Nyhetsbrev vecka 24 - lägesbild från enheten för Samhällsskydd och Beredskap

Lägesbild vecka 24

Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att följa efterlevnaden av rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter. Uppdraget ska samordnas av Länsstyrelsen Skåne.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Ola Melin, länsöverdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

I dag häver Folkhälsomyndigheten sin avrådan från icke nödvändiga inrikes resor. Det medför ett personligt ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer även när vi i sommar rör oss på badplatser och i andra semestermiljöer.

- Att följa upp de förändrade reserekommendationerna är ett viktigt uppdrag, som länsstyrelserna nu kommer att ta fram en plan för, säger Ola Melin, länsöverdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Fungerande verktyg

I genomförandet av uppdraget ska länsstyrelserna samverka med Folkhälsomyndigheten, regionerna, företrädare för kommunerna samt andra berörda aktörer i länen.

- ­Länsstyrelserna har sedan början av pandemin ett väl fungerande arbete med att skapa regionala och nationella lägesbilder som vi skickar vidare till regeringen och nationella myndigheter. Det är naturligt att använda den processen även för det nya uppdraget. Men det kan också bli aktuellt att använda exempelvis data från mobiltelefonoperatörer för skaffa sig en överblick, säger Ola Melin.

Syftet med uppdraget är att regeringen ska kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet under sommaren.

- Det är fortsatt viktigt att följa de rekommendationer och riktlinjer som finns för att skydda våra äldre och andra riskgrupper, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

God samverkan i länet

Hittills har Skåne haft en jämförelsevis låg smittspridning, inte minst inom äldreomsorgen. En av förklaringarna är det goda samarbetet mellan Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och Skånes kommuner.

- De senaste dagarna har antalet provtagningar för covid-19 ökat stadigt. Dessutom har flera hundra antikroppstester gjorts under veckan. Inom en snar framtid kommer skåningarna också att erbjudas ett självtest via 1177.se.

Samtidigt som provtagningarna ökar - sjunker andelen som visar sig vara positiva för covid-19. Andelen positiva ligger nu på 6,5 procent av alla provtagna i patientspåret och 9,6 procent av de provtagna i personalspåret.

- Den låga och stabila nivå på smittspridning som vi har i Skåne bygger på att alla i samhället tar sitt ansvar och följer de restriktioner som finns. Förutom att hålla avstånd gäller att stanna hemma när man är sjuk och tvätta händerna, säger Eva Melander.

 

LÄS OM NYA REGERINGSUPPDRAGET HÄR
 

Emma Bengtsson och Henriette Myram.

 

Bromölla satsar på säkra träffar

Besöksförbud på särskilda boende gör det svårt för närstående att hälsa på hos äldre. Nu har även Bromölla kommun satt upp plexiglas för att möjliggöra träffar.

Sedan den 1 april 2020 råder det generellt besöksförbud på särskilda boende. Nu har allt fler kommuner löst träffarna med att skydda sina äldre med hjälp av av plexiglas.

- Sedan 1 juni erbjuder vi möjligheten till trygga besök utomhus med hjälp av bord och plexiglasskiva som placeras mellan besökare och närstående, säger Sanja Vojnikovic, säkerhetsskyddschef och beredskapssamordnare i Bromölla kommun.

Måste vara friska

Besökaren måste vara symtomfri och det är verksamhetsansvarig enhetschef som gör bedömningen om besöket går att genomföra utan smittrisk. Max två besökare per tillfälle tillåts och besöken är tidsbestämda till 30 minuter.

- Det är en svår situation för våra boende att inte kunna träffa sina nära och kära och det är därför glädjande att kunna erbjuda detta alternativ för att få möjlighet att ses och prata en stund.

Bokas i förväg

Besöken måste bokas i förväg eftersom det krävs planering så att inte för många besökare kommer samtidigt och för att personalen måste kunna finnas tillhands.

- Vi har informerat närstående om besöks möjligheter och rutinerna kring det då alla kan känna sig trygga vid besök, säger Sanja Vojnikovic.

 
 

Ludwig Jägerfall jobbar i funktionen L9.

Så jobbar man i L9 - samverkan

Samverkansfunktionen L9 är kanalen ut mot aktörerna och även kanalen in till Länsstyrelsens stab.

- Konkret innebär det att vi får in frågeställningar från aktörerna och kan lösa ut eventuella problem som behöver samordnas av oss på Länsstyrelsen, säger Ludwig Jägerfall.

Uppdraget för L9 är att vara en informationsspridare av viktiga budskap och information, från det lokala till det nationella och tvärtom. Till hjälp har de ett antal verktyg för att uppnå detta. Förutom en samverkansmailadress och samverkanstelefon har funktionen även WIS som är ett verktyg.

- Alla 33 skånska kommuner har tillgång till WIS och där kan vi snabbt dela information samt även motta information.

Samverkanskonferenser på distans

Utöver detta håller Länsstyrelsen Skåne samverkanskonferenser flera gånger i veckan. Alla samverkansaktörer kopplar då upp sig på video eller telefon för att dela information och utreda vilka samverkans- och åtgärdsbehov som är angelägna att lösa ut.

- Förutom kommuner och räddningstjänster så deltar även Region Skåne på varje samverkanskonferens och berättar om sin senaste lägesbild vad gäller till exempel antalet smittade och svarar på uppkomna frågor från länets aktörer. Vårt arbete är därmed väldigt styrt av gällande och kommande behov, både internt och externt, säger Ludwig Jägerfall.

 

Uppdrag att sanera
95 000 skyddsmasker

Under normala omständigheter saneras 8 000 skyddsmask 90 varje år. De senaste 18 åren har detta gjorts av ett externt företag. Men nu tar Försvarsmakten över arbetet. Detta för att ha kontroll över sina egna saker.

LÄS MER OM UPPDRAGET
 

Undersökning - minskad oro för konsekvenserna

Senaste enkäten visar att oron för konsekvenser av coronaviruset minskar. Detta gäller de allra flesta av konsekvenserna, men ett undantag är oron för att människor i första hand ser om sitt eget hus i tider av oro.

LÄS SENASTE UNDERSÖKNINGEN
 

Samordningsgrupp som tittar framåt

I onsdags samlades Skånes Regionala Samordningsgrupp för att diskutera samverkansstrukturer, utmaningar och möjligheter.

 

- Hanteringen av den pågående coronapandemin tvingar oss att titta mycket på arbetet här och nu, men i den här gruppen kan vi tillåta oss att blicka framåt, säger beredskapsdirektör Marcus Björklund.

Regional Samordningsgrupp är ett samverkans- och samordningsforum inom området krisberedskap, totalförsvar och skydd mot olyckor. Gruppen har som syfte att utbyta information, utveckla former för samordning och inriktning samt erfarenhetsåterföring efter händelser och övningar.

- Vid veckans träff diskuterade vi prioriteringar för höstens arbete, när mycket av det som var planerat nu trängts undan. Totalförsvarsövningen, den nationella totalförsvarsdagen och minneskonferensen för förintelsens offer (Remember/React) är bara några av alla de saker som planerats under lång tid och som nu fått skjutas på framtiden.

Främjar samverkan

Strukturen i Skåne är uppbyggd med fem lokalregionala råd i nordväst, nordost, sydväst, sydost och Malmö. Ordförandena i de Lokalregionala Råden är även med i Regional Samordningsgrupp för att ge input om eventuella utmaningar från sitt hörn. I samordningsgruppen ingår även Region Skåne och ett tiotal regionala myndigheter.

- Samordningsgruppen är en länk mellan arbetsgrupper, lokalregionala råd och det Regionala rådet och ska främja samverkan mellan aktörer verksamma vid samhällsstörningar i länet, säger Marcus Björklund.

Uppgiften är att arbeta med utveckling, beredning, implementering och uppföljning av ärenden från Regionala rådet. Gruppen tar även fram beslutsunderlag som Regionala Rådet får ta ställning till.

Regionala Rådet, med landshövding Anneli Hulthén som ordförande, är en chefsgrupp med kommunledningar, förbundsdirektörer, regionledningar och myndighetschefer. Fokus är organisationsövergripande- och gemensamma frågeställningar samt beslut på övergripande strategier ur ett regionalt perspektiv.

Sommarens beredskap

- Det har hänt otroligt mycket i länet och Sverige sedan förra mötet med Regional Samordningsgrupp i början av april, då våra diskussioner handlade om osäkerheter i corona-hanteringen.

Under mötet i onsdags diskuterades även beredskapen inför sommaren med risk för torka och skogsbränder samt höstens aktiviteter och prioriteringar.

- Länsstyrelsen Skånes uppdrag är att stödja och samordna aktörerna i länet. Syftet är att stärka samverkan före, under och efter samhällsstörningar, säger Marcus Björklund.

 

Coronakrisen riskerar att slå hårdast mot industrisamhällen

I början av coronapandemin drabbades service- och besöksindustrin hårdast, men i krisens nästa steg talar mycket för att den minskade globala efterfrågan kommer slå att hårdare mot tillverkningsindustrin.

LÄS HELA RAPPORTEN
 

Smittan kom till Sverige från olika länder

En ny kartläggning av arvsmassan hos SARS-CoV-2 hos hemvändande resenärer har tre huvudsakliga genetiska grupper av viruset identifierats. Undersökningen visar att smittan sannolikt kommit in i Sverige från ett flertal olika länder.

 
LÄS NYHETEN HÄR
 

Håll ut - en hälsning till alla skåningar

SE HÄLSNINGARNA HÄR
 

Vi är många som längtar efter att gå tillbaka till vardagen. Tills dess håller vi ut och fortsätter att följa rekommendationerna. I veckan gick Länsstyrelsen Skåne ut med en videohälsning med budskapet om att hålla ut och fortsätta följa rekommendationerna. Stort tack till Hasse Kvinnaböske Andersson, Malmöflickorna, Marianne Mörck, Kalis Loyd, Tina Nordström, FC Rosengård, FIFH Malmö, Eva Rydberg, Landskrona BoIS, Loulou LaMotte, Vittsjö GIK Hässleholm och Jesper Rönndahl för era hälsningar.

 

Bilden av Sverige i utländsk media

Anders Tegnells uttalande om att det finns förbättringspotential i Sveriges coronastrategi har fått stort genomslag i flera länder. Uttalandet har generellt tolkats som att Tegnell är självkritisk och menar att Sverige har valt fel strategi. Det har även rapporterats om att det nu förekommer mer kritik från den politiska oppositionen mot regeringen och att den så kallade ”borgfreden” är bruten.

LÄS SENASTE RAPPORTEN HÄR
 

Handbok i kommunal krisberedskap 

Syftet med handboken är att stödja kommunernas utveckling av krisberedskapen. Här beskrivs både lagreglerade uppgifter och åtgärder som rekommenderas av staten. Målet är att samla information om de vägledningar som finns inom området på ett ställe.

LÄS HANDBOKEN
 

Kontaktlista visar vägen för stöd och hjälp

I Coronaepidemins spår far många människor illa. Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en kontaktlista till organisationer som kan stödja individer. Listan är indelad i tre delar: Information till barn och förälder, information till vuxna och våld i nära relationer.

LÄNK TILL KONTAKTLISTAN
 
 

Thomas redo för ett krisfritt liv

Efter sju år i tjänsten som säkerhetschef i Simrishamns, Sjöbo och Ystads kommuner väntar nu livet som pensionär.

- Det har inte direkt varit någon dans på rosor, framförallt inte att få förståelse för att göra saker i förebyggande syfte, säger Thomas Andersson, 67.

Förra veckans möte med lokalregionala krishanteringsrådet Sydost var Thomas Anderssons sista. Nu är det bara dagar kvar innan han kastar in handduken den 18 juni. Därefter väntar semester – och från 1 september pensionärsliv på heltid.

- Mitt livs viktigaste uppdrag har varit att försöka minska antalet olyckor i första hand och att begränsa konsekvenserna efter dem i andra hand. Allt för att våra medborgare ska känna sig så trygga det bara är möjligt.

Viktigt med trygghet

Thomas Andersson menar att trygghetsfrågorna på senare tid blivit viktigare i takt med samhällsutvecklingen. För att förbereda invånarna för kris har Simrishamns, Sjöbo och Ystads kommuner varje år haft två kampanjer för att informera ungdomarna. Man genomför både en säkerhetsmässa för de i åk 7 men också en ”Ta ditt ansvar” diskussioner med alla i åk 4.

- Det behövs egentligen inte så mycket för att vi ska klara oss så mycket bättre under en kris. Tyvärr har vi i Sverige sett många exempel på passivitet när vattnet stiger eller när strömmen går.

Samhällets resurser vid en samhällsstörning går främst till de mest utsatta - medan resten måste förbereda sig på att hjälpen dröjer. Som medborgare måste man vara redo att klara sig själv en tid och ha tillgång till mat, vatten, värme och kommunikation.

- Vi har satsat på teater för alla fjärdeklassare. Barnen får diskutera och reflektera över vad som händer. Hoppet är att på de tar med sig diskussionerna hem till familjen, säger Thomas Andersson.

Har klarat sig bra

En annan förebyggande åtgärd är broschyren ”Livsviktig handbok – tänk efter före, agera rätt vid kris” som skickas ut till alla hushåll. Foldern handlar om hur man kan klara av olika situationer och hur man förbereder sig inför dem.

- Vi kan bara titta på Coronahändelsen, som vi är mitt uppe i. Genom samarbete och samverkan med andra aktörer, tydliga rutiner i vårdhygien och bra förberedelser har vi varit duktiga på att hålla smittan ute från våra äldreboenden.

Efter att ha arbetat med säkerhet under sammanlagt 17 år i Ystad, tolv år i Simrishamn, fem år i Sjöbo och sju år i Tomelilla ser Thomas Andersson fram emot ett aktivt liv många år till. Mata duvor i parken eller spela golf ligger inte för den blivande pensionären.

- Jag ska göra sådant som jag tycker är roligt. Kanske blir det en del klättring och resor, men fem barnbarn ska få sin tid. Jag kommer dock att sakna alla härliga människor som gjort mitt arbete spännande, lärorikt och utmanande, säger Thomas Andersson.

 

Corona med knuff – nudging under pandemin

I Sverige har de flesta rekommendationer kring covid-19 varit frivilliga. Bristen på förbud har satt en mer subtil metod för påverkan i fokus: nudging, eller puffning.

LÄS NYHETEN HÄR
 
 

KOM MED SYNPUNKTER PÅ NYHETSBREVET

Hör av dig här

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma