Nyhetsbrev vecka 22 - lägesbild från enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 22

Region Skåne utökar nu testningen av misstänkta covid-fall till att även omfatta personer med symtom i samhällsviktig verksamhet. Först ut är personal inom polis och räddningstjänst.

- Vi förbereder inför uppdraget att tillsammans med Region Skåne och kommunerna bedöma vilka personer som kan vara samhällsviktiga, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Marcus Björklund är beredskapsdirektör i Skåne.

Sedan tidigare provtar sjukvården patienter i behov av inneliggande vård och i öppenvård där behandlande läkare bedömer att prov behöver tas, vid smittspårning i vård och omsorg samt boende inom omsorg och på institutioner, vilket ingår i kategori 1. Även provtagning av kategori 2, personal inom kommunal vård och omsorg, är i full gång. Nu påbörjas arbetet med en utökad provtagning av personer som ingår i kategori 3, vilket betyder övrig samhällsviktig verksamhet. Hittills har över 15 000 personer provtagits för covid-19 i Skåne.

- I prioriteringsgrupp 3, personal inom övrig samhällsviktig verksamhet, ingår till exempel polisen, räddningstjänsten, barnomsorgen eller livsmedelstransporter.

Nyckelpositioner i första hand

Men enligt Marcus Björklund betyder det inte att alla inom dessa grupper får testas – utan bara personer med nyckelpositioner i första hand. Länsstyrelsen Skåne kommer i ett första skede, tillsammans med Region Skåne och kommunerna ta fram underlag på hur många personer det rör sig om utifrån de yrkeskategorierna som MSB tagit fram.

- Det känns bra att vi nu även kommer igång med testning av personer inom fler samhällsviktiga funktioner. Syftet med att utöka testerna är att vi ska kunna hålla igång samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

Ökar kapaciteten

I samtliga fall handlar det om personer med sjukdomssymtom och testningen måste göras inom tre dygn från att man börjar känna symtom. Först ut är personal inom polis och räddningstjänst. Hur många tester som man kommer kunna göra är i nuläget osäkert.

– Nästa steg är att öka kapaciteten i enlighet med prioriteringarna av samhällsviktiga funktioner. Vi bygger nu upp ett system för att kunna erbjuda detta så fort som möjligt, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

LÄS MER HÄR
 

Nu kan Acke träffa Anna-Gretha och Hasse.

 

Glasklar lösning för säkra träffar i Tomelilla

Ju mer vi är tillsammans – desto gladare vi blir. Besöksförbudet på landets äldreboende gör att många känner sig ensamma. Nu har Tomelilla kommun skapat bås av plexiglas där möten kan möjliggöras.

- Nu kan boende och anhöriga dricka en kopp kaffe ihop, samtala och se varandra på nära håll – om än med plexiglas mellan, säger Leif Sandberg, kommunstyrelsens ordförande.

Tekniska lösningar

Samtidigt stärker Tomelillas verksamheter upp möjligheten att kommunicera digitalt. Det finns nu både datorer och surfplattor på kommunens äldreboenden och personalen hjälper gärna till med tekniken så att äldre kan få se sina nära och kära, via skärmen.

– Behovet av att ha ett besöksförbud inom äldreomsorgen riskerar att bli långvarigt. Då måste vi hitta lösningar, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg som fattat beslutet om att införa mötesplatserna.

Träffarna är glädjestunder

Flera möten har redan ägt rum och många vittnar om glädjestunder. I veckan träffade Acke sin son Hasse och hans fru Anna-Gretha i trädgården på äldreboendet Norrevång.

- Det är så skönt att kunna träffa mina pågar och töser igen, säger han.

LYSSNA PÅ HUR TOMELILLA BEDRIVER KRISLEDNING
 
 

Elin Nolin jobbar i funktionen L5.

Så jobbar man i L5 - analysfunktionen

Analysfunktionen, L5, har i uppdrag att i samverkan med andra aktörer ta fram analyser, prognoser och planeringsunderlag.

- Syftet med våra analyser är att de ska kunna användas som stöd i planering och hantering av pandemin, på kort och lång sikt, säger Elin Nolin, funktionschef på L5.

Länsstyrelsen Skåne har till exempel samarbetat med Region Skåne för att ta fram rapporter. Bland annat en rapport med syftet att ge en sammanfattande bild till skånska kommuner och presentera prognoser för Skåne, utifrån ett worst case scenario.

Tar fram förslag på åtgärder

- Funktionen L5 jobbar också med strategisk analys och tar fram inriktning- och åtgärdsförslag för att minska påverkan och konsekvenser för olika grupper och verksamheter i Skåne. Det är viktigt att fånga upp kommunernas behov. Genom att vara proaktiva höjs beredskapen i Skåne när läget förändras.

Att arbeta i funktionen L5 innebär att ha många bollar i luften – men samtidigt fullt fokus på en specifik uppgift.

Måste kunna växla snabbt

- Genom att belysa problem kan vi utveckla möjligheter till lösningar. Det är en kul och utmanande arbetsuppgift men det är viktigt att alltid vara beredd på att saker kan dyka upp som kräver snabb hantering, säger Elin Nolin.

VIDEO - ELIN BERÄTTAR OM L5
 

Framtidens coronavaccin: En spraydusch i näsan

Ett coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller. Det hoppas forskarna i ett nytt Chalmerslett pilotprojekt kunna bidra med i framtiden.

LÄS MER PÅ CHALMERS.SE
 

Undersökning visar på lägre förtroende

Färre personer åker kollektivt och handlar i fysiska butiker – men fler pussas och kramas. Undersökningen visar även en tillbakagång för Folkhälsomyndigheten.

LÄS SENASTE UNDERSÖKNINGEN
 

Nya projekt lyfter Skåne ur krisen

Corona-pandemin har satt världen i ett vänteläge. För att bryta en kraftigt nedåtgående konjunkturtrend och återskapa hoppet och framtidstron behöver Skåne vara redo att kick-starta ekonomin igen.

 

Jörgen Dehlin utvecklar projekt.

- Vi måste ha beredskap att utveckla de tillväxtidéer som finns post-corona, säger Jörgen Dehlin, projektutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

Det väntas kraftiga ekonomiska insatser från både EU och från den svenska Riksdagen och Regeringen. Det kan handla om insatser för att skapa sysselsättning, motverka social utslagning, stimulera innovationer och återskapa efterfrågan; allt i stort såväl som i smått och inom alla politikområden.

Hållbarhet är ledordet

- Vi måste ha konkreta idéer och projekt som snabbt och effektivt kan omsättas till tillväxt. Möjligheterna att öka tillväxten post-corona är i princip obegränsade; naturligtvis med hållbarhet som ett övergripande ledord.

Som projektutvecklare på Länsstyrelsen Skånes Samhällsbyggnadsavdelning har Jörgen Dehlin fokus på att utveckla externfinansierade projekt.

Ett projekt som drar igång nu i maj-juni, för att möta pandemins effekter på arbetsmarknaden, är ”CoSkill-för ökad konkurrenskraft”. Det handlar främsta om kompetensutveckling av varslade personer i Skåne-Blekinge.

I CoSkills samverkar Region Skåne, Region Blekinge, Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter för att rusta individer och företag under kris, så att de ska stå stärkta när det vänder. Projektbudget är 32 miljoner kronor.

Kris föder innovation

Jörgen Dehlin menar att kris även föder kreativitet och innovation, samt en vilja att ta sig ur krisen.

- Kris skapar idéer och lösningsfokusering. Det finns oändligt med tankar och idéer som kan leda fram till utvecklande projekt, när vänteläget väl släpper och samhället ska återgå till ett läge som liknar normalitet.

 

Coronakrisen lär oss nya ord

Stabsläge. Flockimmunitet. Infodemi. Alla dessa ord, som för många svenskar var okända, ingår i dag i vardagsvokabulären.

- När samhället förändras behövs nya ord för att kunna prata om det. Vi håller coronaavstånd i butiker och på restauranger. Vi gör en coronahälsning i stället för att skaka hand och vi funderar över vad det innebär att platta till kurvan över smittspridningen, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.

Politiker diskuterar coronaobligationer för att få fart på näringslivet och folk håller coronaavstånd både utomhus och i självkarantänen. Målet är ju att platta till kurvan över antalet smittade.

Corona + karantän = corontän

- Corontän är en fiffig sammandragning av corona och karantän. Och många restauranger som serverar hamburgare har nu skrivit hemburgare på menyn för att signalera att de har avhämtning och att de är medvetna om situationen. Ingen vill göra sig skyldig till smittskam, att ovetande sprida coronaviruset covid-19 till andra personer.

Humorn är ett viktigt sätt att hantera kriser och Anders Svensson tror att pandemin kommer att sätta sin prägel på 2020 års nyordslista. En jämförbar händelse är Estonias förlisning.

Osäkert om de stannar

- Vid stora händelser som skakar om samhället är det ganska vanligt att etablerade facktermer plötsligt tar steget över till den vardagliga svenskan. Efter Estonias förlisning 1994 visste plötsligt nästan alla hur ett bogvisir fungerade. Innan dess var bogvisir ett typiskt fackord som användes inom sjöfarten. Hur många av coronaorden som etablerar sig i svenskan återstår att se, säger Anders Svensson.

Fyra nya ord i coronavirusets spår

Coronahälsning - En coronahälsning ersätter en handskakning. Andra sätt att hälsa än handskakningar, kindpussar och kramar. Det finns olika typer av coronahälsningar – men gemensamt för dem är man undviker kontakt med kroppsdelar som kan sprida smittan.

Superspridare - Superspridaren smittar många personer med covid-19. Det rör sig om personer som inte har känt till eller som har nonchalerat risken för att de själva kan ha smittats.

Social distansering - Social distansering är ett sätt att minska virusspridning. Ordet är ett översättningslån från engelskans social distancing.

Corontän - Att sitta i corontän är att vara i karantän på grund av misstänkt coronasmitta. Ordet karantän går tillbaka till italienskans quarantena. När det gäller karantän på grund av coronaviruset talas det ibland skämtsamt om corontän.

 

Fimpa på söndag

Den 31 maj är det den tobaksfria dagen. Länsstyrelserna och Folkhälsomyndigheten genomför nu en kommunikationsinsats för att öka kunskapen om nya tobakslagen som har gett oss fler rökfria miljöer.

LÄS MER OM RÖKFRI MILJÖ
 
 

Nätverksträff för kriskommunikatörer

Skånes regionala kriskommunikatörsnätverk höll i veckan sin andra träff för året.

Denna gång online. En eftermiddag med diskussioner och utbildning i att identifiera och möta informationspåverkan.

 

Desinformation, ryktesspridning och vilseledning. Att känna igen och kunna möta informationspåverkan är en viktig kunskap för alla aktörer, både i vanlig verksamhet och i samband med covid-19.

- Skånes regionala kriskommunikatörsnätverk är en plattform för samverkan före, under och efter en samhällsstörning i länet, säger Ita Jablonska, kriskommunikatör på Länsstyrelsen Skåne.

Stärker krishanteringsförmågan

Nätverket, vars medlemmar kommer från både kommuner och myndigheter, träffas varje kvartal. Under träffarna byts erfarenheter, man övar och genomför utbildningar i syfte att stärka länets förmåga.

- Genom att träffas, diskutera och bygga relationer stärks länets krishanteringsförmåga.

Stöd till vägval

Med anledning av covid-19 har MSB tagit fram en lista över de faktorer som ger en god förmåga till att identifiera och möta informationspåverkan riktad mot aktörernas verksamhet. Listan ska endast ses som ett stöd till de beslut och vägval som din organisation behöver göra. Varje organisation behöver utgå ifrån sina egna behov och förutsättningar.

- Informationspåverkan handlar om att skapa sig en normalbild för att kunna upptäcka avvikelser och skapa inriktning för eventuella kommunikativa åtgärder. Kunskapen om hur man identifierar informationspåverkan är ett ansvar för hela organisationen, säger Ita Jablonska.

 

Sverige i internationell nyhetsrapportering

Rapporteringen om Sveriges hantering av covid-19 fortsätter att väcka internationellt intresse. Enligt Svenska Institutet rapporteras det att Sverige är det land som ligger högst i Europa i statistiken. Att april blev den dödligaste månaden i Sverige sedan 1993 och att våra grannländer tvekar inför att öppna gränserna mot Sverige.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR
 
 

Prognoser för skånsk ekonomi

Enligt Öresundsinstitutets analys av coronapandemins första ekonomiska effekter i Skåne har pandemin hittills slagit hårdast mot västra och norra Skåne. Där har såväl antal arbetslösa, varsel och konkurser varit som högst. Branscherna som svarar för flest varsel och konkurser i Skåne är hotell- och restaurang. Men det är inom handel och tillverkning i Skåne som flest permitteringar skett. Läs mer här.

Utveckling Skånes analys visar att konkurserna har stannat av något i Skåne - men arbetslösheten fortsätter att öka. Läs mer här.

Tillväxtverkets analys ”Coronas konsekvenser för regionerna - tre regionalekonomiska scenarier” visar att de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är påtagliga och kan ge en lågkonjunktur, som kan dröja kvar i flera år. Läs mer här.

 

Samverkansprojekt för en hållbar framtid

Vinnova har tagit fram en utlysning för att möta behov som har uppstått i samband med coronakrisen. Utlysningen riktar sig till samverkansprojekt som bidrar till snabb omställning av produktion och verksamhet. Man ger stöd till initiativ som genom samverkan mobiliserar för innovation för en hållbar framtid.

LÄS MER HÄR
 

Kommunerna får ansvar för tillsynsprocessen

Regeringen avsätter totalt 82 miljoner kronor för att stärka processen kring smittskyddstillsynen på serveringsställen med syfte att minska riskerna för ytterligare samhällsspridning av coronaviruset. Förslaget innebär att kommunerna ansvarar för hela kedjan av tillsyn, från inspektion till beslut.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR
 

På jakt efter ett vaccin mot corona

Just nu pågår det minst fem olika forskningsprojekt i Skåne för att hitta ett vaccin mot corona. Här får du en kort sammanfattning av de olika forskningsprojekten.

Amniotics i Lund har tagit fram en lungspecifik stamcell mot corona. Kontakter är initierade med Läkemedelsverket avseende kliniska tester. Blir testerna framgångsrika kan tiden i respirator reduceras. Läs mer om studien här. LÄS OM AMNIOTICS ARBETE

Glycorex Transplantation i Lund har levererat plasma till ett antal sjukhus runt om i Europa. Plasman innehåller antikroppar mot viruset och kan möjligtvis hjälpa redan sjukas immunförsvar. LÄS OM GLYCOREX ARBETE

Red Glead Discovery är lundabaserat och arbetar med att utveckla ett vaccin i samverkan med ett norskt företag. LÄS OM GLEAD DISCOVERYS ARBETE

Framtix Holdings i Malmö har en nanoprodukt mot bakterier som potentiellt kan användas mot corona. För närvarande letar men efter finansiering till forskningsstudien. LÄS OM FRAMTIX HOLDINGS ARBETE

Xintela i Lund arbetar med en preklinisk studie som ska utvärdera företagets stamceller för behandling av corona-patienter. Vinnova har gått in med finansiering. LÄS OM XINTELAS ARBETE

 

Internationellt rundabordssamtal om långsiktiga konsekvenser av covid-19

Förra veckan arrangerade MSB ett internationellt rundabordssamtal för att öka förståelsen för hur covid-19 pandemin kan komma att påverka arbetet med samhällsskydd och beredskap på lång sikt.

 

LÄS MER HÄR

KOM MED SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma