Nyhetsbrev vecka 23

Lägesbild vecka 23

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att bistå regionerna att utöka kapaciteten för att utföra storskalig provtagning för covid-19. Provtagningarna ska omfatta både en pågående infektion och antikroppstester.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne, Pia Lundbom.

- Vi för en dialog med Region Skåne, som beslutar om den skånska strategin för provtagning. Ur vårt perspektiv är det viktigt att den ökade provtagningen inte drabbar provtagningen inom vård och omsorg, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Regionerna ska ansvara för provtagning samt analys. Länsstyrelsernas uppdrag är att, när det finns behov, skapa förutsättningar för och stötta regionerna i utförandet av storskalig testning. Länsstyrelserna ska även bistå i samordning av kommunerna inom länet vad gäller testning av personal och enskilda inom exempelvis kommunal hälso- och sjukvård samt inom äldreomsorgen.

- Det är positivt att vi är på väg att övergå i en fas där alla med symtom på covid-19 kan provtas för aktiv smitta. Det kan hjälpa oss få bättre koll på smittspridningen i Skåne, så att vi fortsätter att hålla den på en låg nivå.

Bra för samhällsekonomin

Syftet med den utökade testningen är att fler kan återgå i arbete så att Skåne kan få igång samhällsekonomin.

- Men det måste ske på ett säkert sätt. Region Skåne driver processen och Länsstyrelsen står beredd att arbeta på deras initiativ, säger Marcus Björklund.

Att testa många människor innebär flera utmaningar. Det måste finnas kapacitet och provtagningsutrustning. Proverna ska genomföras och någon ska ta emot dem. Det måste finnas utrustning på alla provtagningsplatser och proverna måste kunna transporteras på ett säkert sätt till laboratoriet där de ska analyseras.

- Syftet är att minska samhällssmittspridningen. Att testa i större skala gör att vi kan minska antalet som insjuknar i covid-19 och behöver sjukhusvård, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Bryter smittkedjor

Pia Lundbom menar att om man tidigt vet vilka som insjuknar blir det lättare att bryta smittkedjor och utbrott. Målet är att skydda riskgrupper och äldre från att bli smittade. Det är ett förebyggande arbete.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har dessutom meddelat att det från och med den 13 juni åter finns möjlighet att kunna resa längre sträckor än två timmar inom Sverige. Något som väcker oro på bland annat på Österlen då möjligheterna att resa utomlands är begränsade – vilket innebär ett större tryck från både inhemska och utländska turister.

- Vi har fått indikationer på att många fransmän bokat resor till Österlen. Det är bra för turistnäringen. Vi kommer nu att ha en kommunikationskampanj för att säkerställa att både turister och stabor håller distansen, säger Jörgen Nilsson, beredskapssamordnare i Ystad, Simrishamn och Sjöbo.

 

LÄS REGERINGSUPPDRAGET HÄR
 

Linnéa Nordin, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

 

Från Wuhan till Skåne - Linnéa kan ha drabbats av corona redan i fjor

Linnéa Nordin, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, jobbade i höstas inom Försvarsmakten. Hon var en av lagledarna vid militära-OS som hölls i Wuhan, Kina, i höstas.

Liksom många i den svenska truppen blev hon ordentligt förkyld när hon kom hem. Vissa tror att det kan ha varit covid-19.

 

- Vi var omkring 120 idrottare och ledare, försvarsmaktsanställda, som deltog från Sverige. Jag var lagkapten för de idrottare som tävlade i livräddning, berättar Linnéa Nordin.

Military World Games arrangeras precis som ett vanligt OS vart fjärde år och var enligt uppgift 2019 års största idrottsevenemang för vuxna. Över 10 000 deltagare från hela världen var på plats i Wuhan mellan den 15-29 oktober 2019.

Presidenten på plats

- Det var en häftig upplevelse att få vara med vid ett så stort evenemang. De hade byggt upp en helt ny stadsdel där vi bodde. Med en ny tunnelbanelinje med två stationer som ännu inte öppnat för allmänheten och ett konstgjort naturområde med sjö och promenadstråk. Vid invigningen, som var otroligt mäktig, var faktiskt Kinas president, Xi Jinping, på plats.

Sverige tog två medaljer vid mästerskapen, i marin femkamp. Livräddarna, Linnéas lag, vann fair play-priset för gott sportsmannaskap inom sin idrott.

- Jag var mycket stolt över vår prestation! I poolen hade vi tyvärr svårt att stå oss mot de länder som deltar med heltidsanställda elitidrottare. Våra idrottare jobbar heltid med annat och tränar på sin fritid, vilket gör att vi inte alls har samma förutsättningar som de som kan träna på heltid som ett arbete.

Hur var det då med sjukdomen?

- Flera av våra deltagare blev förkylda på plats i Kina och ännu fler när vi kom hem. Jag blev själv jätteförkyld när jag kom hem. Vi kom hem den 29 oktober och jag var sjuk i stort sett fram till jul. Jag vet flera andra som upplevde samma sak. Just då tänkte man inte så mycket på det, men när rapporterna började ramla in om coronaviruset i Wuhan, då började man självklart undra och spekulera lite.

Det har skrivits en del om detta i medier, bland annat i Dagens Medicin.

Nya möjligheter att testas

- Några av de som deltog i Kina, hemmahörande på I19 i Boden, testades i april, men jag tror det bara var en av de som testades som visade positivt på antikroppstestet. Det är ju jättesvårt att säga om personen i fråga smittats redan i Wuhan i oktober eller senare.

Linnéa Nordin ser nu fram emot de nya möjligheterna att provtas för anikroppar.

- Det hade ju varit spännande att veta om vi var smittade redan i höstas, säger Linnéa Nordin.

 
 

Ita Jablonska jobbar i funktionen L7.

Så jobbar man i L7 - kommunikation

Kommunikation är A och O vid hanteringen av en samhällsstörning. L7:s huvuduppgift är kommunikation till allmänhet och media och att samordna kommunikationen med andra aktörer.

- Att jobba som kriskommunikatör i L7 är både kul och utmanande. Det gäller att kunna växla snabbt beroende på händelsens utveckling, säger Ita Jablonska.

Via bland annat samverkanskonferenser och rapporteringsverktyg samlar Länsstyrelsen Skåne in information från de olika aktörerna som verkar i Skåne.

- Kommunikation är en del av lägesbilden. Under samverkanskonferenserna har vi en egen del för kriskommunikation där vi tar fram gemensamma budskap.

En annan del i arbetet är omvärldsbevakning och analys av medias bild av händelsen samt strategisk planering.

- Genom att vara proaktiva och förbereda kommunikationsinsatser minskar vi risken för oro. Vi försöker att ligga steget före för att få bäst effekt för insatserna, säger Ita Jablonska.

 

Skopande flyg stärker brandsberedskapen

Klimatförändringar gör att problemen med skogsbränder riskerar att bli ännu större i framtiden. Sedan den 3 juni är de mindre skopande flygplanen i beredskap och anslutna till rescEU. Det betyder att kogsbrandsberedskapen förstärks i både Sverige och norra Europa.

LÄS NYHETEN HÄR
 

Undersökning - minskad oro för konsekvenserna

Senaste enkäten visar att det är färre än för några veckor sedan som upplever oro över de konsekvenser situationen kan få för en själv och den egna familjen. Flest uttrycker oro för samhällsekonomiska konsekvenser: arbetslöshet, att företag får ekonomiska problem, välfärdssystemen.

LÄS SENASTE UNDERSÖKNINGEN
 

Infoblad - hemtjänst till fritidsgäster

Vem ansvarar för socialtjänstinsatser för besökare?

Länsstyrelsen Skåne har nu tagit fram ett informationsblad för vad som gäller.

 

Vistelsekommuners, sommarkommuners, ansvar för socialtjänstinsatser för de som vistas i kommunen en kortare tid men som har en annan hemkommun har blivit en fråga under den pågående corona-pandemin.

Så säger lagen

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram ett kort informationsblad om vad som gäller och vad som hittills har hänt i frågan.

Enligt gällande lagstiftning har, när en enskild avser att vistas en kortare tid i en annan kommun än sin bosättningskommun, vistelsekommunen en skyldighet att på begäran från bosättningskommunen verkställa bosättningskommunens beslut om eventuella socialtjänstinsatser, bland annat hemtjänst.

Förslag om lagändring

Den 28 maj 2020 kom dock ett betänkande från socialutskottet där man föreslår att riksdagen ska tillkännage för regeringen att den skyndsamt ska bereda ett lagförslag som innebär en tidsbegränsad möjlighet för en vistelsekommun att neka hemtjänst för personer med en annan bosättningskommun.

Förslaget debatterades i riksdagen den 2 juni 2020 och den 3 juni 2020 beslutade riksdagen att bifalla utskottets förslag. Informationsbladet som Länsstyrelsen Skåne har tagit fram är publicerat i WiS.

 

Finanspolitik motar krisen

Nej, vi har ingen finanskris. Men vi lever i en tid där Sverige för en finanskrispolitik för att motverka att hamna i en finanskris. Det menar Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

I vanliga fall tänker man att en finanskris innebär att det finansiella systemet håller på att kollapsa, att bankerna håller på att gå omkull.

- Det ser vi inte nu. Det kan bero på att centralbankerna har agerat tidigt och sett till att det finns mycket mer pengar på finansmarknaderna. Men det innebär ju också att vi agerar som om vi hade en finanskris, säger Fredrik N G Andersson.

Ett coronadrama i flera akter

Han menar att vi just nu befinner oss i ett coronadrama med flera akter som kommer att pågå under flera år.

Den första akten är den omedelbara hälsokrisen där vi stänger ner stora delar av vår ekonomi och får ett kraftigt fall i vår produktion. Den andra akten är återhämtningen där vi tar bort restriktionerna och där vi försöker komma tillbaka till någon slags normalitet.

- Men alla stora kriser gör avtryck på samhället och på oss människor. Det brukar leda till ekonomisk och politisk förändring och det är den tredje akten, den långsiktiga som kommer om några år, säger Fredrik N G Andersson.

God ekonomisk täckning

Fredrik anser också att vi har god ekonomisk täckning för de stora stöd som betalas ut just nu och framhåller att vår statsskuld är mindre idag än under finanskrisen 90-talet.

- Vi befinner oss fortfarande i akt ett som inte handlar om att stimulera ekonomin. Akt ett handlar om att försöka få företagen att överleva, att övervintra. Det handlar om att ge pengar så att de kan övervintra och därmed kan vi komma in i akt två och kicka igång ekonomin igen, säger Fredrik N G Andersson.

SE SAMTALET OM FINANSKRIS - ELLER?
 

Hemsida för turister

Turister ska följa rekommendationerna på plats. Nu skapar MSB hemsidan "Visiting Sweden during the covid-19 pandemic" för att nå ut till turister, säsongsarbetare och alla andra som reser till Sverige.

LÄNK TILL HEMSIDAN
 
 

Viktigt att ta ansvar i naturen

Allt fler söker sig ut i naturen. Det är ur smittsynpunkt bra - men kan också leda till problem. Nedskräpning och risk för skogsbrand ökar när ovana besökare inte tänker sig för.

Sveriges vackra natur, ett andningshål där man får energi. En plats där man kan mötas och samtidigt hålla distans.

En undersökning som Naturvårdsverket gjorde 2019 tillsammans med nationalparkernas förvaltare visar att mer än tre av fyra svarade att deras psykiska välbefinnande ökade efter besöket.

Nöjda besökare

– Att vårt arbete med att bevara och tillgängliggöra Sveriges värdefullaste natur inte bara ger berikade natur- och kulturupplevelser utan dessutom en känsla av bättre fysisk, psykisk och social hälsa hos besökarna är naturligtvis också en positiv effekt, säger Maano Aunapuu på Naturvårdsverket.

Undersökningen visade också att 95 procent av besökarna är nöjda eller mycket nöjda med sitt besök.

De första nationalparkerna i Sverige bildades 1909. Nationalparkerna är statligt ägda och de flesta förvaltas av länsstyrelserna med anslag från Naturvårdsverket.

Tre ligger i Skåne – Dalby Söderskog, Stenshuvud och Söderåsen. Förutom det finns det i Sverige över 5 000 naturreservat, varav ungefär 350 ligger i Skåne.

Ett av dem är Kullaberg, Höganäs kommun i nordöstra Skåne. Där har antalet fotgängare ungefär dubblerats under perioden 1 januari-25 maj mellan 2019 och 2020.

Det är positivt, men det är viktigt att visa hänsyn till naturen och till andra människor. Allemansrätten är en tillgång, men innebär också skyldigheter, Jimena Castillo, projektsamordnare inom natur och miljö på Kullabergs naturreservat.

Skåne ligger bra till

Ett annat är Kjugekull i Kristianstads kommun. Kommunen, som dessutom har Vattenriket, är rankad på tolfteplats som Sveriges bästa friluftskommun.

I veckan kom dessutom beskedet att kommunen har blivit beviljat 600 000 kr i LONA-medel för att förstärka arbetet med att ta fram en friluftsplan.

- Det är jättekul att Kristianstad klättrar i rankingen och ett resultat av det rika friluftsliv som kommunen redan erbjuder sina invånare och besökare. Vi arbetar aktivt och förvaltningsövergripande med friluftsliv och LONA-bidraget från Länsstyrelsen förstärker arbetet med att ta fram en friluftsplan för hela kommunen, säger Jenny Sahlström, friluftsstrateg på kultur- och fritidsförvaltningen.

Tillgången till friluftsliv är viktig både för den enskilda människan och för samhället i stort. När många vill vara i naturen för att njuta, och samtidigt undvika smitta, är det extra viktigt att vi visar hänsyn till naturen och till de människor vi möter där. Annars finns det risk för att vi stör djur och natur. Eller att vi utsätter oss för risker.

LÄS MER OM HUR VI TAR HAND OM VANDRA OCH NATUREN
 

Neutral bild av Sverige i utländsk media

Det publicerats färre artiklar om Sverige och en ökande andel av publiceringarna handlar nu om andra teman än hanteringen av coronapandemin, exempelvis sportrelaterade nyheter och näringslivsnyheter. Under ett par veckor i slutet av maj förekom fler artiklar med negativ tonalitet, med fokus på dödstal i covid-19. Den senaste veckan bedöms rapporteringen återigen ha varit övervägande neutral.

LÄS SENASTE RAPPORTEN HÄR
 
 

Nya beredskaps-zoner kring kärnkraftverk

Regeringen har beslutat om nya beredskapszoner för svenska kärnkraftverk från och med den 1 juli 2022. I zonerna ska det finnas jodtabletter, ett varningssystem och planering för utrymning och inomhusvistelse.

Strålsäkerhetsmyndigheten tillsammans med MSB, Länsstyrelsen och andra myndigheter har beslutat om nya och större beredskapszoner. Runt kärnkraftverken ska det finnas en inre och en yttre beredskapszon med en ungefärlig sträckning på fem respektive 25 kilometer och en planeringszon om ungefär 100 kilometer.

I zonerna ska jodtabletter vara förhandsutdelade, befolkningen ska kunna varnas skyndsamt och det ska finnas en planering för utrymning och inomhusvistelse.

Liten påverkan på Skåne

Eftersom Skåne inte längre har något aktivt kärnkraftverk är påverkan för Skåne inte särskilt stor. Planeringsavståndet på 100 km runt Ringhals kommer att sträcka sig några kilometer in i Skåne i Båstads kommun och det kan innebära vissa extra skyddsåtgärder.

För Skånes del innebär det att vi blir mer involverade i beredskapsplaneringen runt kärnkraftverket i Ringhals och det blir därmed mer samarbete med kollegorna i Halland. Vår planering kommer att behöva omfatta en plan för hur vi meddelar allmänheten om till exempel inomhusvistelse inom planeringavståndet i första hand. Men en exakt var gränsen dras kommer vi att fastställa tillsammans med Länsstyrelsen Halland, säger Lars Persson, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsernas uppdrag

Alla länsstyrelser har enligt "Lag om skydd mot olyckor", LSO, till uppgift att ansvara för räddningstjänst och sanering vid utsläpp av radioaktiva ämnen om utsläppen är så stora att det krävs åtgärder för att skydda allmänheten. Länsstyrelserna i Skåne och Västerbotten, tillsammans med ”kärnkraftslänen”, Halland, Kalmar och Uppsala, har ett extra ansvar för att stödja andra län vid räddningsinsatser.

 
LÄS MER OM BEREDSKAPSZONERNA

Ambulans till Danmark stoppades vid gränsen

Trots att det både finns en nordisk konvention och ett regionalt avtal har den danska polisen försvårat för svenska ambulanser att transportera hem danska invånare som fått vård i Skåne. Detta får kritik från Skånes landshövding Annelie, som anser att den danska polisen borde vara insatt i den nordiska konventionen om social trygghet.

LÄS MER PÅ ÖRESUND DIREKT
 

Cyberoperationer - ett hot mot samhället

Sverige befinner sig i en tid där den tekniska utvecklingen sker i mycket högt tempo. Vi blir mer effektiva, globala och tekniskt avancerade. Regeringen har uppdragit åt FRA, Försvarsmakten, MSB och Säkerhetspolisen att tillsammans vidta förberedande åtgärder och lämna förslag för att ett nationellt cybersäkerhetscenter ska kunna inrättas under 2020.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR
 

Barns röster om coronakrisen
 

 

Världen över talas det om hur coronaviruset påverkar människors vardag, men i diskussionerna hörs sällan barnens röster. I UNICEF Sveriges nya kartläggning har barnen fått komma till tals och med egna ord beskrivit hur de upplever att livet har påverkats av den pågående pandemin.

För att skapa en bild av hur barn påverkas av coronapandemin har UNICEF Sverige gjort en kartläggning där 434 barn i årskurserna 6 och 9 har delgett sin syn på situationen. Syftet med kartläggningen är att möjliggöra för barn att själva komma till tals och ge uttryck för sina åsikter. Rapporten överlämnades till jämställdhetsminister Åsa Lindhagen den 3 juni.

Barnen tar stort ansvar

Utifrån svaren i kartläggningen kan man se att barnen tar ett stort ansvar för att minska smittspridningen. Många åker inte längre kollektivt och har ändrat sitt sätt att umgås med vänner. En del träffar inte sina vänner alls.

Saknar de äldre

De beskriver en saknad av äldre släktingar och vissa uttrycker en oro för att föräldrarna ska mista sin inkomst.

En del saknar också tid för sig själva eftersom föräldrarna är hemma hela tiden. Några fritidsaktiviteter har pausats och andra vill barnen inte delta i med rädsla för att bli sjuka.

LÄS MER HÄR

KOM MED SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma