌱 Det är förbjudet att gå på åkrar med växande gröda
🌱 Plocka inte gröda som växer
🌱 Kom ihåg att alltid stänga grinden till beteshagar om du passerar

🌱 Låt kossor och får vara i fred - stör inte tamboskap!

🌱 Skräpa inte ner, ta med ditt skräp till närmaste papperskorg eller ta med det hem.

mer om allemansrätten här
Film om allemansrätten och odlad mark

Tillträdnadsförbud inom fågelskyddsområde i sjön Immeln

 

Lugn & ro i djurens barnkammare

Allemansrätten ger oss möjlighet att vara ute i naturen så länge vi inte stör elller förstör. I samband med att djuren får sina ungar är de extra känsliga för störning. Därför kan det under vissa tider på året finnas begränsningar för oss människor att vistas i vissa områden.

När det i naturreservat eller inom fågelskyddsområde finns tillträdesförbud eller beträdnadsförbud som det även kallas så är det för hjälpa djuren och fåglarna under deras mest känsliga period. Om det finns tillträdesförbud syns de i reservatskartan på länsstyrelsens sida. Om det är inom ett naturreservat finns det även beskrivet i ordningsföreskrifternaföreskrifterna.

Reservatskartan
läs om allemansrätten i skyddad natur
 
Visste du att...

Här berättar vi om sådant som är bra att veta när du besöker den skånska naturen.

Foto: Alex Regnér
 

Visste du att... 

Det är viktigt att följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer även när du är utomhus. Naturen är bra för både kropp och knopp, men undvik trängsel på grönytor, grill- och fikaplatser, samt parkeringsytor.

Kanske upptäcka en ny mindre känd plats?

VÄLJ BLAND SKÅNES NATURRESERVAT
KONTAKTPERSONER

Kontakta oss

För frågor om besöksmål och guidningar
Carina Zätterström

För frågor om friluftsliv och allemansrätt
Malin Andersson

 

Öppna nyhetsbrevet i din webbläsare
Läs mer om hur Länsstyrelsen behandlar dina personuppgifter här

Vill du avregistrera dig från nyhetsbrevet? Klicka här

 

Facebook Twitter Instagram Länsstyrelsen.se
Do not click this link

Skickat med Paloma